”Hon kommer skriva en bok”


Inger, farfar, Gustav längst bak och sen jag. Vi firar farfars 90-årsdag. Det var fem år sedan. En solig majdag, innan bröllop, barn och innan Medan han lever. Inger berättade att farfar visste att jag skulle skriva om min pappa.

Jag förvånat: Visste han?!

Farmor Inger: Ja, det visste han.

Jag ännu mer förvånat: Men jag visste det inte ens själv förrän 2014 när farfar hade varit död i två år.

Inger: Han kände dig nog bättre än du kände dig själv.

Jag skrattar: Ja verkligen.

Inger: Farfar Arne sa att du skulle skriva den men att ”Hon kommer vänta tills jag är död” så sa han.

Jag ler stort: Farfar lilla, det är ju inte klokt. Han visste saker jag inte ens förstått själv. 

Farmor Inger: Man vet ett och annat om dom man älskar.

Jag garvar: Jag kanske borde döpa om boken till ”Medan han lever och farfar är död”.

Inger skrattar: Nej det vore ju lite lustigt och det är ju inte boken, lustig.

Jag ler: Nej det har du rätt i. Men det var lustigt att farfar visste.

Inger nickar: Ja det var det.Lilla farfar. Det är nästan så att jag hör dina klockor ticka från himlen. 

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “”Hon kommer skriva en bok””


 1. Brukar kommentera med namn men nu vill jag inte äventyra domen till hans fördel skriver:

  Elaine, jag har så ont i magen! Så fruktansvärt ont i magen! Grannen ligger i tvist med sin sambo om deras dotter. Fyra år är hon. Världens finaste tjej. Världens mest lojala tjej. Hennes pappa är en idiot, minst sagt. Att han försökt våldta mamman framför barnen (ena är inte hans) är bara en av all skit. Men det går inte att polisanmäla för hon har inga bevis. Barnens vittnesmål bryr man sig inte om. Inte det de såg den stunden då grannen bestämde sig för att lämna karln heller. Hon har inga bevis, så kanske blir han inte dömd alls. Just nu, under tvisten har hon vårdnaden förutom en natt och en dag. Jag har haft ont i magen, de sover i samma säng, men det kan man ju göra. Jag kan inte hänga upp mig på det har jag tänkt. Herregud min karl och jag sover ju med vår dotter i tid och otid. Men nu har jag ont i magen. Hon kom hem och skulle väcka sin mamma genom att ligga raklång på henne och jucka… hon skulle pussa sin pappa hejdå genom att sticka in tungan i hans mun och han reagerade inte alls. Hon har sett saker på hans tv. Hon har sedan hon var 1,5 år gammal torkat sig själv efter både 1 och 2. Nu ska pappa och mamma göra det säger hon. Alltså, Elaine. Du förstår. Mina tårar bränner. Jag sa till mamman att om inte du gör en orosanmälan så gör jag det. Hon pratade med sin advokat och hen sa att iom att de ligger i vårdnadstvist så kommer de påstå att hon ljuger ihop allt detta för att få ensam vårdnad om flickan. Hen hade sagt att Socialen kan vara väldigt besvärliga i detta läge just nu. Fan! Just nu, i detta nu sitter de i rätten. Får han halva vårdnaden om flickan… jag vet inte vad jag gör. Jag ska öppna alla dörrar för henne (flickan) att prata med mig. För hon pratar med mig, bara mig. Hon har berättat för mig om situationen då mamman lämnade pappa. Två gånger. Jag kan bara be till högre makter om att hon ska prata med mig om något som pappa gjort/visat. Då blir det hus i helvete. Jag har gett mamman din bok, för Stopp min kropp! Sagt att nu läser du den och pratar med dottern om privata ställen och vad folk får göra och inte göra. Fan! Fan fan fan!

  • Fia skriver:

   Gör en orosanmälan. Du har inget att förlora men det har flickan.

  • Ida skriver:

   Anmäl. Även om din granne anmäler så tycker jag att du också ska göra det. Fler anmälningar: Större sannolikhet att en utredning faktiskt kommer till skott.

   • Jag skriver:

    Men jag har ju bara mammans ord. Inget mer, och om det gör att hon förlorar vårdnaden och han får allt så förlorar flickan. Känner mig bakbunden

 2. Jolu skriver:

  ❤❤

 3. Hanna Banana skriver:

  Så fint inlägg elaine! Fick tårar i ögonen när jag läste.

 4. Sofia skriver:

  Jag undrar hur din farfar regareade på att hans son (din pappa) hade förgripit sig på dej? Hur har din relaton med din Farfar blivi så bra när hans son är en idiot.

  • elaineeksvard skriver:

   Det står i min bok!

  • Vill heller inte kommentera med namn just i detta fallet skriver:

   Barn behöver inte bli som föräldrarna. Jag hade en skolkompis med världens finaste föräldrar som alltid var så glada och rejäla och ändå blev hennes bror en knarkare och mördare med ”mörk själ” och är kvar där. Sedan läste jag Min Mormor Hälsar… av Fredrik Backman och tänkte på den killen då, hur han kom från ett kärleksfullt hem och ändå var, blev, trasig. Jag tror inte att han har någon kontakt med sina föräldrar än idag och detta var femton år sedan.

   Vissa kan man inte rädda. Man inte hjälpa någon som inte vill bli hjälpt. I vissa familjer är alla rötägg, barn som mamma och pappa, och i vissa fall är det föräldrarna som är världens rötigaste rötägg och ändå får fina barn (tänk tex Elaine och hennes pappa), och ibland tvärtom, som jag skrev ovan. Herrens vägar äro ougrundliga som det så vackert heter. Vi är alla nakna när vi föds. Det finns hjälp att få. Om man vill. Många vill inte. Många erkänner inte. Många skäms i tystnad. Många skiter i det och fortsätter ner i avgrunden för att det är den enda vägen de känner till.

   Och så finns de dem som reser sig upp, ser förbi all skit, som TAR sig förbi all skit hur mörkt det än verkar – för inom dem brinner fortfarande ljuset. Såna där människor vi kallar överlevare, sådana som jag kallar änglar.

   Sådana som Elaine.

 5. Paulina Gunnardo skriver:

  Häftigt sånt där, när andra människor ser och känner sånt!

 6. lillajag skriver:

  Åh, så fint! Varm ända in i hjärteroten <3

 7. Anna- mamma till Vincent och Alex skriver:

  Fint!!

 8. Lone skriver:

  Så vakkert❤️ Jeg er glad du hadde en så fin person i livet ditt. Min farmor var ei sånn ei for meg❤️

 9. Lovisa skriver:

  Men så fint! <3

 10. Ida skriver:

  Blev tårögd av inlägget. Vilken fin farfar du har i himlen ❤

 11. M skriver:

  Åh så fint inlägg. Du fick mig att börja gråta ❤️

 12. Diana skriver:

  Åh fina fina <3 blir rörd av det här inlägget.

 13. Karin skriver:

  Så otroligt fint men samtidigt jobbigt att läsa idag. Har en fruktansvärt dålig dag eftersom jag inte kan släppa tanken på att min pappa inte kommer få se mig gifta mig. Jag gifter mig om mindre än tre veckor och det är sju år sen han dog. Som jag saknar honom. Antagligen lika mycket som du saknar din farfar! ❤️

 14. Anna skriver:

  Saknar min farmor! ❤️

 15. A way of living skriver:

  ❤️❤️❤️ Alltid lika fint när du skriver om din farfar. Han borde få en egen bok 🙂 Kram

Lämna en kommentar