Spänner musklerna för pensionen


Jag brukar tänka på att jag har en liten pensionär i mig som jag måste ta hand om. Varför? Därför att kvinnor bara får 70% av männens pensioner och det är för att löneskillnaderna är så stora. Därför förhandlar jag, mycket och utan skam. Jag ska inte skämmas över att få lika mycket eller mer betalt än männen. Så är inte fallet alla gånger, men jag försöker. Det är inte bara på grund av lönerna utan i ett heterosexuellt förhållande där man har barn så är det mammorna som tar ledigheten och uppoffrar karriär, lönelyft och till följd av det en bra pension. Nu måste vi kvinnor äga pensionsfrågan. Gör det för den lilla damen i dig. Vi måste ta tag i vår egen situation och se till att vi får bättre pension. Ett sätt är att förbättra avkastningen på dina pensionsbesparingar. Många tycker pensionen är svårt, men det behöver det inte vara. Börja med ditt PPM-spar på Kollektiva där du enkelt kan jämföra dig med tjänstens bästa sparare och göra samma val som dom. Här på Kollektiva kan du se hur du ligger till!

I samarbete med Kollektiva.

Bloggvännerna har ordet

11 svar till “Spänner musklerna för pensionen”


 1. Apolonia skriver:

  Bravo Elaine !!!!

 2. Sara skriver:

  ”Tar ledigheten och uppoffrar karriären”?
  Är det inte snarare männen som uppoffrar tid med barnen?
  Det folk ångrar på dödsbädden är att de spenderade för lite tid med barnen och jobbade för mycket. Inte tvärt om.

  Att kvinnor får lägre pension beror inte i första hand på att de jobbat mindre – det beror på att kvinnoyrken är lågbetalda. För en undersköterska skiljer de ca 200kr/år(!!!!) ifall hon jobbat deltid några år eller inte. Så sluta sprid denna missuppfattning.

  För att hjälpa kvinnor att få upp löner måste de börja välja mer välbetalda yrken.
  Dessutom måste offentliga utgifter omfördelas så att de kan gå till högre löner till offentligt anställda. (Tex att föräldralediga får ha syskon på dagis 30tim/v till en kostnad för kommunen på 12,000kr/mån + föräldrapeng till föräldern som går hemma med ett (1) barn på ytterligare 10,000kr/mån…. Bárnbidrag till höginkomsttagare, etc etc.) Det läggs alldeles för mycket pengar på fullt friska människor i sina bästa år, det är DET som är problemet.

  Inte att kvinnor under några år ta ansvar för att vara hemma med sina barn.

  • Lisa skriver:

   Fast det stämmer visst att kvinnor får lägre pension delvis på grund av att de jobbat mindre! Det är väl självklart en del av det! Men det beror också på lägre lön (som du skriver) och att kvinnor i större utsträckning än män jobbar deltid (ofta för att få familjelivet att gå ihop). Jag tycker det här är en jätteviktig fråga och bra att Elaine lyfter den! Just på grund av skillnaderna i pension är jag fast besluten att jag och min sambo ska dela på föräldraledigheten, alternativt att han får pensionsspara åt mig om det blir så att jag är hemma största delen av tiden med våra framtida barn.

  • Hockeysmurf skriver:

   Ditt resonemang låter som en mans Sara.

   Alltså. Om kvinnor skulle börja ta alla välbetalda jobb, då skulle det inte finnas någon som gjorde de där lågavlönade ”kvinnojobben” ju? Eller? Kan det vara så att man i första hand väljer yrke utifrån vad man själv tycker är intressant och inte lönen? De som jobbar i låglöneyrken måste få högre lön oavsett, kostnaderna för att leva i Sverige ökar hela tiden och löneutveckling är långt efter. Men det är klart, man får ju skylla sig själv om man vill ha ett givande arbete och inte ett som betalar så mycket att man har råd att bli pensionär på gamla dar…

   • Sara skriver:

    Jag är kvinna.
    Min poäng är att den skillnad på 30% som Elaine nämner beror inte på att kvinnor väljer deltid. Det står för bara några få procent. Den absoluta majoriteten av skillnaden är att kvinnoyrken har för låga löner. Jag anser att deras löner måste öka. Men de gör ju inte därför att offentlig sektor inte har tillräckligt med (skatte)pengar att höja deras löner.
    Antingen fortsätter vi så här, eller så måste pengar omfördelas så att deras löner kan höjas, men kvinnor kan också uppmuntras att välja andra yrken, och ja, då kommer det ju saknas undersköterskor och då m å s t e ju samhället ta tag i det.

    Men att ”skylla” det stora gapet i pensioner på att kvinnor väljer att vara med barnen medan de är små är ren lögn.

   • Hockeysmurf skriver:

    Ah! Okej, då är jag med i ditt resonemang! Och håller med dig fullständigt. 🙂
    Trevlig helg!

 3. Jag tror vi måste börja se på pension för vad den egentligen var tänkt som och jämföra det med vad vi förväntar oss av den. När folkpension infördes 1913 var meddellivslängden för kvinnor 57 år och för män några år yngre. Pensionen infördes då från 67 år. De flesta människor förväntades alltså att arbeta och försörja sig under hela sitt liv medan endast de som levde till ovanligt hög ålder skulle ha möjlighet att kvittera ut folkpension. Idag ligger den förväntade livslängden kring 80 år och den är stadigt ökande. Till det ska läggas att på 1910-talet var de flesta människor verkligen utslitna långt innan 67 års ålder på grund av tungt arbete, ofta sedan tidiga tonår, medan de flesta pensionärer idag är i väldigt god form och lever aktiva och innehållsrika liv i 10-20 år efter pensionen. Naturligtvis är det en lockande tanke att ha uppehället betalt under den senare delen av livet och kunna leva bara för nöjes skull, men med den ökade livslängden så krävs det betydligt större pensionsinbetalningar än de nuvarande för att det ska fungera i praktiken. Vill vi kunna behålla möjligheten att gå i pension vid 67 så måste större del av lönen avsättas till pension, antingen via skatt eller via eget sparande, annars får vi räkna med att fortsätta arbeta i 10-15 år till, eller så länge vi har förmåga att arbeta. Att 45 års jobb ska finansiera 15 års pension för hela befolkningen är helt enkelt inte en hållbar samhällsekonomisk ekvation.
  Charlotta

  • Maria skriver:

   En mycket viktig poäng, vi måste helt enkelt skaffa oss realistiska förväntingar på både pensionssparande och när vi kan gå i pension.
   Jag började jobba när jag var 25 år, om jag får leva lika länge som morfar (han är 94 och knatar på) och går i pension vid 65 så betyder det att jag under 40 år i arbetslivet ska betala för mina 25 första år med barnomsorg, skola och universitet samt för 30 år som pensionär – då blir det till att betala mycket i skatt, spara smart och göra bra val.

 4. Maria skriver:

  Bor inte längre i Sverige så jag har inte stenkoll på det svenska systemet, men jag trodde att delar av orsaken till att kvinnor fick lägre pension var att förväntad livslängd är längre än männens och då ska ju intjände pensionspengar fördelas över fler år – och om det då dessutom baseras på en lägre inkomst så blir ju skillnaden per månad markant.

 5. Ce skriver:

  Jag fick kommentaren från min chef igår att jag minsann har väldigt bra lön för min ålder. (jag är kvinna, han man. Jag är ung men bäst i Sverige på det jag gör).Sa bara att det beror ju på vad man jämför med så jag kan tyvärr inte hålla med.. 😉

Lämna en kommentar