Ska vi bo här?


Gustav trivde så bra i Tylösand att han på riktigt undrade om det inte vore en bra idé. Själv är jag rädd för att det är för mycket välbärgade människor med ambitioner att vara just det – välbärgade. Men så behöver det ju absolut inte vara. En annan sak jag är rädd för är rasism. Inte just i Halmstad utan småstäder. Jag vill att det ska vara högt i tak för mångfald av alla dess slag, HBTQ, etnicitet, tankar osv. Gustav är ju från Mariefred och han sa något fint om det. ”Det är ju så med småstäder att man vet inte så mycket om olika personer eftersom lika personer bor där. Och därför kan dom ibland uttrycka sig slarvigt om det som de inte känner till.” Uttrycka sig slarvigt… Gustav är så fin. Han använder inte ord som rasistiskt utan han kallar det ”uttrycka sig slarvigt”.

Bloggvännerna har ordet

58 svar till “Ska vi bo här?”


 1. Maria M skriver:

  Men vilken hunk till man!!!! 🙂

 2. Tina skriver:

  Men han har ju en poäng i det han säger. Brist på erfarenhet får folk att säga de märkligaste saker utan att det ligger något mer bakom det än just brist på erfarenhet. Ni kanske ska semestra där istället? Behålla kakan och äta den.

 3. wigwag skriver:

  Här i Härnösand uttrycker vi oss lite slarvigt ibland. Tror jag. Gustavs kloka reflektion påminner mig om ett snack jag hade med en äldre herre. -Du wigwag. Såg du bilen som stod parkerad på vår gård. Jag såg han som ställde den där. Bara gick därifrån. En ”NEGER” men det får man ju knappt säga längre! -Jaså säger du det..kanske soppatorrt. .kanske bara tillfälligt…hämtar den nog snart..man vet aldrig osv.” Försökte jag men det var stört omöjligt få gubben på andra tankar. Det var helt klart nåt skumt mena han. Och eftersom han bara malde på om invandrare och hur jävligt allt börja bli kunde jag inte hålla mig längre utan sa -Och det var en ”neger”sa du… -JAA. .en riktig ”blåneger” t.o.m. Svara han märkbart lättad att jag inte dömde honom för hans ordval. Sån är jag. Ska tillägga att jag känner personen ifråga och betraktar honom inte som vare sig främlingsfientlig eller rasist även om han i detta fall hamna lite snett, uttryckte sig slarvigt, som Gustav sa.

  • Imsevimse skriver:

   Okej, så han använde nedsättande ord som neger och malde på om invandrare och hur djävligt det börjar bli, och du betraktar ändå inte honom som rasist eller främlingsfientlig? Hur tänker du då?

  • wigwag skriver:

   Som sagt..jag vet hur den här personen tänker. När han sa ”neger” första gången ville han bara bara ge det mest träffande signalementet. Men när han väl sagt n-ordet, som förmodligen alltid fallit honom naturligt att använda som beskrivande ord för en mörkhyad person, så kom han på vem han prata med och erinra sig vad jag tycker och mina invandrarvänliga åsikter. Därav ”men det får man ju knappt säga längre”. Med lätt darrande röst. Och sen efter att jag försökt förminska det han sett genom att ge alternativa förklaringar till det som för honom var uppenbart så gick han igång igen och det blev fel igen. Eftersom han koppla ihop kriminalitet med invandring och invandring med ”negrer” och den sista kopplingen var han knappt medveten om själv. Därav mitt lite abrupta inhopp i svadan som lätta på trycket för honom och fick honom inse hur dumt det han sa var. Man behöver faktiskt inte vara invandrare bara för att man är mörkhyad. Eller ”neger” som han var van vid att säga.

 4. Lite har han ju en poäng. Det blir svårt att blame:a någon som vuxit upp i något som är hela deras värld och liksom en självklarhet. Vi can’t blame Indien för att inte vara lika jämställt som Sverige – vi kan hjälpa dem, men vi måste också förstå allas förutsättningar och hjälpa dem utifrån just det.

 5. OCH, därför tror jag på pedagogiska samtal i syfte att framföra en åsikt utan att klanka ner på någon annan och helt skippa attityden ”jag har rätt och du har fel”. Ha argument och belägg för det du säger och tänk på VEM du pratar med, anpassa samtalet efter den nivån, då kommer man mycket längre.

  Något som politiker också borde anamma och även många feministiska diskussioner skulle kunna komma mycket längre om man bara tänkte efter lite före… 🙂

 6. Susi skriver:

  ”Uttrycker sig slarvigt” Herregud, inte konstigt att rasismen är såpass normaliserad i vårt samhälle när till och med svarta människor (du Elaine) säger till vita människor (Gustav) att de är fina när de förminskar det förtryck som pågått mot rasifierade över alla århundraden. Det finns betydligt större problem och orsaker med/bakom rasismen som flödar i mindre samhällen än folk som uttrycker sig klumpigt. But then again, kanske onödigt att skriva den här kommentarer till en person som använt n-ordet i sina föreläsningar tidigare på bekostnad av andra människor.

  • ”When you know better you do better” som Maya Angelou sa. Är det verkligen rätt att skuldbelägga någon som på intet sätt begår felet av illvilja utan av ren okunskap? Personligen anser jag att den aggressiva inställningen är långt mer skadlig för världen och mänskligheten. Utbilda istället för att döma.
   Charlotta

   • Susi skriver:

    Du lyfter ytterligare ett problem. Inte nog med att rasifierade kroppar i alla tider och alla rum har utsatts för rasism är det nu även vår uppgift att utbilda vita människor? Lägg inte över ansvaret på de som faktiskt är offren i frågan. Jag eller någon annan har ingen som helst skyldighet att utbilda andra människor. Självklart hade det varit eftersträvansvärt, men inte när det är på bekostnad av mig själv. Så för att svara på din fråga ja det är rätt att skuldbelägga människor som har all möjlighet att på egen hand finna utbildning i frågor som handlar om alla människor lika värde. Men såklart det är varken du, dina barn eller dina förfäder som dagligen utsätts för rasism så det förvånar mig inte att du tycker en aggresiv ton är mer skadlig än århundraden av förtryck.

   • Imsevimse skriver:

    Vi har nio år obligatorisk skola i Sverige och till det gratis vidareutbildning, fria bibliotek och fri press. Vilka ursäkter finns det att inte ”know better” i ett av världens mest utvecklade land? I Sverige vet vi att rasism är fel. Till och med rasisterna själva tar illa upp när de blir kallade rasister. Ändå väljer många att inte förstå eller veta vad rasism är. Det är inte okunskap. Det är att aktivt välja att behålla sitt vita privilegium.

   • Om utbildning och information hade varit samma sak som kunskap så hade du kunnat allt du fått undervisning om i skolan och allt du fått information om i livet. Av någon anledning tror jag inte det är så. För övrigt kan ingen göra dig till offer om du inte själv accepterar rollen.
    Charlotta

   • anna skriver:

    Så alla som uttrycker sig nedsättande om någon annan är bara okunniga? Nej, köper inte det. Rasism finns överallt, och rasister är inte (alltid…) dumma. Håller med de flesta här, det är inte på något sätt, överhuvudtaget ”fint” av Gustav att förminska rasism. Det är precis så den kan fortsätta. Gör mig ganska ordentligt upprörd faktiskt. Dessutom är det rätt så fördomsfullt att säga att folk i småstäder inte skulle ”veta så mycket om olika personer”… mycket märkligt uttalande.

  • R. skriver:

   Min tanke precis! Det finns inget ”fint” med att inte vilja se orättvisorna och fördomarna i vårt samhälle. Även om Gustav verkar vara en bra person så måste en kalla saker för vad de är, nämligen rasism.

   Precis som någon annan här skrev ”When you know better you do better” – Maya Angelou. Det är 2016, jag har jättesvårt att tro att det finns någon som inte vet att ordet n*ger (jag censurerar det för så kränkande är det ordet för oss svarta) inte är ok! They all do know better men väljer fortfarande att uttrycka sig rasistiskt.

   Angående småstäder, jag växte upp i ett liten stad på 20 000 invånare. Jag var en av få svarta elever upp till årskurs 6, och det var ibland väldigt jobbigt med andra barn och vuxna som ”didn’t know better” och ”uttryckte sig slarvigt”. De kanske inte mådde dåligt av det men det gjorde jag.

   Jag har diskuterat det här så många gånger med människor som helt enkelt inte vill ändra sig. Så, nuförtiden, om någon uttrycker sig rasistiskt eller ”slarvigt” betyder det för mig att de har gjort ett ställningstagande och faktiskt får tåla konsekvenserna av det.

   Jag kan även tillägga att upp till 14-15 års åldern var jag ok med att människor runtomkring använde ordet ”n*ger”. Men nu i efterhand inser jag att det var en ren överlevnadsmekanism, if you cant beat them, join them tänkte barn-versionen av mig och det gör mig så himla ledsen nu i vuxen ålder.

   Så nej, jag har inget övers till de som ”uttrycker sig slarvigt” och tycker vi borde benämna det vid sitt rätta namn, nämligen rasism.

   • R. skriver:

    Med det sagt, det finns så klart många postiva aspekter med att bo i en småstad och låta barnen växa upp där.

   • Imsevimse skriver:

    Yes, det blir så olyckligt när folk tror sig reclaima ett ord och sedan går runt och kallar sig själva och andra i sin grupp för nedlåtande saker. Snacka om vunna poäng för rasismen. Som när blattar skulle kalla sig själva för blattar för några år sedan i tron att blatte bara var ett hopkok bokstäver utan någon betydelse. Som ett snällare ord för svartskalle, när ordet i själva verket kommer från franskans ord för kackerlacka.

 7. Chelli skriver:

  Nu råkar ju Halmstad ha en stadsdel (Andersberg) som är en himla mix av svenskar, juggar, somalier, albaner, kurder… så jag tror inte det är ett problem just i Halmstad…. men fy skäms om ni var här och inte provade sushin på Umai!

 8. Anonym skriver:

  Varför ska man överhuvudtaget uttrycka sig annorlunda om någon p.g.a. hudfärg? Konstig resonemang av en vit man. Hälsar en vit kvinna 🙂

 9. Hope skriver:

  Förstår vad Gustav menar, min man uttryckte också sig så förut men jag tvingade min honom att ta bort skygglapparna och det var ett hårt och brutalt uppvaknande!

 10. Emelie skriver:

  Nu är jag i och för sig ingen storstadsmänniska, men har bott i Halmstad i sex år och trivs kanon. Bor själv inte i Tylösand, utan i Gullbrandstorp som ligger en bit bort (nära flygplatsen) så kan tyvärr inte svara för folket där. När det gäller personer med annan etnicitet än den svenska är det vanligt i Halmstad och inget konstigt. Semestra här i sommar och känn efter, om inte annat lär ni få en riktigt härlig semester.

 11. Hope skriver:

  Och rasismen frodas i Stockholm också, Stockholm är en småstad.
  Nä nu ska jag inte hetsa upp mig, blir på dåligt humör känner jag…

  • Anonym skriver:

   Håller med Dig Hope! Det har blivit mycket värre på senaste tiden. Är själv vit men pratar ett språk likt ryska och kan inte säga hur många gånger någon kollat snett på mig och min familj!

 12. Sofie skriver:

  Tala om att vara generaliserande och fördomsfull. Varför skulle rasismen vara mer utbredd i en småstad som Halmstad än exempelvis på Kungsholmen? I många av våra svenska småstäder är invandringen hög och man bor med kortare avstånd till varandra så att städerna, skolorna och föreningarna etc. blir som ett Sverige i miniatyr. Jag upplever att stadsdelarna i Stockholm är långt mer segregerade och likriktade! Går man på Söder känns alla människor likadana och många V Ä L D I G T ängsliga. Du nämner även öppenhet för hbtq. I Växjö var det pridefestival häromveckan med 9000 som gick med i paraden. Småstad, ja! Trångsynt, nja!

  • Mia skriver:

   Jag har bott i stor stad, huvudstad och liten by i vårt land och jag delar helt din bild Sofie.

  • Imsevimse skriver:

   Jag tror att orter som Klippan, Sjöbo, Vellinge och nu senast Ronneby tyvärr spätt på bilden av ett främlingsfientligt ”söder” för oss som bor här i Stockholm. Sedan är det också ett faktum att Sverigedemokraterna, som här får ses som ett utslag för rasism och främlingsfientlighet är störst i just Blekinge och Skåne och har varit förankrade i just Blekinge och Skåne långt tidigare än i övriga Sverige. Tyvärr.

  • Jennie skriver:

   EXAKT SOFIE!!!

  • anna skriver:

   Håller helt med! Halmstad är precis som många andra städer, storstad som småstad, mångkulturellt och är inte mer trångsynt än andra städer. Sen är Halmstad (i Halland) också Sveriges 20:e största stad med knappt 100 000 invånare i kommunen så att kalla en småstad och jämföra med en kommun/småstad som ex Klippan (i Skåne) med ca 15 000 invånare i kommunen blir lite skevt…

 13. Johanna skriver:

  Jag vet faktiskt inte om jag skulle säga att småstäder var mer rasistiska. De personer jag känner som kommer från en småstad är väldigt öppna och tycker inte att det är nån skillnad på personer baserat på ursprung. Däremot har vissa av dessa flyttat till Stockholm och helt ändrat uppfattning och blivit mer rasistiska. Anledningen tror jag är att i en småstad finns inte lika många invandrare, men de som finns är väl integrerade (iaf förut, kan ha ändrats med nuvarande flyktingvågen iom att det inte gått så lång tid än). Uppfattningen att det inte finns invandrare i småstäder håööer jag inte med om. Min upplevelse i ”större” städer är att det är mycket mer segregerat och med det kommer också rasismen. Sen finns det väl alltid ett äldre garde, både i småstad och ”stor”stad, som säger neger ”för att man alltid sagt så”, dessa menar sällan något illa och rör sig nog mer om en tidsfråga innan vi slipper det helt än att folk är inskränkta.

  • Imsevimse skriver:

   Man hör ofta att ordet neger skulle vara mindre negativt värdeladdat i den äldre generationen som alltid sagt ordet utan att mena någonting nedlåtande. Hur kan detta vara riktigt om man beaktar vad det stod om negrer i den äldre generationens uppslagsböcker? Ju äldre personen är desto vidlyftigare beskrivning hade ju ofta ordet i fråga. Slår du däremot upp ordet idag står det kort och gott att det är en nedlåtande term.

 14. K skriver:

  Kan tyvärr inte heller hålla med om att det får räknas som att man ”uttrycker sig slarvigt” bara för att man ”inte vet bättre”. Att ord som n-ordet, efterbliven, flata/bög osv som använts som skällsord inte är politiskt korrekta eller särskilt vänliga vet väl vem som helst 2016, och kan man för sitt liv inte hitta en mer passande synonym gör man nog bäst i att inte uttala sig alls, för jo, då har omvärlden visst rätt att klassa dig som rasist eller homofob.

  Sedan vill jag gärna flytta till en småstad och hoppas innerligt att jag som brun inte blir dömd utefter det, och att toleransen för icke-normativa personer och levnadssätt är lika stor som den är i min nuvarande stadsdel. För visst finns det massor med rasister här i Stockholm också, riktigt trygg är man ju ingenstans längre tyvärr.

 15. Hope skriver:

  Ja det är då märkligt att många äldre fortfarande säger N-ordet. Flera av dem var väl med när Du-reformen infördes och nu säger dem du med lätthet men fortsätter att använda
  N-ordet. De äldre lär sig både det ena och det andra som är nytt och relativt svårt men det ordet håller dem fast vid. ”För att man alltid har sagt så” undrar varför det är sååå svårt med just N-ordet, det kan man fråga sig…

 16. Elsie skriver:

  Och i (bl a) Frankrike slår de inte barnen, de ”tillrättavisar” dem… Förstår att Gustav inte menar det, men att säga att rasism inte är rasism är att förminska problemet.

 17. Catharina skriver:

  Ni får jättegärna flytta till Halmstad! Världens bästa stad och jag agerar gärna barnvakt

  • Catharina skriver:

   Tanken var att lämna emojis från mobilen i slutet! Såg att det såg väldigt otrevligt ut utan, 🙂

 18. wigwag skriver:

  De som förminskar ordet rasism är NI som här tycker att Gustav förminskar problematiken med rasism i samhället. Rasism är när man kopplar ihop människors utseende med något nedsättande eller dåligt som tex kriminalitet. Det har inte ett skit med hur man väljer att uttrycka sig. Att många äldre fortfarande säger n-ordet beror just på att det aldrig varit något nedsättande ord för dem utan enbart ett beskrivande ord.

  • anna skriver:

   Men hur menar du nu? Skulle inte rasism handla om hur man uttrycker sig? Det är väl klart att det hänger samman. Om man inte har främlingsfientliga/rasistiska åsikter så uttrycker man sig inte så heller. Och angående n-ordet så skrev imsevimse en bra kommentar ovan.

  • wigwag skriver:

   Jag menar att det är intentionen bakom ett ord eller uttryck som avgör om avsändaren är rasistisk eller förespråkar rasism. Ordens betydelse och innebörd har förändrats över tid.

   • Imsevimse skriver:

    Fast det stämmer inte Wigwag, att det är intentionen bakom ett ord eller uttryck som avgör om avsändaren är rasistisk eller förespråkar rasism. Det är konsekvensen. Faktum är att en person kan vidmakthålla ett rasistiskt system genom sitt sätt att uttrycka sig utan vara medveten om eller att ha detta som avsikt. Det är därför det är så viktigt, inte att anklaga människor för att vara rasister, men att påpeka när en handling som någon gör, är rasistisk. Folk måste också sluta vara defensiva och förstå att denna rening av vårat språk och våra idéer och saker som vi gör som många gånger omedvetet reproducerar detta system eller har rasistiska konsekvenser är något som vi alla måste ägna oss åt. Som själv, -samhälls, och metareflektion. Även vi som är antirasister bär ju ofta på samma språk och tankearv.

   • wigwag skriver:

    Fast Imse imse. .Det är ju det jag menar och Gustav med tror jag. Man behöver inte vara rasist eller ens främlingsfientlig för att reproducera rasism. Det räcker med att uttrycka sig klumpigt med ord som förändrat sin impakt på sin samtid.

  • Imsevimse skriver:

   Rasism är ett system som reproduceras och vidmaktshålls genom vårat språk och våra tankar. Vårat språk, hur vi talar om saker och ting, påverkar våra tankar och idéer och våra tankar och idéer färgar vårat språk. Rasismen lever och frodas om vi fortsätter att tala så som vi alltid har gjort och om vi inte kritiserar de rasismbärande begreppen och idéerna som fortfarande finns i vårat språk. Därför har rasism allt med hur vi uttrycker oss att göra. Ordet neger har heller inte någonsin varit ett neutralt begrepp. Slår du ordet i ett uppslagsverk som är mer än tre, fyra decennier gammalt får du mer eller mindre definitionen av ett djur. Om inte det är nedsättande så vet jag inte vad. Det är detta ord, som då hade denna djuriska beskrivning som många äldre fortfarande envisas med att använda.

   • wigwag skriver:

    Rasism är ett system som reproduceras av de värderingar våra ord ger uttryck för. Det är alltså tanken bakom orden som räknas för om förstå. .en får
    näring eller ej. Sen står det i äldre uppslagsböcker en beskrivning av en ”neger”. Varken mer eller mindre. Lätt att ta till sig och fötstå. Att vi idag vet bättre och inte ens erkänner ordet ”neger” som beskrivande begrepp på en människa är just nåt som vi gör idag.

  • wigwag skriver:

   Sen ska man ju såklart inte använda n-ordet idag för att det blivit mer laddat idag och mer sårande mot mörkhyade än vad det var förr eller riskerade bli förr. Men ordet i sig är inte per se ett uttryck för en rasistisk intention. Så menar jag.

   • anna skriver:

    Om du menar att ord i sig inte bär på mening utan är en sammanställning av bokstäver och ljud så kan jag hålla med dig. Men språk är i princip aldrig värdeneutralt, och aldrig utan mening. Ord och uttryck bär på värderingar och historia och om man väljer att uttrycka sig ”slarvigt” eller medvetet använda extremt laddade ord som t.ex. n-ordet så väljer man också att föra vidare de värderingar som detta språket bär på, oavsiktligt eller ej. Man har ett ansvar för det språk man använder.

   • Elsie skriver:

    Ett ord värderas efter hur det tas emot, inte utifrån uttryckarens intention. ”Kom igen det var ju vara ett skämt” har nog alla förtryckta hört oavsett grupp och du ger stöd för att det kan fortsätta, att så fort en kränks så ska en tänka på vad den som kränkte egentligen menade istället för att för vad en själv just utatts för och hur en mår av det. Du har dessutom fel rent juridiskt, en kränkning bedöms efter om handlingen/det som sagts typiskt sett är ägnat att kränka någon. Det är inte mindre kränkande att använda n-ordet nu än förr, vi har bara mer vett att lyssna till de grupper som kränks nu för tiden, om än fortfarande i allt för liten utsträckning.

   • wigwag skriver:

    Fast Elsie…nu är du nog ute och svimmar på djupt vatten. Tror jag. Det är ingen här som försvarar eller ens talar om situationer där nån står och pekar finger och skrattandes säger ”EN NEGER!” Förstår du inte det.

    Och nej Anna. Det var inte så jag menade. Förövrigt kan man inte välja föra vidare värderingar hos ett ord man inte är medveten om. Bland det mest korkade jag hört i den här diskussionen. Att värderingarna förs vidare ändå, rasismens reproduktion, är en annan sak.

   • Elsie skriver:

    Fast wigwam, det var väl inte alls det jag sa. Jag tror ändå du förstår att jag pratade om varför en inte kan utgå från vad personen som använder n-ordet (nej, det är inte ok att skriva ut ordet, det kan väl inte ha undgått dig att väldigt många tar illa upp?) har för (icke)tanke bakom det?

    Respektera de som blir utsatta, utgå från den förtrycktes känsla och försök se helheten, strukturerna och dina egna privilegier.

   • wigwag skriver:

    Nej det förstår jag inte. Om du känner dig kränkt i nåt sammanhang för att n-ordet skrivs ut så är det första du ska göra att påtala det. Sen kan du bara hoppas på att n-ordet slutar skrivas ut men om det inte gör det så kan du alltid lämna det forum där du upplever dig bli kränkt. Så ser verkligheten ut och till den har du att anpassa dig till.

   • Elsie skriver:

    Är det så du tycker att förtryck ska lösas? Talar du om för kvinnor att de ska undvika parker och inte klä sig för utmanande också? För att undvika sexuella trakasserier och övergrepp? Och blir vi tafsade på på krogen, då är det bara att gå hem, vi vet ju hur det är. Trist victimblaming.

   • wigwag skriver:

    Nu är du ute och svimmar igen. Fan vadjag hatar ordpoliser. Dina jämförelser är ju så verklighetsfrämmande och korkade att jag skrattar åt dom.

    Det du gör är att kräva en egen liten gång genom parken där bara du får gå. Och det trots att du har massor av parker att gå i där folk redan är så som du önskar. Om du nu blir så kränkt av att n-ordet skrivs ut så kom då förfan inte hit och gnäll. Du har ju lady dahmer, aporna, mfl. där du kan oja dig över ”patriarkatet” och hur mycket du hatar alla män som förtrycker alla kvinnor. Men den rätten tar ni er. Utan den minsta tanke på vad orden står för och hur kränkande de kan upplevas. Ta lite jävla ansvar för hur du uttrycker dig. Det här är Elaines blogg och jag skriver ut n-ordet hur jävla långt och mycket jag vill så länge hon tillåter det. Och så länge NI era verklighetsfrånvända jävlar uttrycker er kränkande mot andra grupper i andra sammanhang.

   • Elsie skriver:

    Jag kräver faktisk rörelsefrihet, att kunna röra mig i offentliga rum utan att bli utsatt för brott. Jag kräver att förövarens beteende ifrågasätts istället för mitt. Jag förstår inte alls hur jag har kränkt dig men det var inte min mening. Tyckte vi hade en helt okej diskussionsklimat innan ditt senaste svar, har dock ingen lust med att bemöta osaklighet och hån. Tack och hej.

   • wigwag skriver:

    ”Men det var inte min mening”. Och vad fan har nu det för betydelse helt plötsligt. P – ordet och andra ord i den vänsterextremistiska arsenalen är inte värdeneutrala och upplevs jävligt kränkande. Du beter dig som en mobbare. ”Skoja ju bara”. Du fattar säkert att det är mottagaren och inte du som definierar dina ord. Jävla idiot. Tack och hej och dra åt helvete.

 19. Kicki skriver:

  Flytta hit!! Sveriges bästa stad, tveklöst!! Jag lovar att visa dig allt som finns att göra/se/uppleva här. Och skulle du uppleva rasism, säg till mig så ska jag slå dem på moppo! Fifan!

 20. C skriver:

  Det finns flera fina ”byar” omkring Tylösand som känns mer privata och som är otroligt trevliga och mer personliga. Har tillbringat varje sommar 15 minuter från Tylösand, seglat och spelat fotboll med barn i alla åldrar och njutit av havsutsikt. Trots att jag rest mycket är det fortfarande min favoritplats i världen, så Hallandskusten är verkligen att rekommendera. Sedan när vi blev äldre kunde vi cykla in till Tylösand och gå på deras after beach och restauranger om vi ville.

 21. Viola skriver:

  Så otroligt nedvärderande och trångsynt mot mindre städer. Är stockholmare eller göteborgare så openminded allihop? Klart de inte är.
  Ska man vara noga är det inte så stora städer. Är stockholmare mer rasistiska än tex londonbor med den logiken alltså?

  Nej, hur man tänker och är mot sina medmänniskor beror på så mycket mycket mer än var man bor

  • elaineeksvard skriver:

   Jag tror faktiskt att ju mer mångfald desto mindre rasism, iaf om folk är någorlunda utbildade. Ja, Stockholm är mer rasistiskt än London. I London kan är det fler svarta och du blir inte lika diskriminerad där som här som svart.

  • wigwag skriver:

   Man kan kanske säga att homogen småstadsbefolkning är mer fördomsfulla än mångkulturella storstäder. Betyder inte för den sakens skull att småstadsbefolkningen är mer rasistisk. Min snubbe, se ovan, tror tex att negrer är ett folk som lever i Afrika. Alltså har gemensam kultur och tradition i grunden.

Lämna en kommentar