När man får en grej för saker och ting


Tänk vad längesen det här är. Fast ändå inte. Jag tittar på mina kläder och ser att det var under mina damiga period. Jag hade några år av det, sen pallade jag inte mer. Copyright Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02 Fotografens namn ska anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsrättslagen!Nu ligger mina kjolar och dammar längst bak i garderoben. Kanske kommer jag har på mig dom en vacker dag. Men jag ger mina kläder ett år, sen ryker de antingen till bättre behövande eller så säljer jag dem för en billig peng. Oftast bättre behövande. Dessa träningskläder var också en era. Eller så åker de på i sommar igen. Jag var ju nyförlöst förra sommaren så dessa fick damma i garderoben.

Copyright Fotograf Peter Knutson 070-734 60 02 Fotografens namn ska anges vid ALL publicering! Bilden skyddas av upphovsrättslagen!

 

 

Fotograf Peter Knutson

Hur länge låter ni saker damma innan ni gör er av med dem? Jag har ett bäst före ett år som regel.

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “När man får en grej för saker och ting”


 1. Imsevimse skriver:

  Jag har ingen sådan regel alls. Jag har mina kläder så länge de är hela och fräsha. Förhoppningsvis är det längre än ett år. Slit och släng är inte min grej. Försöker handla lite mer långsiktigt.

  • desiree skriver:

   Hon menade inte att hon slänger kläder efter 1 år, hon menar att hon gör sig av med kläder som hon inte har haft användning för på 1 år.

 2. Hmm skriver:

  Jag låter saker ligga länge men jag går igenom garderoben en gång om året. Om jag fortfarande gillar hur plagget sitter på mig så får det stanna även om jag inte använt det på några år. Jag köper ofta kläder som är lite udda. Sedan när tiden är mogen så kommer de fram igen och uppfattas då av folk som helt nya kläder fastän vissa plagg är upp till 20 år gamla.

  Köper sällan kläder på impuls utan överväger varje köp noga. Kanske varför de håller länge även i min smak för det är inte endast kläder med sk kvalitet som håller utan även kläder från H&M.

 3. Jag har fortfarande saker i min garderob som jag köpte i 25-årsåldern, och det var inte igår kan jag säga, utan att bli onödigt tydlig. 😉 Så länge jag fortfarande gillar kläderna (eller skorna), de ser fräscha ut och sitter bra så gör jag inte av med något. Det är kul att göra garderobsfynd, att återupptäcka något jag inte använt på en massa år och glömt bort, och inse att det är jättesnyggt och lite modernt igen. Jag kallar det närproducerad återvinning, billigt, bekvämt och klimatsmart. 😉
  Charlotta

 4. Jannica skriver:

  Har inte hjärta att göra mig av med kläder som jag en gång i tiden så omsorgsfullt köpt. Häromdagen hittade jag en rosa kabelstickad tröja i källaren, köpt för 10 år sen! Använd 1 gång, som ny! Den används flitigt numera 🙂

 5. Carin skriver:

  Jag har kvar mina kläder hur länge som helst, även de som inte är i rätt storlek då jag är kör jojo i vikt (nej, bantar inte, blir bara så tydligen) så jag gör mig bara av med kläder om de är för trasiga eller om de inte är min smak längre och då är det alltid sälja eller ge till secondhand som gäller för att ge dem ett extra liv hos någon.

 6. Sanna skriver:

  Säljer eller ger bort allt som inte passar mig längre. Gick igenom mina kokböcker igår som stått utan att jag knappt öppnat dom och la en hel bunt i min trappuppgång med en varsågod-lapp! Allt var borta på en timme. Nu är det någon som vårdar och använder böckerna istället Har blivit allergisk mot hamstring sen barnen kom till. Så mycket grejer man kan ha…

 7. Helena skriver:

  Jag gör mig av med kläder när det blir lite för trångt i garderoberna ;). Är väldigt befriande att slippa se de där köpen som blev fel men så nära rätt att de mest ger en dåligt samvete. Känns väldigt slit och släng också, men samtidigt så lär man sig ju av sina misstag. Betydligt färre misstag desto äldre man blir. Och kläder från märken kan man ju sälja (sellpy är underbart enkelt för det!).

  Men vissa plagg är roliga att spara på. En del som minnen, andra som något man själv eller ens framtida barn kan få återupptäcka. Känns som en svår avvägning, att spara så man har en historia att erbjuda sina barn och sin egen ”ålderdom” (när man är 50 och vill minnas? Eller när det nu händer) men samtidigt inte spara på allt och låta det ta över en helt. När man flyttar och hittar fler lådor i förrådet än i lägenheten känns det ju inte helt rätt!

 8. Maria skriver:

  Ett år säger jag..men det blir oftast tre år tyvärr

 9. Går igenom garderoberna nån gång vartannat år. Det som fortfarande är helt och fräscht ger jag bort, resten slängs. Numer är det inte så ofta jag kan ge bort, sliter ut kläderna så bra nämligen haha!
  Gillar inte att handla kläder så när jag väl gör det så blir det mycket åt gången haha!
  Sist jag handlade var det för att se lite mer ”business” ut pga stort uppdrag för statlig myndighet vilket renderar i många möten… Bär hellre tajta jeans, tisha och en munktröja dock haha!

 10. Barbro skriver:

  Med tanke på miljöpåverkan och arbetsvillkor inom klädindustrin så köper jag så lite kläder som möjligt. En del plagg jag har är 10 år eller mer. Vardagsplagg har jag tills de är utslitna:)

 11. Cosima skriver:

  Går igjennom garderoben ca to ganger om året, en før sommeren og en før vinteren. Så ser jeg på hva jeg har brukt og hva som blir liggende bakerst i skapet. Det som ikke har blitt brukt siden sist, som er utvasket/slitt eller som ikke passer mer, gir jeg bort, kaster eller selger alt etter hva som passer for det enkelte plagg.

 12. Sandra skriver:

  Går i genom garderoben varje årstid. Ger bort kläder och prylar till kommande flyktingar när jag tröttnat.

 13. Fru Minimalist skriver:

  Jag använder mig sedan i höstas av en så kallad Capsule Wardrobe med cirka 30 klädesplagg. Garderoben används i cirka 3 månader och därefter byts vissa plagg ut. De plagg som inte alls använts under den perioden lämnar jag iväg till bättre behövande, om det inte är väldigt säsongsanpassade plagg. Vardagskläder som inte använts på mer än 3 månader används ytterst sällan kommande 3 eller 9 månader heller. Det finns ju en anledning till att de väljs bort till förmån för något man gillar bättre i sin garderob.
  http://minimalisterna.se/minimalistisk-garderob-med-capsule-wardrobe/

  • Madde skriver:

   Jag skulle också vilja prova kapselgarderob men fegar ur pga att det hänger kvar från högstadiet att man inte kan ha på sig samma kläder två dagar i rad eller för ofta för då tror folk att man inte har några andra kläder. Att det hänger kvar än beror på att vi var fattiga och jag faktiskt var tvungen att tänka till kring hur jag kombinerade kläderna för att ingen skulle tro att jag hade så få plagg som jag hade. Ibland tänkte jag att det bara var i mitt huvud detta pågick och att ingen kunde hålla koll på något sånt, så jag satte på mig samma t-shirt två gånger samma vecka (så klart inte dagarna efter varandra). Tror du inte att det var någon obetänksam ungj*vel som kommenterade det! Nåja, länge sedan nu men det hänger kvar ändå och nu kan jag inte ha på mig mina fina Dagmar eller Odd mollykoftor för ofta utan att farhågor för kommentarer uppstår. Någon som känner igen sig?

 14. Marie skriver:

  Alltså jag har allt möjligt i garderoben! Det finns klänningar som jag bara 1997 och det finns klänningar och byxor som jag ska ha igen när jag gått ner många kilon…. Ja ni fattar…. Det borde komma hem någon och ta bort allt! i min garderob!

 15. Carina skriver:

  En fundering, ni som skriver att ni går igenom garderoben 1, 2 gånger om året. Alltså gör ni verkligen det en speciell månad eller vaddå? Skriver ni upp i er almanacka? ”Gått igenom garderoben, 1 år till nästa gång”. Jag går igenom när jag måste eller när får lust helt enkelt. Då rensar jag här och var, ibland i flera dagar eller veckor. Ibland rensar jag inte på år…Är alla andra som kommenterar så organiserade att ni vet precis hur ofta ni gör något?

Lämna en kommentar