Barn med särskilda behov kan inte alltid säga Stopp min kropp


Jag träffade Pontus Krüger som precis som jag brinner för barns rättigheter och dessutom föreläser för skolor och förskolor om hur de kan skydda barn från sexuella övergrepp. Vi var såklart superglada att få träffa varandra. Men samtalsämnena var, såklart, av mindre munter karaktär. Han berättade dyster statistik om barn med särskilda behov. Man beräknar att i en klass på en särskola så är antalet sexuellt utnyttjade barn de tredubbla. 9 barn i en klass på 30 barn. Pontus: Man kan tro att dessa barn skulle vara mindre attraktiva för pedofiler men det är precis tvärtom. Just att de är så enkla byten gör att pedofilerna söker sig dit.

Den här informationen fick mig att bryta ihop. Jag vet inte hur mycket jag har gråtit denna vecka. Inte nog att föräldrar med barn med särskilda behov vill hitta rätt hjälp för sina barn och är rädda att de ska bli utsatta för mobbare eller dålig vård. Men att dessa föräldrar ska behöva löpa tre gånger större risk att deras barn, med särskilda behov, ska råka ut för sexuella övergrepp. Jag orkar inte dela med mig denna information. Men återigen, för barnens skull så måste jag. Fan också. 

Om de som jobbar inom särskolor har strikta regler och är pålästa så borde de kunna skydda barnen. Här beställer ni boken. Tyvärr är det inte alla barn med särskilda behov som kan säga stopp min kropp därför måste vi vuxna stoppa att ett sådant scenario ens kan ta plats. 

Jag brukar inte ägna min kamp åt hat, men jag hatar pedofiler. Hatar dom.

Bloggvännerna har ordet

17 svar till “Barn med särskilda behov kan inte alltid säga Stopp min kropp”


 1. E skriver:

  Har du funderat på att gå i samtalsterapi? Att vara engagerad och har nära till sina känslor är många gånger en styrka. Det visar på passion och övertygelse. I den värld vi lever i idag kan det dock bli svårt att fungera och även räcka till på det privata planet om man låter all världens orättvisor och öden komma för nära. Visst är det viktigt att kunna prata med vänner och familj men när jag läser hur du mår och påverkas tänker jag att du kanske skulle behöva hjälp att sortera dina känslor, kanske boosta din självbild – du gör så mycket och ingen kan göra allt.

  Du behövs för dessa utsatta barn Elaine. Lär dig spara på krutet så att du orkar. Långsiktigt!

 2. Diana skriver:

  Håller med, hatar dom!
  Att barn inte bara kan få känna sig trygga, att föräldrar inte kan få slappna av och lämna sina barn hos en vän, på förskolan eller skolan, gymnastiken eller simhallen utan att vara orolig hela tiden. Det tar kol på mig, orkar inte men man måste orka, för barnens skull. Men vilken kamp, du är otroligt Elaine. Du är så stark som orkar dra upp dina gamla sår och minnen hela tiden för att kämpa för barnens trygga framtid. Tack! <3

 3. Jag blev som 16 åring utsatt för sexuellt ofredande och olagahot i skolan av en skolpersonal (personen är dömd). Och han var assistent till en annan i elev och detta skedd i särskola, där jag hade vissa lektioner för jag ville ha mindre klass pga min Asperger diagnos. Det är så viktigt att du tar upp de här! Vi måste våga prata om det svåra och tillsammans gör vi skillnad!

 4. Hmm skriver:

  Tack för att du orkar. Hoppas du kan suga åt dig lite kraft från dina bloggvänner. <3

 5. esterii skriver:

  Så sorligt, men också varit rädd för att en nära med särskilda behov skulle/ska råka ut får det. En annan grupp jag tänker mycket på , som jag inte kan men hört om,, barn på fosterhem/fosterfamiljer.. Verkar vara många som råkar illa ut.. Ibland känns det hopplöst, men det är bara att fortsätta kampen mot en finare värld utan alla övergrepp. Tack för ditt jobb Elaine..

 6. Londonmummy skriver:

  Kan inte låta bli att tycka att det måste finnas ett bättre sätt att föra denna kampen på? Min bror är nyligen utbildad förskolelärare (betygen räckte inte till ngt annat på universitetet) och skulle börja sin praktik i måndags. När han klev in genom dörren blev han mött av 2 poliser som ville ”prata lite”. Det visade sej att föräldrarna hört att en manlig pedagog skulle börja på förskolan och ringt polisen i förebyggande syfte. Han vill nu sluta denna branch, eftersom han blir bemött av misstänksamhet, och det är ju tråkigt, eftersom det behövs manliga förebilder till barnen. Han har dessutom frågat skolan om de kan installera CCTV, så att föräldrarna kan känna sej mer bekväma, men det var alla kvinnliga pedagoger starkt emot. Vad gör man? Har du några förslag?

  • Theresia skriver:

   Men kan han inte bara se det ur ett annat perspektiv – tacksamhet att det finns polis som också jobbar förebyggande och med att skapa trygghet. Som pedagog för små barn ska man kunna ta att föräldrar är misstänksamma.

  • wigwag skriver:

   Uppriktigt sagt tycker jag din historia är allt för osannolik för att vara trovärdig. Jag har aldrig nånsin hört talas om det här förut att poliser rycker ut till förskolor för att ”prata lite” för att föräldrar är oroliga för en ”man” ska börja jobba. Låter ju helknäppt. Snälla! Säg att du är ett troll som tycker om ”hittepå-historier”.

 7. Mia skriver:

  LondonMummy blev han förskolelärare för att betygen inte räckte till något annat? Det låter heller inte så tryggt att lämna barnen med en person som inte har ett genuint intresse för deras utveckling. Han får väl stå upp och prata med poliserna. Själv hade jag inte haft något problem med det om låt oss säga 90% av alla brunhåriga var dömda pedofiler på en förskola. Jag hade stått upp för mig för jag vet att jag är oskyldig! Ta det säkra för det osäkra liksom, skydda barnen, skit i hedern!

 8. Mia skriver:

  Statistiken ser ut som den gör. Men liknande statistik finns för andra problem ute i samhället. Sluta att bli så €%#/ kränkta alla vuxna som har rent mjöl i påsen! Har Ni inget att dölja säg det, visa det, ha ögonen öppna för att se de som inte har det, på så sätt kanske statistiken ändras. Men lägg denna ”heder” åt sidan. Vuxna har ett val de kan ändra yrke, stå upp för sig själva, det kan inte barnen!

  • Londonmummy skriver:

   Ja, han ville helst bli högstadielärare, men betygen räckte inte till. Men han gillar att leka med barn, sparka boll, bygga lego osv, så tyckte att förskolelärare var ett bra alternativ. Jag ville bara understryka att det inte var hans 1:a handsval, eftersom Elaine hävdar att pedofiler medvetet söker sej dit barn finns. Självklart pratade han med poliserna och förstod mycket väl varför de var där. MEN, ska man bli behandlad som misstänkt hela tiden, varje dag, med föräldrar som behandlar en på ett otrevligt sätt, så förstår jag också att man blir less. Särskilt som hans ide om CCTV blev så våldsamt nedröstad. (antar att de kvinnliga lärarna inte ville bli filmade när de sitter och fikar och skvallrar istället för att passa eller leka med barnen…);) Det handlar inte alls om att han känner sej kränkt, för det gör han inte. Men det måste väl finnas bättre sätt att driva denna kampanjen på än att rikta misstankar mot ALLA män som jobbar inom barnomsorg? De flesta övergreppen sker ju dessutom faktiskt i hemmet av nära anhörig.

   • Theresia skriver:

    Finns många andra anledningar till att inte sätta upp övervakningskameror. T ex har jag som förälder ingen rätt att se på vad alla andra barn gör hela dagen, och vem som helst skulle kunna hacka sig till åtkomst. Och om dessa kameror ska skydda mot pedofili måste de ju finnas överallt och det är skapligt integritetskränkande med kameror på toaletter t ex.

   • wigwag skriver:

    Tycker din bror skulle bett poliserna dra åt helvete samt anmält myndigheten till JÄMO för sexism. Nån jävla ordning får det ju vara. Klart som Fan han ska bli kränkt om polisen vill ställa frågor med anledning av att han är man och börjat jobba på en förskola! Jävla idioter.

 9. Sherin skriver:

  Bästa Elaine!
  Tack för att du gjorde mig uppmärksam på den extra utsatta situation barn med särskilda behov kan hamna i. Jag har aldrig tänkt på eller reflektera över detta. TACK för att du fick mig se att alla barn inte kan säga stopp min kropp. Jag har många barn i min närhet och jag ska verkligen tänka på detta. Kram och kärlek <3

 10. Cecilie skriver:

  Kjære Elaine, det du gjør er fantastisk og jeg kunne ikke støttet deg mer! Men husk at pedofili er definert som en seksuell orientering (hvor enn syk den måtte være), man kan ikke sette likhetstegn mellom overgripere og pedofiler. Veldig mange pedofiler hater sin legning og begår ikke overgrep. Dette er kanskje annerledes i Sverige, dvs dere definerer pedofiler som en som begår overgrep mot barn?

 11. Cosima skriver:

  Åh, for en statistikk! 🙁

 12. Tilda Evysdotter skriver:

  Du är fantastisk som orkar kämpa!

Lämna en kommentar