Hantera tre härskartekniker till


  Det blev en himla fin morgon i 4:an idag igen. Peter berättade att han förringas till en sportkille som inte är den vassaste kniven i lådan.    Ni ser klippet här. 

Bloggvännerna har ordet

8 svar till “Hantera tre härskartekniker till”


 1. Haren skriver:

  Jag har en fråga. I min arbetsgrupp hänvisar ofta en person till att vissa frågor bör jag inte ta upp ”för det har de redan diskuterat” (före jag började). Jag har känslan av att hen är rädd att beslut hen är nöjd med kan komma att rivas upp. Så jag får bitska kommentarer om att det där ska du inte mejla till hela gruppen för vi har redan bestämt och diskuterat det till leda. Grejen är att det även rör sådant som är mitt expertområde, och saker som i högsta grad rör mitt arbete. Jag känner mig alltså fråntagen möjligheten att påverka vissa viktiga frågor. Jag tycker att det är en form av härskarteknik, även om jag också ser att det är jobbigt att dra upp gamla frågor. Men hur bemöter jag detta utan att bli ovänner?

 2. C.E.S skriver:

  Då man talar om sexuellt utnyttjande av barn och pedofili är det viktigt att termerna beskriver två relaterade, men distinkta, fenomen. Sexuellt utnyttjande av barn är en rättslig term där förövaren döms för ett allvarligt sexuellt brott. Pedofili är däremot en medicinsk term där diagnostiska kriterier ska vara upfyllda, som är en stor riskfaktor för att faktiskt begå sexuella övergrepp mot barn, MEN långt ifrån alla pedofiler är förövare och tvärtom. De allra flesta som har ett sexuellt tändningsmönster mot barn är inte förövare. Många mår fruktansvärt dåligt över att de känner en sexuell upphetsning mot barn men skulle aldrig för sitt liv göra något åt den, de mår så dåligt att självmordsförsök i denna grupp är överrepresenterade.

  Man svartmålar ofta pedofiler som kallblodiga monster, och även om pedofili utgör en riskfaktor för att faktiskt antasta barn är det allra oftast tragiska ensamma och förtvivlade människor som blir utstötta av samhället och inte får hjälp någonstans. Det är viktigt att inte dra alla över en kam, det är många människor som har sjuka sexuella tändningsmönster, och om man direkt smutskastar dessa människor får de aldrig en chans att få hjälp. Det GÅR att arbeta preventivt med pedofilerna och lära dem en sund sexualitet med samtyckande vuxna.

  Att benämna pedofiler och barnavåldtäktsmän som samma sak är potentiellt missvisande och kontraproduktivt, särskilt då det kommer till behandlingsplanering. Säg istället de som utövar sexuella övergrepp mot barn, pedofili är en psykiatrisk diagnos och det behöver inte vara synonymt med att de inte har någon impulskontroll eller moral och begår olagliga sexuella handlingar.

  • wigwag skriver:

   Och vad Fan har den här idiotkommentaren under det här inlägget att göra? Om alla pedofiler tar livet av sig så är det jättebra för barnen. Bara så du vet. Fel fokus.

 3. C.E.S skriver:

  Att ”spärra in alla pedofiler” som du säger i värvet är som att säga att man ska spärra in alla med en psykiatrisk störning. Det funkar inte så. Pedofiler har en störning, det är inte ett brott att vara pedofil. Pedofili är en psykisk defekt som handikappar personens förmåga att knyta an sexuellt och emotionellt till vuxna. Spärra in alla som begår övergrepp mot barn istället!
  Det finns kriminella pedofiler; de som begår sexuella övergrepp på barn; egna och/eller andras, men där deras subjektiva intension inte är att skada eller skrämma. Det är den sexuella upphetsningen i kombination med att de vill bevara en falsk illusion om att övergreppen är en ömsesidig njutning, som är det centrala. Det finns även gravt personlighetsstörda sadistiska sexualbrottslingar där övergreppen är mer fokuserade på att skada än på det sexuella.
  Tack för mig
  Psykolog och sexolog

  • Anna skriver:

   Tack C.E.S! Jag inser att jag använt begreppet pedofili väldigt slarvigt. Jag har skrivit ”skydda barn från pedofiler” när jag borde ha skrivit ”skydda barn från att utsättas för sexuella övergrepp”. Väldigt viktig skillnad och det borde jag som har anhöriga som lider av psykisk sjukdom, om än av annat slag, själv ha tänkt på.

 4. Sofia skriver:

  Hej Elaine! Jag vill gärna lära mig prata med min son om detta, han är 15 mån nu. Har ”stopp min kropp” hemma men skulle vilja ha något mer. Sonen behöver inte kramas/pussas med släktingar (eller oss för den delen heller!) och vi försöker förklara när vi gör saker vi måste göra fast han säger nej. Typ byta blöja, borsta tänder, ge alvedon etc. Var finns det mer tips kring hur en ska göra? Ger du handfasta råd i din bok?

 5. […] Tre härskartekniker Christer Hansson […]

 6. Alexandra skriver:

  Hej Elaine! Vill börja med att säga att jag tycker du är väldigt stark och att du gör ett fantastiskt arbete för barns integritet nu. Funderade lite på en sak du sa då du medverkade i TV4. Du pratade om martyrskap och sa då något i stil med att det är positivt att föräldrar säger ” äh det där gick bra” då barnen ramlat och slagit sig. Och du uttryckte att ett barn utvecklar martyrskap i sin karaktär om föräldrar agerar på barnen på ett visst sätt. Minns inte exakt ordagrant. Men min poäng här är att jag tyckte att du drog för höga växlar ang vad barn utvecklar och blir i vuxen ålder. Det är ju väldigt komplext och tror knappast att psykologin kommit fram till detta så säkert som du lade fram det. Det är väldigt många föräldrar som gör som du beskrev, alltså försöker tona ner barn reaktioner då de är i affekt, tex har slagit sig eller liknande. Om föräldern då försöker tona ner känslan och uttrycket hos barnen så kan det leda till att barnet istället stänger inne sin känsla. Det kan bli väldigt illa i längden. Att få uttrycka sina känslor är väldigt viktigt som barn. Och känslorna ska tas på allvar. Även om vi vuxna ser att reaktionen är överdriven i relationen till händelsen så är det inte vår sak att bedöma. För barnet är känslan stark och behöver få komma ut. Och jag tror inte på nån koppling till framtida martyrskap pga att barnet har fått ge utlopp för affekter.
  Tack för det viktiga arbete du gör för barn integritet!
  Alexandra – Beteendevetare/Speciallärare

Lämna en kommentar