Godmorgon


 Jag har precis avklarat en fin jobbmorgon på tv4. Härskartekniker var temat. Men hjärtat är fullt av det jag skrev om i natt. Känner mig rastlös och vill sätta eld i baken på en massa politiker. Men mest på alla som har- och bryr sig om barn.  Men först en promenad i solen med Evy. 

 

Bloggvännerna har ordet

12 svar till “Godmorgon”


 1. K skriver:

  Lämnade precis min fining på dagis. De skulle gå en promenad och parade ihop barnen 2 och 2 för att hålla händerna. När jag gick såg jag att min tjej vägrade ta de andra barnets hand, också nästa barns hand… När jag sedan körde ut från parkeringen gick hon längst fram och höll i en vagn istället. Då blev jag stolt! Min unge har integritet och mycket bra gjort av dagis att inte tvinga, utan låta henne välja det som känns bekvämast för henne. Hon har inte ens fyllt 2 år men har väldigt stark integritet vad gäller sin kropp, kramar och hålla handen. Det ska jag se till att bejaka.

  Tack för allt du gör Elaine!
  Kram från en annan som också var 1 av 3.

  • Olivia skriver:

   Härligt att du har en liten tjej som vet vad hon tycker! Jag vet att din kommentar inte ifrågasatte fröknarnas ihop-parning men min spontana tanke är att handhållningen i detta fall är en säkerhetsfråga också. För att kunna hålla koll på alla ungarna. Jag ifrågasätter inte din dotters val att vilja hålla i vagnen istället, heja henne som kan bestämma själv, det tycker jag är både bra och viktigt. Men jag undrar vad som skulle hända om alla barn vägrade hålla den andra i handen.. Kanske de inte behöver hålla varandra i handen, men jag med mina tre små vet att om de inte höll varandra i handen när vi var ute så skulle de försvinna på sekunden åt var sitt håll..

   • K skriver:

    Tack för din reaktion och för din goda ton 🙂

    Jag förstår din tanke och visst är det en säkerhetsfråga! Men vi måste ändå utgå från individen, tycker jag. För de allra flesta barn (alla utom min dotter just den här gången), så var det okej att hålla handen och då är det ju inget problem ur den synpunkten. Skulle det vara så att ingen vill hålla i handen, så får man helt enkelt göra utflykter där det inte krävs, tycker jag. Alltså anpassa görmål/utflykter efter barns integritet -inte tvärtom! Jag skulle inte heller vilja bli tvingad att hålla handen med mina kollegor..

   • Hmm skriver:

    I vissa länder så har de ett rep som alla ska hålla i istället. En tanke. 🙂

   • Olivia skriver:

    Ett rep är en bra idé! Tack för att du inte tog det som ett påhopp för det var verkligen inte menat så. Tror inte mina barn, eller någons barn hade mått bra av att bli tvingade att hålla hand.

 2. Diana skriver:

  Men va? Är ni hemma igen? Hänger inte med i era svängar, hihi, trodde du var i Spanien. 😀 Men vad vacker du ser ut!!

  tack för allt du gör, all din kraft och glöd, snälla sluta inte för du peppar oss alla andra som har barn. Tillsammans ska vi sätta eld i baken på de ska du se. 😀

 3. Hej Elaine och alla smarta föräldrar här! Jag skulle behöva ett råd angående detta med att barn inte ska tvingas att kramas. Har inga barn själv, men i min sambos släkt kommer uppmaningen ”Krama Crimson nu”. Hur kan jag göra för att visa att det måste de inte, att det är okej att säga nej? Jag har hittills frågat ”Vill du ge mig en kram?” men det har inte gett supereffekt. Tar tacksamt emot tips på hur jag kan vara en god förebild där.

  • Johanna skriver:

   Sätt dig ner på huk och säg ”vill du ha en kram?” Och säger barnet nej, ge det ett leende samtidigt som du reser dig upp och ler mot den som föreslagit att barnet ska krama dig. End of discussion. Borde funka!

  • Anna skriver:

   Ja, det där minns en ju från barnsben. Jag hade en snäll men mycket ensam äldre släkting som min farmor alltid sa åt mig att krama när vi var på besök. Jag tyckte att det var så tråkigt för hon förtog ju på de sättet värdet av min kram, både för mig och kan jag förmoda för honom. Jag VILLE ju gärna ge honom en kram, för det var en mycket snäll men blyg farbror – men på mitt initiativ. Jag kunde verkligen känna hur mycket den kunde tänkas betyda för honom som inte hade någon egen familj och bodde ensam ute i skogen men det kändes så påklistrat när det kom på uppmaning så då blev jag anti hela grejen istället. Därför har jag varit noga med mina egna barn att inte tvinga på dem att krama andra. Jag försöker lära dem att det är obligatoriskt att hälsa och ta adjö, men att de själva väljer hur de vill göra det. Jag börjar dock tycka att en trulig liten vink inte riktigt räcker artighetsmässigt när de närmar sig mellanstadieålder. Funderar på att ändra instruktionen till vill du inte hälsningskramas, vilket mer eller mindre ju är det vanligaste idag, är alternativet att raskt sträcka fram handen för att hälsa vid ankomst iaf. Det är ju liksom det enda som gäller som artigt alternativ för vuxen som inte vill kramas med bekanta och släktingar vid besök.

   • Jag förstår, vilket klokt barn du var, som förstod att kramar blir värdefulla först när de ges från hjärtat. Det är ju en bra grej-funderar på att säga ”Ska vi skaka hand istället?”. Att lära sig skaka hand är en bra grej att kunna, och inte lika intimt.

 4. Olivia skriver:

  Låt oss sätta eld i baken på oss alla! Jag undrar om du skulle kunna lyfta fram lite positiv statistik ang vad som händer och vad som redan görs och finns där för barnen. Jag tycker personligen att negativ statistik är viktigt men det blir också tungt. Missförstå mig inte, det är allvarligt och de små skatterna är det viktigaste vi har men för att sporra till gärning kan det påverka bra med något positivt också.

Lämna en kommentar