Balans


Vissa kollar i folks badrumsskåp för att få en uppfattning. Själv kollar jag i folks bokhyllor. Så här ser det ut i vår?   Andlighet, sex och härskatekniker. Det ni! 
 Säger inte så mycket om mig eller Gustav, men jag tyckte att bokvalen var en bra mind fuck för de som tänker som jag.

Vad analyserar ni i andras hem? Badrumsskåp, bokhyllor eller något helt annat? 

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Balans”


 1. Maria skriver:

  Kollade killars badrumsskåp när jag dejtande. Nu kollar jag mer hur det ser ut hemma hos folk, sen bäcker ibland. Vi har mest mixologi och bartendeböcker då min sambo kobbar med det och läser hela nätterna för att utvecklas blandat med min kurslitteratur och ett par riktigt gamla tre musketörerna böckerna som fin detalj 🙂

 2. Jag kollar vad folk har på väggarna, tavlor, foton och liknande säger rätt mycket om en person. Själv har jag inramade foton jag ställt ut eller bilder jag tagit som jag gillar lite extra mycket. Narcissistiskt kanske men men… 🙂

 3. Bokyllor, endast bokhyllor men alltid bokyllor! Typen av böcker spelar mindre roll, men avsaknad av böcker i ett hem gör mig nervös och får mig att börja se mig om efter utgången. 😉
  Charlotta

  • Diana skriver:

   åh vad nyfiken jag blev, varför reagerar du så? Vi har ingen bokhylla hos oss, vi har heller inte böcker framme. Tycker inte om bokhyllor, det ser rörigt ut i hemmet med en massa böcker som samlar damm. Det är min åsikt. MEN vi har massvis med böcker, jag älskar att läsa men de ligger i skåphyllor som vi har. Är det lika läskigt då också? vad säger det om oss? att vi gömmer något, haha. Nä men allvarligt jag driver inte med dig, jag vart jättenyfiken. 😀

   • amina skriver:

    Samma har…Haller med dig diana…jag har mina i skap

   • Hade du öppnat skåpet och visat böckerna så hade jag blivit lugn igen. 😉 Jag ser böcker som goda vänner som sprider mysig stämning och goda vibbar, var och en med sin egen personlighet och historia, och utan dem känns hemmet lätt karaktärslöst och tomt. Ur ett annat perspektiv så erbjuder böcker och läsning en oändlig källa till kunskap, utveckling, nya tankar och reflektion och någon som inte gillar böcker eller att läsa blir utan allt det.
    Charlott

  • Anne skriver:

   Bara för att man har hylla upp och hylla ner med böcker hemma är det väl knappast en garanti för att man är beläst? Det finns ju dom som lånar böcker från biblioteket och läser på löpande band, men kanske vill ha en mer minimalistisk inredd bostad? Sen finns det dom som har massor med böcker som de kanske ärvt eller fått och aldrig ens öppnat – och så klart allt där emellan. Själv tycker jag att böcker är mer stagnerad energi – därför har jag gett bort i stort sett alla böcker jag äger – och lånar de jag vill på bibliotek. Har läst 6 år på universitet och läst mängder av skönlitteratur genom åren – trots avsaknad av böcker hemma 🙂

  • Carin skriver:

   Åh vad fint, någon annan som tänker exakt samma som jag om böcker <3

   "Jag ser böcker som goda vänner som sprider mysig stämning och goda vibbar, var och en med sin egen personlighet och historia, och utan dem känns hemmet lätt karaktärslöst och tomt. Ur ett annat perspektiv så erbjuder böcker och läsning en oändlig källa till kunskap, utveckling, nya tankar och reflektion och någon som inte gillar böcker eller att läsa blir utan allt det."

   JAAAA på all of the above!

  • Annica skriver:

   Oj, vad otroligt trångsynt och dömande det där framstod som. Man blir knappast utan kunskap, utveckling, tankar och reflektion pga att man inte läser. Jag hade ett helt annat intryck av dig som person Charlotta, men det där fick mig att tänka om.. Det finns fler sätt att ta till sig kunskap än bara från böcker. Värt att tänka på//mvh någon som älskar att läsa och och har spenderat mer tid med näsan i en bok än de flesta

 4. Hmm skriver:

  Jag kollar generellt inredningsstil. Tycker det säger mycket om vem de är eller vilka de vill vara. Jag kan t o m gissa ungefär hur folk röstar efter inredning samt klädstil. 😎

  • Ida skriver:

   Det där är intressant tycker jag. Det har alltid tagits för givet att min man och jag röstar höger. Vi har en dyr innerstadslägenhet, välbetalda jobb, dansk inredning och en till synes priviligerad livsstil. Röstar dock alltid på socialdemokraterna. Det brukar förvåna folk när jag avslöjar det.

 5. Diana skriver:

  Tycker nästan att det räcker med att kolla inredning, att kolla i folks skåp har jag inte mage att göra, känns så fel. Men inredning säger mycket som klädstil också. Annars är nog tavlor också något som kan säga en del om personerna.

  er kombination var himla bra! 😀

 6. Amanda skriver:

  Att kolla i folks badrumsskåp gör jag aldrig. Jag kommer ju knappast hitta något jag vill se där. Däremot har jag en hemsk vana att råka rota igenom post som ligger framme. Det brukar säga mängder om personens fråga (och även mig då). Det bästa jag vet är att hitta obetalda räkningar av någon anledning. Jag vet att det är hemskt av mig men jag tycker personligen att det är värre om någon rotar igenom mitt badrumsskåp.

 7. johanna skriver:

  Älskar böcker så dras automatiskt dit, men mest för att kolla om där finns något jag vill låna än för att analysera 😀

  Tycker böcker är fina, men fula i inredning och spyr på bokhyllor, men inser att jag med min bokkärlek behöver bibliotek 😉

 8. desiree skriver:

  Alltså vaaarför tipsade du om häagen-dazs salted caramel? Whyyyy?

 9. Apolonia skriver:

  Bøger kigger jeg gerne på. Det siger meget om folks intellektuelle niveau og interesser. Resten er sådanset ligegyldigt for mig. Blot ikke atmosfæren.

 10. S. med punkt skriver:

  Jag tittar generellt på städnivån och hur genomtänkt inredningen verkar vara. Detta eftersom jag har en (helt egenpåhittad) teori om att folk som haft en otrygg uppväxt men har fått livet att ordna upp sig städar mer, satsar mer på genomtänkt inredning, möblerar om oftare, byter inredningsstil oftare etc.

  Det här är förstås fruktansvärt fördomsfullt av mig. Till mitt försvar kan jag säga att det inte ligger någon värdering i mina observationer, jag är ok både med ett rörigt hem och ett stilrent. Det har bara blivit en fix idé… De tre av mina kompisar som städar och möblerar om allra mest har vuxit upp i hem där den ena föräldern har varit alkoholmissbrukare. De tre som har ungefär samma halvtaskiga städnivå som jag kommer från vad jag tolkat som kärnfamiljer utan några större problem.

  • Sanna skriver:

   Det stämmer inte på mig i alla fall. Jag är varken pedantisk eller inredningstokig. Pappa söp konstant från när jag var sju tills jag flyttade hemifrån. Hatar att städa och köper bara nya möbler om något gått sönder. Garderoben är proppad med saker i hallen. Den som gillar ordning skulle nog tuppa av om de kollade i mina skåp. Älskar böcker men allt är staplat upp till taket just nu för att små nyfikna fingrar inte ska riva ner det hela tiden. 😀 Jag är helt enkelt bara lugn och harmonisk men slarvig vad det gäller i den här frågan. 🙂

 11. Delia skriver:

  Jag kollar inredningen för det mesta, tycker det säger ganska mkt o man kan hitta en hel del om en personlighet. Det är så spännande för folk är verkligen olika. O en ren toa! Typ vid den där lilla insjunkningen vid toastolens ”fot”, den missar många! ;D

 12. Maria skriver:

  Jag kollar hur rörigt eller ordningssamt folk har det. Om man har det väldigt rörigt så är det ofta tecken på att det är rörigt inuti också. Om man har det ordningssamt inuti skåp och andra förvaringsutrymmen, men lite tillfälligt stökigt utanför, så är det ordningssamt inuti personen, och bara lite tillfälligt stökigt på det ytliga planet. Och det motsatta också då, att om det är en väldig röra inuti förvaringsutrymmen, men fint och ordentligt på ytan, så är det likadant med personen. Detta låter kanske som något rent hittepå, men jag tycker faktiskt att det stämmer. Det har stämt på mig själv också under olika perioder av mitt liv, hur det har stått till med röra/inte röra i mitt hem/barndomsrum.
  Sen tittar jag på själva inredningen, färgkoordinering, möbler, prydnadssaker, personliga saker som står framme, tex foton, föremål från resor osv. Böcker tittar jag också på. Men skåp öppnar jag aldrig. Skulle aldrig komma på tanken att göra det. Enda situationen jag kan komma på skulle väl vara om personen som bor där själv hade bett mig om det, tex om hen blev dålig och hade behov för medicin och inte själv kunde hämta det. Tycker det är otroligt respektlöst att gå och snoka i andras privata utrymmen. När jag var yngre och var hemma hos singelkillar tittade jag även på städnivån . Eller tittade och tittade…det gick inte att undgå att lägga märke till det. Nästan alltid grisiga toaletter, ibland inte någon toaborste ens, heller inte toapapper, men istället tidningspapper eller näsdukar. Spishällar som var väldigt färgade av intorkat spill och annat. Klistrigt golv. Minns en sommar jag var hemma hos en kille. Tog av mig skorna i hallen och var då barfota. Mina fötter blev svarta för att golvet var så skitigt! Fick tvätta både fötter och skor när jag kom hem. En annan hade köksskåp fulla av tomma ölburkar som hade legat där ett bra tag…så länge att där hade kommit dit småkryp som inte skulle vara där. När man då kom hem till någon kille som bara hade det någorlunda vanligt städat, så blev man närmast förvånad och imponerad, haha.

 13. Daniela skriver:

  Vill skriva att du inspirerar mig! Jag blir alltid deppig såhär års, konstigt för ljuset kommer åter och våren står för dörren. Då har jag liksom törstat efter energi sen i november och det blir typ en chock när ljuset kommer igen och jag försöker ta in livet igen. Satt här och kände mig nere utan att förstå varför jag inte bara kan vara nöjd nån gång, två fina ungar, hus som vi renoverar och studier som är stimulerande – ändå gnager det i mig. Då surfade jag in på din blogg och känner att din energi och livslust smittar av sig. Allvar blandat med humor, det inspirerar. Tack för det! ❤️

 14. Ania skriver:

  Jag tycker det säger att ni är ganska open minded, vilket jag tror att du är också 🙂

 15. lillajag skriver:

  Vi äger ingen bokhylla 😀 Jag har gett upp det där med att samla på böcker. Jag köper böcker, läser och ger sen bort till nära och kära. På så sätt skickas de vidare och gör mer nytta än om de står och samlar damm hemma hos oss. Däremot har jag ett stängt skåp med faktaböcker och sådana där böcker som man vill bläddra i emellanåt. Men förutom en bok vid sängen och en bok vid läsfåtöljen, ett par kokböcker i anslutning till köket samt två ”högar” med coffee table books så ser man inga böcker i vårt hem.

  Jag själv tittar mer på helhet (röd tråd) och detaljer (saker med tanke/känsla bakom) när jag kliver in i någons hem. Har de något på väggarna så kikar jag gärna på det då jag är intresserad av vad det var som tilltalade personen/-erna med just den tavlan/bilden. Om det är alldeles för städat i ett hem blir jag nervös. Jag ogillar det. För mig är det ett tecken på att man lägger energi och fokus på fel saker. Men det härstammar ju från egna erfarenheter.
  Rent och fräscht men med lite saker som ligger ”fel”, då trivs jag bäst 😀

 16. Gisela skriver:

  Både bokhylla, badrumsskåp och kylskåp. Får ofta en bra feeling över vilken respekt den som bor på plats har till sig själv. Köpte din bok vardagsmakt nu och började igår, love it! Du är så bra Elaine!

Lämna en kommentar