En film jag rekommenderar


Det tog en halvtimme att komma in i den, men sen är man fast. Jädrar vad bra den är!  Den handlar om familjehemligheter som barn utsatts för och bär med sig till vuxen ålder oavsett om det finns en alkoholist, pedofil eller misshandlare i familjen. Ångestframkallande och befriande på samma gång, men framför allt stark! Den kom ut 1998 men är tyvärr lika aktuell idag.  

 Den här filmen borde visas i sexualundervisningen på skolorna. Ingenstans lär man barn att det är fel när en vuxen presenterar sex för ett barn. Det ska bli ändring på sexualundervisningen i Sverige, det ska jag se till. Integritet ska läras ut, men även rätten att säga ”stopp”. 

En annan mer vacker film jag kan rekommendera är denna. 

 Man glömmer faktiskt bort att andas. 

 
 

Bloggvännerna har ordet

7 svar till “En film jag rekommenderar”


 1. Gött med filmtips! Ska spana in dem!

 2. Lin skriver:

  På många förskolor lär de ut att barnen ska säga ”Stopp! Min kropp!” (samt stopptecknet med handen) om någon gör något de inte vill (kan vara hålla handen). Det borde alla förskolor införa! Och respektera barns integritet, även om det gäller en ”liten” grej som en klapp på kinden. Respekterar vi vuxna barns integritet så skapar vi barn med stark integritetskänsla och som inte tvekar att säga nej om något känns fel.

 3. Cosima skriver:

  At du ønsker å stå opp for utsatte barn, er en av de beste grunnene til å fortsette med å blogge, tenker jeg! Her når du ut til veldig mange og kan være med på å påvirke. Et barn om gangen. Så et til. <3

  Synes foresten det er inspirerende å lese om hvordan du tar familielivet tilbake etter å ha hatt dårlige erfaringer i barndommen. Jeg jobber også med det. Da er det godt å lese om andre som gjør samme jobben. Det er godt å ikke være alene! Enda en god grunn for å blogge 🙂 Men ja, du må finne din egen motivasjon, dette var bare mine tanker <3

 4. Linn skriver:

  Kul att du vill engagera dig för en förändrad sexualundervisning, till att börja med är ett tips att faktiskt ta reda på hur för- grund- och gymnasieskolor verkligen arbetar kring ämnet. På min 3,5-årings förskola är personlig integritet och STOPP! NEJ! en naturlig del av pedagogernas arbete med barnen och när min 11-åring hade sexualundervisning för första gången under hösten så föranleddes det av kommunikation lärare-förälder som tydde på ett väldigt gott och brett innehåll.
  Att visa Festen i skolan är något som jag har lite svårt att se. En såpass tung film kräver proffesionell och omfattande handledning före och efter visning av lärare och tar mycket tid i anspråk (svårt att visa en sådan film en lektion och efteråt ba ”Vi snackar om den nästa vecka!”). Dessutom är har filmen 15-årsgräns.

 5. Helena skriver:

  Jag har sett festen som ung tonåring och det enda jag minns är gamlingar som grumlar runt på danska i en evighet. SÅ tråkig! Budskapet är kanske bra, men det går inte fram till den målgruppen från den här filmen tyvärr. Och då är jag en sån som älskar kanalen silver och går på filmfestivalen för udda dokumentärer nu i 20-årsåldern. Men jag borde kanske se om den, sånt motstånd bara när man minns den som en enda låååång tråkfest ;).

 6. Maria skriver:

  Festen…ja, den är väldigt bra och stark. Jag såg den på hyr-vhs i slutet av 90-talet, då jag var 17-18 år. Har nog sett den 4 gånger. Och då är jag ändå typen som i vanliga fall inte ser om filmer.

 7. D skriver:

  oh fy fan.. är den konstruktiv eller kommer bara allt upp? jag blev misshandlad av mamma och pappa och de presenterade jävligt mycket sex för mig oberoende av varandra, så jag skulle nog bara bryta ihop om jag såg den i skolan när jag var yngre för att sedan åka hem till skiten igen. (Lärare och vuxna ställde inte upp för mig så deras stöd var inget alternativ). Jag hoppas att andra lärare är annorlunda, men oavsett om man visar omrörande och ögonöppnande filmer för att få folk att förstå eller tänkta efter, så är det bästa att undervisa vuxna människor civilkurage från början. Risken är annars att träffade ungdomar lämnas ensamma med känslorna. Undervisande filmer borde bli obligatoriska för lärare eller människor som jobbar med barn och ungdomar.

Lämna en kommentar