En vacker dag…


Det här är min träningsförebild. Hon är tvåbarnsmamma och en jävel på crossfit. Så jädra stark! Så stark vill jag bli när jag blir stor.  Gud vad mina ideal har ändrats. Jag kommer ihåg för kanske fem år sedan då jag ville se ut som Jessica Alba.

 Jag minns när David och jag snackade om ideal 2011 och jag sa just Jessica Alba.

David då: Skämtar du?

Jag: Skämtar du?

David: Elaine, hon har inte en muskel på kroppen hon är bara snygg om ens det. Asså, noll styrka.

Jag garvar: Du är tokig.

David ser bekymrad ut: Du är tokig.

Nu, fyra år senare så känns det himlans tokig. Jag vill ju vara stark och jag tycker att muskler är snyggt just för att de berättar vad kroppen är kapabel till. Men vi kvinnor får ett varnande finger när vi börjar få synliga muskler ”nu får du ta det lugnt med biceps”. Varför det? För att män inte ska känna sig hotade? Jag tänker inte minimera min potentieal bara för att nån man får mindervärdskomplex, det är väl bara att han ökar sina vikter isf.

Bloggvännerna har ordet

23 svar till “En vacker dag…”


 1. Helena skriver:

  Hallå måste vi hålla på att jämföra och värdera kroppar hela tiden? Visst att kroppsidealet har förskjutits till det som brukar anses som mer hälsosamt men så länge vi värderar, jämför och predikar för en viss kroppstyp så säger vi i samma andetag att en annan kroppstyp är mindre värd och vi är fångar i utseendehetsen som får 1000-tals tjejer att må dåligt varje dag! Du skriver att det är dina egna ideal men du som offentlig person har extremt stor makt över vilka ideal och värderingar som gäller. Tack för en toppenblogg på alla sätt annars!!

 2. Emma skriver:

  Jessica Alba är ju toksnygg!!! Ser gärna ut som henne alla dagar i veckan!!=)

 3. Ewa skriver:

  Nog är det vackert att vara mjukt feminin, det behöver inte betyda svag. Det låter som vi alla skall bygga upp oss som kampsportare. Fasta armar, mage och ben är snyggt, men det behöver inte vara bulligt. Det är naturligtvis upp till var och en.

 4. Sara skriver:

  Nä skulle inte tacka nej till att se ut som Jessica Alba. Man kan vara vältränad och stark utan att vara ett muskelberg…

 5. Prodesc skriver:

  Åh. Du är en av anledningarna till varför mina ideal ändrats! Och jag är så glad för det!

 6. Theresia skriver:

  Nu är jag väldigt impopulistisk, men, de flesta kvinnor som tränar riktigt riktigt hårt har antingen knappt inga bröst, eller sillisar. All träning leder till mycket testosteron som förändrar kvinnokroppen. Det behöver inte vara fel, men ibland leder det till infertilitet. Det behöver inte heller vara fel, men jag tror att vi på ett biologiskt plan vet detta och därför reagerar något negativt när en kvinna är extra muskulös. Nämner inte namn men det är ju en svensk kvinnlig PT som inte själv kan få barn men ordnat barn genom surrogatmamma. Känns ju lite skevt på något sätt. Hon ville väldigt gärna ha barn, men hennes livsstil (möjligen) gjorde det omöjligt för henne. Istället för att ändra på livsstilen så fixar hon en surrogatmamma. Då blir idealen att träna och vara stark något som skjuter kvinnokroppen i hälen.
  https://www.ntnu.edu/news/hard-workouts-reduced-fertility
  Trots allt detta kan man ju ändå vilja träna hårt och bli stark, och visst finns det mycket positivt med det, men att det är hälsosamt för alla kvinnor att träna väldigt hårt är jag faktiskt tveksam till.

  • Loppan skriver:

   Vilken unken kommentar. Du har inte en aning om varför hon inte kan få biologiska barn.

  • Hope skriver:

   Nej det beror INTE på hennes ”livsstil” och du behöver inte hemlighålla hennes namn då hon faktiskt har varit med på tv och i olika tidningar och där berättat om varför hon har använt surrogatmamma. Hon har sedan tonåren vetat att hon ej kan få barn och du ska inte skriva saker som inte är sant, hatar sådant här skitsnack!

  • M- skriver:

   Haha din pajas, de kvinnorna som ser ut som du beskriver tränar oerhört mycket och många tar steroider, utöver det så är de ofta deffade till max innan de fotograferas/tävlar för att musklerna ska synas. De lägger ner hela sitt liv på att bygga muskler, det är inte någonting som bara råkar hända av lite hård träning, inte ens för män och som du själv är inne på redan så har män och kvinnor olika mängder av olika hormoner i kroppen vilket leder till olika resultat. Kroppen vill ha en viss balans och reglerar den efter vad som det blir extra av, det är därför män som tar steroider kan få kvinnliga attribut eftersom kroppen överkompenserar.

   Alla människor mår bra av styrketräning, muskler behövs för att man ska orka och det stärker skelettet och håller igång förbränningen mycket mer effektivt än konditionsträning. Har man ett fungerande hormonsystem från början så kommer en kvinna som styrketränar naturligt mycket inte att se manlig ut precis som att en man inte kommer att se kvinnlig ut om han tränar benen. Så länge man inte deffar rejält så kommer de könstypiska fettdepåerna att signalera kvinnlighet, sen så skiljer sig benstrukturen en aning vilket resulterar i subtila skillnader i rörelsemönstret, människan är programmerad till att blixtsnabbt kunna avgöra om någon är en man eller kvinna (bland annat) så om man har naturligt stora och användbara armar är det ingen som kommer tro att man är en man även om de är större än dagens genomsnitt.

   Att stressa sönder kroppen med konstant konditionsträning och bantning är däremot inte bra någonstans, inte för hormonerna heller och det är den typen av träning som kan leda till infertilitet hos kvinnor, kroppen vill helt enkelt inte eftersom den tror att det är panik 6 dagar i veckan och sen på ”fuskdagen” utsätts den för ett totalt överskott av skit som den sen måste kämpa med för att processa.

   Den största faktorn till livsstilsrelaterad infertilitet är kosten och det finns dessutom andra anledningar till att man inte kan få barn även om många skulle hjälpas av att sluta äta skräp och tro att de kommer undan eftersom de inte är feta. Sluta försök få det att verka dåligt och negga kvinnor som vill träna och vara hälsosamma bara för att du inte vill, orkar eller har dragit felaktiga slutsatser utifrån fördomar.

 7. Det är så synd att det är svart eller vitt när det gäller tjejer, träning och styrka. Har hört flera gånger ”alltså jag vill inte bli för stor/biffig så därför vill jag inte strykaträna”. Vilket HÅN mot personer som lägger ner hela sitt liv, periodvis (kost, träning etc). för att nå upp till sina mål. Det är inte bara att börja träna och sedan blir man jättebiffig, som tjej är det skitsvårt. Det målet du har ser jag som en lång lång resa och en väldigt stark person. Jag ser en person som äter mycket och bra mat och har energi över till resten av livet. Med det i åtanke tycker jag det är ett vettigt ideal att skriva ut om, även om det är som vissa säger ”dags att låta kroppen vara”. Men det kanske är dags också att ge det kroppen vill ha och behöver och på köpet får man schyssta bulor på armarna? Är ingen slump att man mår bra efter träning.

  Är dock för alla former av samhälle där människor inte värderas efter deras kroppar. Är inte för träningshets och fitspo där folk inte äter ordentligt. Men det Elaine beskriver, tvåbarnsmamma som tränar crossfit, ser ut sådär och dessutom strålar av vad det nu är lever inte på sallad och kvarg.

 8. Nelly skriver:

  Kom igen, Elaine! Att jämföra kvinnokroppar på det sätt du gör här är verkligen onödigt. Det handlar ju inte bara om dina personliga ideal utan om hela samhällets ideal just nu. Kvinnor ska inte vara smala nu, nej, vi ska vara muskulösa och starka (och gärna smala samtidigt). Pressen på tjejer är enorm. Nu bidrar du i allra högsta grad till en osund kropphets. Jag skulle önska att du inte fixerade så mycket på kroppar och utseende. Skriv gärna om din träning och ditt välmående, men låt oss slippa liknande inlägg framöver!

 9. Lorraine skriver:

  Jag håller med flera andra kommentarer. Det är onödigt att lägga in en bild på Alba, och jämföra med henne. Skriv gärna om förebilder och positiv uppmuntran, men det kan vi göra utan att ta upp sk. ”dåliga” exempel. Vi skulle ju vara snälla mot oss själva, vi kan också vara snälla mot andra.

 10. Maria skriver:

  Jag håller med Elaine här! Crossfitmamman är supercool och inspirerande! Jag har också haft Jessica Alba som ideal, men det peppade mig inte, jag fick bara ångest!

Lämna en kommentar