Blir så trött på er morsor ibland


Jag blev varnad för er när jag började blogga på mama. ”Arga mammor som minsann ska berätta”. Nu får inte alla känna sig träffade, älskar 99% av råden och tackar för dem, men Ni  som retar er på att jag inte dricker och ammar samtidigt och att jag berättar det. Really?  Jag skriver att jag inte dricker bubbel för att jag ammar. JAG. jag moraliserar inte över er som bubblar och ammar samtidigt, vet ni jag skiter blanka fan i hur ni gör bara bebisarna mår bra. Och bubblar och ammar ni samtidigt så ser jag inte det som att ni hetsar mig till att göra samma sak. Men när jag skriver att jag inte dricker och ammar så tycker jag det är löjligt av er att kalla det att jag moraliserar, att jag ska veta att ett glas champagne och amning minsann inte är någon fara och att jag kan berätta det på bloggen. Men vad gör det om jag INTE berättar det. Om jag blir dyng av ett halvt glas champagne och faktiskt inte kan ha ansvar över Evelyn i det tillståndet oavsett hur mycket alkohol som förs över till henne? Ni morsor som tycker jag moraliserar över alkohol, so fucking be it. Jag blir påverkad av alkohol och jag vill inte vara påverkad när JAG ammar eller har ansvar för ett barn. Funkar ni fint efter sju öl så FINT för er.

Usch vad irriterad jag blev. Alla andra råd älskar jag men råd om att säga att man minsann kan supa och amma är bara idiotisk för alla är tamefan inte vikingar. Skulle det se bättre ut om jag skrev:

Åh satt på balkongen och njöt av två glad rosé i solen medan jag ammade Evelyn.

Då hade alkoholpropagandisterna blivit glada och gissa vilka som hade blivit arga? Många. Jag gör mina val, gör du dina. Sätt bara barnen före glaset.

Uppdatering…

katt_106606363_126203687

Asså, förlåt på förhand. Är så sjukt trött och lättretlig. Tog i från tårna och 90% av irritationen ligger i att jag behöver sova. Sorry morsor. Imorgon är jag en go orangutang igen istället för en väsande katt. Promis. <3

Angry_Cat_Face_Wallpaper

Bloggvännerna har ordet

51 svar till “Blir så trött på er morsor ibland”


 1. Babbsan skriver:

  Morr ha ha 🙂

 2. najje skriver:

  you go girl!:D

 3. Sophie skriver:

  Bra skrivet!!!!! Ja personligen förstår inte hur folk tänker med alkohol och barn. Vill folk att jag och mina barn ska komma då får dom avstå alkoholen tycker inte det passar ihop. Påverkade människor med små barn..jag minns när jag var liten och hur rädd jag va för folk som druckit även om det bara va lite lulligt så tyckte jag det va läskigt för dom inte var som vanligt och lukten var så äcklig så jag tycker man ska skilja de sakerna åt.. Men det är vad jag tycker sen vad alla andra gör är upp till dom så jag inte blir påhoppad av bubblande ammande mammor som elaine kallade det haha..

 4. Madeleine skriver:

  Jag tänker så här: Skulle de kvinnor som säger att de inte dricker för att de ammar ha druckit om de istället hade valt bort/inte fått till amning och istället flaskmatade barnet? För om de inte skulle ha druckit då heller, så är ju amningen inte anledningen, utan att man har ansvar för ett litet barn. Vilket är en jättefin anledning, som tyder på ansvarsfullhet och kan gälla under en kortare eller längre tid än man ammar, och gärna kan gälla även pappor och andra som har ansvar för barnet. Om man däremot skulle druckit vid flaskmatande men inte vid amning, ja det är ju fortfarande självklart upp till var och en att göra detta val, men då är vi ändå tillbaka på myten om alkohol som förs över till barnet, och den är det hög tid att avfärda, eftersom den faktiskt för närvarande inte har något medicinskt belägg.

  Tack för en bra och intressant blogg med mycket blandat innehåll!

  • Daon skriver:

   Bra formulerat tycker jag, som helt håller med om ditt resonemang.

   Argumentationen kring alkohol och småbarn hamnar gärna på kopplingen mellan alkohol och amning, i stället för att fokusera på kopplingen mellan alkohol och ansvaret för ett barn, och därmed inte bara handla om den ammandes alkoholkonsumtion utan även övriga vuxna som ansvarar för barnet. En alkoholpåverkad pappa eller annan ansvarig vuxen torde medföra samma diskussion kring alkohol och barn. Men jag tycker att frågan mest brukar problematiseras kring mammorna och inte övriga vuxna tyvärr.

  • Lisa skriver:

   Så vettigt skrivet!

 5. Emma skriver:

  Jag tycker inte att alkohol hör ihop med barn. Folk får göra som dom vill men jag och min man väljer bort alkohol så länge vi har barn hemma. Fattar inte varför det är så viktigt för folk att få dricka sitt vin till varje pris? Och varför det sticker i ögonen på dem att vissa väljer att avstå?
  Sjukt trött på att också behöva få frågan varför vi inte dricker. Är jag gravid? Kör jag? nej för katten!! Jag vill inte ha!

  • Sofia skriver:

   Jag håller verkligen med! Att dessutom öka alholintaget väsentligt under semestern när man har små barn och lägga ut bilder med alkohol på FB, Insta osv är skrämmande. Jag är inte nykterist och nu när barnen är större (nästan tonåringar) kan jag ta ett glas vin ngn gång i månaden men skulle aldrig bli onykter men mina barn i närheten. Att ta hand om sitt lilla barn borde få både mammor och pappor att avstå alkohol när de har barnen i sin vård under bebistiden!

  • M skriver:

   Tack Emma och Sofia för vettiga kommentarer. Och tack Elaine för en bra text! Tycker generellt att alkoholen har tagit för stor plats de senaste 10-15 åren, nu ska det vara vin till var och varannan måltid (åtminstone på semestern) och gärna ett glass bubbel för att fira eller koppla av. Tidigare kändes det som att det mest dracks vid fest eller utgång (och de flesta som passerat 25 går inte ut så ofta), även om det då dracks stora mängder en kväll.

 6. Fröken A skriver:

  Jaha, det här var news för mig. Trodde man skulle vara försiktig med att dricka alkohol när man ammade men jag hade tydligen fel. Jag har dock inte druckit på så länge nu att jag inte ens är sugen. Fortsätter ett tag till med att amma och dricka alkoholfritt. Jag mår bra av det. Andra får göra som de tycker passar dem.

 7. Tatiana skriver:

  ”Sätt bara barnen före glaset.”
  TACK!

 8. åsa skriver:

  Jag dricker aldrig när mina barn är med. Drack inte när jag ammade. Skulle aldrig ens tänkt tanken. Folk gör som dom vill. För mig som växt upp med ”smyg alkoholism ” så är det bara självklart att barn + alkohol =nä

 9. Mia skriver:

  Tack för att du tänker på barnen i första hand! Har hört allt för många historier från nu vuxna människor om hur konstigt och otäckt det varit när de var små och deras föräldrar blivit annorlunda och betett sej konstigt. Betyder inte alls att de varit fulla eller otrevliga utan bara – annorlunda. Skrämmande för små barn som inte förstår.

 10. Jennifer - Globetrotter & Dreamer skriver:

  PUSS ELAINE! Jag blir också påverkad av minsta droppe alkohol och förespråkar nyktra föräldrar när de är med sina barn. Så himla trött på vuxnas hemmafester med bag-in-box efter box där barnen också är med.

 11. Åsa skriver:

  Tycker att du är klok som inte drick samtidigt som du ammar. Både min man och jag har varit väldigt försiktiga med alkohol sedan vi fick barn. Och det är ett tag sen nu våra är 19 & 16 år…. Men med små barn känns det inte ok och nu vet man aldrig om de behöver mig/oss . Visst tar vi ett glas då och då men vi är inga partypriissar längre.
  Men alla väljer ju själva säger inte att vårt sätt är rätt men barnen framför alkoholen gäller för mig än idag!

 12. Anna mamma till Vincent skriver:

  Bra inlägg!

 13. Julia skriver:

  Nu handlar ju ej kritiken om att du inte dricker, utan om att du sprider en myt som bidrar till just ännu mer shaming of mammor som kan ta ett glas utan att bli påverkade. Du ser ju själv kommentarena ovan, ”det ser så fel ut med mammor som ammar och har ett glas framför sig” osv, ja men det är helt okej att flaskmata och ta ett glas då? Och den andra föräldern kan ju sitta med några glas utan problem då.

  Ska man gå efter din anledning så är det mao helt ok att Gustav dricker när han har spädbarn, eller att ni båda dricker när matheo är med. Och då är ju ovan inlägg ett jäkla hyckleri. Nä, så exakt, säg att du inte dricker för att du har småbarn då, INTE på grund av att du ammar.

  • Lisa skriver:

   Det är ju det hon gör! Du får nog läsa texten igen och komma tillbaka! Och vaddå shaming av mammor som kan dricka och amma? Alla gör väl som de vill? Elaine beskriver HENNES vardag, HENNES val och tankar, hon tvingar inte på andra sina åsikter eller handlingar, hon dömer inte andra som väljer annorlunda (sålänge inte drickandet blir viktigare än barnet, men vem skulle inte döma då?). Den som tar åt sig av att hon inte dricker när hon ammar, det är den personen som är problemet, inte Elaine.

   • Julia skriver:

    Du får väl ta och läsa en gång till du också :))))))))))))))))))

    Alla gör som dom vill, men låt bli att sprida myten att alkohol och amning inte går ihop eftersom det bidrar till alla dessa personer som ska sitta och tycka något om ammande kvinnor som väljer att dricka ett glas vin (se exempelvis kommentarer under förra och detta inlägget). Det är allt jag säger.

    Elaines anledning har ju dessutom inte ens med amning att göra!! Hon vill ju inte dricka för att hon har ett litet barn att ta hand om, så varför vidhålla att det är pga amning?!?

    • Jenny skriver:

     Amen to that!
     Therese

    • Christin10 skriver:

     Julia

     Elaine skrev att en av orsakerna till att hon inte vill dricka alkohol är på grund av amningen.
     Det är troligtvis ingen myt att amning och alkohol inte går ihop.
     Tycker att det är egoistiskt av mammor att dricka alkohol när de ammar.
     Allt du äter får barnet du ammar lite av.
     Jag vill inte att mitt barn ska få i sig alkohol även om det är lite.
     Har ni kunnat avstå alkohol i 9 månader, då kan ni väl avstå det även under amningsperioden?
     Finns andra alternativ till att dricka. Varför väljer man att inta alkoholdrycker?
     Barnets välbefinnande ska komma före begäret av att dricka alkohol.

     • Julia skriver:

      Christin,
      jag frågade inte vad din personliga åsikt är om att dricka alkohol när man ammar.

      Vänd dig till någon annan med dina fördömande och elaka påståenden. Jag har dessutom inte ens barn och är i stort sett nykterist, så du misslyckas tyvärr totalt med att trycka ned mig och få mig att må dåligt (vilket måste ha varit vad du velat åstadkomma med din kommentar, eller hur?).

    • Christin10 skriver:

     Julia
     Ingen har frågat om dina kommentarer heller men ändå har du valt att skriva ner dem här.
     Jag ska väl kunna skriva min personliga åsikt likt andra här? Det är väl det kommentarsfältet är till för?
     Nej min avsikt var inte att trycka ner dig. Bara för att jag inte håller med dig så betyder det inte att jag vill trycka ner dig. Jag förstår inte att vissa av er reagerar negativt på att Elaine skrev att hon inte vill dricka på grund av att hon ammar. Man ska väl kunna skriva vad man vill på sin blogg utan att behöva ta hänsyn till de som inte delar samma åsikt som en själv? .

 14. ÖrebroÅsa skriver:

  Nu gör du det igen Elaine, far ut mot dina bloggläsare (känns fel att kalla oss bloggvänner längre) som råkar ha en annan uppfattning i en fråga.

  Om du väljer att skriva ett inlägg om varför du inte dricker ett glas bubbel trots att du är sugen (eller hur man nu ska tolka det) så ska du räkna med att kommentarerna till det inlägget handlar om den frågan. En del tycker som du och andra ser på saken på ett annat sätt, precis som det ska vara. Vi är olika, tycker olika, har olika erfarenheter i bagaget och påverkas olika av alkohol. Jag tycker kommentarerna (som återigen handlade om det ämne du lyft fram i inlägget) var vettiga och skrivna i en trevlig ton. Enda saken att hänga upp sig på var just att några hade fräckheten att argumentera mot ditt sätt att se på frågan.

  Mitt tips till dig att vill du inte ha några avvikande åsikter i en viss fråga så skriv inte ett inlägg om det ämnet utan fortsätt lägg upp bilder från träningen och andra mer oförargliga saker. Problemet är väl bara att bloggen blir betydligt tråkigare då och jag kanske är cynisk men jag tror du älskar den här typen av diskussioner eftersom det ger mer läsare och får även oss som inte är så flitiga att skriva att vakna till.

  Så kontentan är att oavsett vem som har rätt eller fel i sak så ger diskussionen bloggen liv, och jag tycker du ska vara glad att folk vågar lyfta fram en avvikande åsikt istället för att fara ut om hur trött du blir på dem.

  Sedan funderar jag på vad det kallas inom retoriken när man först skriver ut sina känslor i en rätt otrevlig ton för att sedan avsluta med att lite ta udden av budskapet genom att förklara att man är trött…

  Jag tror vi alla som följt era svårigheter med resan hem har full förståelse att du är trött. Du är kanske inte mottaglig för tips men är du för trött för att hålla en trevlig ton mot dina bloggläsare så låt bloggen vara ett par timmar och vila istället!

  Åsa

  • Marie skriver:

   Konstruktiv & bra feedback Åsa!! ?❤️

  • Julia skriver:

   Instämmer med Marie, väldigt vettig kommentar!

  • Ennet skriver:

   Bra formulerat Åsa! Tror det kan bli ganska tröttsamt i längden att bli arg på avvikande åsikter och det att dom inte framförs på ”rätt” sätt. Även läsare är trötta, sura och arga. Även läsare skriver dumma ogenomtänkta svar. Det kommer alltid att komma okonstruktiva kommentarer på ämnen som väcker känslor. Men bloggaren har ändå alltid makten då hen bestämmer vad hen skriver om, och texten läses av många människor. En läsares svar i ett kommentarsfält når inte på när lika stor publik. Kanske kan det hjälpa att flytta fokus från de svaren som retar gallfeber på en till de svaren som håller med en, säkerligen lättare sagt än gjort.

 15. Vet du Elaine, jag tycker att du är en förebild för alla som vågar välja bort alkoholen. Jag har inte barn, men jag är så nära nykterist man kan vara när man fortfarande dricker alkohol, och sambon dricker inte alls. Det du gör är inte sur-moralist och tråkeri, det är att bryta alkoholnormen. För mig känns det som pepp, när en kvinna som du vågar att ha roligt ändå. Så jag håller på dig i den här frågan =)

  Hoppas att ni kommer hem ordentligt och ta hand om dig och familjen =)

 16. Marie skriver:

  Fast jag tyckte det var ett bra inlägg, inte så konstruktivt kanske men ibland får man ryta till.

 17. Linda skriver:

  Oj. Jag tänker att det kanske blir en krock mellan din syn på ditt bloggande och läsarnas syn. Jag ser att du är en förebild, vilket du iofs inte har bett om att bli. Men ändock. Jag tycker att det är viktigt med korrekt kunskap om amning, oavsett om man vill amma, delamma eller inte amma. Jag tycker det är synd att det finns myter om amning.

  Jag ser alltså att du är en förebild, som flera gånger skriver något som kan missförstås. Jag skriver att jag önskar att du skriver tydligare, tex att ”jag vill inte dricka alkohol och ta hand om barn” istället för att koppla det till amningen. Kanske vara det lite fräckt att säga att du också kan läsa på, men ämnet är viktigt och alla vet inte allt om detta.

  Inte nånstans skrevs att du ska dricka alkohol, utan att möjligen att skriva på ett tydligare sätt. Jag dricker också väldigt lite och sällan, både med större barn om som ammande. Det känns vettigt för mig. Men faktum är att myter kring amning gör att amning uppfattas som krångligt i onödan, av många som skulle vilja amma. En annan onödig föreställning är att man måste sitta stilla och njuta av ögonkontakt varje amningstillfälle. Trams. 😉 man gör som man vill och kan. Ibland vill och måste man göra annat samtidigt. Ta hand om ett syskon, gå på stan vad som helst. Här har jag sett dig rocka gåamning. Tack! Särskilt vi som ammat större barn vet att man ibland gör annat samtidigt. Särskilt det ammande akrobatbarnet. 😀

 18. Prillan skriver:

  Denna alkoholhets som är överallt i samhället! När jag tackar nej till ett glas (bara nej tack, ger ingen förklaring om varför) så får jag ofta höra att det går minsann visst bra att ta ett glas när man ammar. Går bra? För vem? Ja, jag är ju mattenörd så jag förstår att min mjölk får en lägre promille än äpplejuice om jag tar ett glas vin, men JAG påverkas ju oavsett! Där är vi alla olika och jag moraliserar inte över någon, men jag förstår inte hur ett enkelt ”nej tack” kan vara provocerande. Jag har sett alkoholens baksida på nära håll och väljer därför att inte dricka när mitt barn är med. Jag tar inte heller med henne till fester o dyl där folk kan tänkas bli berusade. Och vid större sammanhang där jag tyvärr inte kan undvika det så har jag sedan skrutten föddes haft en strikt regel: har du druckit alkohol så får du inte röra mitt barn! Där kan vi snacka om att folk blir provocerade och tar väldigt iilla upp, men det skiter faktiskt jag i!!!

 19. Jenny skriver:

  Fast kommentarerna du fick handlade ju om att det är ”ok” att amma och ta ett glas vin/öl etc då alkoholen egentligen (eller i stort sätt) ej kommer ut i bröstmjölken. Du ombades enbart att inte sprida myten om bröstmjöl om alkohol. Inget moraliserande (vad jag kunde se).

  Sedan så var det vad jag kunde se så att nästan alla som kommenterat tyckte att det ofta är bättre att skippa alkoholen med bebis av andra anledningar. Men att myten behöver stoppas. Ok för trötthet men då kanske man ej ska blogga? Blir återigen otrevlig stämning.
  Mvh Therese

  • Lisa skriver:

   Fast hon spred inte ”myten om bröstmjölk och alkohol”. Hon berättade enbart att hon avstod från alkohol för att hon ammar, att flyget går snart och att Gustav inte ville ha bubbel. Det var enbart HENNES anledningar till att avstå bubbel just där och då, inte någon mytbildning. ELAINE vill inte dricka bubbel när hon ammar, deal with it, och sluta anklaga henne för att sprida myter när hon enbart berättar om sina egna val. Är man så dum att man inte kan läsa på själv om amning och alkohol och enbart slaviskt följer vad Elaine gör och säger, ja då får man skylla sig själv. Jag säger såhär: Du kan sluta dumförklara alla mammor och sluta tro att mammor inte är kapabla till att ta reda på fakta själva, utan att de måste göra exakt likadant som Elaine i alla lägen. SÅ trött på alla moralpoliser som tror att alla som följer bloggar är små lamm som inte kan tänka själva utan måste rycka ut och agera räddare i nöden!

   • Jenny skriver:

    Jo indirekt sprider hon myten. Och ja, du kan se i kommentarsfältet att alla ej har korrekt kunskap. Sedan så är jag (och flera andra som kommenterade) all for att avstå alkohol när man har sina barn/andras barn i sin omsorg.
    Mvh Therse som är trött på alla followers till EE då många av er verkar vara utan varken eget intellekt…..

 20. Ylva skriver:

  Ingen, varken pappa, mamma, faster eller katten ska vara berusad och ta hand om ett spädbarn., på grund utav att man kan bli oaktsam och t ex missa att stödja nacken osv. Men om man, som Elaine var, blir sugen på ett glas vin eller öl så är det helt okej ur amningssynvinkel att dricka det glaset (eller t o m två, beroende på hur tålig man är). För att barnet ska kunna bli minsta lilla påverkar ska mamman vara så full att hon varken kan stå, gå eller prata och då är man ju för länge sedan inte lämpad som förälder. Det här finns det medicinska belägg för.

  Om man som mamma, eller pappa, väljer bort alkohol inför sina barn så är det förstås positivt, men att göra det med amningen som ”ursäkt” gör att man sprider okunskap om hur amning fungerar vilket är synd, eftersom att det kan ge än osäkrare mammor. Att dricka som gravid är däremot livsfarligt för barnet om det sker mer än någon enstaka gång, eftersom att alkohol är en sån sak som går direkt in till barnet via navelsträngen. Så fungerar inte mjölkproduktionen och därför är det i princip omöjligt att ”supa ner” ett ammande barn.

  Men OBS! Både pappor och mammor ska hålla sig till 1-2 glas i umgänget med små barn, men det är på grund av att omdömet försvinner ju mer alkohol som går in, inte för att barnet kan bli påverkat.

  /BVC-tant in the making

 21. Monika skriver:

  Ger man sig in i leken, får man leken tåla 🙂
  Man kanske inte ska blogga om man inte fixar kritik. Människor generellt, och småbarnsmammor i synnerhet, har väldigt mycket åsikter om varandras ståndpunkter. Det är bara att gilla läget eller sluta blogga 🙂
  Det är som att ena stunden vill man ha all uppmärksamhet och berätta om sitt privatliv i detalj, men så fort man får kritik eller inte blir älskad för sin åsikt – ja då ska alla bara dra åt helvete.
  Jag tror att alla ”professionella” bloggare vet vad det innebär att utlämna sig själva och kan hantera det utan att ta det personligt. Man kan inte skriva öppet om ämnen som vikthets, utseende, alkohol osv. och förvänta sig att man inte får massiv respons åt båda hållen.
  Peace! /En bubbeldrickande, ammande, tolerant och icke-dömande mamma

  • Jenny skriver:

   Helt rätt!! Å framförallt inte skriva en sak och verka mena en annan
   Ping Lisa som svarade på (eller rättare sagt bashade) min kommentar
   Mvh Therese

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Det här var en märklig kommentar. Vet inte ens vad jag ska svara på den. Gav dålig eftersmak. Du kanske drack bubbel när du skrev den?

   • Jenny skriver:

    Nej men du kanske är smygfull? Fan vilket jävla sätt du har! Om du läser min syster (therese) och flera andras kommentarer så blr du fatta detta – eller är du helt dum??M h Jen

    • Elaine Eksvärd skriver:

     Jag skrev till Monika inte till dig Jenny. Nej jag är inte helt dum. Jag är dum ibland, snäll andra tillfällen. Själv? Skönt att du också kan gå bananas. Jag ger samma råd som jag fick, andas! 🙂

   • Monika skriver:

    Inte alls Elaine, det var bara min åsikt 🙂
    Att ge och ta feedback, jag trodde det var vad vi höll på med 🙂

    • Monika skriver:

     Jag tyckte din blogg var riktigt trevlig hittills. Det tycker jag inte längre. Lycka till med bloggandet!

 22. Suss skriver:

  Alkohol och barn hör inte ihop. Punkt slut! Jag tycker det ser för illa ut när kvinnor sitter och pimplar vin på uteserveringar samtidigt som de håller sitt barn. Samma sak om en man gör det. Det finns en alkoholhets i vårt samhälle som jag ogillar starkt.

 23. j skriver:

  Bra och konstruktiv kritik.
  Bra feedback. Okey, bloggaren får alltså inte göra folk ledsna i ögat men för läsarna gäller andra regler.

  Jag hänvisar till When Darkness Falls blogg där hon har skrivit mycket träffande angående läsare som tycker till.

  Feedback, här kopierar jag från Sveriges Ingengörers Teknik- Ingengörskarriär

  Av kommunikationsexperten Anders Stahlschmidt.
  http://www.kriskommunikation.dk-

  Där förmedlar han tips och tankar till den som vill utveckla sin förmåga .
  Anders Stahlschmidt håller kurser i konsten att ge feedback vid Danmarks medie-lg Journalsthøjskole.

  1. Feedback ger vi för att andra ska kunna växa.
  2. Respekt och tillit är förutsättningen för effektiv feedback.
  3. Även negativ feedback kan vara god.
  4. Positiv feedback är inte nödvändigtvis detsamma som god feedback.
  5. Människan är ett flockdjur som behöver förvissas om att hon hör till.
  6. Även den bästa behöver korrigerade feedback.
  7. Det är bra att vara utvilad när man ska ge feedback, så att inte de egna känslorna tar över.
  8. Leta efter det positiva hos den andra.
  9. Gnällspikar är i regel ambitiösa människor, vars ambitioner har blivit osynliga.
  10. Felfinnare är bra att ha, för de vill att det inte ska bli fel.

  11. Irriterande frågor kan ge upprop till viktiga reflektioner.
  12. Det är inte med flit klangen spiller kaffe på dina viktiga papper. Utställningar gör det bara värre.
  13. Visa att du förstår vad människan vill, även omdiskuterad inte håller med.
  14. Hur formulerar du din önskan bäst? Du kan behöva påpeka att feedback är för att hjälpa.
  15. Låt inte dina känslor styra.
  16. Visa dock att du har känslor.
  17. Förvänta dig inte att den andra automatiskt uppfattar det konstruktiva.
  18. Även konstruktiv kritik kan uppfattas som angrepp.
  19. Undvik förebråelser. De leder ingenstans.
  20. Formulera din kritik som en önskan. Du visar att du vill ha något.

  21. Formulera din kritik som ett gott råd. Inte lika förlamande som en anklagelse.
  22. Formulera din kritik som en anekdot som alla kan lära sig något av.
  23. Översätt fel och brister till krav och önskemål.
  24. Kritisera aldrig personen, rikta din kritik mot handlingen.
  25. Gör klart för dig själv om din kritik bygger på något konkret eller på en diffus känsla.
  26. Överväg om kritiken är nödvändig.
  27. Börja inte kritiken ”Du”, säg hellre ”jag”.
  28. Det finns ingen objektiv sanning. Kritik är alltid subjektiv.
  29. Håll inga långa föredrag.
  30. Det vi lär oss av att bli tillrättavisade är att vi inte duger.

  31. Hjärnan förstår inte ordet ”inte”.
  32. Vi lär oss mycket
  33. Positiva förväntningarpåverkar i regel positivt.
  34. Negativa förväntningar påverkar i regel negativt.
  35. Det som inte knäcker ondgör oss sårbarare, inte starkare.
  36. Men lite motstånd ska vi ha.
  37. Tystnad är också feedback.
  38. Det är dyrt att ha tysta chefer i en organisation.
  39. I extrema fall kan tystnad uppfattas som att du ignorerar någon totalt.
  40. Medarbetare som får bekräftelse är mer effektiva.

  41. Medarbetare som får bekräftelse är mindre sjuka.
  42. Medarbetare som får bekräftelse är ofta lättare att behålla.
  43. Bekräftelse är inte nödvändigtvis beröm.
  44. Beröm är härligt att få, vilket inte alltid gäller feedback.
  45. Beröm är ett maktmedel.
  46. Beröm är ett övergrepp, om man prisas för fel saker.
  47. Om ros ska funka krävs ömsesidig respekt.
  48. Om tillit saknas kan rosen få törnen.
  49. Att chefen visar intresse för medarbetarnas arbete är bekräftelse .

  50. Bekräftelse kräver närvaro.
  51. Bekräftelse är att ge lämpliga uppdrag.
  52. Bekräftelse är att visa tillit.
  53. Bekräftelse är att be om ett gott råd. Och följa det.
  54. Bekräftelse är att ta med någon i viktiga beslutsprocesser.
  55. Bekräftelse är att belöna.
  56. Bekräftelse är att fira framgångar.
  57. Bekräftelse är att berätta när någon har lyckats.
  58. Feedback som ger lust är ofta bättre än korrigerande feedback.
  59. En klantighet gör en inte till en klant.

  60. Undvik generaliseringar.
  61. Ge konkreta exempel på vad du menar.
  62. Undvik tolkningar av andra människor.
  63. För anteckningar så att du har konkreta exempel.
  64. Var rak, bädda inte in kritiken.
  65. Säg en sak i taget.
  66. Le.
  67. Den lilla lögnen kan vara önsketänkande; ”jag vet att du kan”.
  68. Föreställ dig resultatet av din feedback. Uppmana den andra att göra likadant.
  69. Humor kan fungera om den andra kan skratta åt sig själv.

  70. Humor är svårt. Dina lustigheter kan uppfattas som sarkasmer.
  71. Skriftlig feedback är farlig, den icke-verbala kontexten saknas.
  72. Läs igenom skriftlig feedback en extra gång innan du skickar mejlet.
  73. Skriftlig feedback kan vara användbart när den är omfattande eller komplicerad.
  74. I övrigt gäller samma regler som vid muntlig feedback.
  75. Förvissa dig om att din feedback får rätt mottagande.
  76. Tänk på att mejl kan spridas och länge leva vidare.
  77. Om det du säger inte ger effekt, ta reda på varför.
  78. Vi läser inte kartan på samma sätt.
  79. Vi har inte samma syften.

  80. Ta reda på vad som motiverar andra. Utgå inte från dig själv.
  81. Tänk på religiösa och politiska olikheter när du använder bildspråk och exempel.
  82. Förvissa dig omsatt referenserna faktiskt är gemensamma.
  83. Förvänta dig inte att andra ska läsa dina tankar.
  84. Kompetens är också motivation och möjlighet att använda sina kvalifikationer.
  85. Förvänta dig inget tack.
  86. För att flytta en annan människa måste du möta henne där du är.
  87. God feedback är inte att visa hur duktig du själv är.
  88. Sök efter den positiva avsikten i negativ kritik.
  89. Lyssna utan att avbryta.

  90. Lyssna utan att försvara dig. Ställ frågor tills du förstår.
  91. Bekräfta det positiva syftet med kritiken.
  92. Först när du lyssnat och bekräftat kan du säga emot.
  93. Reflektera över det som sagts.
  94. Berätta vad du har gjort sedan du fått feedback och be om mer.
  95. Säg tack för god, välmenande feedback.

  När du fått ett erkännande:

  96. Ta emot, var glad och stolt.
  97. Säg tack.
  98. Håll god min, även om du inte håller med.
  99. Skriv ner berömmet att glädjas åt en dålig dag.
  100. Låt inte bli feedback för att det verkar svårt.

  Källa: http://www.lskommunikation.dk

 24. Fröken A skriver:

  Jag tycker det är sorgligt att så många känner att de måste vara otrevliga mot varandra istället för att ta det lite lugnt och inse att det finns flera perspektiv. Många människor är väldigt osäkra och rädda för att göra fel. Mitt råd är att läsa på om det man vill veta t ex om amning samt prata med BVC och närmaste vänkretsen istället för att störa sig på eller blint lyda en bloggare. Elaine är bara en människa hon med. Cut her some slack!

 25. Sara skriver:

  När kan folk börja fatta att ”jag tycker att..” Eller ”jag vill inte…” Inte betyder att man tycker att alla ska tycka/vilja samma sak som en själv. Får onda blickar när jag säger ”jag vill inte va anställd” – direkt kommer MEN DET ÄR INGE FEL ATT VA ANSTÄLLD. Nä har ja inte sagt det heller.

 26. Camilla skriver:

  KLOKT av dig att skippa alkoholen! Jag ammar inte längre, men har två barn och känner att alkohol inte har någon plats i mitt liv just nu. Jag blir påverkad och trött, och det finns inte utrymme för det. Bättre att vara pigg (så gott det går) och lägga energi på barnen.

 27. Anna Schulz skriver:

  Jag håller med E vars blogg det är och så länge hon inte bryter mot lagen skriver om vad hon vill. Det är FEL att dricka runt sina barn! ”Alla gör som de vill!” Nej, alla borde inte göra som de vill, alla borde göra vad som är bäst för barnen och andra människor runtomkring. Alkohol ger ju inget positivt. Det är en snabbfix som så mycket annat i vårt samhälle. Ska du dricka så skaffa barnvakt. Barn och alkohol ska hållas isär. Känns så sorgligt när man ser alla semesterbilder på familjesemestrar och de vuxna dricker alkohol från lunchtid och framåt.

 28. Annica skriver:

  Kan inte alla bara ta ett steg tillbaka och sluta ta allt så förbannat personligt? Och jag menar inte Elaine nu utan alla som kommenterar och agerar som att det hon skriver är på något sätt ett personligt påhopp på alla som inte gör som hon.

  Ni som reagerar så starkt på att hon inte vill amma och dricka (oavsett vad hennes personliga skäl till det är!!) har ni funderat på varför ni reagerar så starkt? Varför spelar det någon som helst roll för er? Hon späder knappast på någon myt om att man inte kan amma och dricka, och gör hon det – vad spelar det för roll för er? Det finns gott om info angående alkohol och amning. Tillåt folk att ta sina egna beslut utifrån den info som finns.
  Mvh/ammar och dricker någon gång ibland ett glas vin när barnen sover OCH har inte dåligt samvete OCH tar inte åt mig för fem öre av vad Elainr eller någon annan säger.
  Är ni trygga i era egna beslut så behöver ni inte gå bananas över vad Elaine skriver i SIN blogg.

Lämna en kommentar