Maggan❤️


Jag älskar henne så! En kärlek som kom snabbare än vad den kom med Matheo av ett skäl – den gång är jag inte  en livrädd förstagångsmamma. I know the drill! Nu vill jag bara att hon ska tjocka på sig lite. Amningen fungerar hur bra som helst, jag är så tacksam för det. Såriga tuttar, men det är ju helt ok så länge man har en glad och hungrig tjej. 

Ni är många som har frågat om vi ska ha med henne på bild som vi hade med Matheo första året. Bloggen var så mycket mindre då och vi hade inte reflekterat kring barns rätt till integritet när de inte kan säga ifrån. Exponering till ett hundratusental känns inget vidare trots att ni är världens finaste. Det handlar inte så mycket om er utan om Maggans rätt till integritet. Precis som när hela familjen stod och babbade i toaletten när Gustav bytte blöja på Maggan. Vi snackade hennes benlängd och hårfärg när Gustav sa ”ut är ni snälla, alla uppskattar en lugn stund på toaletten själva.”. Så himla rätt. Mamma blev lite putt för hon ”är ju van” vid barn. Men det handlar inte om hennes vanor utan om Maggans rätt till integritet. Först får vi föräldrar värna den, sen får vi lära henne den och sen får man hoppas att det går bra. Allt gick förresten bra hos barnläkaren idag. Jag var så stolt! Maggan är vår brasilianska dotter verkar det som, svarta lockar, börjar redsn bli brun, bruna ögon gissar vi.  

 Hur tänker ni kring foton på era barn på sociala medier?

Bloggvännerna har ordet

41 svar till “Maggan❤️”


 1. Hmm skriver:

  Jag tänker att ALLA som inte är tillfrågade om de vill vara med ska utan undantag inte bli publicerade. Spelar ingen roll på ÅLDERN av folk.

  Framförallt inte på ett gym, badstrand mm, men lika väl på fik restauranger, bibliotek mm.

  Samma som att det är din lagliga rätt att publicera bilder på ditt barn men du inte gör det pga integritet, så bör du respektera dina medmänniskor detsamma.

  Jag tycker inte heller att det är ok att du publicerar dina kompisars barn även om du fått ok av deras föräldrar. Du har inte fått det av det myndiga barnet. Den som det verkligen gäller.

  • fanny skriver:

   Jag kan förstå hur du menar iaf med andras barn, varför får deras föräldrar bestämma det åt dem?

 2. lollo skriver:

  Jag funderar en del kring hur bloggares barn exponeras på nätet och hur ni som föräldrar resonerar. För mig känns det minst lika utlämnande/integritetskränkande att alla kan läsa om barnets potträning, trots, sömn- och matvanor, som att visas på bild. Jag tänker att jag själv inte skulle vilja ha den informationen om mig ute på nätet och skulle därför vara försiktig med vad jag skriver om mitt barn, på samma sätt som vilka bilder jag lägger ut. Nu menar jag inte detta som kritik mot just dig utan som en generell reflektion kring barn och internet. Det skulle vara intressant att höra hur du tänker om detta!

  • Anonym skriver:

   Jag tycker precis likadant! Nu är jag ju inte känd själv, och hade runt femtio vänner på Facebook innan jag tog bort den, men ändå lägger jag aldrig upp bilder eller information om mitt barn, inte ens detaljbilder som inte visar ansiktet. Barn är ju mer än bara ansikten, och kl information folk driver tycker jag är mer utelämnande än bilder på ett ansikte. Ansiktet är ju deras face utåt liksom, men alla händelser som är privata (blöjolyckor osv) får inte vara privat för attdet skrivs och berättas på internet.

  • Anonym skriver:

   Sedan är det ju skillnad på att skriva ”jag och barnen gick till parken innan blabla la”, och att skriva om barnets längd, hur mycket det gått upp i vikt, om vad barnet gillar och inte gillar, sånt är ju personligt

 3. Prillan skriver:

  Jag följer Johanna Engberg på insta, hon med barnklädesaffären ByEngberg, och det är något kryp som tagit hennes bilder på hennes dotter från hennes blogg, och lagt upp dem som sina. Vet inte vad för syfte man kan ha att göra så men obehagligt är det, tycker jag iaf! Så när man är känd/offentlig person handlar det väl tyvärr inte bara om integritet, det handlar också om att skydda sina barn från troll, både på nätet och i verkliga livet! Jag tycker att du och Gustav gör helt rätt som inte exponerar Matheo och Maggan!

 4. Karin skriver:

  Det beror verkligen på hur många som kan se fotona. På Facebook visar jag bilder men bara för mina vänner, på Instagram har jag öppet konto och inga barn med, som kändis med stor blogg skulle jag tveka – även om jag som läsare gärna ser ALLT 🙂

 5. Jag tänkte själv den tanken också när ni la ut första bilderna men det är ju faktiskt precis som du skriver, din blogg har ju blivit enormt stor och att då lägga ut en massa bilder för människor som ändå är främlingar, det är faktiskt helt förståeligt att ni drar gränsen där. Jag är lycklig vi får se det lilla vi ser ändå, hon verkar vacker som en dag! När det gäller mina egna vanor delar jag vitt och brett bilder på mina barn (stolt är man ju) men min krets är oerhört mycket mindre och består av de närmsta så det är ju rätt stor skillnad där.

 6. Magnus Bromark skriver:

  Grattis Elaine och Gustav. Kul att allt gick bra igen! Självklart ska Maggan ha sin integritet och jag tycker det är klokt att ni stannar upp och resonerar innan ni eventuellt lägger ut henne (på bild) externt. Allt gott!

 7. Julia skriver:

  Jag tycker att det verkar vara sådant stort fokus på just ansiktet. Bara man inte visar ansiktet så är det okej att visa barnet i alla möjliga vinklar och situationer. Och dela med sig av information vitt och brett. Ställer mig rätt skeptisk till det, om jag ska vara ärlig. Information kan vara mycket mer integritetskränkande än en fin bild på barnets ansikte (enligt mig).

  Om jag går till mig själv, så känner jag att jag mycket hellre hade sett att det fanns omsorgsfullt utvalda ansiktsbilder på mig som barn på internet, snarare än ”anonyma”, ”smygfotade” bilder där jag förmodligen inte ens är medveten om att en bild tagits (man kan ju såklart diskutera hur medveten ett litet barn är om vad ett foto är över huvud taget…). Dessutom mycket hellre ett fåtal ansiktsbilder online än en massa information om min uppväxt som jag inte själv kunnat styra över vilka som får ta del av.

  Ingen kritik mot dig personligen, Elaine, utan en allmän reflektion om hur jag själv känner inför situationen. Det känns lite skevt det här enorma fokuset på att inte visa just ansiktet, när det är så otroligt mycket mer än just en ansiktsbild som kan kränka ett barns integritet (gillar Gustavs attityd till blöjbytet väldigt mycket!). Jag har otroligt hög integritet själv, så det smittar givetvis av sig på hur jag känner inför att exponeras på internet.

  • Bra skrivet. Jag håller faktiskt med dej och lite så tänker jag när det gäller min egen blogg. Är verkligen sparsam med privat info när det gäller barnen men jag bjuder på utvalda ansiktsbilder.

 8. apolonia skriver:

  Det er ligegyldigt, for mig, hvad andre gør med billeder af deres børn på sociale media. Jeg ville skåne mine børnebørns integritet. Min svigerdatter har også forbudt mig, at sætte billeder af hendes unger frem for ”hele verden”.
  Det respekterer jeg fuld og ud. De kan jo ikke selv tage stilling til den slags ”popularitet”. Men – jeg er helt vild med at se andres børn. Hmm….

  • apolonia skriver:

   Man må også huske på, at billederne kan nogle gange blive ”misbrugt” på nogen mode. Og det skrammer mig.

 9. SÅ himla svårt tycker jag. Jag startade min lilla blogg för att min familj skulle kunna följa mina äventyr på andra sidan jordklotet när jag åkte till Australien för att plugga. Nu bor jag på Nya Zeeland, är gift och har två barn – båda som syns en hel del i bloggen. Något som min familj och släkt såklart tycker är värdefullt, men nu har jag lite fler läsare. Inga jätteantal men ändå kring 100 som tittar in varje dag. Jag skulle aldrig drömma om att publicera bilder på mina barn när dom inte är påklädda, eller om dom är ledsna. Eller blogga ingående om deras personligheter, vanor eller rutiner så på så sätt värnar jag om deras integritet. Fast som sagt, jag visar ju deras ansikten… Jag är inte helt på det klara med hur jag ställer mej inför detta när dom är äldre. Men just nu känns det ok, men när jag ser kommentarer som Prillans så får det mej verkligen att fundera. Jag tycker att bloggare som tex Stina-Lee gör det himla bra. Spiderchick också.

 10. Hilda skriver:

  Vi har inte lagt ut några bilder på våra barn överhuvudtaget på sociala medier. Vill nära och kära se bilder på barnen kan man göra det på annat sätt. Jag tycker ni gör helt rätt som inte lägger ut bilder på er barn

 11. Sandra skriver:

  Jag kan inte se några större problem med att bilder på barn finns på internet, så länge det handlar om ”normala” bilder liksom. Kan inte se hur det skulle vara integritetskränkande med en helt vanlig bild på ett leende ansikte typ. Däremot börjar det skava lite för mig när barnet på bilden är ledset eller argt, då känns det mer utlämnande eftersom barnet är i en mer känslomäsdigt utsatt situation. Tänker också, som flera andra att det kan vara minst lika integritetskränkande med information om barnets utveckling som med en bild. Egentligen har jag nog inga argument för det här, det handlar så mycket om känslor.. känner själv direkt om en bild känns ok att lägga ut eller inte.

 12. Linn skriver:

  Jag kan förstå att man väljer att exponera sitt barn för enbart familj och vänner. Men jag skulle vilja förså lite mer hur du resonerar då du lägger upp bilder på dina barn – men inte ansiktet. Sitter integritet hos ett barn i ansiktet? Vidare kan du skriva om Matheos sätt att agera och vara – är inte det mer exponerande än en bild på ett barns ansikte? Utveckla gärna!

  • tess skriver:

   ja jag kan inte heller se hur integriteten är kopplad till just ansiktet. det borde heller inte ha med igenkänning att göra, för ingen kommer ju känna igen henne när hon är större för att man sen bilder på henne som bäbis..
   Det är ju helt okej om de bara går på sin egen känsla, det är ju upp till dem och de skadar ju ingen direkt. Undrar bara 🙂

  • Anonym skriver:

   Angående igenkänning köper jag inte heller det, även bilder bakifrån avslöjar en del, jag skulle känna igen blondinbellas barn utifrån kläderna (skor, jacka, mössa) och håret. Just elaines blogg läser jag sällan så därför tog jag ett annat exempel. Så för att undvika att folk känner igen barnet lyckas man nog inget vidare om man ändå lägger upp andra bilder

 13. Rosanna skriver:

  Jag och min man har valt att (i princip) inte visa några bilder alls på social medier på dottern. I alla fall till den dagen hon själv väljer att vara med.

  Men det har varit svårt för mig som givetvis tycker att min tjej är det vackraste på jorden. Jag är så himla stolt över henne och skulle vilja visa varje framsteg. Det finns en bild på henne från BB och sedan ytterligare 2 bilder rakt bakifrån. Maken tycker t o m att bakifrånbilderna inte är okej så det lär väl inte bli så mycket mer än så av den varan.

  Det finns också tyvärr folk som har varit i vår närhet men nu rör sig någonstans i perfirin som jag inte vill ska veta vem vår dotter är. Och det väger självklart tyngre än mitt ego att visa henne för hela världen.

 14. tess skriver:

  jag förstår inte riktigt problemet med att lägga ut bilder på sina barn. jag har svårt att tänka mig att jag skulle tycka att det var ett problem om det fanns bilder ute på mig som bäbis/barn. det är ju inte som att man blir superkänd eller som att folk ens kommer känna igen en i framtiden. många bloggare lägger ju ut lite bilder på sina barn och jag har aldrig känt att det skulle vara något dåligt med det.. det blir lättare att leva sig in i bloggen och få en känsla

 15. Therese skriver:

  Jag förstår inte riktigt ditt snack kring integritet.. Du skriver ju ändå om utvalda delar ur dina barns liv, du visar bilder på dina barn, det enda du inte visar är porträttbilder. Jag förstår inte.. Sitter integriteten endast i ansiktet?
  Hade du sagt: jag vill inte att någon ska känna igen mina barn, hade jag köpt ditt resonemang, men när du snackar om integritet hänger jag faktiskt inte med, då jag själv tycker att det är så mycket mer än att bara visa ansiktet!!!

 16. Anna mamma till Vincent skriver:

  Så söta mörka lockar :-). Kram

 17. Annica skriver:

  Jag lägger inte upp några som helst bilder på internet av mina barn. Många slänger upp konstant nya bilder på Facebook men verkar inte alls fundera över ens vad för slags bilder de lägger upp.

  Jag tänker såhär: som förälder tycker man att i stort sett alla bilder av ens barn är vackra och/eller roliga. Som tonåring tycker man ofta att bilder, som ens förändrar tyckt varit jättefina, inte är så himla fina. Därmed tycker inte jag mig ha rätten att lägga upp bilder på mina barn. De har ingen valmöjlighet själva.
  Jag är som alla andra föräldrar jättestolt över mina barn men jag förstår inte hur man kan tycka att det är ok att exponera sina barn på internet hursomhelst. Däremot förstår jag idéen om några väl utvalda bilder som några har kommenterat om, då har man förhoppningsvis lagt med lite tanke i vad man lagt upp på internet istället för att bara slänga upp (nästan) vad som helst på sina barn.

 18. TN skriver:

  Jag lägger upp på min stängda Instagram där jag har ca 50 följare, dvs närmsta släkten och bästa vännerna. På Facebook blir det väldigt sparsamt med foton på familjen. Min unges handikapp har jag aldrig visat på Facebook och på Instagram finns det ett fåtal bilder där det syns.

 19. Emma skriver:

  Kan inte riktigt förstå de okända som inte lägger upp bilder på sociala medier på sina barn, för mig är ju mina sociala medier till för att hålla kontakt med vänner och familj, personer jag ändå skulle visa upp foton för. Sen förstår jag att det är skillnad om en hat tio tusentals följare och andvänder sociala medier som en ”reklampelare” mer än för att hålla kontakten med vänner och familj.

  Håller iof med i problematiken i att inte lägga upp bilder på barnets ansikte, men resten av kroppen samt skriva om hen. Å andra sidan är det ju ansiktet en skulle kunna känna igen på gatan/i en skolkatalog mm. Eh svårt det där, så länge en inte lägger ut avklädda bilder på sitt barn kan jag tycka att en får göra som en vill.

  • Anonym skriver:

   För min del är det för att ingenting någonsin försvinner från internet. När man väl lagt upp en bild på Facebook så äger de bilden och då har man inte kontroll över den längre. Men jag har aldrig skrivit info eller uppdateringar på Facebook, är alldeles för privat för det redan i grunden

 20. Cassandra skriver:

  beroe på vad det är för kort tycker jag. Tycker vissa kort absolut är okej att visa. Då tycker jag det kan vara värre när man berättar precis allt om sitt barn, kanske väldigt privata grejer som de kan bli sårade av speciellt när de kommer upp i skolåldern.

 21. Erica skriver:

  Vi lägger inte ut bilder på vårt barn på sociala medier. Det grundar sig dels i att vi vill respektera hennes integritet man även att jag iaf inte vill använda henne i den direkt eller indirekta jakten på likessom ju uppstår på tex Facebook. Ibland blir jag fick lite sugen att posta gulliga bilder bättre jag ser bilder på andras barn men det skulle ju bara vara för min skull o sannerligen inte för hennes.

  Tycker det är ok om full vill lägga upp respektfulla bilder på sina barn men nakenhet och utsatthet går bort för mig.

 22. Jessica skriver:

  Min sambo va jättenoga med att inga bilder skulle ut i sociala medier på vår son redan från födseln. Tyvärr har en del vart respektlösa med vår önskan! För mig var det inte lika noga om en bild eller två hamna på fb men tycker det är irriterande när jag tex hälsa på mitt jobb och en timme senare har kollegorna lagt ut bilder på fb!! Eller häng i lekparken med någon bekant som fotar, lägger upp och taggar än utan att fråga !?

  Har ett låst Instagram-konto där bara familjen + nära vänner kan se vad jag lägger ut, där dyker min son upp titt som tätt 🙂 tycker det känns mer som ett privat album än fb där man har ”vänner” man typ festade med en period för 8 år sedan men sedan ej hörts!!! Kanske borde köra en rensning där när jag tänker efter 😉

 23. Viva skriver:

  Åhhh gulle

 24. Madelene skriver:

  Väntar mitt första barn och min fästman och jag har pratat kring detta. Att som förälder är man säkerligen stolt och tycker att sitt barn är världens sötaste och det är väl klart att man vill visa upp denna person för hela världen och berätta om den stora kärlek! Men det är ett barn och kan inte säga vad den tycker och känner. Man vet aldrig vart bilderna kan hamna, sedan tycker jag att barn inte har något med fb/instagram att göra. Det är en vuxenvärld. Vill man dela bilder med nära och kära finns det appar som är lösenordsskyddade där företagen inte äger rätt på bilderna, det är en bra grej. Men det är våra åsikter och jag respekterar att andra lägger ut bilder på sina söta småttingar.

 25. esterii skriver:

  Har alltid sagt nej åt de som publicerar bilder på sina barn, det gjorde jag nog också åt dig (förlåt) i början.. Men just för att barnen inte kan välja och säga ja eller nej. Och det är barnens rätt, att vuxna väljer klokt tills de själv förstår:) Kraam..

 26. Fia skriver:

  Vi har valt att inte lägga ut bilder på vårt barn på sociala medier, vi skrev inte ens att vi skulle bli eller hade blivit föräldrar. Jag är väldigt privat på alla plan och det känns väldigt fel att outa vårt barn när jag själv har riktlinjer för hur jag vill att det ska vara.

 27. Belinda skriver:

  Tycker allt detta är löjligt ta det lungt så känd är du inte & några ansikte bilder så behöver inte va en massa så länge det är smakfulla bilder så tycker jag att man ska lägga ute Men du har inga problem att skriva hur fu & Matheo bråkat mm det hade jag tyckte va värre om min mamma hade lagt ut än en bild på mig med ansiktet när jag var bebis!!!

  • Emma skriver:

   Väldigt tråkig attityd. Varför skulle en diskussion om integritet ha med Elaines kändisskap att göra?
   Sluta…

 28. Elin skriver:

  Jag lägger inte ut bilder på min dotter på FB och har bett andra att inte göra det heller. Undantaget kan vara om det är en fin bild på något där hon t.ex. syns bakifrån. Men det är ytterst få sådana bilder, kanske tre på tre år. Skulle också kunna lägga ut en sån bild som du har gjort på Maggan, en fin detalj som är anonymiserad. Hoppas att allt går bra med nya familjemedlemmen och storebror! /Hälsar Elin i 39:onde veckan som nojar lite över hur storesyster på tre år ska reagera

 29. åh vad mysigt att ha en mörk och en ljus, himla underbart, såå coolt med gener!

  Synd att man inte får se henne men självklart (!) förstår jag er.

 30. Eva skriver:

  Jag tänker att så länge min son inte kan avgöra själv så är det jag (och min man såklart) som avgör. Jag skulle inte jämföra honom med en vuxen som själv kan säga ja eller nej till att vara med, för alla vuxna gäller såklart att om de säger nej så betyder det nej och att jag alltid måste fråga innan jag har med dem på bild i bloggen eller skriver något mer detaljerat än ”jag umgicks med”. Men alltså, vi har med maken bestämt att det får synas på sociala medier att vi har fått barn, inget nakeninnehåll såklart, inget om hans kiss eller bajs eller stunder då han är utsatt men vardagslivet liksom. På bloggen lägger jag inte ut ansiktsbilder och väldigt sparsamt med andra bilder också. Men på Facebook finns han på ett fåtal bilder (nu 7,5 månad gammal). Vi vill inte använda sonen för att generera likes, vilket många föräldrar verkar göra, tyvärr. Jag vill inte heller använda sonen som ”publikmagnet” på bloggen, därför har vi gjort de val vi gjort.

Lämna en kommentar