Nu ska det pottränas 


Målet är att Matheo ska vara blöjfri innan Maggan kommer. Vi fick tips från personalen på förskolan att köpa roliga kalsonger för att göra det hela roligare för Matheo, så nu är vi på jakt efter det.  

Tåg och bilar är ledordet i detta.  

  

Jag får förmodligen gå efter Matheo med Vanishspray om han skulle kissa på mattan eller så. Haha, känns som att ha en liten hund.  

Bloggvännerna har ordet

23 svar till “Nu ska det pottränas ”


 1. Emma skriver:

  Om ni lyckas; snälla berätta hur ni fick honom blöjfri på 10 dagar!

 2. Valentina skriver:

  Å duktiga. Jag försöker göra detsamma med min. Ett tips är att ta bort alla mattor så de slipper bli smutsiga. Gå på toa innan och efter Matheo ska äta

 3. B skriver:

  Hej!
  Det kan bli mycket på en gång att samtidigt bli storebror och blöjfri.
  Lägg det i bakhuvudet om det inte redan är där ; )
  B

 4. Freja skriver:

  Har precis läst en bok om potträning som tipsade om att man skulle köra utan kalsonger i början (alltså bara byxor) för att kalsonger kan kännas för mycket som en blöja för barnet. Men jag har inte testat själv än! 🙂

 5. Sara skriver:

  Hej!
  Köp en potta och ha den tillgänglig,typ i vardagsrummet. Då slipper han springa in till badrummet i början.

 6. Sara skriver:

  Halva min text försvann…

  Bli absolut inte arg om det hamnar på mattan,det är svårt i början när man är van vid att kunna kissa över allt..

  Lycka till och Go Matheo!!!

 7. Sandra W skriver:

  Många sa också till oss att det var så jobbigt med två blöjbar, men lillebror kom när storebror var 22 mån så det var aldrig aktuellt med potträning då. Med facit i hand så har jag aldrig upplevt det som jobbigt dock.

  Storebror blev blöjfri dagtid för 3 mån sen (3 år 3 mån). Vi köpte potta redan förra sommaren och uppmuntrade honom att använda den men det skedde bara sporadiskt och han ville inte släppa blöjan. Nu i vintras märkte vi att han hade full kontroll över blåsan och bestämde oss för att gå in ytterligare mer för det. Vi ritade 25 rutor på ett A4 och köpte klistermärken. Varje gång han gick på pottan så fick han sätta dit ett klistermärke. På mindre än en vecka var han blöjfri och nu 3 månader senare så kan antalet olyckor räknas på en hand.

  Alla ska givetvis göra det som är bäst för just sitt barn men det här funkade bra för oss. Lycka till!

 8. Ida skriver:

  Har fått tips från specialpedagog att man inte ska säga ”vad duktig du är” eller ”nu gör du som en stor kille/tjej” när barnet har kissat på pottan. Hellre ska man då säga ”jag blir glad när du berättar att du är kissnödig”. :s Lite udda mening kanske. Men jag kan förstå meningen med att inte berömma (bedöma) sitt barn likt en hund som blir rumsren. Det kan bli en stress hos barnet att prestera.

  • Nathalie skriver:

   Vi använde oss av ”mollyyyy kaaaaannn” och klappade händer. Hon kände känslan av att lyckas och de funkade för oss

 9. apolonia skriver:

  Blot faktum, at lade ham gå uden ble derhjemme, gør at han vil mærke med det samme, at han har tisset i bukser. Kold og vådt ! det er meget ubehageligt. Han mærker det jo ikke når han har ble på. Roliga kalsonger hjælper også. Håber, I vil lade ham sove med ble.

 10. Victoria skriver:

  Så fint och varmt leende din make har. Behövde det leendet känner jag, så tack ☺

 11. Anna-Maria skriver:

  För oss blev storebror blöjfri under de första veckorna när lillebror föddes. Det underlättade nog att min sambo var hemma tillsammans med oss så att vi kunde vara konsekventa med potträningen. Roliga kalsonger men framförallt stora klistermärken funkade för oss. En stort klistermärke för bajs och ett mindre för kiss, 2 veckor tog det för oss. Lycka till!

  • Therese skriver:

   Vi kör klistermärksgrejen nu. 1 för kiss och 2 för bajs :)Började i lördags och det funkar verkligen! Visst händer det olyckor ibland och ibland vill hon inte alls gå nära toan utan vill ha blöja, men vi är ändå på god väg. Så klistermärken rekommenderas starkt här också.

 12. anna mn skriver:

  Vi kämpar också här hemma. Kalsonger som han älskar har funkat jättebra. Och så ställer vi ägg klockan på 20 minuter och när det ringer sitter vi en stund på pottan.

 13. hb skriver:

  Hei! Jeg tror dere skal slow down litt 🙂 matheo må være klar selv og ha lyst til å slutte med bleie! Kjøp en potte og begynn å snakke og lese om barn som ikke bruker bleie. Det vil nok ta litt tid. Vi hadde forøvrig god erfaring med belønninger i form av stickers og gave.
  Ps det er heller ikke umulig det er mye lettere at matheo bruker bleie når maggan kommer… mye lettere å la han tisse i bleia enn å løpe på do med han 20 ganger om dagen 😉

 14. Johanna skriver:

  Våran tjej började bli blöjfri en månad innan lillasyster kom. Hon var dock yngre (26 månader), men när lillasyster kom så kom ett enormt bakslag och hon hade blöja 24/7 i 2 månader till innan det började gå framåt igen. Hoppas det går lättare för M, men ge honom ingen press över det eller bli besvikna om han kommer backa efter den enorma förändring som snart kommer ske i hans liv. Inte för jag tror ni kommer göra det, men det är lätt att känns en viss frustration inom sig även om man inte visar den utåt 🙂

 15. Malin skriver:

  Vi köpte ett klistermärke man sätter i pottans botten. Det är svart, men när man kissar på det, dvs det blir varmt, framträder en glad figur. Det tyckte han var kul. En gång satt han på pottan och ville ha en blöja, jag misstänkte att det var bajs på g och sa att han kunde göra det i pottan, men nej, ville ha blöja. Ok jag hämtar en sa jag. Och gick i snigelfart. När jag kom tillbaka hade det kommit i pottan. Och han var glad över det. Fick köra den lilla fulingen ett par gånger, men sen gick det bra. Nu kissar han både på potta och toa, men känner han att det är bajs på g så flyttar han till toan. Skönt att slippa städa pottan efter det tycker vi också.

 16. S. med punkt skriver:

  Jag skulle vilja tipsa dig om EC, elimination communication. Det är för sent för Matheo nu, men med den nya bebisen kan ni köra det från start om ni vill.

  Man kan faktiskt se på små bebisar om de behöver kissa eller bajsa (tänk nyfödd och någon månad upp i åldern), och lär man sig tolka signalerna och tar av kläder och eventuell blöja och håller dem över ett ställe där det går bra att kissa så kissar de. Jag brukade säga ”ssss” då kisset kom, så att jag senare kunde använda det som en bekräftelse på att det är fritt fram att kissa.

  Om man inte svarar på bebisens jag-behöver-kissa/bajsa-signaler verkar signalerna upphöra eller bli mer diffusa efter en tid, så det lönar sig inte att vänta tills bebisen kan sitta eller liknande. Olika ”naturfolk” har åtminstone tidigare inte använt blöjor och liknande, utan kört med EC-liknande metoder.

  Har man aldrig läst eller hört om EC så förstår jag att det här låter helknäppt, men det funkar! Det finns folk som knappt använder blöjor alls till sina bebisar och så finns det såna som vi, som körde engångsblöjor men sparade massor, massor, massor av blöjor genom att låta bebisarna kissa och bajsa i toaletten (man håller dem i en speciell ställning, jag är fullt medveten om att spädisar inte kan eller ska sitta). Under vårt första barns blöjtid har vi t.ex. bytt max tio bajsblöjor. Ja, på 2 ½ år!

  Det handlar alltså inte om att tvångs-pott-träna stackars små bebisar, utan om att svara på bebisens naturliga kommunikation. Det handlar inte heller om att tävla med andra föräldrar eller att sitta hemma och vänta på att bebisen ska vilja kissa innan man kan lämna hemmet. Det är bara så himla fascinerande att det funkar!

 17. emma skriver:

  Våran son är lika gammal som matheo och han fick en lillasyster för 3 månader sen! Innan lillasyster kom, försökte vi pottträna, men han var totalt ointresserad! Men! När lillasyrran var ca 2 veckor, ville han helt plötsligt gå på pottan, för han såg ju att lillasyster hade blöja och han ville inte ha blöja som en bebis

  • emma skriver:

   Nu är han blöjfri sen 1 1/2 månad tillbaka! Ta det lugnt och ta det i hans takt! Det kommer när det kommer! Lycka till!

 18. Hanna skriver:

  Vi försökte länge med pottan med vår dotter innan lillebror kom men det gick sisådär. Men när han väl kom gick det väl typ tre dagar innan hon bara bestämde sig. Det var som att hon genast kände sig stor när en bebis flyttade in 🙂 sen köpte vi roliga klistermärken att peppa med varje toabesök. Kiss eller bajs i pottan = klistra ett roligt klistermärke på pottan

 19. Annica skriver:

  Åh snälla ha inte ett ”mål” att Matheo ska vara blöjfri innan Maggan kommer. Jag vet att ni är fantastiska föräldrar men att ha ett mål (som dessutom är väldigt kort om tid att uppnå!) när ett barn ska vara blöjfri känns inte ok. Barn är redo när de är redo. Jag skriver detta i all välmening och menar absolut inte att ni gör fel, men just att ha ett ”mål” angående potträning känns inte som det bästa sättet att påbörja potträning. I övrigt, lycka till! 🙂 heja Matheo! 🙂

 20. Christina skriver:

  Hej! Det kommer säkert gå kanon! Vill ändå dela med mig av något som fungerade jättebra för oss. Vår son, som var tre när vi började potträna, tyckte det var läskigt att gå på pottan. En kompis tipsade om att lägga en blöja i pottan till att börja med och då var det inte alls lika läskigt för honom. Ganska snabbt bytte vi ut blöjan mot en bit papper och nu går det jättebra.

Lämna en kommentar