Tävla mot andra, smaken av bitterhet och ”för många selfies”


Godmorgon mina fina människor! Hoppas att allt är bra! Jag mår bra men är mycket tröttare än jag brukar vara. Vid 15.00 varje dag så vill jag helst sova en halvtimme. Och på kvällarna har jag en mental brottningsmatch mellan att lägga mig tidigt och gå till gymmet. Varannan dag vinner sängen, varannan gymmet. Men jag straffas verkligen de dagar jag inte roddar för då har jag så ont i ryggen.

Jag har tänkt mer på det där med så kallat skryt och andras framgångar. Eller kanske mer mina framgångar. Efter snacket om skryt igår så blev jag faktiskt lite orolig över att jag uppfattas som skrytig. Sen när jag vaknade upp och läste den här kommentaren så blev jag destomer fundersam.

Min spontana känsla är ett leende, lugn och lite fniss över vilken otroligt bitter människa Stina verkar vara. Hur orkar hon reta sig på folks framgångar. Jag kan höra om dom varje dag och flera gånger till och med för jag blir så jädra inspirerad. Deras framgångar säger inte att jag är dålig, de säger att de är bra och det i sig ger mig hopp om livet över lag.

Men så kommer tvivlet igen och det sprider sig. Jag hörde av en vän att någon tyckte att jag tog många selfies på min facebook. Men det är ju inte för att visa upp mitt utseende utan den är för att ha ett ansikte på budbäraren. Det kanske bara är jag, men när jag får ett budskap så vill jag se avsändaren och jag inbillar mig att andra vill det samma. Jag vill inte se ett träd eller ett par skor, jag vill se dina ögon. Poängen är inte mitt utseende, poängen är att budskapet kommer från mig. Jag står för det jag säger och jag kan visa mitt ansikte i frågan till skillnad från Ku klux klan eller de anonyma kommentarer som uttrycker radikala åsikter.  Hade mitt utseende varit fokus och poängen här så hade bilderna varit av annan karaktär.

Och tvivlet fortsätter. Mina framgångar och känslan av inspiration när det går bra för andra. Det kanske är lätt för mig att bli glad för att det går bra för mig. Jag får ju erkännande rätt ofta som jag är tacksam för, berättar om men jag vill ju aldrig få någon att känna sig dålig. Aldrig. Som här årets karriärmama 2013. Det kanske sticker i ögonen på folk. Usch om det skulle vara så. Att folk generellt är som Stina.

Jag läste era kommentarer igår och många definierar skryt som att man berättar att man är bra men på samma gång är noggrann med att berätta att andra är dåliga också. Jo, det kan jag förstå uppfattas illa, jag gillar inte heller sånt.  Men så finns det dom som tillskriver folk skryt för att de känner sig dåliga när någon berättar om sina framgångar utan att framgångsförmedlaren någonsin säger att de är dåliga. Dessa människor som känner så blir oftast bittra och behöver jobba med både sitt självförtroende och de energier som de skickar ut till sin omgivning.

Jag funderar lite till och undrar om världen verkligen är som Stina. Blir ledsen av bara tanken på det. Så jag gör lite research i kommentarerna. Kollar tonen på Stinas tidigare kommentarer och upptäcker att hon inte bara heter Stina utan Anna också (samma ip-nummer) och hon förmodligen dricker en kanna bitterhet varje dag.

Som när jag skrev ett hyllningsinlägg om min mamma, då får hon ur sig detta.

När jag berättar att jag har investerat i Cape Sweden så blir det detta och ni ser att det lite är hennes energi som genomsyrar alla kommentarer.

När jag berättar att jag hälsat på Agneta på sjukhuset så skriver hon detta.

Och vet ni vad jag känner? Jag känner mig glad. För världen är inte bitter eller missunnsam, det är bara Stina/Anna som är det. När hon läser om andras framgångar så tror hon per automatik att hon är dålig. Det är riktigt synd för henne för livet blir väldigt tröttsamt när man tävlar mot andra.

Jag tävlar mot mig själv och nu ska jag till gymmet och göra exakt det. 5000 meter rodd på 27.30 minuter ska bli 25 minuter. Nu kör vi!

Bloggvännerna har ordet

81 svar till “Tävla mot andra, smaken av bitterhet och ”för många selfies””


 1. Lina skriver:

  Kör på precis som du gör! Du är med handen på hjärtat min största kvinnliga förebild. Och jag är långt ifrån där du är. 10 år yngre och på ett helt annat plan i livet. Men jag läser och drömmer. Kram till dig.

 2. Linn skriver:

  Jag upplever det ofta som att kvinnor (i de flesta fall) tror att det finns en viss mängd framgång och lycka. Och om du får ditt drömjobb eller hittar din drömpartner så har du tagit ett visst antal procent ur lycko- och framgångskvoten och då finns det mindre kvar till mig. Helt bisarrt tänk egentligen men förmodligen ganska vanligt!

  Förresten, jag är en av deltagarna i SN24H nästa vecka – ska bli så kul att få lyssna på dig igen! 🙂

  • jhs skriver:

   Jag har några hjärnspöken från högstadiet, jättesöt och trevliga tjejer som de verkligen har gått bra för. De har jobbat hårt och de har lönat sig, vilket såklart är inspirerande. Ändå kommer tråkiga tankar om att jag aldrig kommer kunna göra desamma och vilken mega nolla jag är brevid dem. Super dåligt och tråkigt dels för att de tär mest på mig men också för att man blir en bitter och elak människa. Och mitt tänk stämmer verkligen in på din kommentar, tyvärr. Försöker jobba på de aktivt! 🙂

 3. Nina skriver:

  tänkte på det du skrev om humble brag igår. Jag tror att de flesta som uppfattas hålla på med sånt har bristande självinsikt. De menar vad de säger, men resten av världen tycker det låter skrytigt eftersom det inte var förvånande för oss. Om folk hade haft bättre självinsikt hade nog även kommunikationen kring de egna framgångarna varit bättre.

 4. Linda skriver:

  Fortsätt med det du gör! Jag blir bara inspirerad.

 5. Ellinor skriver:

  Jag tycker att folk i allmänhet är för dåliga för att skryta. Skryta på ett bra sätt alltså. Det känns som att det är något fult att säga att man har gjort något bra. Varför är det så egentligen?

  Jag gillar när du skriver när det går bra för dig, det gör mig inspirerad. Oavsett vart jag är i livet, eller om det går bra för mig, så är det intressant att läsa. Det sporrar mig.

  Sedan kan jag väl tycka att det är skillnad på skryt och skryt också! Om det enda man gör att gå runt och säga hur jävla bra man är utan att kunna berömma andra, ja, då får man kanske inte så mycket kompisar.

 6. jenny skriver:

  Oh jag skryter jämt om mig själv haha

 7. Malin skriver:

  Jag tycker att du är inspirerande! Vilken tråkig värld det skulle bli om alla positiva personer anpassade sig efter bittra.

 8. Annika skriver:

  Intressant! Nej alla kan inte glädja sig åt andras framgångar. Så är det ju. Tyvärr. Livet är ju ingen tävling och kanske är det så att det faktum att jag gläds med andra också gör att jag mår bättre och också når längre?

 9. Sanna skriver:

  Heja dig Elaine!! Jag blir så inspirerad av dig och gläds med dina framgångar. Du verkar dessutom vara en klok och reflekterande människa vilket vi alla kan behöva vara lite mer. Fortsätt som du är 🙂

 10. Kristina skriver:

  Alla finns ju för en anledning. Att få oss att tänka till. Uppenbarligen har Stina/Anna lyckats få uppmärksamhet genom sin bitterhet. Jag tycker att någon annans bitterhet förstärker att du ska vara precis som du är. Jag och många andra läser ju din blogg för att du är du. Vad vill sådana som Anna/Stina läsa om? Olycka, sorg och svek? Skulle hens kommentarer vara mer positiva då? Var dig själv Elaine, det är därför jag surfar in varje dag och vill inspireras, skratta, fundera och reagera. KRAM!

 11. Fia skriver:

  Jag tror det är lättare att glädjas för andra när det går bra för en själv. Har man det har man svårt att hitta jobb, försörja sig så kan det nog vara jobbigt att höra om andras framgångar – även fast de framgångarna inte alls har något att göra med att man själv har det svårt. Skulle nog tro att det är lite samma sak när de som kämpar för att bli gravida inte vill höra om de som lätt blir gravida. Man kan nog verka missunsam men i själva verket brottas man nog med sin egen sorg och utrycker det ibland som avundsjuka

 12. sanna skriver:

  Äntligen någon som säger det som borde ha blivit sagt för länge sen! Bittra människor finns det alltid, men jag fick då lära mig sedan barnsben att glädjas åt andras lycka och dig elaine har jag sett upp till sen du var och föreläste på EMAX -11.

 13. Ella skriver:

  Tycker det är fantastiskt roligt att läsa om framgångar och bli inspirerad så länge det framförs, som du nämnde, utan att klanka ner på någon som inte lyckas lika bra och när personen även belyser när det har gått lite sämre och hur hen har hanterat det. För att inspirationen ska bubbla upp behöver det kännas genuint och härligt och inte ”jag är bättre än dig”. Tycker du har ett väldigt bra sätt att belysa dig själv och dina framgångar på. Du är vandrande inspiration!

 14. Tina skriver:

  Vilken tråkig, bitter och otrevlig människa! Som läsare så tycker jag det är obehagligt att mötas av såna kommentarer. Så länge man säger fy fasen vad bra jag är för att det känns så och inte för att få bekräftelse utifrån så får folk gärna skryta så mycket de vill. Jag gillar när det finns många nyanser i en blogg så att det blir lite mer genuint och inte bara rosa fluff. Därför gillar jag dig så mycket!

 15. Lisen skriver:

  Bra tankar,Elaine!
  Den kvinnan mår nog inte såbra.
  Fortsätt med det du gör! Själv läser jag din bok Härskarteknik, den är intressant!

 16. Lisen skriver:

  Bra tankar,Elaine!
  Den kvinnan mår nog inte såbra.
  Fortsätt med det du gör! Själv läser jag din bok Härskarteknik, den är intressant!

 17. Mia skriver:

  Ha ha jag kan inte annat än å skratta åt alla dom människor som känner ett behov av att outa sitt missnöje och egen bitterhet, för det är precis det det är DERAS eget missnöje. Jag har nyss börjat följa dig Elaine och det enda jag känner om allt du skriver är inspiration och motivation till att jag vill ha mer din inställning till livet, karriär och familj. Har själv en dotter som är 1,5 år och jag kämpar dagligen med hur jag ska uppfostra henne till en självständig och trygg individ i dagens allt mer märkliga samhälle. Min största fara är att hon en dag kommer att bli en tjej där allt handlar om utseende, att allt som betyder nått är silikonbröst och stora läppar. Så tack för en inspirerande blogg, hoppas att även min dotter i framtiden väljer att läsa bloggar som lägger fokus på personlig utveckling och vikten av träning och utseende som syfte att känna sig starkare som människa.

 18. Sofia skriver:

  Hahaha OJ! Hon kanske borde starta en egen blogg? 😉

 19. Patricia skriver:

  Du är grym Elaine! En stor inspirationskälla! Keep it up.

 20. Maria skriver:

  Varför läser stina/Anna bloggen ens?

 21. Suz skriver:

  Jag blir bara inspirerad och peppad!
  Man får dessutom massa bra tips av både dig och dina läsare!
  Hoppas du aldrig slutar att blogga <3

  Kram

 22. Jag tycker det är sorgligt att man inte får ”skryta” i det här samhället. Nu har jag inget att skryta med men ändå, man får inte vara för glad, stolt och glänsa för mycket. Löjligt och stört. Vad man än skriver om och gör så är det fel i det här samhället.

  ja jag tycker också synd om Stina/Anna som är så bitter och sprider bitterheten bland andra, riktigt patetiskt och tragiskt.

  Heja dig tjejen, heja dig. Hoppas det gick bra med träningen.

  • Linn skriver:

   Jag är helt övertygad om att du har massor av saker att skryta om – ibland neutraliseras vissa saker i olika sammanhang och vi tar dom för givet bara 🙂 Om du letar lite så tror jag definitivt att du har hur många saker som helst att vara stolt över och skryta om 🙂

  • Elin skriver:

   Du kan skryta över vilken bra kommentar du skrev! :).

 23. Marie skriver:

  För det mesta har jag inget emot att läsa om andras framgång, jag är trygg i det jag själv åstadkommit så jag kan också glädjas med andra. Jag vet också att de dagar jag blir irriterad beror på annat (gravid v39, inte ätit etc). Anna/Stina kanske bara är jättehungrig? 😉

  • Elin skriver:

   Hahaha! Klockrent. Jag blir gaaaalen och megaaggro om jag inte äter var 3:e timma. Kanske jag har en matbehovskompis i Anna-Stina? Anna-Stina är för övrigt ett rätt gulligt namn, elaine? 😉

 24. Elin S skriver:

  Jag känner som följer: Skryt ligger i betraktarens ögon och precis som du skriver så är det ofta avundsjuka. I vissa fall (helg artikeln av mikaela bley tex) blir det dock svårt att relatera då (som i hennes fall) det i princip bara handlar om pengar och en känsla att ”om du bara vill så kan du också få detta liv”. Om då en ensamstående mamma med två kids och en sjuksköterskelön läser det blir det för mycket som inte stämmer för att ta in och då blir det mer osoft skryt än en berättelse om sitt liv. För står du hur jag menar?
  MEN samtidigt tycker jag det är viktigt att det är högt i tak och att alla från olika samhällsklasser/familjekonstalationer/sexuellläggmning/osv får höras och berätta sin historia.
  Sen tycker jag det är kul att läsa om dina framgångar. Även om det skulle uppfattas som skryt ibland (negativt laddat ord, vilket det faktiskt inte alltid borde vara) skriver du alltid med glimten i ögat. Sen är det faktiskt såhär: om man inte själv får berätta om sina framgångar, vem ska då göra det?!
  Avslutningsvis, tack för en superblogg. Du inspirerar och jag blir alltid på gott humör när jag är inne på din sida. Stor kram och fortsatt lycka till med barn numero dos!

  • elaineeksvard skriver:

   Åh vad jag håller med dig. Skryt där man shamar andra är inget bra. Dessa ”jag gör detta vad är DIN ursäkt” folket. Jag tycker dom kan hålla klaffen. Stor kram

 25. Put a smell on me skriver:

  Alltså… ORKA!
  Du är inget annat än inspiration Elaine! Klok, orangutangrolig, insiktsfull och med massor av empati och omtanke för din omgivning. Världen behöver fler Elaines och färre Anna-Stinor. Jag älskar alla dina inlägg och har aldrig ens tänkt tanken att det skulle vara några ”skryt”-inlägg. Blir bara sjukt imponerad, peppad och inspirerad till att själv drömma högt och våga lite mer. Keep it up lilla smultronblomma! Puss på dig <3

 26. Nathalie skriver:

  Jag har aldri känt något slags skryt av dig i den mening at du skulle få någon annen att må dåligt av det. Jag går in på din blogg flera gånger om dagen av den anledning att du inspirerar mig. Jag lär mig och utvecklas med hjälp av dig och din blogg. Tänk att det var du som öppnade upp mitt sinne för detta med feedback att jag inte alle blev påhopp som jag innan känt, nu har jag lärt mig att ta feedback på ett bra sätt oansett med vilken ton och eftertanke den kommer med. Men du är fantastisk och en sann inspiratör. Puss och kram

 27. Karolina skriver:

  Ja, du är lite självgod och skrytsam – på ett helt underbart jantebefriat sätt! Det är därför jag läser din och Bellas bloggar! Det är ju det som gör er så inspirerande!

  • elaineeksvard skriver:

   Haha, ja jag älskar mig själv. Men jag älskar andra också och mycket mer än mig själv många gånger så det blir en bra kompensation för all självkärlek. Tack <3

 28. Alisa Gbg skriver:

  Heja Dej Elaine!!! Häng ut de bittra trollen! :))
  Det förtjänar dom efter alla hemska kommentarer. SÅ fegt att gömma sig bakom skärmen och spy galla anonymt! Det är enkelt att slippa läsa bloggen om man stör sig på andras framgångar.
  Men till dig Elaine vill jag saga att du är en underbar person, kompis, fru, dotter, mamma och bloggkompis. Jag ser dig som en ”bloggkompis” efter alla dessa år jag följt din blogg. Fortsätt i din takt. Love you!!

  Kramar från Gbg
  //Alisa

 29. Sara skriver:

  Jag skulle vilja nyansera det hela lite. För det är ju inte så att det finns ETT sätt att dela glädje över egna framgångar. Precis som det inte finns ETT sätt att framföra en annan åsikt om någons framgång.

  Det som jag tycker spelar roll är om avsändaren har något sorts intresse för andra människor. Det vill säga om jag är ute efter att dela med mig av något som gör mig glad och stolt, eller om mitt primära mål är att positionera mig i förhållande till andra. Det här är såklart subtilt och ibland sådant som pågår ”under ytan”, liksom all kommunikation. Jag blir inte inspirerad av alla uttryck för framgång, men av vissa ;-). Likadant tycker jag att det ibland kan vara okej att ta ner vissa ”luftskepp” på jorden. Inte för att vara elak, eller för att man missunnar dem framgång. Utan för att de beter sig på ett sätt som gör att de tar plats på bekostnad av andra. Och då är det ju inte själva framgången man kritiserar, utan hur de beter sig.

  På samma sätt så tycker jag att det är HELT OKEJ att vara bitter och inte kunna glädjas med andra. Har man det tufft kanske inte den energin finns för att kunna göra det. Däremot tycker jag INTE att det är okej att utsätta helt oskyldiga personer för ens bitterhet. Jag tror att det är en mognadsfråga. Att man förstår att ”okej, min ork kanske precis räcker för att hålla huvudet ovanför ytan, men inte för att boosta andra”. Men att man förstår att det inte ger en rätten att mobba någon.

  Och till dig, som får sådana här kommentarer, Elaine. Jag hoppas att du först tillåter dig själv att bli arg och ledsen (om du nu blir det). För det är inte sjysst! Men tänker också att det måste röra sig om olyckliga personer som ”inte vet bättre”. Säger inte att det är att rättfärdiga beteendet. Men, om man själv orkar, att man kanske kan ge bitterhetsballongen lite pyspunka, så att världens totala ilska blir lite mindre. Det finns ju inget bättre sätt att revanschera sig än att ”vara större än så” :-).

  Tackar också för ett spännande ämne, som väcker funderingar!

 30. Happy skriver:

  Tycker synd om Anna/Stina som lägger så mycket energi på att vara bitter. Världen blir lite roligare, ljusare och trevligare om vi istället försöker vara snälla mot varandra!
  Jag tycker det är skönt att vi kan berätta när vi är bra på saker, däremot kan jag uppfatta det som skryt när det går till överdrift. Men då försöker jag snällt säga ifrån, för det hade jag uppskattat – vill inte uppfattas som en skrytare, men vill kunna vara stolt över mina bedrifter.

 31. Mia skriver:

  Bra slutsats! Världen är inte ond, men individer kan vara det!
  Ordet skryt betyder för mej att någon berättar om sina framgångar på ett sätt som framhäver att de själva tycker att de är bättre än andra. Det är inte framgångarna i sej som ger skryt utan att de framförs som något som ska förminska lyssnarna och göra berättaren till en bättre/smartare/rikare/vackrare människa. Du skryter aldrig Elaine och jag unnar dej alla dina framgångar! Du har verkligen förtjänat dem, tack för att du delar dem med oss!

 32. Jennifer skriver:

  Har rest mycket, ar 27ar och har redan varit i over 30 lander (#humblebragging) och det kanns som det ar valdigt typiskt ’svenskt’ att tycka det ar fult att skryta. Mer inspirerande skryt till folket! 🙂 Skryt verkar defineras av hur mottagaren kanner sig, sa att se skryt som negativt betyder nog bara att mottagaren maste jobba lite mer pa sin egen sjalvkansla, for som manga har sager, det finns inte begransat med framgang.

  Jag blir for det mesta bara inspirerad av andras framgangskryt (formodligen for jag alskar mitt liv som det ar #humblebgraggingagainbutitsthetruth) men de ganger jag trots allt kanner ett litet sting av avundsjuka sa hjalper det alltid att tanka ’jag far vara avundsjuk sa lange jag inte ar missunsam’ for det ar missunsamheten som gor folk bittra engligt mig.

 33. Theresia skriver:

  Haha. Vad skönt att vi också fick svar på att det mest bara var Anna-Stina som tänker så. Känns skönt. Älskar din blogg och ditt sätt att berätta. Älskar den här lilla bilden. Passar fint in på temat: https://thebodypacifist.files.wordpress.com/2013/04/also-awesome.jpg?w=300&h=261

 34. Linnea skriver:

  Äsch, vet du va? Låt dem hålla på. Jag tror att dem flesta, precis som du säger inte är sådär bittra och negativt inställda. Jag har aldrig någonsin tänkt att du ”skryter”. Om någon på min Facebook skriver t.ex att ’Imorgon åker vi till Maldiverna och firar att jag fått en stor jävla bonus på jobbet!!’, så tänker jag bara HEJJA DIG! BRA JOBBAT! och blir glad för den personen. Fortsätt skriva exakt så som du alltid gjort, ändra ingenting, Elaine!

 35. Madeleine skriver:

  Håller med om det du skriver Elaine! Dock uppfattar jag skryt när någon berättar något irrelevant som egentligen inte hade behövts sägas. T.ex. (Sann händelse) om en kompis berättar för mig att hon blev utbjuden på en fin restaurang av en kille och blev så glad när han betalade hela notan trots att priserna var rätt höga. Det är inte skryt, det är att berätta något glatt! Men när samma kompis skulle berätta för en annan kompis, då la hon till att ”det var VIP-lista”, exakt hur mycket maten kostade, att han inte ens förväntade sig ett ligg efteråt etc. Det andra uppfattar jag som skryt, då hon la till detaljer som är oväsentliga för historien! 🙂

 36. Hmm skriver:

  Tack för detta inlägg Elaine.

  Måste säga att förra inlägget träffade mig på ett personligt plan. För jag utrycker mig rakt för att försöka undvika missförstånd men råkar ändå ut för det.

  Jag blir till och från anklagad för att ”ödmjukt skryta”. Att när jag berättar något så råkar jag bara få med skryt i förbifarten. Men så är det inte alls. Jag tänker inte i de banorna. Jag ville bara berätta något. Jag kan då få tillslängt mig; Och så fick du sagt X med. Varpå jag står som en fågelholk. Det var ju inte alls så jag tänkte.

  Tex det där med röda mattan och tuggummi. Det kunde varit jag. Jag som bara ville utrycka in irritation att folk inte ens vid lite högtidligare tillfällen kan visa lite stil och att de förstör en matta.

  Så tyvärr så tycker jag välden verkar vara full av Anna-stinor ibland. De som uppfattar minsta uttalade som ett försökt till skryt.

  • lillajag skriver:

   Be inte om ursäkt för dig själv, kära du. Du har all rätt i världen att öppet säga och tycka ”fy fan vad jag är bra!”. Vad är det för en människa som förnekar en annan människa att känna så om sig själv? Jo, någon som blir avundsjuk, men det är inte din skuld att bära.

   Eftersom jag är på citatstråket idag så ger jag dig det här 😉 ”Sometimes the people around you won’t understand your journey. They don’t need to, it’s not for them.”

   Kram!

 37. Pernilla skriver:

  Jag blir så ledsen när kvinnor ska trycka ner varandra. Varför? Hylla istället. Och självfallet gäller detta inte bara oss kvinnor utan människor i allmänhet. Det finns redan tillräckligt med negativitet i samhället så det räcker.

  Sprid lite kärlek istället! 🙂 så du och alla andra får en stooor bamse kram från Göteborg.

 38. Charlotta skriver:

  Världen innehåller tyvärr en del bittra, missunnsamma människor. Ta inte åt dig av deras giftiga pikar! Din blogg är en jag alltid läser med glädje, pga den sköna blandningen mellan högt och lågt. Du skryter aldrig, men du är stolt över det du åstadkommer och det ska man va! Heja dig!

 39. Sara skriver:

  Det som jag tycker är underbart med din blogg är din positivitet och att du är full av liv! Du skriver om ditt liv och då även framgångar men jag har aldrig uppfattat det som skrytigt. Jag gillar inspirerande människor som inte tappar ödmjukheten och det tycker jag att du lyckas med. En annan bra sak med dig är att du inte bara tar saker för vad dom är utan analyserar och på så sätt kommer fram till din slutsats/åsikt istället för att bara häva ur dig saker. Go Elaine! Även om jag ibland inte håller med men så är det ju alltid.
  Ibland när tiden inte alltid räcker till så glömmer jag att gå in att läsa bloggen men blir alltid på bra humör när jag får läsa ikapp. Just nu har jag en Elaine-period och läser varje dag.
  Lyft dig själv, tyck att du är bra för det är du och bittra människor ska du hålla så långt borta som möjligt!

 40. Tove skriver:

  Kan nog tänka mig att avundsjuka kan vara en del av orsaken till att man uppfattar någon som skrytig. Det behöver inte vara att man själv känner sig dålig eller är missnöjd med sina val, men ibland vill man kanske göra ännu mer.

  Om vi tar dig och mig som exempel. Jag pluggar till civilingenjör och har drygt 1,5 år kvar. Jag har uppehåll den här terminen och har då backpackat i centralamerika. Nu har jag kommit hem och ska göra ett internship på mitt (och många andras) drömföretag.

  Men när jag läser ett inlägg om säg att du har skrivit en ny bok eller så kan jag ju antingen tolka det som du säger, som inspiration och något jag också kan göra i framtiden. Eller så kan jag tolka det som ”gött att det går bra för fler än mig”. Eller så kan jag bli avundsjuk för att det också är något jag vill uppnå men inte är där än. Avundsjuk för att jag kanske hade varit närmre mitt mål om jag inte hade rest i centralamerika. Förstår du hur jag menar? Man är avundsjuk även fast man inte borde. Jag menar, att jag ska skriva en fantastisk retorikbok med bakgrund som civilingenjör lär inte hända och det är inget jag vill just nu, men man kan ändå vara avundsjuk på grejen.

  Förstår du hur jag menar?

  Och just ja, det här var ett exempel. Jag blir inte bitter/avundsjuk, jag blir inspirerad!

 41. Nattis skriver:

  Jag som älskar dina selfies 😉

 42. sanna skriver:

  Åh Elaine, jag fullkomligt älskar när du delar med dig av djupa inlägg så som dessa. Helt fantastiskt. Just därför jag kallar dig min storasyster på nätet 🙂 Du är en förebild för mig och för så många fler. Tack för att du skriver och tack för det du gör. Och träningssugen blir man också när man ser hur du strålar av glädje och styrka <3 kramar.

 43. Jessica skriver:

  Jag resonerar som du, jag blir motiverad av andra människors ”skryt”, det är en av anledningarna till att jag läser både din och Bellas bloggar. Jag upplever inte det ni skriver som skryt i någon negativ bemärkelse, utan snarare som inspiration, ni är båda stora förebilder för mig och många med mig.
  Det är förstås som alltid lättare att fästa sig vid de negativa kommentarerna, men gör inte det. Du äger! 🙂

 44. Maria skriver:

  Har inte läst alla kommentarer så någon kanske redan har skrivit detsamma, snälla, publicera inte andras e-postadresser, om poängen var att visa att det var samma IP-adress så kunde du ha suddat ut e-postadressen.

  • sanna skriver:

   fast jag tror inte att deras epost är sann, när det är olika namn/epost fast från samma ip-nummer. tror det är lika stor lögn som deras namn. Så ingen skada skedd. däremot, om den stämmer, så är det ju bara rätt åt personen. skriver man så elakt och är feg med anonymitet, så kanske det kan vara ett uppvaknande att se sin mail synas … ;P

  • Elaine Eksvärd skriver:

   La aldrig ut ip-nummer och emailadresserna är lika falska som namnen, det är så troll jobbar.

 45. My skriver:

  Jag tyckte till en början att du verkade vara en varm och tolerant människa med stor förståelse för människors olikheter och åsikter, men nu efter att ha följt dig en längre tid börja bilden jag fick av dig att förändras. Du är inte alls som jag först trodde. Ganska mycket tvärtom faktiskt.

  • Hope skriver:

   Oj, det var väldigt vad du uttrycker dig diplomatiskt. Motsatsen till det du skriver är ju en hemsk människa, du tycker att hon är en bitch helt enkelt!

  • lillajag skriver:

   Du My visade dig vara lite av en besvikelse också faktiskt, när jag läste din kommentar :/

   Du får en kram ändå, det känns som att du kanske har en dålig dag. Att ge positivt till andra människor är en win win, till skillnad från att nedlåtande kritisera som är raka motsatsen.

   Kram My! Äsch, du får ett citat att reflektera kring också (I’m on a roll baby!): ”Everyone sees what you appear to be, few experience what you really are.”

 46. lillajag skriver:

  Åh, fina Elaine! Jag har läst din blogg ganska länge nu och tack vare dina bilder så känns det som att jag förstår dig så mycket bättre. Bilderna sätter liksom tonen. Ibland tycker jag mig skymta en trött Elaine…i höstas vart jag till och med lite orolig, (skickade många telepatiska styrkekramar då) och ibland ser jag en busig, glad Elaine som säger skarpa saker men där man ändå förstår glimten i ögat. Andra gånger känner jag jävlar anamma och får kraft från en av dina bilder. Kort sagt: keep up the good work!

  ”Successful people build each other up. They motivate, inspire, and push each other. Unsuccessful people just hate, blame, and complain.” -Anonymous

  • Pernilla skriver:

   Måste bara säga – FAN vad jag äskar folk som är så positiva som du är! :)) tänk om fler var som du. Ärlig och genuint orolig för ”okända” människor. Tänk att få ha dig som vän 🙂 dina vänner skall skatta sig lyckliga.

   Mer kärlek och värme åt folket. Stor kram på dig! Vem du nu är 😉

  • elaineeksvard skriver:

   Kram och tack❤️❤️

 47. Ingela skriver:

  Läser din blogg, för du är sann inspiratör, men brukar inte kommentera. En blogg är en persons tankar, uppfattning och ord och det är fritt att läsa eller följa men ändå finns det många som väljer att lägga tid och energi på att hitta fel i stället för att hitta sin väg. Det är så tråkigt. MEN det jag ville säga, som jag kom på när jag läste ditt inlägg, var att jag verkligen inte gillar selfies. Förstår inte behovet av att visa sig själv i alla olika varianter så fort man ska posta ett inlägg på FB eller instagram osv. MEN jag har heller inte uppfattat dina selfies som syftet med inlägget och därför heller inte ens funderat över att du ”syns”… Jag tror det helt enkelt är för att energin är i synk med syftet. Det är energin som är det viktiga!! TACK för härliga inlägg och ha det bäst.

 48. hanna skriver:

  En sak jag inte förstår och kommer ALDRIG förstå. Om man inte gillar det en person (i detta fallet du Elaine) skriver om, VARFÖR läser man bloggen?
  Om man inte gillar Blondinbella eller det hon skriver,gör, varför klickar man varje dag in på bloggen? retar upp sig och sedan lämnar otrevliga spår efter sig?
  Sluta läs om det sticker i ögonen, såklart har alla rätt till sin egen åsikt, men när det kommer till personangrepp så kan man väl lika bra sluta läsa om man blir så jäkla uppretad??
  Såg ett SÅ bra citat på instagram nyligen:

  ”if you have a problem with me, Call me.
  if you don’t have my number, you don’t know me well enough to have a problem”

  kör på Elaine 🙂 Kram

  • Hanna skriver:

   Som en person som läser en del bloggar vars ägare jag inte gillar direkt (inte Elaine, tycker hon är cool även om jag inte alltid har samma åsikt), så kan jag bli lite trött på denna kommentar, som ständigt återkommer så fort någon bloggare får kritik. Jag och många andra tycker ju att det är kul att läsa bloggar även om man inte dyrkar personen, det är ju kul att få insyn i olika människors liv och lära sig hur de resonerar, att förfasa sig över deras konstiga åsikter och beslut etc. Är det verkligen så obegripligt? Sen kan jag hålla med om att det finns olika grader i detta, jag skulle själv aldrig skriva en elak kommentar för att trycka ner bloggaren. De som läser bloggar de verkar hata och envisas med att skriva elaka kommentarer hela tiden kanske inte prioriterar sin tid helt rätt, men whatever floats your boat liksom… Kanske är det deras enda ventil i en frustrerande vardag.

  • hanna skriver:

   ja, det är verkligen obegripligt.
   som jag skrev, alla har rätt till sin egen åsikt, Men det handlar också om att kunna ge konstruktiv kritik, inte att gå till person angrepp eller bli elak?
   Det jag menar är att om man tycker så illa om en bloggare att man måste kasta ur sig dom mest kränkande saker, så bör man kanske sluta läsa?
   Jag tycker aldrig att det finns en ursäkt att kränka en annan människa bara för att man inte delar åsikter.
   Som sagt konstruktiv kritik eller debatter med normala tonfall i kommentarerna är väl inget konstigt?
   Men personliga påhopp och angrepp är aldrig okej. Då får man nog lära sig att pysa ut luften i en annan slags ventil….

  • Hanna skriver:

   Jag vill bara förtydliga att jag inte försvarar nättroll/näthatare, jag säger bara att jag rent psykologiskt kan förstå varför vissa människor känner ett behov av att agera så, de mår inte bra på något sätt helt enkelt, kanske inte så lätt att ta tag i situationen själv och se klart på det destruktiva man håller på med. Eller så är man bara elak liksom. Jag kan lätt förstå mekanismen, folk är olika och alla inte särskilt mogna eller rationella.

   Men antar att du syftade på just dessa näthatare och inte alla oss som bara gillar att läsa bloggar som inte bara stryker oss medhårs utan ger andra perspektiv och insyn i helt andra verkligheter. Man är olika liksom, obegripligt eller ej.

  • hanna skriver:

   Precis..

   Tycker det är jättebra att kunna tycka olika, ha diskussionen utan att vara elaka.
   Utan att tycka lika till 100%, så tror och känner jag att vi respektera varandras åsikt.
   Det är det viktiga 🙂

 49. […] läste ett intressant inlägg av Elaine Eksvärd om skryt (läs här) och det fick mig att tänka till och fundera på skillnaden mellan skryt och bara väldigt […]

 50. Maria skriver:

  Du är en förebild och det verkar som om de flesta framgångsrika människor som bloggar/instagrammar råkar ut för denna typen av negativa människor.

 51. Ellinor skriver:

  Det handlar om osäkerhet och rädsla…människor som inte kan glädjas åt andra, lyssna och hejja på andras framgångar är väldigt rädda.
  Jag gillar inte heller ordet skryta, det handlar om att vara stolt över det man gör/har. Och att vara tacksam!

  Skryt är ett jante ord som borde försvinna! Hejja framgång och alla stolta människor där ute! Vare sig man är stolt över sin familj, sig själv, sin trädgård, sina barn, you name it! Du kan vara stolt/skryta om vad som helst! Ju mer desto bättre! I Love människor som vågar ta massa selfies! Det ska jag också våga göra!! Go girl, du är en förebild!!//Ellinor

 52. Camilla skriver:

  Elaine! Fortsätt berätta om din vardag och det du gör för att det är din vardag som du själv valt och skapat.
  Alla har samma förutsättningar att välja sin väg !
  Låt folk bli avis för de vet inte alla tårarna bakom framgången. Är själv i en ny stad på ett nytt jobb där jag lyckats knippa MITT drömjobb och fasen heller kom jag dit med tur!
  Att jag gjort dittan och dettan innan är inte skryt

  MEN @Elaine kan du och alla bloggvännerhjälpa mig med denna frågan.
  Vänner/kollegor har påpekat att när jag berättar om min väg till det det otroliga jobb jag har idag så ser de mig som en icke Ödmjuk person.
  För mig känns det helt snedvridet

 53. Mona skriver:

  Jag skulle vilja se Anna/Stinas kommentar till detta inlägg! 🙂

 54. Pernilla skriver:

  Du är grym! Vi får inte låta Stinorna vinna. Tänk vad tråkigt det skulle bli då. Jag brukar resonera att Lyckligast vinner 🙂

 55. Mia skriver:

  Jag läser jämt din blogg, den är en stor inspirationskälla för mig. Mycket just för din ödmjuka och ej skrytsamma framtoning. Du har hittat balansen, så sluta fundera men reflektera är bra då glömmer man inte bort att vara ödmjuk. Stor kram Elaine! ☺

 56. Linda skriver:

  Jag läste det här inlägget nu och jag anser att det är ett stort problem. Det borde talas mer om hur människor vill se till att man inte är lika nöjd med sig själv och kämpar tills man blir ledsen och trött.
  Jag var på riktigt strålande humör för ett tag sen och började prata med en nära vän om hur glad jag är. Jag studerar min drömutbildning och har studerat i 9 år, jobbat två år heltid och fått två barn.
  Dessutom gjort en massa extrasaker som att få mitt första försök till en krönika publicerad, haft konstutställning, startat en webshop som gått rätt bra osv.
  Men då fick jag höra att jag ändå inte kommer få jobb inom det jag studerar till och att ”vem som helst kan göra det du gör” plus en massa andra elaka saker.
  Jag känner mig så besviken för det är så tråkigt att inte få vara nöjd och stolt över hur långt man kommit utan att det ska tolkas som att man säger att andra är dåliga.
  Kommer aldrig tappa min glöd för att andra är bittra.
  Du verkar väldigt duktig och trevlig. Lycka till.

Lämna en kommentar