Är det fel på SD:aren eller människorna i Boden?


 Bild från Inte rasist men… 

Jag måste bara veta för jag har ju ”en annan hudfärg” min mamma också! Ska vi skita i att åka dit kanske för att inte skrämma er invånare av Boden. Eller är SD-skribenten ute och cyklar? Någon får gärna räta ut frågetecknet för att jag blev inte jättesugen på att åka till rasistboden. 

”Vi människor är rädda för det som känns främmande”. Jag tror att rasister är rädda för det som är främmande inte VI människor. Aliens är för övrigt främmande inte andra människor.

”De är annorlunda klädda” åh fan! Finns det en klädkod i Boden? Ska jag med andra ord lämna den röda hatten hemma? Den kan ju kännas, annorlunda.

Bodens invånare är rädda för kläder, hudfärg och främmande språk. Flyktingarna är rädda för krig, död och IS. Vi kanske ska låta dem byta plats för att ge invånarna lite perspektiv på rädsla. 
Antingen är Bodens invånare rasister eller skribenten av ”Ska vi ha det så här”.

Bloggvännerna har ordet

32 svar till “Är det fel på SD:aren eller människorna i Boden?”


 1. S skriver:

  Är också av ”annan hudfärg” då jag är svensk och ghanian. Blir så ledsen och upprörd när jag hör sånt här. Våra barn FÅR inte växa upp i ett sådant här samhälle.

  Förlåt, brukar vårda mitt språk men vilken JÄVLA idiot!!!

 2. Jag tolkade det som att SD:aren är jätterädd och som vanligt räknar som somliga SD:are räknar.
  Faktum var väl att snittet i hela Sverige var 64% och i Boden 45% och att det inte specifikt handlade om invandrare eller människor med annan hudfärg utan rent generellt.
  Jag känner mig inte alltid trygg när jag är ute och går på kvällar men det jag är rädd för är inte hudfärg, det är män (tyvärr). Så statistik är väldigt luddigt ibland faktiskt.

 3. lillajag skriver:

  Fniss…så jävla bra skrivet Elaine! 😀

 4. Ulrika skriver:

  Det är väl i det här fallet, precis som många andra när det gäller SD, att det är SD som har panik över alla som är annorlunda. Det står ju tom under bilden du länkade till.

 5. Cecilia skriver:

  Jag är uppvuxen utanför Boden (numera bosatt i Uppsala) och jag blir nästan lite ledsen av ditt inlägg. SDs anhängare finns överallt och att de använder sig av undersökningar som gjorts och väljer ut siffror för att stödja deras argument är inte direkt något nytt. Att dra hela Bodens befolkning över en kam och kalla de rasister är kanske inte bästa retoriken för att eventuellt få folk att tänka om.

  Nej Elaine, alla Bodens invånare är inte rasister och du får gärna ha på dig din röda hatt om du någon gång har vägarna förbi Boden.

  Vill bara avsluta med att säga jag verkligen gillar din blogg och tycker att du är sjukt cool och inspirerande, en riktig power woman!

  • hannah skriver:

   Håller med dig cecilia. Bodensare som inte är rasist men tar illa vid över det elaine skriver. Smutskasta gärna den skyldige men inte vår fina stad och dess invånare…

  • Marit skriver:

   även jag håller med er – det är inte särskilt trevligt mot resten av befolkningen i Boden. Jag tror att det är, som många redan poängterat, ett fåtal i Boden (samma fåtal som i övriga Sverige) som tycker så – och det tror jag Elaine vet också..

   Men jag kommer ihåg ett liknande inlägg om Malmö som fick mig att känna mig illa till mods över en av mina favoritstäder. Jag tror att det är viktigt att komma ihåg ”oss andra” som inte röstade på SD när man skriver sådana här inlägg om en speciell stad eller ort..

  • Linnéa skriver:

   Håller med dig i vad du skriver.

  • Bello skriver:

   Framförallt bör ni väl bli upprörda på SD-människan som tar sig rätten att tala för ”65%” av er. Elaine bemöter ju skribentens grepp att tala för Boden.

  • Hope skriver:

   Du verkar vara en av de få som har förstått inlägget, bra kommentar!

 6. Alltså jag blir bara så arg och besviken på att vi lever i ett sånt samhälle och 2015 dessutom! Jag vill inte att mina barn växer upp såhär men vill inte flytta heller bara för att. Jag är född och uppvuxen här i Stockholm men har latinorötter och stolt är jag. Men vi tänker ofta på om det är värt att bo här, det känns riktigt hemskt att läsa sånt.

  Bra skrivet E.

 7. Ennet skriver:

  Håller med om att man inte ska dra alla Bodenbor över en kam, fastän skribenten ger ett sken av att tala för alla Bodenbor. Och tror Elaines svar kan läsas som ett svar på det antagandet.
  Tycker det är intressant med tanken om att majoriteten som delar samma hudfärg och religion skulle vara en så homogen grupp, att det inte finns några som helst skillnader individerna emellan då de har samma hudfärg. Som om inte vita skulle begå våldsbrott eller andra kriminella handlingar. Som om alla vita skulle klä sig PRECISs likadant och ha PRECIS samma uppfattningar om moral och etik. Det är en absurd och verklighetsfrånvänd tanke.

 8. Moa skriver:

  Jag älskar din blogg och oftast dina åsikter men det här inlägget känns bara så fel. Jag är född och uppvuxen i Boden och det är så orättvist när du kallar befolkningen i Boden för rasister. Jag tycker faktiskt att större andelen Bodensare är jäkligt trevliga men självklart finns det rötägg även här som vill förstöra 🙂

 9. Therese skriver:

  Generalisera inte över 28 000 invånare baserat på vad ett pucko ger uttryck för. Skribenten är så klart sverigedemokrat, ett parti som har ungefär samma stöd i Boden som i Sverige i helhet. (Vilket i sig är helt sjukt.)

  Men majoriteten bodensare tänker ju inte som henne och jag blir ärligt upprörd över att du i en så stor blogg pratar om ”rasistboden”. Din sista fråga i inlägget är väl egentligen retorisk, men självklart är inte alla Bodens invånare rasister. Att däremot en Sd’are är det känns ju inte som en överraskning direkt.

 10. Hope skriver:

  Boden har jag aldrig haft något problem med. Men på skånska landsbygden, där får man höra både det ena och det andra. Nuförtiden så har jag alltid någon av mina långa, blonda storebrorsor med mig på kvällarna när jag är där och hälsar på. Jag är aldrig rädd men dem är rädd om mig…

  • Hope skriver:

   Förresten, jag har inte varit så pass länge i Boden så ingen har hunnit skrika ”åk hem” men vänner som bor där (adopterade) tycker faktiskt att folk är mer rasistiska. Men så är det i hela Sverige, Boden är vare sig bättre eller sämre ur den aspekten, antar jag.

 11. Men alltså, vad är det här för pinsam historia?! ”.. är rädda för allt som är främmande..”?? Då borde de ju knappt våga sig ut i motionsspåren oavsett omständigheterna om de är så rädda för livet. Blir galen på såna här plumpa kommentarer, så min sambo som är mörkare än jag och min bästa väninna som har en annan nyans än oss bägge, de skulle skrämma skiten ur dem pga en j*vla färg? Det där argumentet är lika primitivit som att flickor/pojkar bara kan ha rosa/blått. Gah, idioter!!

 12. Det här är två mycket bra exempel på hur man snabbt och lätt kan hetsa två grupperingar mot varandra utan att ha rätt i sak och baserat endast på en enda persons åsikter. Intressant att se att så många är villiga att hoppa på tåget…

  Att SD:aren utnämner sig själv som talesperson för Bodens samtliga invånare är ett klasiskt retoriskt grepp för att vinna gehör för sina åsikter, att Elaine följer den inslagna vägen och går till motangrepp på hela Boden gissar jag är för att ännu tydligare åskådliggöra det absurda i påståendet.

  Problemet uppstår när enstaka individers åsikter eller reaktioner tillskrivs orimligt stort värde och får representera någon slags sanning i all sin orimlighet. Jag tvivlar inte på att det bor trevliga och förnuftiga människor i Boden, även om de säkert har sin beskärda del av rasister där också. Jag tvivlar inte heller på att Elaine är väl medveten om detta. Det jag tvivlar på är gemene mans förmåga att värja sig mot inlägg och uttalanden vars enda avsikt är att skapa missnöje och osämja och att hetsa oliktänkande grupperingar mot varandra.

  Ska vi reda ut den främlingsfientliga våg som drar genom landet så får vi inte vara så lättledda. Det måste vara var och ens uppgift att inte i rädsla elda på kriget som förs utan att stå lugn och trygg och föregå med gott exempel i både ord och handling.
  Charlotta

 13. Lotta skriver:

  Stackars bodensare vad de får stå ut med mycket dessa dagar. Oförtjänt. Läste härom dagen att de kom tvåa på listan över Sveriges mest oattraktiva singlar…

 14. Anna skriver:

  Varför ta illa upp av inlägget om man är från Boden men INTE är rasist? För självklart tar ni väl inte för givet att Elaine tror att alla från Boden är rasister, för det vore ju rasistisk. Eller hur?

 15. Tina skriver:

  Det finns fortfarande byar där folk inte verkar (och ibland inte är) riktigt kloka. Språket de använder sig av är förfärligt och deras beteende är inte ok samtidigt som det ävenfinns riktigt fina människor som bara vill väl men som tyvärr inte alltid märks. Det verkar tyvärr som om våra politiker vill lägga ner vår landsbygd och bara satsa på städerna och det gör tyvärr att flertalet röstar på SD även om de inte är rasister. De vill rädda sin livsstil och anser sig svikna av andra politiska partier som vägrar lyssna på dem. Tyvärr så tror jag att det enda sättet att ta makten från SD är att ta deras frågor i seriösa debatter och inte bara häkla och frysa ut dem. Det är trots allt en relativt hög procent av Sveriges befolkning som röstar på dem så något fungerar inte i dagens politik.  

 16. wigwag skriver:

  Nu ska vi se här. Undersöka vad som rent logiskt är fel i skribentens text. SD:aren börjar med att åberopa en undersökning om att 60% av Bodens befolkning känner sig otrygga. Ja det är ju en utgångspunkt för att skapa debatt. Inget fel med det förutsatt att uppgiften stämmer förstås. Jag svarar skribenten direkt att -Nej så ska vi förstås inte ha det. Helt oacceptabelt att så många Bodenbor går omkring och känner sig otrygga.

  Men sen börjar skribenten att orera om sina egna åsikter och förutfattade meningar vad denna känsla av otrygghet är grundad i. Och då blir det förstås fel. För skribenten har inte lyckats knyta ihop säcken. Så därför frågar jag mig själv och skribenten varför det är klart att A-relativt stor andel nytillkomna flyktingar, har med B-många känner oro, att göra. Bodenbor kanske är av tradition lite oroliga av sig? Vad vet jag. Hur många Bodenbor kände sig oroliga innan den senaste vågen nyanlända flyktingar. Det här är frågor, du SD:aren, bör svara på om du vill känna att du har på fötterna och inte bli beskylld för att dra förhastade slutsatser.

  Sen slutligen så faller hela ditt resonemang ändå, även om din koppling skulle visa sig stämma, eftersom jag också kan svara så här- Ja så här ska vi ha det, om det nu är så att oron beror på nyanlända flyktingar, för då vet vi att den är temporär och inte permanent. Förändringar i ett samhälle skapar alltid oro, oavsett om det handlar om arbetsnedläggelse, kaffepris eller nåt annat. Det är helt naturligt. Det betyder dock inte att förändringen är nåt dåligt för samhället i stort för det.

 17. My skriver:

  Men att äga lägenhet i rasistspanien går bra.

 18. Anna skriver:

  *klirr* i klashuset sa det om det här inlägget. Att dra alla över en kam är väl rasism om något?

 19. ida skriver:

  Lätt att vara öppen och tillåtande när man bor i finare delar av storstäder… Det är inte där det öppnas asylboenden för lika många som bodde i byn innan. Jag är gift med en invandrad muslim och har syskon som kom som ensamkommande, men jag ser ändå många och stora problem med hur Sverige verkar se på invandring och att hjälpa. Till valet 2022 gissar jag att SD har ensam majoritet. Jag röstar inte SD men fler och fler gör ju det och jag förstår varför. Det handlar inte bara om rädsla för andra hudfärger eller att människor är obildade.

 20. Jennifer skriver:

  Något som inte framgår i personens inlägg är till exempel alla de människor som hjälper de nyanlända. Alla som skänker kläder, hushållsprylar, leksaker och framför allt tid.

  Boden är en stad där flyktingar först placeras. De trycks ihop i små förläggningar och det tas inte hänsyn till var man kommer ifrån eller vilken religion man har. Såna saker skapar problem och det är inte flyktingarnas fel, det är politikernas fel.

  Om människorna inte kan hålla sams i sina hemländer eller över landsgränserna, vad får Sveriges politiker att tro att det ska gå tip top här?

  Att många i Boden är rädda och pekar ut de nyanlända som problemet beror på att det ÄR ett problem. Det, situationen, är ett problem. De, människorna och deras hudfärg eller religion, är inte problemet.

  Många nyanlända är väldigt utåtagerande, förmodligen på grund av tidigare trauman och hur de behandlas av staten när de kommer hit. De vet inte hur vårt samhälle fungerar och de har inte samma kultur som oss. Det skapar problem, framför allt när vi, samhället, inte hjälper dem in.

  Bodensare är inte mer rasistiska än någon annan stad i Sverige MEN i den lilla staden har regeringen skapat ett problem som yttrar sig genom att nyanlända trycks ihop och inte får hjälp in i samhället och det resulterar i fler brott, framför allt våldsbrott.

  Jag är född och uppvuxen i Boden, jag kunde inte bry mig mindre om vilken hudfärg eller religion någon har eller för den delen var personen kommer ifrån. Jag respekterar dig om du respekterar mig.

  Jag är inte rädd att gå omkring i Boden men ja, jag är rädd att passera vissa områden på vissa tider. Det har INGET med personernas hudfärg eller religion att göra, jag är inte mer eller mindre rädd att möta en mörk eller ljus människa men jag är rädd att möta en traumatiserad människa som inte har fått rätt hjälp.

  ”Jag måste bara veta för jag har ju ”en annan hudfärg” min mamma också! Ska vi skita i att åka dit kanske för att inte skrämma er invånare av Boden.”

  VI invånare av Boden som du så tydligt uttrycker och drar alla över en kam, vi gör mer än du tycks tro. Utöver att vi är rädda för våldsmän/kvinnor oavsett hudfärg så är vi också väldigt vänliga, omtänksamma, glada, välkomnande, roliga och medkännande.

  Även om det kanske inte är lika enkelt att dra alla stockholmare över en kam så är jag rätt så säker på att det finns rötägg där också som uttrycker sig minst lika klumpigt som skribenten i det här fallet.

  Kan du gå där utan att skrämma invånarna? Kan du ha på dig din röda hatt? För om du kan göra det där, trots att det finns rötägg som inte kan uttrycka sig passande. Då kan du gå på Bodens gator också, utan att fördöma en hel stad utifrån ETT inlägg av EN person. En för övrigt väldigt vacker stad på sommaren!

  • Kasia skriver:

   Tack så mycket för din inlägg Jennifer! Jag är inte en flykting utan en invandrare som har inte bott i Sverige på länge. Jag är inte någon rasist heller, har vänner av olika nationaliteter, hudfärg och religioner, men jag kan helt och hållet förstå Bodens invånare. Jag är säker att skribenten ville uttrycka sin oro och rädsla för mängden traumatiserade människor som inte får hjälp, inte rasism. Personen verkar inte högutbildad, så kanske därför är ordvalet som det är.
   SDs anhängare ökar alltså inte pga att svenskarna plötsligt har blivit rasister utan att inget annat parti föreslår någon lösning eller iakttar problemet. Problemet med situationen, inte med människorna.

 21. Lotta skriver:

  Boden har stora problem. Googla hur stora SD är i Boden. Jag ÄLSKAR Boden och har halva min familj där men den här sidan av samhället skrämmer mig, som SD i övrigt…

 22. Carolina skriver:

  Hej Elaine!

  Jag tycker du har en jättefin blogg och jag har läst samtliga av dina böcker och tycker att du är rakt igenom en vettig människa!

  Men… Jag tycker faktiskt du kan fundera över hur du får Bodens invånare att framställas av ditt inlägg. Min tolkning när jag läser inlägget är att jag får en väldigt negativ uppfattning om Boden och dess invånare. Jag blir inte direkt sugen att åka dit för min tolkning av ditt inlägg är att människor i Boden är främlingsfientliga. Och sen tycker jag inte att det är korrekt att göra en grov generalisering av Bodens hela befolkning på detta sätt av något som en person har skrivit och uttryckt. ”Bodens invånare är rädd för kläder, hudfärg och främmande språk”

  Och innan du gör ett sånt här uttalande tycker jag du kan kolla mer på hur läget ser ut i Boden och fundera varför vissa personer uttrycker sig så här, som för övrigt är helt oacceptabelt då vi måste se alla människor för de individer de är. Boden tar emot fler flyktingar än övriga städer i norr eftersom det är här handläggningen sker innan de sedan slussas vidare till andra städer så som Piteå, Kiruna, Vittangi etc. Kan vara en påverkande faktor värd att nämna? Sen rättfärdigar det aldrig uttalandet som gjordes dock kanske det förklarar?

  Avslutningsvis jag har också dubbla etniciteter och får höra en del skitsnack jag med. Så anser aldrig att det är okej att bemöta en människa för något annat än den individ man är!

  Ha en bra dag och lycka till
  /Carolina 🙂

Lämna en kommentar