Porrlunch med präst och tankar om porrfilmsskadade män


Igår blev jag bjuden på lunch av Ulrica som är präst på Fryshuset. Det var en helt underbar lunch, vi snackade porr och mitt inlägg om ungdomar som hetsas till analsex. Ulrica håller på att skriva en bok om just porr och hur barn exponeras för det alldeles för tidigt.

Ulrica: Vad tror du att folk säger om att en präst skriver om porr?

Jag: Jag tycker det är lysande, du kan kalla dig porrprästen! Superbra PR!

Ulrica skrattar: Du tror inte folk skräms av min tro?

Jag: Varför det? Din bok handlar inte om kristendom, den handlar om barnens rätt till en barndom.

Snittåldern för när barn exponeras för porr är 11,5 år. Ulrica intervjuade mig och frågade mig hur man ska prata med barn och förklara varför de inte får se porr. Mitt svar är två:

1. Enligt svensk lag så får du inte ha sex förrän du är 15 år och det säger sig självt att du heller inte få se sådana aktiviteter.

2. Din första upplevelse av sex ska vara med någon du är kär i, inte av ett gäng personer som dessutom ger en skev bild av hur ses ska vara. Det ska inte vara ett skådespel, det ska vara en njutning som två personer får uppskatta tillsammans.

Vad hade ni sagt till era barn?

Jag tycker porrfilm är skit. Så mycket porrfilmsskadade män man har hört om och dessutom stött på. Deras sätt att utöva sex gör ingen kvinna en tjänst och tyvärr har det gjort att majoriteten av kvinnor har fejkat minst hundra gånger. Det är katastrof. Porrfilmsindustrin lurar män och vi kvinnor lurar oss själva och männen genom att fejka orgasmer. Vi borde sluta med det. Inte låta oss kränkas av kommentarer som ”Vad konstigt att du inte vill ha analsex”. Svara istället:

”Det är mer konstigt att du inte vill veta vad som får mig att njuta istället”.

Tyvärr finns det inga omröstningar tillgängliga för tillfället.

Jag tror att många män skulle bli förtvivlade över att deras partner agerade skådis i sängen. Sex ska ju inte vara ett skådespel, det ska vara en ömsesidig njutning.

/Elaine, trodde aldrig hon skulle snacka porr med en präst, men nu är det gjort! 🙂

Bloggvännerna har ordet

39 svar till “Porrlunch med präst och tankar om porrfilmsskadade män”


 1. J skriver:

  När jag var 16 och min dåvarande pojkvän föreslog analsex svarade jag” Absolut! Men då köper vi en dildo och provar på dig först” Han frågade aldrig igen, men vi var tillsammans i flera år efter det:)

 2. jess skriver:

  Fejkade när jag var yngre men aldrig i vuxen ålder!

 3. Emma skriver:

  Men är inte lagen att om du är över 15 får du inte ha sex med någon som är under 15. Dvs att det är lagligt för två mindreåriga att ha sex med varandra men inte med någon över 15 år?

  • elaineeksvard skriver:

   Nej. Du är byxmyndig när du är 15 år, inte 10 år.

  • Nina skriver:

   Men du är inte straffmyndig när du är under 15 år heller, så ”lagen” är ju helt värdelös.
   Sen hatar jag tabut att sex måste ha med kärlek och göra, som du skriver här ovan Elaine.
   Visst om du inte kan skilja på ett av våra mest grundläggande behov och ”kärlek” får du stå för, men att pracka på dina barn det och skicka mänskligheten 100 år bakåt igen är inte okej.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Att ”pracka” på barn kärlek skulle vara att skicka folk hundra år bakåt gör framtiden väldigt skrämmande.

  • Lisa skriver:

   Enligt umo.se är det som Emma säger:
   http://www.umo.se/Sex/Aldersgrans-for-sex/

  • Christin skriver:

   Nina det är inte okej för dig. Du kan inte förvänta dig att alla ska tycka som dig.
   Enligt mig går kärlek och sex hand i hand. Sedan rör dig mig inte i ryggen att det är gammalmodigt att ha den åsikten.
   Du kan ha sex utan kärlek, det är fritt för dig att göra vad du vill.

  • Nina skriver:

   ”Att ”pracka” på barn kärlek skulle vara att skicka folk hundra år bakåt gör framtiden väldigt skrämmande.”
   Oj, du som är retorikexpert borde väl veta bättre än att försöka vända på det någon säger sådär uppenbart?
   Jag skrev inte att du inte ska pracka på kärlek, jag skrev att du inte ska pracka på dina barn att kärlek och sex måste gå hand i hand så att dina barn resten av livet känner en skuld för deras sexuella behov så länge de inte är kära.

   Ursäkta språket men blir så in i helvete trött på folk som har kvar medeltids-tänket att sex är något syndigt och att man bara ska ha det med någon man ingått äktenskap med.
   Tänk, även om ingen har berättat för dig om sex under hela ditt liv så har du ändå ett behov som du känner av, du känner lust när du ser saker som attraherar dig t.ex en snygg kropp. Det är så sjukt naturligt så det går inte, men ändå måste människor insistera på att du måste ”älska” personen när det inte har en enda grej med saken att göra, se bara på hur populärt engångsligg är.

   Jag vet att ni inte kommer ändra åsikt vad jag än skriver för människor fungerar inte så, men snälla försök att skilja på kärlek och lust och tvinga inte på barn era moraliska tillkortakommanden.

 4. DeMarkey skriver:

  Konstigt nog kan jag inte rösta, den har redan valt åt mig, ha ha.

  Roligt med en präst som skriver om porr, väldigt ovanligt faktiskt. Men kan bli väldigt intressant läsning.

  Jag vet inte vad jag skulle säga till mina två döttrar, men ganska likt det du skrev om att om man inte är byxmyndig fören 15 så bör man heller inte se sexuella aktiviteter fören då.

  Sen vet jag inte mer vad jag kommer att säga, förmodligen det vanliga ”det ska vara en speciell upplevelse..” etc -talet.

 5. esterii skriver:

  Gillar så dina ämnen , just samma som jag vill ta upp.. Men så mycket bättre du gör det, du har som fler följare:) Power till dig! Kram

 6. Soffan skriver:

  Jag tycker inte det är nåt problem att som vuxen titta på porr ibland, så länge det inte ersätter sex i relationen eller blir överdrivet på annat sätt. Jag tittar själv på porr ibland och skulle bli tvärarg om min sambo försökte förbjuda mig från det. Han är inte min boss liksom.

  Min sambo har aldrig haft några orealistiska förväntningar på mig, och den enda gång analsex varit med i bilden så har det handlat om att HAN velat ha det (dildo), inte att han velat utföra det på mig.

  Med det sagt vill jag inte påstå att porr inte Kan vara ett problem och påverka synen på sex, för det kan det såklart. Men det måste inte vara så. Tycker det är viktigare att ge en nyanserad bild av sex i andra medier, snarare än införa förbud etc. (med undantag från barn såklart, porr är uppenbart skadligt för deras syn på sex).

 7. Elle skriver:

  Jag tycker inte det stämmer, att de inte får ha sex innan de 15 år har inget med att de inte får se porr innan dess.
  Sen kan man tycka vad man vill om lämplighet, sen snacka tillgänglighet osv.
  Jag tycker inte det säger sig själv alltså.

  Sen tycker jag det är frustrerande att så många män verkar tro att en kvinna inte njuter fullt ut om hon inte får orgasm.
  Sexet är ju inte dåligt bara för att man inte får orgasm liksom. Det tror jag är porrens fel.

  Och porrens fel är det nog även att min granne som är 40 år alltid skriker ” oHH MY GAAAAAD!!!” när det går för henne.
  Var enda gång… störande.

 8. Hope skriver:

  Nja, jag tänker alltid på hur jag och de flesta av mina kompisar var när vi var tonåringar. ”Ja kära mamma och pappa, naturligtvis ska jag göra precis som ni säger” nä skulle inte tro det va, tvärtom så hade det blivit otroligt spännande. Nu menar jag såklart inte att man som förälder inte ska uppfostra/upplysa sina barn men jag anser att den bästa kompassen är ens egen tonårstid. Det är oftast först när man är vuxen man inser att ens föräldrar hade rätt om det mesta, så dags då 😉

 9. Ida skriver:

  Vet inte hur uppriktig man vågar vara mot barn… Men kan man inte försöka förklara att många porrskådisar tvingas in i prostitution (för det är ju det det handlar om) pga drogberoende och att de mår väldigt dåligt, därför ska man inte stödja den branschen? Eller helt enkelt bara förtydliga att: de. är. skådespelare. Allting de gör är på låtsas. De njuter inte, de låtsas njuta. Därför kan porr vara jäkligt missvisande.

  (Jag fattar att det rimligtvis borde finnas porrfilmer som inte är sådana som jag beskriver, men det är nog inte dem som delas hejvilt på porrsajter.)

  • Hmm skriver:

   ”Eller helt enkelt bara förtydliga att: de. är. skådespelare. Allting de gör är på låtsas. De njuter inte, de låtsas njuta. Därför kan porr vara jäkligt missvisande.”

   Bästa förklaringen!

 10. Stina skriver:

  Heja Elaine!!!

 11. Lotta skriver:

  Hej!
  Tycker att ”vara kär i” inte behöver vara ett ”krav”. En kan väl få vara nyfiken och vilja ha sex med någon annan som också är nyfiken och vill ha sex. Man kan väl bli kåt och attraherad fast man inte är kär?! Däremot är det viktigt att ingen har tjatat fram det, att du verkligen vill det själv.

 12. Ulrika skriver:

  Nu när porren är så lättillgänglig så kan det vara lätt att glömma bort att åldersgränsen på porrfilm faktiskt är 18 år. Jag antar att gränsen är satt där av en anledning. Precis som med körkortet, att gå på krogen och även åldersgränser på biofilm.

 13. E skriver:

  Jag är tjej. Har aldrig fejkat en orgasm och tycker det är upphetsande att kolla på porr.

  • Anna skriver:

   Jag håller med, för mig har just porr inte varit särskilt problematiskt eller nått som påverkat mig särskilt mycket .Däremot har synen på hur man ska vara som kvinna i allmänhet och i sängen påverkat sättet jag ha sex på väldigt mycket. Såklart tycker jag inte att barn ska utsättas för porr men jag tycker inte heller man ska stigmatiera eller fördöma unga människors lust och kåthet. Har för övrigt aldrig fejkat.

   Kär tycker jag nog inte heller att man behöver vara, bara överens och respektera varandras gränser., och dör tycker jag tyvärr att män ofta brister men tänker mer att det hänger ihop med manlighetsnormer än med porrkonsumtion. Det är ju inte direkt så att män/killar alltid respekterar kvinnors gränser i vanliga livet heller, framförallt inte unga killar.

   Sen har ju porr väldigt många andra dåliga aspekter typ förnedring och allmänt otrevlig branch men det är ju en annan fråga, tycker jag.

 14. Hanna skriver:

  Ditt första skäl tror jag inte är så smart att gå på. Det är ju inte sant. Det finns ju inget förbud för barn att frivilligt titta på porr. Dumt att ljuga om det.
  Säg hellre varför du tycker att det är fel, t ex att det ger helt fel bild av vad sex är och hur folk gör när de har sex och vad de gillar. Eller att porrindustrin kopplar ihop sex och pengar, vilket är fel eftersom sex inte ska köpas och säljas. Eller att porrindustrin tenderar att vara väldigt kvinnoförnedrande eller utnyttjande.

  Sen gillar jag inte den kristna moraliserande synen på sex, ens när den spiller över på barn. De flesta barn är intresserade av eller nyfikna på sex redan vid tidig ålder. Att förneka deras sexualitet är inget recept på en sund eller lycklig barndom, det riskerar snarare att skapa skamkänslor kring sexualitet som blir ett problem i framtiden. Det låter lite som att t ex onani inte skulle vara något denna präst uppmuntrar. Köper det inte!

  • Matilda skriver:

   Håller med! Det är dessutom inte olagligt för någon under 15 år att ha sex. Det är olagligt för någon ÖVER 15 år att ha sex MED någon som är under 15 år. Vanlig missuppfattning 🙂

  • Hanna skriver:

   Matilda: Nja det är ju olagligt för alla att ha sex med någon under 15 år, men barn under 15 år är ju inte straffmyndiga och kan därför inte dömas till påföljd för brottet de begått. Vid polisanmälan går ärendet till socialtjänsten som kan begära polisutredning som grund för att eventuellt vidta andra åtgärder.

 15. F skriver:

  Fejkar orgasmer nästan varje gång, men det beror på att jag aldrig har lyckats få en med någon och inte orkar med killarnas besvikna blickar när de inser att de inte lyckas få mig att komma vad de än försöker.

 16. E skriver:

  Jag vet att varken jag eller killen tjänar på det, men när jag väl börjat fejka (vilket jag gjorde så fort jag började ha sex) så har jag inte kunnat sluta. För varje ny person jag har sex med försöker jag verkligen att inte fejka men det slutar ändå alltid med att jag gör det. Känner mig så dum mot både killen och mig själv, jag sviker oss båda och den känslan äter upp mig stundtals.. Har ni några tips på hur jag ska sluta fejka? Hur ska jag tänka? Och hur ska jag förklara för killen att jag njuter otroligt mycket och inte behöver någon orgasm när jag har sex? Det kan jag få när jag är ensam och är jättenöjd med det! Men killarna vill ju att vi båda ska komma och inte bara dem och det förstår jag så klart.. men när det inte går, hur mycket vi tillsammans än försöker, då önskar jag att jag kunde få dom att förstå att det är okej att jag inte kommer, har ni något tips där med? Hur jag ska få fram att jag inte behöver komma så att dom förstår?

  • annie skriver:

   Jag har aldrig fejkat en orgasm, men jag kommer inte varje gång jag har sex. I bland är jag inte lika het som min man och då kommer jag inte. Jag brukar säga det till honom, att det är okej att jag inte kommer varje gång. Jag njuter ändå. Sedan var det inget mer med det. Om du får orgasm ensam, så vet du ju hur du vill ha det. Kan du inte bygga in det i sexet på något vis? Lycka till!

 17. Jag tycker inte att argumentet om byxmyndig håller riktigt, att eftersom man inte själv får ha sex så får man inte heller så när andra har sex. Därmed inte sagt att jag tycker det är lämpligt att barn ser på porr, tvärtom, men om de skulle råka få se två vuxna som tycker om varandra ha sex tillsammans, på TV eller i verkligheten, så ser jag inget fel med det. Är det i ett naturligt sammanhang så ser jag det som en bra förebild och som ett ypperligt tillfälle att prata om hur viktigt det är att sex är något som båda vill, som båda har sagt ja till och som båda får njuta av. Det är porr som barn ska skyddas mot – inte sex.
  Charlotta

 18. Johanna skriver:

  Jag har aldrig fejkat en orgasm, ser verkligen ingen vits med det.. Jag har heller aldrig fått en vaginal orgasm men jag vet ju inte vad jag går miste om så de gör mig inget heller. Angående porr frågan tycker jag inte att den ska förbjudas. Då både jag och min sambo gillar att titta ibland. Han kanske oftare än jag men de gör mig inte så mycket. Nu är jag gravid och sex lusten är helt borta och då är jag glad att han har något annat. Även fast de inte blir varje gång!

  Jag vet dock inte hur jag kommer hålla mig till mina barn och hur jag ska ta den diakussionen.. Mina föräldrar sa aldrig nånting om det och porr va aldrig nånting som intresserade mig eller som jag ens visste vad det va. För min sambo så var hans mamma att de va totalförbjud och att porr är så dåligt, och för han blev de en spännande grej för de va ju förbjudet..

 19. Joline skriver:

  På tal om analsex..
  Vid diskussion om detta, med tidigare ex och nuvarande pojkvän, blir mitt svar ”Det blir inget med det, det är ENKELRIKTAT!!!! Dessutom hade du velat ha något uppstoppad i arslet eller?! Låt mig inhandla en valfri buttplug åt dig i valfri färg så kan vi testa på dig först, du har ju din G-punkt där. I min rumpa finns ingen sån kan jag tala om men du finner det säkert njutningsfullt med något uppkört där bak men i min rumpa är det enkelriktat som gäller!!!! Punkt.”

 20. Ida Oscarsson skriver:

  Intressant och viktigt ämne. Jag har sett en del porr, fast bara efter jag fyllt tjugo. Min bild av varför en kollar på sånt är för att det ger en snabb upphetsning – inget annat. Oavsett så slår verklighetens sex porrens med hästlängder, iallafall för mig. Porr är något som promotas främst av män och även fast mycket av porren kan vara rolig kanske och sexig, så är min bild ändå att det ger en skev bild av sex och män och kvinnor. Kvinnorna exponeras på ett helt annat sätt och njutningen koncentreras mest till männen. Det är min erfarenhet iallafall, men det kanske beror på vad man kollat på för något. När jag får barn så är det dataförbud på rummet som gäller, iallafall dator utan internet. Sex är sex, porr är något annat. Sexuellt, men egentligen inte speciellt sunt (iallafall inte för mig, jag vill inte moralisera över andras preferenser, men ja..). Gällande analsex så är det väl som sex över lag, en ska respektera varandra och om den ena inte vill något så är det där gränsen går.

 21. Gunnar88 skriver:

  Jag ser inget fel med porrindustrin, visst finns det saker i industrin som irriterar mig bra mycket och saker som jag uppskattar i porren. men det går inte lägga allt ont mot Porrindustrin bara för att det finns en del aktörer/producenter som alltid ska gå över gränser ”bara för att” tänket finns. man kan dock begära mer ansvar i den branschen. sajter som Pornhub, Youporn som inte verkar ha nån koll vad som laddas upp i deras sajt. Ja jag har sett porr mycket i mina unga dar men det betyder inte att jag skulle vilja göra exakt allt porren sänder ut. En annan sak som skrämmer mig mer är att dagens narrativ idag enbart handlar om att se skådespelarna i denna porriga värld enbart som offer, det verkar inte finnas nån frivillighet i det de gör. en del gör det för pengarna medans de andra faktiskt brinner för det de gör. ”Sex är syndigt” om det inte görs enligt den allmänna normaliteten om sex. Det börjar bli för mycket kontroll behov i andra människors sexliv och hur man ska ha sex med varann även när det är sex som inte handlar om barnskapande syfte, känner jag av. Ska allt sex enbart utgå från kvinnors njutning eller ska inte det gälla för båda parterna? Känner jag att porr kidnappar min sexualitet? nej, för jag konsumerar inte all form av porr.

Lämna en kommentar