Det är inte ok att säga ”neger”


Det har kommit till min vetskap att folk använder mig och mina påstådda åsikter som skäl till att det skulle vara ok att säga ”neger”. Varför gör dom det? För att jag berättat att min farfar (född 1921) använde ordet titt som tätt. Det jag sa var att han inte är rasist för att han sa så, han var barn av sin generation. Men det betyder inte att det är ok att säga ordet neger. Jag förstod varför han använde ordet, men han förstod till slut varför han skulle sluta att använda det. Min farfar slutade använda det av det enkla skälet att folk blir kränkta av ordet och att det används i rasistisk mening. Jag ville förklara att min farfar inte var rasist, men på samma gång understryka att det inte är ok att använda ordet oavsett intention. Så.

 

Bloggvännerna har ordet

24 svar till “Det är inte ok att säga ”neger””


 1. DeMarkey skriver:

  Men Gud, att man ens behöver förklara en sån sak, självklart är det INTE Okej att använda ordet neger eller svartskalle eller något liknande som är kränkande mot en ras.

 2. Hanna skriver:

  Det är kanske intressant att berätta för er att i Estland där jag kommer ifrån har ordet neger genom tiden haft en absolut neutral mening, man menar inget illa med det. Kanske beror det på att när man istället säger ”svart” på estniska så kan det betyda inte bara svart utan smutsig också. Eller kanske beror det på det att man inte har någon kontakt med människor med olika hudfärger i Estland och vi är mest koncentrerad på rysser som skapar oss problem…
  Man vet att det inte är politiskt korrekt att använda ordet neger och förstås använder man inte det officiellt, men i vårt kulturrum menar det faktiskt ingenting rasistiskt. För mig så känns det som att den kränkande betydelsen matchar inte vår verklighet, det är liksom tvingat.

  Ville bara dela en annorlunda synpunkt. Älskar Elaine’s blogg, hon är verkligen en fin och klok människa.

  • Mrs K skriver:

   När jag och min man, som är mörkhyad med afrikanskt ursprung, besökte Tallinn så blev jag förvånad över hur alla estländare, kanske ngn ryss, slängde olika slags blickar på oss. Och många till och med kommenterade saker om oss (jag kan finska och kunde snappa upp ngr ord pp estniska). Min man, som inte bryr sig så mkt om blickarna och kommentarerna, sa att de troligtvis inte var vana att se afrikaner… Han hade kanske rätt i det.. Och jag anser att ordet neger har en negativ betydelse i Sverige och ska därmed inte användas.

 3. Louise skriver:

  Jag blir så arg!
  I julas satt jag i mitt föräldrahem och fikade massor med mammas goda kakor och chokladbollar. Ja, chokladbollar som min äldre bror sitter och kallar negerbollar framför hans 4 åriga dotter. Jag rättar honom, ”fast det heter chokladbollar”, och försöker pedagogiskt berätta för 4 åringen att ”neger är ett ord som har, och fortfarande gör, många människor ledsna. Sen bryter helvetet lös, min bror hånar mig ”för att jag ska vara så duktiga och komma och tro att jag är något för att jag är utbildad.”. Varav jag replikerar med att han måste vara en idiot som inte ena har öppnat en historiebok och är trångsynt. Ja praktgräl. Jag blev så arg och sårad så jag packade väskan och avbröt julfirandet och åkte mina 100 mil hem. Vi var båda lika dumma som grälade. Men man lär inte sin lilla dotter att säga neger!!!

  • Daniel skriver:

   Det där låter som en jul hemma hos mig med. Min mamma var alltid noga med att man inte får säga ”neger”. Men först en liten bakgrund:

   När jag var barn uppstod flera gånger en stark diskussion mellan min mamma och pappa när pappa utbrast ”svartskalle” eller ”neger”. Hon förklarade för oss barn att man inte använder ordet och gjorde det tydligt för oss att det pappa sa var dumheter och att det sårar folk. Det var rasism och rasism leder till Förintelsen (något förenklat kanske, men effektivt).

   Min pappa har slutat säga ”neger” och ”svartskalle”. Han vet att det är opassande och han har själv erkänt det och kritiserar andra som använder det. Han har krupit ut ur sin språkbubbla och anammat språkutvecklingen.

   Men tillbaka till min Jul. Min syster säger helt plötsligt i matbordet om ”De där negrerna som kommit hit” och kopplar samman det med höjd nivå av kriminalitet. Det blir bråk och min syster utbrister ”Vad du ska vara duktig, utbildad och allt!” (som om det är ett argument?!) Jag lämnar middagen. Mamma och pappa sitter förstummade och ser på och försöker gjuta olja på vågorna, men deras flathet irriterar mig än mer. Var är uppläxningarna från barndomen? Jag pratade inte med min syster på 2 år efter det där. Nu har hon bett om ursäkt och påpekar själv för andra, som i någon försluppen situation använder ”neger, att det är fel.

   Det är länge sedan det ansågs ok att använda neger. Ingen jag känner anser att det är ok, och jag har ett väldigt stort kontaktnät. Man får går tillbaka till mina föräldrar (födda på 1950-talet) eller äldre för att hitta människor som använder det. Yngre som använder det och hävdar att det är ”värdeneutralt”, inte ”nedsättande” eller ”rasistiskt”, har en tendens att länka högerextrema nätsidor och allmänt agitera mot invandrare i olika nyanser av rasistiska myter.

   Så nej, det är aldrig ok att använda neger. Så länge det finns en enda själ som tar illa vid sig av detta tungt belastade, värdeladdade ord, är det bara att låta bli. Det handlar om sunt förnuft och respekt.

  • Elle skriver:

   De flesta jag känner säger negerboll eller skämtar och säger ” här sitter vi som tio små negerpojkar”.
   Och jag jobbar på ett stort företag med 500 anställda – och här säger även många så.

   Men ingen ”menar ju något illa” när man påpekar det. Utan man har ju ”alltid sagt så” och ”folk skall inte få göra det till något rasistiskt.”

   Ja, jag vet inte, men jag tror att vi alla stöter på det någon gång. Och jag säger inte alltid ifrån även om man skall, för ibland orkar jag inte helt enkelt.
   Ja, jag är inte mer än människa, så jag erkänner det.

   Och de jag känner är alla högutbildade och vissa är invandrare.
   Men just negerordet tycker de är mindre farligt jämfört med svartskalle.

   Fråga mig inte varför, jag kan inte svara på varför det är så.
   Men jag tror att det är vanligare i samhället ön vad man kan tror, eller vågar erkänna.

   Jag är född 1981 och i min hemkunskapsbok från lågstadiet står negerboll… så det är inte så länge sedan som man tog bort det. Konstigt nog.

   Jag tycker det är intressant också hur olika man kan reagera när någon säger något man inte håller med om.
   Jag skulle exempelvis inte sluta prata med min syster på 2 år för att hon och jag har olika värderingar och åsikter, dock skulle jag inte dela med och försöka påverka vid olika tillfällen.
   Man får aldrig ge upp. 🙂

   • Kristinalarssonmalmo@hotmail.com skriver:

    Ett argument som jag brukar använda är: det är inte så intressant om du som använder neger eller för den delen Mulatt (som är en förening mellan en häst och en åsnan Vars resultat blir en Mula! Det som är intressant är hur den som du kallar olika beteckning uppfattar vad du säger. Det är således inte den som uttrycker sig som ska avgöra om det är kränkande eller inte det är den som blir utsatt för olika benämningar.

 4. elliephanten skriver:

  Jag tycker inte man använder ordet neger utav samma anledning som jag inte skulle kalla någon vit för ”arier” eller liknande. Däremot tror jag inte heller att din farfar var rasist.Jag tycker dock att det finns för mycket spänningar och förtryck inblandat i dessa uttryck som uppkommit ur historien, sen så är det även enligt mig ociviliserat att prata om människor i dessa olika typer av ” rasdefinitioner” eller vad det heter. Låt oss kalla varandra vid namn eller som det vi alls är, individer och människor.

  • Daniel skriver:

   Du har så rätt elliephanten! Man kallar inte heller Romer för ”zigenare” eller ”tattare”. Det handlar om respekt, sunt förnuft och språkkänsla.

  • En annan Jennie skriver:

   Jag känner också ofta när folk (gubbar) på mitt jobb börjar prata om det här. ”Förr sa man…” Och ”jag träffade en som själv sa…” osv. Jag säger ifrån rätt mycket och om jag inte orkar så går jag därifrån (tänker att dom ska fatta utan att jag ska behöva säga något eftersom jag ofta säger ifrån men jag vet inte). Men egentligen vill jag bara fråga varför vi över huvudtaget någonsin ska behöva ett sådant ord. Varför måste dela upp människor när det inte är relevant. Är hudfärg någonsin relevant förutom när man pratar om rasism och förtrycket som kommer av det? Men jag känner liksom aldrig att jag kan formulera det här i samtalet. På sin höjds säger jag ilsket (men så behärskat jag kan med mitt temperament) att ”MEN MAN MÅSTE INTE SÄGA DET”.

  • Ellinor skriver:

   Fast Daniel, alla ”zigenare” är faktiskt inte romer, och används faktiskt inte alltid på ett nedsättande sätt.

 5. Carolina Berglund skriver:

  Men gud kan alla bara SLUTA att använda N-ordet i kommentarerna! Bara lägg av!

  • Elle skriver:

   Fast nu är det ju det vi diskuterar. Det är inte direkt taget ur sitt sammanhang.

  • Hope skriver:

   Nu diskuteras ju användandet av ordet neger, det är ingen som har kommenterat här som verkar mena något illa.

  • Anna C skriver:

   Men herregud! Vad tror du ska hända? Att det hoppar ut från skärmen och biter dig?
   Man måste kunna diskutera allt, och här diskuterar vi användningen av ordet ”neger”.
   Det är som om man inte skulle kunna diskutera mord eller nåt annat obehagligt och använda ordet ”mord” eller ”våldtäkt” för att folk har drabbats av hemskheter.

  • Lorraine skriver:

   Jag håller med dig Carolina. Väldigt konstigt att diskutera att det inte är lämpligt att använda n-ordet och sen fortsätta skriva det om och om igen.

  • Lina skriver:

   Håller med Carolina. Att diskutera n-ordet innebär inte att vi behöver skriva ut det. Det är respektlöst det också. Det är ett rasistiskt ord och att kalla någon överkänslig och dra paralleller till andra ord är onödigt och hamnar nästan på samma låga nivå som människor som vill fortsätta säga det pga ”har alltid sagt det” eller ”jag tycker inte att det är rasistiskt”.

 6. Canlycke skriver:

  Jag har fått min pappa att sluta använda ordet! Han menade att det inte var rasistiskt, att han inte menade något illa och att det kom från spanskans negro (svart). Så då sa jag till honom att om det är svart du menar så säg det eller färgad/mörkhyad! Neger är ett skällsord som sårar och det är så otroligt onödigt att få någon att må dåligt över hur dom ser ut! Personligen tycker jag det är så vackert med färgad hy 🙂 <3

 7. Maria skriver:

  Det finns inget värre än när folk säger blåneger

 8. NegerNNeger skriver:

  NegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNegerNeger

 9. Anna skriver:

  Jag älskar negrer, jag har många negerkompisar som jag brukar köpa knark av.

  Dock tycker jag inte om när man använder N-ordet. Det har fruktansvärt dåliga konnotationer, anser jag.

  Jag gillar inte ordet ”svart” heller. Det är ju en färg som förknippas med sorg, begravningar och ondska.

  Ordet ”pigmentrik” däremot känns som en väldigt positiv eufemism som antyder att vi vita är ”pigmentfattiga”. Tanken på rika och glada negrer gör mig varm inombords. 😊

  Numera är jag själv rätt fattig, vilket i hög grad beror på mitt intensiva drogmissbruk. Jag är dock glad ändå, för många av mina dealers har gjort ordentliga klassresor de senaste åren! 😀

 10. Marcus skriver:

  Är det så farligt att säga neger då.
  Svarta kallar ju varandra för niggas.
  Varför ska de särbehandlas?
  Förövrigt finns det inga människor som är så fixerade vid hudfärg och ras som svarta

Lämna en kommentar