Jag vill bo i hus


Gud vad jag kan tänka på det där underbara huset som vi tittade på för några år sedan! Ett New England hus med så vackra fönster! Minns ni det? Huset som låg ute i Älgö.

44UBBF7NI7KS7GGP.jpg-564x371 44UIGTMCTS6PRHF1.jpg-564x269

Jag har kommit på att jag verkligen avskyr att vistas i stan. Jag vill ha lugn och ro och gärna hemskt gärna ett hus längre bort med bra skolor och förskolor. Jag träffar så mycket folk på jobbet att jag blivit något av en enstöring när jag är själv och på fritiden. Jag kan gott tänka mig att strosa runt i mitt hus under dagarna. Lära mig laga mat och kanske ha ett utegym på tomten. Det skulle jag gilla.

44UBBF4D27KS7GAP.jpg-564x37144UBBF6QC7KS7GF6.jpg-1-564x371

Undrar vilka som köpte det där huset till slut och undrar om de trivs. Hur är det att bygga hus? Hur lång tid tar skiten? Jag säger skiten för jag tänker mig att det är ett jävla jobb. Jag skulle vilja köpa exakt det huset ni ser på bild, men en version större. Tror att det tillverkas i Estland eller så, önskar bara att jag visste vilken leverantör det var…

/Elaine, tittar ut över Liljeholmen och längtar bort.

Bloggvännerna har ordet

25 svar till “Jag vill bo i hus”


 1. _Malin skriver:

  Härligt att du är tillbaka! Men hoppas du tar det varligt och lyssnar på kroppen, men det vet du ju bäst själv. En varm decemberkram häslningar från en som också älskar juletid/Malin

 2. M skriver:

  Det finns en uppsjö av företag som gör liknade hus. Googla hustillverkare så får du fram lite kul läsning. Myresjö hus har mina favoriter 🙂

 3. DeMarkey skriver:

  Vilket otroligt vackert hus! Jag är inte ens en husmänniska men ändå älskade jag den där.

  vi har radhus, som test för att se om vi är husmänniskor eller inte. Det är vi inte, orkar inte med tomten, hatar att skotta, kratta, fixa i rabatterna.. Det är jobbigt med två våningar, mycket att städa och fixa, barnen vill inte vara upp själva och jag kan inte lämna maten själv (om inte mannen är hemma såklart), det är jobbigt att springa upp å ner efter ett tag.. etc. MEN jag fullkomligt älskar att ha en stor altan på sommaren (bortsett från alla heeeemska vidriga spindlar). Att bara ta sin kopp kaffe och sätta sig på altanen med datorn medan barnen springer ut och leker med dom andra barnen eller hoppar i studsmattan. underbart, priceless.

  Leta efter ditt hus och lev livet som DU vill ha det här och nu. <3

 4. Liz skriver:

  Hej! Jag gillar också New England-stilen och vill tipsa om en arkitekt som kan hjälpa er renovera om i stort sett vilket hus som helst till den stilen. Man kan göra mer än man tror 🙂 Kolla in http://www.dreamsandcoffee.se

 5. Therese skriver:

  Vi byggde hus, du och jag pratade om det i Blomsterdalen för ett tag sedan. För oss tog det ganska precis ett år från att vi köpt tomten till att vi flyttat in och vi är supernöjda! Man ska vara försiktig vilken byggare man väljer dock, ta någon med gott renommé som har byggt många hus. Finns att googla på massa olika men vi byggde med Myresjöhus (har även hört gott om A-hus och Vårgårda). Att ta totalentreprenad är ett absolut måste om man inte är byggare själv och har kontakter i branschen. Förarbetet var egentligen det som tog mest tid – att hitta tomt, välja hus, välja all inredning (och det är MYCKET mer än man tror), söka alla tillstånd, anlita kontrollasnvarig och läsa på allt som behövs läsas på innan man sätter igång. Men när huset väl byggs är det inte så mycket att göra. Vårt hus började byggas i januari och vi flyttade in i maj i år, under den tiden krävdes inte så mycket av oss vilket var skönt då vi sålde vår lägenhet under den tiden.

  Man ska inte glömma att det ändå är lite som tillkommer – man har till exempel inte en färdig tomt, uppfart, uteplats, förråd och garage om man bygger nytt så se till att ha lite buffertpengar att ta av eller ha en längre plan på ett par år på hur ni ska kunna bygga det som ni vill ha runtomkring huset. Men när du går in i huset är ALLT klart, du behöver inte renovera ett enda dugg!

  Jag måste säga att jag är SUPERNÖJD över att vi har byggt hus! Allt är nytt, med garanti på tio år och allt är så som vi vill ha det! Jag kommer aldrig flytta till ett ”gammalt” hus igen och skulle gärna bygga än en gång! Hör gärna av dig om du vill ha tips och råd!

  • Elaine skriver:

   Gud vad intressant och tack för tips! Är det något du hade gjort annorlunda med huset idag? Vad blev det för hus och om du bygger ett nytt vad vill du ha då? Sorry för bombadering av frågor, så nyfiken! 🙂

   • Therese skriver:

    Inte mycket jag gjort annorlunda faktiskt. Kollat åt vilket håll dörrarna öppnas tror jag, för det har blivit lite knasigt på en del ställen i huset. Och full takhöjd! Min man insisterade på snedtak på övervåningen och det begränsar en del gällande möblering och så. Sen är det värt att tänka på att det är mycket i huset man kan ändra på i efterhand men du kan aldrig ändra läget på huset. Välj alltså en tomt som ni gillar för det går inte att ändra på. Vår säljare från Myresjö var med oss och tittade på ett antal tomter redan innan vi ens skrivit avtal med dem och gav råd och tips, det var guld värt! Så nästa gång skulle jag kanske välja ett lite högre läge på tomten för just nu är vi bredvid en gångväg med lite väl mycket insyn iom att vi inte är färdiga med tomtarbetet än.

    Men bygga – absolut igen! Inga problem om du har en bra husfirma och totalentreprenad!

    • Therese skriver:

     Myresjö har en ’New England’-serie på hus, kolla deras hemsida och kom ihåg att du faktiskt kan ändra det mesta gällande planritning och inredning. Men du måste ha en tomt först och välja hus utifrån det!

 6. Jennie skriver:

  Hej.! Ser ut att kunna vara vimmerbyhus. Jag o min man har precis beställt ett fr dom.!

 7. Dorkhany skriver:

  Hej Elaine
  Det var jättekul att träffa dig i onsdags på UF alumni. Hoppas du hade det lika trevligt som oss. KRAM

 8. J skriver:

  Hej!

  Vi byggde hus som blev klart i februari och vi älskar det! Jag trodde det skulle vara asjobbigt och att vår relation skulle hänga på en skör tråd när allt var klart(när det kommer till förlossningar och husbyggen vill folk hemskt gärna bräcka varandra i skräckhistorier) men vi hade superroligt! Det blev som vi hade tänkt oss och vi fick flytta in tidigare än beräknat( från tomtköp till inflytt tog det ca 9 månader)

  Vi bor mellan Arlanda o Uppsala och trivs hur bra som helst! Barnen lever ett drömliv och när dom har det bra har föräldrarna det bra och vi glider runt här i området på spontana grillkvällar eller så bjuder vi in på en drink vid poolen

 9. Johanna skriver:

  Drömmer också om drömboendet (som just nu är lägenhet, men i framtiden blir det hus).

  Önskar jag var från en småstad!! Göteborg är för stort och inte vad jag vill att mina barn växer upp i, men vill ha nära till familj så jag blir väl kvar här.

 10. Emma skriver:

  Min mor & far byggde nytt hus ifjol. De köpte en färdig modul från Myresjöhus med en del ändringar utifrån egna behov. De började bygga huset på vårkanten och i slutet av sommarn stod det färdigt. Grymt smidigt när Myresjöhus skötte allting, de behövde bara luta sig tillbaka och se på när huset tog form. Tilläggas bör väl kanske också att de är supernöjda med resultatet!

 11. Elisabeth skriver:

  Hei Elaine!
  Takk for et utrolig inspirerende møte i Oslo på fredag. Er allerede halvveis i den første boken din 🙂
  Vil bare si en ting når det gjelder husbygging…. Du trenger alltid mer stikkontakter enn du tror. Maaange flere.

 12. Anneli skriver:

  Klart ni ska satsa på hus! Vi har byggt två hus på 10 år. Ett i Stockholm och nu det senaste längre upp i norr med havet som granne. Självklart är det mycket jobb men så värt det när man är klar. Att få bo i ett hus som man själv format är så himla härligt!

 13. E skriver:

  Jag och min man vill också jätte gärna bygga, men där vi bor (västkusten) är det i princip omöjligt att hamna under 3,5 miljoner. Och sen tillkommer trädgård, kanske vägbygge, utvändig målning och annat pyssel. Strax under 4 miljoner då kanske. För en helt ordinär tomt och ett hus på dryga 150 kvadrat. Tycker att det är helt sjukt faktiskt! Och med amoteringskravet som tillkommit kan man ju knappt leva om man inte är höginkomsttagare. Synd. Jätte synd faktiskt.

 14. Caroline skriver:

  Kolla in Österskär (sök på Österskär på Hemnet), livet på landet fast nära till allt, man kan gå ”överallt” och åka Roslagsbanan in till stan. Supersmidigt. Österskärsskolan är visst jättebra (mitt äldsta börjar där nästa år) och förskolorna är också väldigt bra. Vi är supernöjda med det föräldrakooperativ som vårat val föll på i jakten på förskolor men jag har bara hört gott om de andra också. Lycka till!

 15. Ulrika skriver:

  Det finns ju någon slags husutställning på väg mot arlanda.
  Kolla på http://nybygget.se/
  Huset du gillar är väldigt likt det här huset: http://hjaltevadshus.se/hus/spira-194/
  Själv är jag barnsligt förtjust i huset som har ett torn. 🙂

 16. Sissi - bor i mixen mellan Italien och Österrike skriver:

  Jag vill också bo i hus. Dock är det inte lika vanligt i övriga europa som i Sverige att kunna bo i ett hus. Men en dag hoppas jag min dröm kan bli verklighet…

 17. Chatrine skriver:

  Vi byggde ett Eksjöhus för 4 år sen och det funkade super. Bodde mitt i centrala Jkpg innan men hittade en tomt 10 min bilväg från stan så jag känner att vi har det bästa av bägge världar. Bor mitt på landet (5 hus i byn) och ändå nära stan.
  Vi valde precis som flera skrivit totalentreprenad – för vår del innebar det att vi ihop med husförsäljaren gjorde ett förslag på utformning. Sen valde vi tapeter, golv, utrustning, kök som hantverkare fixade. Efter ung 5 mån byggtid var det bara att sätta nyckeln i dörren och flytta in.
  Det vi gillade med Eksjöhus är att mycket av det som räknas som tillval hos andra husleverantörer är standard. Värderar också massiva dörrar och trä i alla väggar för att få ett tystare hus.

 18. Angelica på Älgö skriver:

  Familjen som nu bor i huset verkar trivas bra och har precis utökat med en till bebis 🙂
  Vårt hus tog, tack vare milt väder, flyt och bra hantvekrare, 6-7 månader att bygga men det var lösvirkeshus. Ett ”färdigt”, dvs pre-fab hus kan gå fortare om man har rätt folk.

 19. Maria skriver:

  Satsa på ett enplanshus, eller ha alla utrymmen som man inte använder ofta på andra våningen, för man blir nämligen t o k i g på allt som alltid är på fel våningsplan och som man måste ränna i trappan för att hämta.
  En sak ni bara m å s t e ha är ett grovkök med golvbrunn och klinkergolv och egen ingång. Perfekt att ta in barnen den vägen leriga och slaskiga dagar och man kan slänga in smutsiga kläder i tvättmaskinen direkt och hänga annat på tork utan att det först måste mellanlanda i hallen.

 20. Kicki Eldh skriver:

  Jag håller med dig. Med mycket kundkontakt hela dagarna är det himla gött att bara få vara tyst och ha det lugnt och skönt omkring sig. Du hittar säkert ett ännu vackrare hus nu om du ger dig ut och letar!

 21. Ninna skriver:

  Vi har byggt vårt drömhus på Älgö. För 13 år sedan köpte vi en tomt med fritidshus och har successivt byggt och renoverat så idag bor vi det som vi drömt om. Ta kontakt med duktiga, seriösa och skickliga hantverkare,oftast på orten! Tänk på att du alltid kan få precis som du vill om du bygger i lösvirke och med arkitekts hjälp. Vi är så nöjda men många säger.. Bygg ett hus- sälj det till din ovän. Bygg ditt andra hus- sälj till en vän. Bygg ditt tredje hus- bo där själv! Tycker inte att det stämmer. Det var vår livs resa och jag älskade varje minut! Att bo på Älgö är som att bo i ” Skärgårdsdoktorn”. Mysigt, härliga grannar, privat men ändå så nära sta’n

Lämna en kommentar