Blåsigt i Karlstad


IMG_2735.JPG

Och idag får jag åka hem igen. Känns vemodigt på sätt och vis för jag börjar tycka att Stockholm har blivit en så hektisk stad med orimliga priser på halvdåliga bostäder. Man får så mycket mer för pengarna i andra städer plus att du får lugnet. Det som skrämmer mig ute i landet är bristen på mångfald och/eller segregation. Jag vill att Matheo ska ha det som han har på sin förskola nu. Barn med alla möjliga namn och färger, föräldrar som kan vara två mammor, en pappa, två pappor och det är inte konstigt. Det älskar jag med Stockholm. Men vad vet jag? Det kanske är så i andra städer i Sverige också? Berätta gärna ? Locka mig bort! Vill bo lugnt där acceptansen för olikhet är hög.

Bloggvännerna har ordet

48 svar till “Blåsigt i Karlstad”


 1. Emma skriver:

  UPPSALA!!

 2. Fia skriver:

  Bor i en liten stad (50 000 invånare) men 5 mil till 120 000 invånare stad. I min lilla stad trivs jag utmärkt. Alla affärer jag behöver finns, vill jag ha något extraordinärt tar det 30 min att åka till en större stad där allt finns. Här finns närheten till natur och sjö, med fantastiska stränder. Mysiga restauranger och ett härligt lugn. I min lilla stad finns det människor från världens alla hörn och regnbågsfamiljer lite överallt. Mina barn har gått på flera förskolor och har haft många olika kompisar med olika bakgrund och familjer.

  Men när jag åker till Stockholm så upplever jag det som extremt segregerat! Det är ju nästan komiskt när man går i de olika stadsdelarna och förorterna, man vet precis vilken ”sorts” människor man kommer få se. Snobbarna där, dom alternativa där, regnbågsfamiljerna där, osv osv. Det går liksom inte i en liten stad med ett centrum där alla möts.

  • Fia skriver:

   Jag kan ju också tillägga att vi köpte vårt drömhus för 1,5 miljoner kronor. En nyrenoverad sekelskiftsvilla i ett fantastiskt område som ligger väldigt centralt men granne med ett naturområde. Jag har 5 minuters gångväg till jobbet, min man cirka 15. Barnen blir hämtade på förskolan 5 minuter efter att vi slutat jobbet. Underbart tycker vi!

  • Lisa skriver:

   Ja jag upplever också Stockholm som väldigt segregerat i jämförelse med flera andra städer. Blev lite förvånad när jag läste inlägget. Tror nog att en mellanstor stad, eller Malmö/Göteborg är mycket mindre segregerade än Stockholm. I min stad (150 000 invånare) ligger alla gymnasieskolor inne i stan och i dem går alla gymnasieungdomar från kommunen, dvs du hamnar med ungdomar från alla stadsdelar oavsett vilken stadsdel du kommer ifrån. Likadant med högstadiet. Detta just för att det inte är en så stor stad. Dessutom är det en studentstad, så det finns hur mycket olika människor som helst. Nej allt är inte bättre i Stockholm även fast man lätt kan tro det 🙂

   • F skriver:

    Enligt många rapporter och undersökningar så är faktiskt Göteborg en av Europas mest segregerade stad.
    Och enligt en svensk rapport så ligger Stockholm på plats 14 medan Göteborg ligger på plats 3.

    • Karin skriver:

     Kommer från en mindre stad en timme utanför Stockholm men har spenderat mycket tid där. Bor numer i Göteborg och jag kan inte annat än hålla med. Göteborg är en helt fantastiskt stad MEN det är en stad som är väldigt segrigerad tyvärr.

   • Hmm skriver:

    Instämmer i kören. Upplever Stockholm som erhört segregerat.

 3. emma skriver:

  Om ni skulle flytta från sthlm, hur skulle du göra med vänner då? skaffa nya vänner där du bor eller hålla kvar vid dom i sthlm – eller kanske både och? Och snälla besvara detta!!! Hur får man nära vänner, typ bästisrelation med någon ny nu när man kommit till åldern? Har så svårt att skaffa vänner!

  • Isabella skriver:

   Var bor du nu då? 🙂

  • Hanna skriver:

   Vill också veta! Svårt att hitta vänner när man flyttat runt mycket. Många jag möter i studier och jobb har liksom ”sina vänner” och jag märker att alla är inte är ute efter att skapa nya nära vänskapsrelationer för att dem redan ”har sina” sedan många år tillbaka.

 4. Linda skriver:

  Jag kan tipsa om Linköping! Det är, som jag upplever det, tillåtande för mångfald genom att det är en studentstad med många utlandsstudenter. Sen kan jag inte vittna om hur det är på förskolor mm, eftersom jag inte hunnit dit i livet. Men Linköping är väldigt mysigt och man får lugnet och mycket för pengarna här, samtidigt som närheten till Sthm gör att man kan åka upp över dan för jobb eller annat. ☺

  • Fia skriver:

   Linköping är dock en extremt segregerad stad, värst i hela Östergötland faktiskt…och inte enligt min mening, det finns forskning på!

   • Linda skriver:

    Håller med! Det är väldigt tydligt. I mitt område bor INGA invandrare. Jo, en holländare. På min sons förskola går 20-25 barn, varav 95% tillhör vit medelklass. Ingen med invandrarbakgrund.

 5. Theresia skriver:

  Jag har precis samma tankar nu när vi funderar på att flytta från Malmö till ett mindre och lugnare samhälle utanför. Samtidigt som jag tänker att jag själv är uppväxt i ett mindre samhälle med mångfald och min sambo är också uppvuxen i ett mindre samhälle med ingen mångfald, men vi delar ändå samma värderingar och åsikter. Det handlar ju även om hur vi som föräldrar är, vem vi umgås med etc. Det finns en värld utanför ens samhälle och skolor och den får vi visa för vårt barn.

 6. emma skriver:

  Kan inte du göra en liten lista över alla dina vänner och beskriva dom lite samt säga när och var ni träffades första gången! Vad som gjorde er tighta? Och lite sånt kul! Vore kul att veta varifrån du lärt känna dina vänner! Kanske om det är någon du hörs med ofta eller inte!

  Daniela, Rebecca, Meyram, Beivran osv!! Nyfiken 😀

 7. Becca skriver:

  Helsingborg helt klart!!! 😀

 8. wigwag skriver:

  Nä du! Mig lurar du inte! Du kommer aldrig flytta från Stockholm för du är en Stockholmstjej helt enkelt. Jajamensan! Så är det.

 9. Jennifer skriver:

  Östersund är en mycket trevlig stad. Ligger vid Storsjön, nära till fjällen, lagom stor med all tänkbar service.

 10. Moa skriver:

  Hej Elaine!
  Tack för all fina ord och kloka råd!

  Jag håller just nu på att skriva min examensuppsats vid juristprogrammet på Göteborgs universitet!
  Och jag måste tacka dig för mitt ämnesval! Jag skriver om barns rätt till integritet på internet, specifikt hur den rätten förhåller sig till vårdnadshavaren och hens publiceringar på internet.
  Idén fick jag tack vare din reaktion på Katrin Zytomierskas inlägg där hon blottade sin son på ett högst olämpligt vis.
  Så tack!
  Nu får jag sluta pausa och skriva till kändisar och återgå till att begrava mig i diverse svårbegriplig litteratur.. 😉
  Kram Moa

 11. Hon som tror hon vet allt... om allt. skriver:

  Olikheter är vackert. För det är i olikheterna man förstår sin egen unika plats. Mina troll har förmånen att gå på en förskola där många nationaliteter möts och dom arbetar dessutom med genus. Det vill säga att i hans vardag så har han förmånen att få ha sina älskade klänningar och få leka med barn som har en helt annan bakgrund. Heja piteå alltså 😉

 12. Kicki Eldh skriver:

  Jag föreslår dig Göteborg! En stor stad som är liten ändå. Allt finns och med mycket närhet till natur och med goa människor.

 13. jessica skriver:

  Bor i Växjö och vad jag gillar är att det kommer fler kulturer hela tiden nu och de är mixat på min sons förskola. Tycker ibland att denna stad är för liten men de funkar just nu när jag studerar och har småbarn. Kanske storstadsstressen hade blivit alldeles för påtaglig för mig. Men köpenhamn en dag kanske. Jag växte upp ute på landet i en byhåla och den första afrikan jag träffade på var jag nog i 8 årsåldern kanske. Och jag hade aldrig sett någon så mörk så det var väldigt annorlunda för mig minns jag. Då kallade man svarta fortfarande ”neger” i byn och ja de gör ioförsig vissa fortfarande. Men iallafall mer acceptans och mer kulturer är helt klart ultimat och är så tacksam och glad att min son får möjligheten att få kompisar med alla möjliga ursprung. Han är själv svensk/kurd 🙂 min karl har köpt hus på landet nu dock och vet ni vad de kostade honom 350 000 riksdaler de ni stockholmare 😛 han renoverar allt själv så får se va de slutar på men jag gillar kombon av landsbygd, stad och kanske en dag lägenhet jobb större stad och vårt hus ute på landet 🙂 önskan.

 14. Hope skriver:

  Tack för bilden Elaine 🙂

 15. DeMarkey skriver:

  Oj jag kan då känna sig som dig ibland, älskar iof mitt Stockholm, looove it. Men orkar bara inte med pressen som finns här, på hur alla ska vara, se ut , äga och ha. Det är en ytlig stad, stressig och annat smått. Men vette fasen vart jag kan tänka mig att bo om det inte är i Stockholm. Så jag inväntar dom tips du får.. 🙂

 16. Emmi skriver:

  Bra med småstad för min del
  – 20-talsdrömvilla för 1,2 miljoner
  – 1200 kvadratmeter stor tomt
  – Underbara grannar
  – Promenad mitt på en åker/mitt i skog vilket är bättre antidepp än zoloft
  – tid för kreativitet, häng med familj
  – finns allt man behöver
  – kul att hälsa på storstäder och lyxa järnet

  Minus är utbud av restauranger, affärer såklart men det är kul att åka iväg till när man väl gör det!

 17. EllinorO skriver:

  Jag kommer från Södertälje som du vet har mångfald ut i öronsnibbarna men bara när det kommer till nationaliteter. Inte så mycket när det kommer till sexualitet och öppenhet för funktionshindrade. Sedan flyttade jag till Umeå. Där det var väldigt mycket mångfald när det kom till sexualitet. Efter det flyttade jag till en by utanför lilla Vindeln. I min by på 4 hus så var ett par gay. På min arbetsplats som låg i vindeln var vi 12 personer. Alla kvinnor. En tjej 20 hade två pappor. En av mina kollegor hon hade en fru och barn. Där var det mångfald och öppenhet genom sexualitet. Det kanske inte fanns så många invandrare. Även jag som heter Olsson i efternamn och har ljusbrunt hår och gröna ögon ansågs vara invandrare. Nu bor jag i Västerås och här trivs jag bra. I mitt område är det en bra mix av allt. Precis allt. Mångfald på alla leder, det är lungnet från en mindre stad men ändå öppenheten för nya människor. Jag älskar den! Så om du vill testa Västerås tar 55 minuter till T centralen med tåg.

 18. anna mn skriver:

  Kan rekommendera Uppsala. Lugnt tempo och behändig storlek, men det händer ändå mycket. Nära till Stockholm och lite mer sansade priser på bostäder även om det är dyrt även här. Svårt att uttala mig om segregation eftersom jag själv faller in i normen. På min sons föris finns det iaf barn av alla färger och ursprung, där vi bor (nybyggd br ganska centralt) är det också ganska blandat.

  • Hanna skriver:

   Jag ääääälskar Uppsala. En storstad men ändå inte Sthlm. Man slipper stressen i Sthlm men kan ändå ”åka dit och njuta” av det stan har att erbjuda, avståndet dit är ingenting. Jag älskar att Uppsala känns som en storstad och ändå kan man cykla överallt. Man kan ha naturen inpå knuten men ändå ta sig in till stan på 10-15 min på cykel. Underbart tycker jag!

 19. Tror faktiskt inte du kommer lämna Stockholm Elaine – men det är nyttigt att reflektera! 😉

 20. Cissi skriver:

  Hej!

  Men då är ju Karlstad en bra stad för dig 🙂 Jag kan rekommendera Kronoparken, där jag själv bor. Det är Karlstads största stadsdel där vi är en skön mix av alla möjliga typer av människor; studenter, ekonördar, företagare, rikeknösar, arbetslösa, Sverigefödda, utlandsfödda osv. Vi har nära till stan och nära till skogen. Det är som en liten stad i staden.

  Tack för en fantastisk föreläsning på Karlstad CCC i förmiddags, nu känner jag mig taggad att tackla härskare och ska öva på att göra det med finess!
  (Oh, jag vågde svänga in superlativ trots att jag har en blå-grön personlighetstyp 🙂 )

 21. Ruffie-Lina skriver:

  Eskilstuna, kom hit vettja! 😉
  En väldig variation på folket i stan och har inside information från i alla fall en förskola utanför centrum som har mycket blandade nationaliteter och pedagoger som pratar hemspråk med dom mm. Sen visst, finns det segregation till viss del det finns det alltid men en trivsam stad där du springer på alla möjliga olika människor.

  Förstår verkligen hur du menar med hektisk stad, det är den absolut största anledningen till varför jag aldrig skulle kunna bo i Sthlm.. Född där och mamma o pappa som kommer därifrån, men inte orkade bo kvar. Pappa blev knäpp på alla parkeringsböter tillslut 😉

 22. F.M skriver:

  Uppsala, världens bästa stad – kunskap, mångfald, mysiga gränder, nära till Sthlm och Arlanda, lagom dyrt, nära till naturen!

 23. Selma skriver:

  Jag är uppvuxen i Karlstad och lämnade så fort jag fick chansen. Jag är ”bara” halvsvensk och kan säga att toleransen för mångfaldighet är extremt låg i Karlstad. Jag har inga barn än och vet inte hur jag kommer göra den dagen. Jag vet dock att det absolut viktigaste jag vill ge dem är att MÅNGFALD ÄR BÄST!!! Precis som du säger, alla ska vara olika och det ska de bara ta för givet. Samtidigt som jag inte kan tänka mig att bo i en hektisk storstad. Min ”lösning” är att flytta till mellanstor stad i England 🙂 har spenderat en del tid där och tycker att till exempel Bristol är en fantastisk stad. Men ja, kan erkänna att dethär dilemmat håller mig vaken om nätterna ibland… Kram på dig Elaine! Du är så himla klok.

 24. Adina skriver:

  Det finns ju inget att snacka om, vill du ha mångfald och acceptans och en stad som barn växer upp i, mer eller mindre, utan fördomar om såväl hudfärg som sexuell läggning ska ni ta er till MALMÖ <3 billiga hus vettesjutton, men ni får allt det andra med råge!

 25. AlexandraL skriver:

  Skåne <3 Allt bra finns i skåne! Älskade att bo i Norr, älskade att bo i sthlm. Men skåne. Det vinner allt.

 26. SG skriver:

  Uppsala! Nära Stockholm men ändå lite mindre fast med allt man behöver. Otroligt fin och mysig stad med nära till allt och önskar man storstadspuls tar man tåget 40 minuter! Jag älskar Uppsala! Med alla studenter och forskare från all världens hörn så finns det oerhört mycket spännande människor här dessutom.

  • Hanna skriver:

   Kunde inte sagt det bättre själv! Skulle aldrig lämna Uppsala. Läget med närheten till Sthlm/Arlanda. Storstad men ändå kunna ta sig genom hela Uppsala på cykel om man så vill. Människorna är en salig blandning och allt man behöver finns i den här stan tycker jag.

 27. Eva skriver:

  Tycker också att Stockholm är oerhört segregerat.

 28. Emelie skriver:

  Vill du ha mångfald så rekommenderar jag malmö! underbar stad

 29. Sofia skriver:

  Själv har jag bott på många olika ställen i sve o utomlands före vi landade i Sthlm.här har vi hittat hem! Vacker stad,närhet till fin o mkt natur,mångfald etc.
  Jag kan inte för mitt liv förstå människor som gillar bilstaden Göteborg! Huvva! Klarar knappt av att va där en helg.sen regnar det ju jämt där!
  Malmö är dock trevligt och med mångfald.
  Men Elaine du kommer inte lämna Sthlm.jag gissar att du,liksom oss andra,har din själ där.

Lämna en kommentar