Slang i halsen


Goddag mina bedövningssprutor. Gud vilken morgon. Jag var på gastroskopi och kräktes halsen ur mig. Vi har magcancer tre led i familjen och det brukar komma runt 30 men på männens sida. Oavsett så var det dags att kolla läget. Gud så obehagligt det var.

IMG_2250.JPG

Jag fick bedövning i svalget vilket gör att jag inte får äta på ett tag. Jag kan råka svälja hamburgaren i lungorna. Vilken grej! Men duktig var jag.

IMG_2249.JPG

Jag som har lidit av panikångest var lite rädd att det skulle komma tillbaka. Men jag hade liksom inget annat val än att försöka vara lugn, undersökningen skulle göras. Tyvärr så hann de inte ta alla prover så nästa gång vi gör undersökning så söver de ner mig. Låter gött!

Har ni gjort en gastroskopi nån gång?

Bloggvännerna har ordet

45 svar till “Slang i halsen”


 1. Sara skriver:

  Uusch! Förstår precis hur du kände dig, har gjort gastroskopi två gånger, första gången så trodde jag det skulle vara en piece of cake. Det var deet inte. Sjuukt obehagligt, fick hulkningar hela tiden och ville bara kräkas upp den där jäkla slangen. Andra gången gav dem mig lugnande! DEt var en av de bästa sakerna jag gjort i hela mitt liv! Minns ingenting av gastroskopin, och jag har aldrig skrattat så mycket som efteråt! Blev helt hög och somnande när jag kom hem – utmattad av allt skrattande.

 2. Linda skriver:

  Hua. Det låter alldeles otroligt obehagligt! Jag hade nog behövt lugnande om jag hade gjort det!

 3. nillea skriver:

  Jag kräktes oxå och de fick avbryta men hade tack och lov sett tillräckligt för att jag inte skulle behöva få en ny tid. Men ska jag göra det igen kommer de söva mig, fast det känns lite obehagligt nojar över ”tänk om jag inte vaknar utan fastnar i en mardröm”Helfånigt jag vet..

  • Lise skriver:

   Jag har blivit nedsövd en gång, inte pga. det skälet utan pga. en brusten blindtarm – men att vara sövd är som att kopplas bort. Oroa dig inte, du kommer inte kunna drömma på ngt sätt! Du märker verkligen ingenting! Lycka till!

   • Nillea skriver:

    Tack, känns bra att höra. Tyvärr är ju inte nojor särskilt logiska

   • Eva skriver:

    Hej jag gjorde Gastroskopi i går morse 29 december 2020 med narkos , men så obehagligt efteråt jag fick hosta o irritation av slangen , kan bli så sa syster innan jag åkte därifrån hostar i dag också men inte lika mycket som igår , har ont i magmusklerna idag som jag hostade igår . Men dom hittade inget fel i magen , magkatarren va det nån röd prick som doktorn inte kunde säga va det va men jag hade inflammation i halsen efter halsbränna och så . Skulle fortsätta med ometrazol och gaviscon . Så får vi se om jag kanske måste göra om de eller inte.

 4. Malin skriver:

  Jag har gjort gastroskopi och koloskopi (kamera in genom andra änden…) flera gånger då jag har en kronisk inflammatorisk magsjukdom. Så obehagligt båda grejerna, men SÅ viktigt att göra det för att kunna få rätt hjälp om det skulle vara något fel. Tycker det är så jäkla coolt när man kan se på de där skärmarna hur det ser ut inuti kroppen (helst när jag mår bra då, annars är det bara sår och blod typ).

  Ha en fin dag!

 5. Anna skriver:

  Jag har inte gjort gastroskopi, det låter inte speciellt trevligt. Däremot har jag gjort koloskopi, 1,5meter slang upp i tarmen. Det var det V Ä R S T A jag gjort någonsin. Sån obeskrivlig smärta. Då hade jag ändå morfin i kroppen. Men oavsett hur illa dessa undersökningar är så är det ju klart bra att de finns. Men kul är det inte.

 6. Ellen skriver:

  Ja, fyy! För några veckor sedan. De ville kolla om mina halsproblem hade med magen att göra. Det var som att någon stoppade ner en sopkvast ner i halsen och vidare ner i magen. USCH! Men såklart fantastiskt att det finns, även om det är obehagligt.

 7. Ninni skriver:

  Åh, det är så hemskt!! Belöna dig med att genast gå ut på stan och köp något fint för nu har du varit duktig. Mig fick dom söva för att lyckas.

 8. Olivia - småbarnsmamma som drömmer om England skriver:

  Väldigt snygg blå kappa!! Det man ser av den iallafall 🙂 det vankas belöning då låter det som !!

 9. Emma skriver:

  Bra jobbat av dig och hoppas att du får äta snart!
  Intressant att läsa att du lidit av panikångest, det har du inte nämnt tidigare va? I samband med att jag börjat högskolan åkte jag på er riktig panikångestatack som varade i ca 20 min, bland det obehagligaste jag någonsin varit med om, fruktansvärt på alla sätt och vis! Hade varit intressant fall du ville dela med dig om dina erfarenheter och hur du tagit dig ur panikångesten, så länge det inte känns för privat så klart! 🙂 Kram

 10. Cecilia skriver:

  Ja det har jag gjort. Bedövningsspray i halsen är äckligt för bara känslan av bedövning får en att vilja kräkas. Sen räckte inte det för mig, så alla gånger jag gjort det är jag fullständigt knockad av lugnande medel och vaknar upp en timme senare 🙂

 11. Tove skriver:

  Jag brukar inte vara så mjäkig av mig men gastroskopi var bland det värsta jag varit med om! Blev inte erbjuden lugnande och bedövning i svalget my ass!! Hjälpte nada! Låg o kräktes/hulkade KONSTANT, fick knappt luft. Och den korta stunden som det ju ändå är kändes som timmar!! Var helt söndergråten/hulkad/slemmad (hehe fresh) efteråt, fick också lite gamla panikångesträdslor just pga hur utsatt o maktlös man känner sig. Du ska vara stolt över att du genomfört det och måste säga att du ser oförskämt fräsch ut efteråt!! Heja heja! Unna dig nåt gott när du väl får äta igen 🙂

 12. Tittij skriver:

  Jag har också gjort gastro. För mig var det värst innan.
  jag var sjukt nervös och skakade som ett asplöv. Var nära att börja gråta när jag skulle gå in. Tvingade maken att följa med och hålla handen och fick en jättegullig sköterska som satt och klappade mig på benet och pratade lugnande. Fick en lugnande spruta men tyckte inte den hjälpte (vilket den säkert gjorde, frågan är hur mycket jag hade skakat utan den 😉 )

  Men när de sen väl satte igång så tyckte jag det gick helt ok. Visst var det jättejobbigt när de gick förbi svalget, men i övrigt kommer jag ihåg att jag tänkte ”men det där var väl ingenting, kan göra en ny undersökning på en gång”.

  Men nu är det gjort! Unna dig nåt gott att äta ikväll när bedövningen släppt! En stor bytta Häagen Dasz till exempel 😀

  • Elle skriver:

   Kände precis samma sak.
   Alla hade skrämt upp mig men sen efter så tänkte jag ” Öhh var det inte värre”.
   Kul att det kan vara så olika för alla! 🙂

 13. Hope skriver:

  Stackars dig 🙂 sövning är gött hehe men kan vara lite pinsamt efteråt om man gör som jag, vinkar och ger slängkyssar till personalen. Min man tyckte att jag var hemskt jobbig men det gick tydligen inte att hejda mig. Har visat rumpan också när jag gjorde en koloskopi, var så pruttig efteråt så hann inte ta på mig och toaletterna låg ute i korridoren. Nästa gång så kommer det säkert att gå bra Elaine.
  Hoppas att du har fått i dig lite mat nu.
  Kram

 14. Dujaghanvi skriver:

  Usch! Gjorde det en gång och gör aldrig om det om de inte söver mig. Fick panik för att jag inte fick någon luft och var helt övertygad om att de alla i rummet var ute efter att döda mig. På riktigt. Kändes så då iaf..;) Hoppas du är ok efter den hemska upplevelsen idag!

 15. Kerstin skriver:

  Om man stönar och åbäkar sig och påstår att man lider av panikångest blir det inte något problem med att få en lätt sövning. Funkar alltid!

 16. Elle skriver:

  Jag gjorde det förra året, och koloskopi där man går in i baken. 😉
  Fast jag tyckte inget av det var så farligt.
  Lite obehagligt med gastroskopin men jag spydde inget och tyckte det var kul att se i magen på sig själv. Speciellt när de drog upp slangen.

  Det var bara vid ett tillfälle som jag tyckte det var lite läbbigt, när det kom in slem som jag inte kunde svälja men de sa att ingen har dött av gastroskopin så då låg jag bara och dreglade så rann det ut. 😉

  Fast, ja, inget jag liksom skulle bjuda in till ” Gastroskopiparty”, så kul var det inte.
  Men alltid bra att kontrollera en extra gång!

 17. Jamtlandshanna skriver:

  Men fy vad hemskt. Jag har aldrig behövt göra en sån och jag hoppas jag slipper framöver också.
  Kramar

 18. Usch och fy! Fick min inställd för att jag var gravid och de inte rekommenderar att söva då. Skulle aldrig i hela mitt liv göra det vaken! Om man tycker 3 min planka är jobbigt vad tusan ska inte en slang i halsen (trots bedövningsmedel) vara när reflexen är biologisk?! Riktig eloge till dig Elaine som genomförde det, riktigt bra gjort!!

 19. Julia skriver:

  Usch din stackare! Inte kul alls, har gjort både gastro- och koloskopi och inget av det var roligt! Bad om bedövning vid gastroskopin men läkaren vägrade och sa att han då minsann aldrig hade hört talas om någon som fick bedövning vid en gastroskopi och sa att jag var ”överkänslig” när jag sa att det hade gjort ont efteråt.. Tyckte att det var hemsk! Men så skönt för dig att du får sövas nästa gång och skönt att få det kollat 🙂

 20. Jag son också lider av panikångest från och till får fan ångest bara av att läsa om detta. Vet också det där obehaget när man måste göra medicinska grejer typ tandläkarn o allt man hoppas är att man inte ska få ett anfall. Sist satt jag på scen och höll i ett panelsamtal. Är dock grymt bra på att maskera det.

 21. Soffan skriver:

  Alltså. Jag borde verkligen göra en gastroskopi, eftersom det finns väldigt stark misstanke om att jag är glutenintolerant. Min mage beter sig helkonstigt och har gjort det i flera år utan att jag sökt hjälp, eftersom jag är panikrädd för gastroskopi. Nu har jag ändå sökt hjälp, fått remiss till gastro, men jag har ombokat två gånger nu!!! Dagen innan undersökningen får jag en sån obeskrivlig ångest så det går bara inte. Jag vet att jag kommer att omboka nästa gång också, jag bara vet det. Vill så himla gärna bli sövd bara, men det finns ingen möjlighet att söva på mitt sjukhus. Vad ska jag göra :'(?

  • Sanna skriver:

   Berätta för dem hur du känner, att du avbokar och avbokar på grund av ångesten. De kanske har möjlighet att remittera dig vidare till ett sjukhus med narkos (hur nu ett sjukhus inte kan ha narkosmöjligjeter!?!?) Glutenintolerans är ju viktigt att undersöka. Lycka till

   • Soffan skriver:

    Tack! Ja så kanske jag kan göra :)! De har narkosmöjligheter på sjukhuset men ingen narkosläkare att tillgå för gastroskopiundersökningar tydligen :/ (narkosläkare måste ju vara med och bevaka hela tiden). Men jag har haft praktik på en Endoskopiavdelning tidigare, och vet att de avskyr när patienter vill bli sövda. Är så nervös för att ringa och be om det när jag vet att det blir irriterade 🙁 Kan man skriva ett brev tro?

    • Ida skriver:

     Vet du jag tycker du ska försöka stå på dig och inte ta åt dig av deras irritation! Jag tycker också att det är läskigt att irritera människor, men det är faktiskt varken mitt eller ditt problem 🙂 Blir de sura så blir de sura, inget du behöver ta åt dig av! Tänk bara att de är kinkiga;) Klart att du ska få bli sövd när du känner som du gör, berätta bara för de exakt det du berättade här. Hör de att du avbokat så många gånger på grund av detta så tror jag inte de kommer att neka dig. Lycka till!

 22. Cissi skriver:

  Jag har också gjort gastroskopi för några år sedan. Som flera skrivit hjälpte inte bedövningssprayen alls. Och kräkreflexen kunde de inte hindra så låg och hulkade i vad som kändes som en evighet. Hade i alla fall en jättesnäll sjuksköterska som klappade mig på håret och sa hela tiden att jag var så duktig. Utan honom hade det nog inte gått.

 23. Karre skriver:

  Man kan verkligen få panik för mindre.. 🙂

 24. daniela skriver:

  har försökt göra men det har inte funkat 🙁

 25. Sanna skriver:

  Oh, jag den skräcken. Jag har också cancer i flera led på mammas sida i släkten och har gjort rekto och skiktröntgen. Men jag var så himla rädd efter rektoskopin att de lät mig göra en skiktröntgen istället för gastro eller koloskopi. Gjorde min röntgen i lördags och hållar tummarna för att vi båda får hålla oss friska. Tycker du var duktig som gjorde det även fast du var rädd.

 26. Linn skriver:

  Jag gjorde en gastroskopi i våras. Så fort de sa att det skulle göras en sån fick jag panik bara av att prata om det. Dom försökte övertala att iallafall försöka göra det men jag kunde inte ens prata om det utan att få panik, gråta och hyperventilera. Så de gav med sig och bokade en tid och lovade att jag skulle få sova. De lovade att inte ens försöka övertala när jag väl kom dit.

  Dagen kom och jag lyckades ta mig dit, nervös till tusen. Kom in i rummet sköterskan tog blodtryck mm och såg hur livrädd jag var. Dom kom in, satte nålen och vips så sov jag! Vaknade efter typ 10 min och blev flyttad till ett annat rum för att piggna till. Kände INGENTING!!!!! visst jag var lite seg under dagen men herregud jag hade faktiskt klarat en gastroskopi, fy fasen vad stolt jag var!!!!
  Elaine, be om att få sova så klarar du det galant!!!

 27. Karin skriver:

  Usch, det där lät inte trevligt. Otroligt bra gjort av dig att gå och göra det dock, allt är bättre än att få cancer.

 28. Maline skriver:

  Gjort detta två gånger. Första gången var det sjukt jobbigt men andra gången var jag riktigt lugn och då gick det väldigt lätt. Minns att läkaren undrade om jag ville ha lugnande innan och när jag tackade nej nickade han imponerat och sa ”ojdå, hardcore minsann” haha. Men visst smakar bedövningssprejen väldigt underligt! Typ banan och lakrits? Som de där godiskulorna som finns, vad heter de nu igen… filidutter? Aja. Nu har du gjort det och överlevt, bra jobbat 🙂

 29. Lena skriver:

  Det är inte att leka med! Gjorde gastroskopi direkt följt av koloskopi.
  Först hulkade jag som en galning, trodde att knäskålarna skulle komma upp ett tag. Sen fick jag så mycket lugnande att jag älskade hela världen. Efter att det var klart frågade sköterskan om nån kom och hämtade mig, svarade Nope med ett fånigt flin. Hon föreslog att jag skulle ligga kvar en stund på en brits i alla fall. Jag mår fint svarade jag och gick rakt in i dörrkarmen. Blev ledd till en brits med bestämd hand..

 30. Hanna skriver:

  Jag har gjort gastroskopi en gång och hade mycket problem med panikångest då. Dom jag mig lugnande och då var de inga problem, har bara diffusa minnen av det!

 31. Helena skriver:

  Gjorde gastroskopi när jag var 18, för fem år sedan. Var så rädd och nervös inför det och de var snälla nog att ge mig TRE lugnande sprutor. Jag minns nästan ingenting. Småfragment sådär. Obehagliga sådana dock. Jag tror jag ringde till sjukhuset 235432 gånger innan undersökningsdagen för att fråga om de verkligen, verkligen inte kunde söva mig, men enligt deras policy sövs bara barn under 15 och så var det med det. Det gick ju finemang ändå och de hittade ingenting dumt.

 32. moa skriver:

  Har gjort både en Gastro- och koloskopi när jag var 16. Är så glad att jag fick vara sövd under det. Mådde dock rätt dåligt efter och uppvaket var inte riktigt min grej. Är dock glad att jag slapp vara vaken som du var! You go giiiirl! FiFitnessFitnesszilla klarar allt!

 33. S skriver:

  Jag har nyligen gjort gastro och var riktigt rädd innan för att jag hade läst flera skräckhistorier. Bad om lugnande eftersom att de inte nämnde det. Fick bedövning i svalget samt medel genom en kanyl och blev avslappnad men inte trött eller konstig på något sätt. Kräktes ”luft” hela tiden men det gick jättebra. Sjuksköterskorna var verkligen proffsiga 🙂 inte alls så farligt. Fick gå hem direkt men kände en halsflussliknande känsla i halsen i två dagar.

 34. alexandra skriver:

  Yes, och man kan be om att bli sövd.. Hade aaaaaldrig gjort det vaken!!

 35. Eva Åström skriver:

  Hej jag gjorde Gastroskopi i går morse 29 december 2020 med narkos , men så obehagligt efteråt jag fick hosta o irritation av slangen , kan bli så sa syster innan jag åkte därifrån hostar i dag också men inte lika mycket som igår , har ont i magmusklerna idag som jag hostade igår . Men dom hittade inget fel i magen , magkatarren va det nån röd prick som doktorn inte kunde säga va det va men jag hade inflammation i halsen efter halsbränna och så . Skulle fortsätta med ometrazol och gaviscon . Så får vi se om jag kanske måste göra om de eller inte.

Lämna en kommentar