Sluta fråga är ni snälla <3


IMG_1821.JPG

Förstår inte vart man vill komma med en sån fråga. Alla välvilliga råd mottages hjärtligen och om min son kommer tappa ett ben om han inte börjar potträna innan 2.5 år så förstår jag frågan. Men annars vet jag inte vad jag ska har för glädje av alla dessa ”har din son fortfarande blöja”-kommentarer. Varför i hel friden orkar man bry sig om det? Jag skulle aldrig ork bry mig och en person har en 5-åring som har blöja – vad tusan har jag med det att göra? Om jag har vänner vara son inte säger de 10 orden man ”ska” vid ett års ålder, varför ska jag ens benämna det? Jag tror de vet att deras son inte pratar och jag tror ni som frågar om Matheo har en blöja vet att han har det. Jag älskar råd, man avskyr syrliga frågor utan konstruktiva råd och välvilliga tankar bakom.

Så när ni som frågat poppar frågan så tänk på svaret här ovan. Och har ni liknande frågor se på svaren nedan.

IMG_1825.JPG

Vad tycker ni förresten om dessa syrliga frågor som folk kan ha? Och Sara, du och alla andra menar säkert inget illa, men det blir illa. ❤️Kram!

Bloggvännerna har ordet

44 svar till “Sluta fråga är ni snälla <3”


 1. Fredrik Ö skriver:

  🙂 Du är sån chef!
  Sitter och läser ikapp och flabbar på var och vartannat inlägg.
  Även om du har uppdaterat utseendet på bloggen rätt mycket så är det skönt att se att innehållet (du) är det samma!
  Jag tycker mig se att grammatik/rättstavningstrollen har försvunnit, eller iaf slutat kommentera!
  Ha det bäst E och ha det så härligt med familjen!
  //Fredrik

 2. Jamtlandshanna skriver:

  Ja, alla barn är olika och det är upp till föräldrarna att avgöra vad dom är bäst för barnet. (Något de väldigt ofta är väldans duktiga på!)
  Tråkigt med sånna där kommentarer!
  Kram

 3. H skriver:

  Stridspiloter har blöja för att kunna göra långa flygningar. Ingen toalett i ett litet stridsflygplan inte! Tänk på det nästa gång ni ser Top gun 😉

 4. Hanna E skriver:

  Barn är olika och visst är det skönt när de är blöjfria, men det går inte att jäkta. Våra två barn var helt olika, den ene fixade att sluta med blöja vid 2.5 år, den andre klarade det inte. Han brydde sig inte alls om han kissade ner sina byxor, så det blev blöja ett år till. Å andra sidan så blev det färre olyckor och vi kunde nästan med en gång sluta med blöja när vi åkte långt med bilen eller skulle ta bussen eller något sånt. Det gick helt enkelt mycket smidigare att sluta med för tvåan än för ettan, även om ettan slutade lite tidigare. Med ettan var jag lite mer jäktad, jag ville undvika att ha två blöjbarn när tvåan kom och då var ettan 2 år och 10 månader.
  Om jag hade vetat då vad jag vet idag så hade jag nog väntat ett litet tag till med att få ettan att sluta med blöja för även om han fixade det så är jag inte säker på att han var redo på samma sätt som tvåan var.

  Det finns plus och minus med allt och när det gäller barn så finns det inga absoluta sanningar enligt min erfarenhet.

 5. lillajag skriver:

  Jag tänker så här: Antingen har man inte barn själv, eller så är man inte en särskilt insiktsfull person. Är man både och så vet man nämligen att man inte bör ha åsikter om andras föräldraskap, för ärligt talat, hur mycket tillbakakaka har man inte redan käkat för alla dumma saker man sagt utan att ha förstått bättre?!

 6. Fru K - Seattlemamman skriver:

  Jag blev nyligen tillfrågad om jag var gravid eftersom jag var nykter på en middag. Följdfrågan – innan jag ens hann svara – var om min bordsherre (en kollega jag definitivt inte har ihop det med) var pappan. När jag förklarade att nej, så var inte fallet, bad den som frågat om ursäkt och sa ”jag är så klumpig ibland”. ”Bevusligen” sa jag och minglade därifrån. Folk är inte kloka…

 7. Linn skriver:

  Men för i helvete, Sara! Åh, blir så trött, vissa saker ska man bara skita i (haha, passande i sammanhanget).
  Min stora pojk har inte lärt sig en enda sak före han själv verkligen velat och bestämt sig. Blöjan sa han tack o hej till när han var 3,5 för då var HAN redo och vi hängde på, hade inte funkat en sekund tidigare.

 8. Jenny skriver:

  Jisses. Vem bryr sig. 2, 5 med blöja eller 5, 5 år med blöja…inget onormalt. Min son är 2, 5 år och pratar inte mer än några ord. Vissa är väldigt snabba att kommentera det, antagligen för att de själva vill må bättre. Barn är unika och fantastiska. Finns ingen anledning att jämföra dem. ♥♥♥

 9. Therese skriver:

  Ställer man en sån dum fråga som Sara så menar man illa. Man ÄR ute efter att såra. Tyvärr är inte den sista idioten född än…

 10. Lisa skriver:

  Den värsta frågan av dom alla:
  ”Ska inte ni skaffa barn?”
  ”Ska inte du skaffa lite hyfs?”
  Tänk om jag vågade svara så. Efter år av barnlöshet blir jag bara tom på insidan av sånna oupplysta människor.

  • Åh! Jo! Svara så!
   Nu har folk visserligen slutat skamma mig för att jag är 38 och inte har barn men satan så trött jag blev på att folk frågade om jag inte skulle ”skaffa karl snart eller åtminstone barn, du blir ju liksom inte yngre”.
   Eh? Pardon min utrikiska men dra för fucks sake åt helvete!
   Till slut, efter ååår av ohyfsade frågor, svarade jag att jag inte ville ha några (inte helt osant i det läget heller), då blev det tyst.
   Du har full rätt att svara som du vill på en så enormt tanklös fråga!
   Folk är fan dumma i huvudet…

   • Lena skriver:

    Är 43 och svarar på frågan:
    -Ska inte du skaffa barn?
    -Är det så självklart att alla kan få barn?
    Brukar bli en skön obekväm tystnad då. Barnlösheten är självvald men att svara det leder till en jäkla massa frågor, råd och förmaningar.

 11. Terese skriver:

  Min pojk var 3 år. På en vecka var han i princip torr dygnet runt. Har precis aldrig haft med mig ombyte eller så. Han var mogen. Vet andra som slutat tidigare och klarat det men oxå en massa som känner sig tvingade att sluta med blöja på sina barn och istället får byta kläder/sängkläder i tid och otid.
  Fattar inte viljan att jämföra barn – dumt och ogivande.

  • Hanna skriver:

   Precis så var det för oss också. Barnet hade blöja länge, men bestämde sig plötsligt för att sluta och blev blöjfri från en dag till en annan.

 12. Rebecka Andersson skriver:

  Hej Elaine!
  Varje gång jag går in på din blogg åker självkänslan i topp. Ville bara säga tack för den energi och värme du utstrålar. Du ger en egoboost som alla behöver! Puss och kram!

 13. Anna skriver:

  Här sitter jag och blir ledsen. Ledsen för att jag som förstagångsförälder är nojig över mitt barns välmående och diverse saker som han bör/borde/ska lära sig. Han är bara sex månader och har redan fått massa tänder och väldigt ont, därav fick vi matvägran på köpet. Råkade nämna det på föräldragruppen och innan jag ens hann hem så hade jag fått ett sms av mammorna som undrade om jag ens hade brytt mig om att ringa o prata med BVC?!?
  Åh, tänkte jag. Tror hon att jag vill att mitt barn inte ska äta? Jag väljer dock att inte beklaga mig offentligt eller vara orolig och visa det inför andra än i familjen, så det kanske framstod som att jag inte brydde mig om mitt barns bästa och därför behövde bli upplyst om att BVC nog är ett bra sätt att få honom att äta!

  Det är så lätt att dömma någon, enbart baserat på vad man ser på någon minut. Vad hon inte vet är att jag ju fått extra tider på BVC för detta och att de till och med ringer och hör hur det går utan att jag bett om det.
  Jag hade önskat att folk i allmänhet la lite mer energi på sitt eget än att stirra på vad jag gör. Jag vill bara mitt barns bästa.

  Stor kram till dig E, du verkar helt fantastisk och din familj likaså!

  • Sa skriver:

   Försök och strunta i vad dom säger och lita på dig själv alla vill sitt barns bästa. Själv har jag fått höra att jag är en dålig mamma gör att jag började ge min som gröt vid 3,5 månader men hellre en nöjd bebis än en hungrig. När jag bjöd hem föräldragruppen på fika så gick jag höra att vi har alldeles för mycket leksaker vilket inte är bra för barnet ! Sen ringer dom och frågar om dom kan komma hit och leka med alla våra leksaker eller köpa några för 20% av vad dom kostar ! Vill dom träffa oss eller utnyttja oss för leksakerna ? Fick även höra att det är något fel på min son som sover 12 timmar i sträck på natten, men han sover ju knappt på dan. Listan kan göras väldigt lång. Man får höra ett och annat av andra föräldrar som tror att dom vet bäst och kan allt. Men alla barn är olika och det är väl tur att alla människor är olika? Det gick faktiskt så långt så jag mådde dåligt att umgås med vissa i gruppen så jag slutade gå dit. Började prata med andra mammor på köpcenter, lekplatsen och öppna förskolan och byggde upp en annan vänskapskrets som jag mår bra av …. Vill ha. Bara ha fruktpure med ris ett par veckor så får han väl äta de ? Och lita på dig själv som mamma. Du gör allt för ditt barn ska må bra och utvecklas och vara lycklig ! Kram på dig !

   • Anna skriver:

    Tack! Inte trodde jag att det skulle bli så här när man fick barn. Att plötsligt så har alla en åsikt om hur jag gör/inte gör. Det har gått så långt att jag valt bort den mötesplatsen där dessa mammor befinner sig. Önskar jag var starkare och orkade/vågade säga till direkt utan att bli ledsen först. Men jag är inte där ännu, men min magkänsla var rätt och BVC bekräftade den. Jag ger min son det han äter, just nu är det fruktpure och gröt. Tids nog släpper det som är och annat ska gå att få i honom. Det får ta lite tid bara!
    Vad tråkigt att höra att de mammorna beter sig så, för mycket leksaker kan man nog inte ha! De är säkerligen bara gröna av avund! Själv har jag fått höra att vi har för lite leksaker! Aldrig är de nöjda!
    Vad vi måste komma ihåg är att vi inte är perfekta, inte heller kommer bli och behöver inte sträva efter det heller. Istället gör vi så gott vi kan för att vårt/våra barn ska ha det så bra som möjligt!
    Kram på dig!

 14. D. DeMarkey skriver:

  Alltså jag blir ganska irriterad på sånna kommentarer, vad har folk med det att göra, varför gillar man att ”trycka upp” såna kommentarer hos folk. Jag har aldrig själv råkat ut för det och om jag har något att kommentera som kan vara lite chockande som att en 5åring skulle ha blöja tex. så tar jag det med min man som är min bästa vän, men sen får det vara, sen behöver jag inte gå vidare och trycka upp det hos någon. Det är inte min business som du säger, men visst kanske jag kommenterar det men det stannar hos mig och min man eller min blogg utan namn och bara som en åsikt.

  Men du, har din son blöja fortfarande??? 😉 SKOJA!!
  Vad är paniken liksom, låt barn vara som dom är, så blir dom mer säkra på sig själva, utan alla pekpinnarna.

 15. C skriver:

  Du är en stor förebild för du kan något som eftersträvas- att ge svar på tal SAMTIDIGT som du lämnar diskussionen med känslan av att du inte vill något ont tillbaka!

  DET ÄR POWER.

  Att verkligen förstå störstavalltärkärleken.

 16. Jennie skriver:

  Blir så less på denna hets på alla barn! ”Går hen inte än?” ”Har hen fortfarande blöja?” ”Sover hen inte själv än?” ”Vad otydligt hen pratar” ” har hen fortfarande napp?”
  SLUTA!
  Tror ingen menar något illa men jag tar illa upp…!

  Min son har varit ”sen” med vissa saker.
  Han slutade med blöja nu i våras och då var han 3,5år men när han gör No2 så kan han enbart göra i blöja fortfarande.
  Försökte förra sommaren och även lite då o då efter det men han var inte mogen för det då helt enkelt!
  Sover fortfarande i våran säng (ja, lite ”erotikdödande” men han har ju en lillebror nu ändå ;))
  Hade napp till i vintras rätt ofta men inte nu förutom på natten.
  Jag va inte alla stressad över detta utan lät han ta det som han ville och han är inte ett sämre barn för det, men jag har blivit stressad pga alla andras reaktioner hela tiden…

 17. Sofia skriver:

  Helt fantastiska svar! Vår äldsta (blir 3 i december) har fortfarande blöja och så får det vara med det. Han är inte mogen att vänja sig av med den och vi har dessutom fullt upp med lillasyster. Men visst är det jobbigt med så mycket oombedd coaching man får som förälder. Vår grabb är lite kinkig när det gäller mat och då får man ju mååååånga tips och kommentarer på hur man kan göra. Säger så här: vi är hans föräldrar och tro mig, vi har provat det mesta och vet vad som fungerar eller ej.

 18. Olivia - småbarnsmamma som drömmer om England skriver:

  Inte heller kul dock om det nu var en helt oskyldig fråga från Sara som inte menade ill eller att reta upp någon, att bli utdömd helt av alla… jag förstår att frågan kan reta upp. Har två barn och en bebbe i magen. Jag har fått massa kommentarer. Men lite synd att idiotförklara Sara i kommentarerna. Elaine tog ju upp frågan angående olämpliga eller olämpligt ställda frågor, hon ville inte diskutera Sara som person.

 19. Hannah skriver:

  Alltså, dessa inlägg är fantastiska! Under senaste utbildningen på jobbet fick jag veta att min utmaning är att ta en konflikt eller argumentera med de som är dominanta! Är själv mer försiktig & lägger mig platt. Din blogg lär mig (och säkert många andra) att det är ok att säga ifrån om man inte blir ok bemött! Du verkar vara en fantastisk person, fru, mamma & vän! Att du är trevlig vet jag efter föreläsningen i Göteborg! Tack för allt du delar med dig av! Stor kram.

 20. Lina skriver:

  Saras kommentar var verkligen störd. Ville nog sätta dit dig på ngn punkt. De flesta barn är inte redo att börja träna förrän 3-4 års ålder så Sara ville hitta lite fel men misslyckades fatalt

 21. maja (tvåbarnsmorsa) skriver:

  Det finns bara ett svar på alla dessa dumma frågor om barn: ALLA barn är OLIKA! Puss och kram på dig Elaine

 22. Annapannacotta skriver:

  En annan klassisk fråga från deltidsarbetande mammor till heltidsarbetande tvåbarnsmorsa är:

  OJ! Arbetar du HELTID? Blir det inte långa dagar för barnen?

  Svar: Nej min sambo och jag gör så att en lämnar och den andra åker tidigt till jobbet för att kunna hämta.

  Feministen i mig vill fortsätta med: Men OJ! Träffar inte dina barn sin pappa lika mycket som DIG? Blir det inte väldigt lite tid för dem med pappan. Hur tänkte du med karriär och framtida pension?

  • sandra skriver:

   Och jag som jobbar 60% för att kunna ha min 2åring hemma (pappan jobbar 80%) får höra: ”Jaha, och när ska du sätta henne på förskola så du kan jobba heltid då?”. Hur man än gör är det nån som stör sig…

 23. Jag är gravid i vecka 20 just nu. Blir TOKIG på alla råd jag får men aldrig har bett om. Fick ett totalt ras på mina svärföräldrar nyligen för att de satt och pratade om amningens heliga förträfflighet med min man, över mitt huvud, under tiden jag satt bredvid. Jag konstaterade diplomatiskt att jag inte kan utgå från att det kommer fungera, eftersom det inte alltid gör det. Gissa om de såg rött? Till slut lämnade jag diskussionen på ett ytterst dramatiskt sätt. ÄLSKAR när det blir dålig stämning och hoppas att de kniper käft i fortsättningen.

  Och innan det här barnet ens är fött så har folk börjat tjata om syskon. Är de inte kloka!? Jag genomgår mina mardrömmars graviditet just nu, det har hittills varit 20 veckor av plågor.

 24. Carin skriver:

  Tack för att du ger råd till oss som inte visste hur vi skulle skydda oss mot råd vi inte bett om. Numera avskyr jag orden ”hon menar bara väl”. Så kan det säkert vara, men vad göra då man inte känner det så. Jag hade behövt dina repliker då min dotter var liten.

 25. Daniela skriver:

  Elaine, du är underbar! 😀

 26. S skriver:

  Alltså hörni, ibland kan jag tycka att stämningen i bloggen blir väldigt hård (snarare kommentarer än Elaine). Elaine får ngn slags gudsstatus ibland så att alla bloggläsare ska komma till akut undsättning. Sara är också en person som nog inte är störd som det hänvisades till i kommentererna, och menade med största sannolikhet inte att sätta dit Elaine. Gjorde hon det är det en annan femma, men vet vet – Sara kanske har ett lika gammalt blöjbarn hemma och ville diskutera frågan, eller ärligt undrade – jag har själv inte barn och hade också spontant kunnat fråga kring det.

  Elaine, det här är alltså ingen kritik mot dig men jag har själv varit med om samma sak i din blogg. Jag höll inte med dig om en sak, och sen blir man totalt dumförklarad i kommentarerna. Kan inte vara kul för Sara att läsa.

  Så snälla söta rara medmänniskor, den som ni just menar att ”hur kan hon fråga så folk är dumma!’?” sitter ju antagligen och läser era kommentarer. Värt att tänka på!

  (Och nej, jag är inte Sara)

  • Olivia - småbarnsmamma som drömmer om England skriver:

   Jag tycker också att det kan bli lite för hård stämning ibland.. lite trist! Men vi tänker alla olika och jag vet att alla olika kommentarer uppskattas. Som en gott och blandat påse men jag tycker inte om när alla går på en speciell person. Ord som att hon är störd tycker jag blir tråkigt..

  • sara skriver:

   Ha ha jag är Sara:)

   Självklart menade jag inget illa eller ville såra någon med min fråga, och hade jag vetat att svaret skulle bli både tyket och en idiotförklaring så hade jag självklart låtit bli att fråga. Inser nu att det var en extremt öm tå att trampa på och det ber jag om ursäkt för.
   Men som person/medmänniska/retoriker måste man väl inse att det finns andra sett att bemöta folk plumsiga frågor/uttal på annat sett än att vara elak, tyken, tuff och hård?! Vad tjänar det till? Vem vinner på det?
   Och vad som än sägs eller skrivs så tar jag verkligen inte illa upp eller blir ledsen. Tar det inte personligt utan blir snarare något frågande till folks arga inställning…Hur mår ni egentligen? Är livet tufft och hårt mot er i övrigt, så detta blir som en slags lättillgänglig ventil? Eller är det något annat som får er att bli så otroligt upprörda och arga över en simpel fråga?
   Jag vet att jag inte är störd eller en idiot pga en fråga jag ställe på ett öppet forum=en blogg, och det räcker gott och väl för mig!! 🙂

   • Lina skriver:

    Modigt att svara Sara, men måste bara påpeka att jag kan inte tolka din kommentar på det sättet du beskriver än hur jag försöker. Eller så har jag inte fattat den specifika bilden du kommenterat och kontexten.

    Ungefär så irrelevant som att fråga en kvinna om det är en BH som du har under tröjan när det visar sig att säkert 98% kvinnor har BH och i sonens fall så har 98% av barnen i detta landet i den åldern blöja.

    Och anledningen till att jag kommenterade är att Elaine som mamma till en yngre son än mig ändå verkade få din kommentar som en verklighet, att det är legitimt att folk undrar redan vid den åldern om barnen bär blöja. Därav jag reagerade och ville få henne och andra att förstå att det är inte ens vanligt att vara blöjfri i den åldern!

    Lågt att beskylla folk för att ha problem med sigsjälva, ett tröttsamt svagt vapen

 27. Ylva skriver:

  Hojja, blir SÅ leds på sådana frågor. Min dotter slutade självmant i somras, 3 år och 3 månader gammal. Jag vägrade stressa henne som jag ser föräldrar göra, och deras barn kissar alltid på sig. I och för sig så gör ju barn det, men jag tror att jag i och med att jag lät min flicka känna efter själv när det var dags, så har inga missöden ännu hänt.
  Hon har fortfarande napp och många måste kommentera det hela tiden. Brukar svara ”och?” och då har folk inget mer att säga.

 28. Annika skriver:

  Inser att jag inte kommer ihåg när min 9åring slutade med blöja. Min äldsta minns jag däremot att hon blev blöjfri samma sommar vi skaffade hundvalp. Tänkte vi kunde ta alla pölar på samma gång liksom. Men kontentan är väl: vem fan bryr sig om hundra år .

 29. Therese skriver:

  Haha… du är underbar! 🙂

 30. Ida skriver:

  Jättebra och härligt vassa repliktips! Tack!
  PS Om det blir aktuellt med fler kids vill jag gärna tipsa om EC. Du som är så bra på kommunikation kommer älska det, det är ett fantastiskt sätt att öka kommunikationen med barnet. Inte svårt heller. En bonus är att de flesta EC:ade barn blir helt torra innan tvåårsdagen, så man sparar mycket slit med bajsblöjor 🙂 hör gärna av dig om du vill veta mer, eller kolla upp Ulrica Casselbrants bok Blöjfri bebis.

 31. Nina skriver:

  Jag är 28 år och jag har blöja. ”Mamma också blöja” som min 2.5-åring säger. Har alltid haft blöja, både han och jag. Han lär dock bli blöjfri till skillnad mot mig.

Lämna en kommentar