En god gärning idag


IMG_1789.JPG

Det utmanar jag er att göra. Jag gjorde en igår i Uppsala. En kvinnas kort fungerade inte och hon verkade haft en pissig dag rent allmänt så när kortet inte fungerade så var det som luften gick ur henne och hon skulle rusa ur Pressbyrån med nästan gråten i halsen. Då tog jag hennes arm och bad om att få hjälpa henne. Hon var för ledsen för att säga jag och protesterade, men då blev jag bestämda men vänliga Elaine:

Nu är det du som tar det lugnt och låter mig betala. Vi har alla skitdagar och idag är det din. Låt mig göra dagen lite bättre, andra har gjort det för mig förut, nu är det min tur.”

Hon drog en halv lättnads suck och lät mig betala. Såg på mig med skamsna ögon som jag snabbt viftade bort genom att ge henne påsen och en det-är-lugnt-blick. Sen skildes vi åt.

Det var en god gärning jag gjorde igår och jag tänkte försöka mig på en till idag. En god gärning i något slag. Är det några till som vill anta den utmaningen så berättar vi vad det blev sen ikväll.

Bloggvännerna har ordet

18 svar till “En god gärning idag”


 1. Jennie skriver:

  Älskar pas it forward ideen ♡

 2. Therese skriver:

  Jag tycker du är en vacker person både på utsidan och verkar vara minst lika vacker på insidan, helt rätt gjort av dig tycker jag. Goda gärningar är bra, bra gjort och du gjorde förmodligen en stor skillnad för den här personen! Det är kärlek!

 3. Annika skriver:

  Helt rätt!
  Jag försökte vara en god medmänniska häromveckan men blev faktiskt grundlurad. En kille i min ålder stod desperat vid t-banan och hävdade att hans plånbok blivit stulen, han behövde hjälp med pengar till buss hem till Västerås. Jag tog ut kontanter och han lovade att skicka över pengar till mig ett par dagar senare. Har fortfarande inte sett röken av dessa (det var över två veckor sedan nu).
  Skittråkigt, men det var dagen efter valet och jag var bitter på samhället och kände att jag orkar inte vara misstänksam mot folk längre. SA det till och med till honom, att jag väljer att lita på honom.

  Äsch:)

  • R skriver:

   Annika, det här är ju helt otroligt – jag tror att jag råkat ut för samma sak? Var med om exakt samma grej på centralen förra hösten. Det var en ung kille i 20-25-årsåldern, såg rätt bonnig ut, tillsammans med en ung tjej. De hade exakt samma historia som du berättade. Gav han en femhundring, hörde aldrig av honom igen.

   Kändes rätt bittert att veta att man blivit lurad men sen tänkte jag såhär: om man lurar folk på pengar, så gör man det förmodligen för att man är i stort behov av cash och inte av pur elakhet. På sätt och vis är det ju ändå ett visst element av välgörenhet. Och dessutom så tar bedrägeriet inte udden av min och din generositet!

   • Annika skriver:

    Hehe ojsan, kanske var samma kille?
    Jag tänker också så. Alltså, oavsett vad det var till så är det inte hela världen. Det enda jag tyckte var obehagligt var tanken på kortbedrägeri (hans fick ju kontonummer) men risken med ett kontornummer är ju väldigt låg. Det är lite olustigt, men jag ska absolut inte sluta tro på att man kan hjälpa främlingar på liknande vis framöver:)

 4. esterii skriver:

  Jo det borde man göra, ska försöka bara man nu stöter på några människor här i skogen.. Men egentligen behöver man inte berätta vad man gör, för den godaste av alla goda människor berättar inte om sin gärningar utan bara gör dem.. ett tack en blick räcker för dem. Dit kommer inte så många:) Inte då jag..

 5. Jessica skriver:

  Din fantastisk blogg gör en god gärning för mig varje dag, jag blir nämligen såå glad av att läsa dina inlägg. Just idag kommer jag göra 3 andra familjer glada genom att skicka kläder samt biobiljetter till dem genom föreningen Giving People och den känslan av välmående kan jag behöva….. Hemma väntar nämligen en sur tonåring som inte får åka med sina kompisar till Köpenhamn över en helg för hennes dumma mamma (jag???).

 6. D. DeMarkey skriver:

  hade gärna velat göra en god gärning, men jag ser typ aldrig någon alls då jag är hemma hela dagarna och till dagis är det bara 70 meter, så det blir inga goda gärningar här inte. Brukar ge en massa fina komplimanger och fina kommentarer som lyfter upp folk däremot, på bloggarna. Är lite av en ”kärleksspridare” på nätet. 🙂

 7. D. DeMarkey skriver:

  Förresten! Otroligt fint av dig söta du, jättefin gest du gjorde. <3

 8. sara skriver:

  Bra idé. Ska verkligen försöka och göra en god gärning varje dag framöver.

 9. Anna Bältmark skriver:

  Du är precis så fin i verkligheten som du är i din blogg 🙂 Är fortafarande euforisk efter retorikkursen. Snart är det dags för Eskil få följa med 😉

  Kram
  Anna (hon som ställde hundra frågor)

 10. Jossan skriver:

  Vad gullig du är!

  Min goda gärning blir att ta med grannens barn på gymnastiken istället för att den den mamman ska behöva åka dit och släpa med en 5-åring och ett spädbarn utöver den jympande 3-åringen.

 11. Marie skriver:

  Du är bäst:-) jag ska försöka med:-)

 12. m skriver:

  Gav blod idag!

 13. ääääääääääälskar det <3 bra inspiration!

 14. Johanna skriver:

  Heja dej!
  Jag satt kvar på jobbet efter vi hade slutat och gick igenom en kollegas pp-presentation som hen ska ha imorgon för första gången, samt kom med lugnande ord och lite pepp. Fick inte tag på någon annan att va snäll mot idag så det får duga =)

Lämna en kommentar