De ”goda” 87 procenten


Julius Hjort skriver om de ”goda” 87 procenten:

Då har SD fått nästan 13% i riksdagsvalet, vilket uppmärksammas runtom. Visserligen var det ju knappast oväntat. Opinionsundersökningarna talade sitt tydliga språk, även om SD underskattades något. Nu ska allehanda proffstyckare ut och kommentera detta, och som de fega och urvattnade karriärister de är, undviker de konsekvent kärnan av problematiken. De stryker som katten kring den – och väntar spänt, hela gänget, på att just någon annan ska ta bladet från munnen och säga sanningen; vad denna SD-framgång handlar om. Men innan dess, och för att något ändå måste sägas, kommer det sedvanliga svamlet. Frånsett de som kompletterar sin bristande kunskap med känslor – de som skriker ”Rasist” uppifrån sin mediala guldtron.

Somliga har svårt för människor av annat ursprung. Andra har väldigt lätt. Somliga bryr sig inte så mycket men föredrar ”sina egna”. Andra undviker rentav ”sina egna” och tycker att det är mer spännande att umgås med folk från andra kulturer. Somliga tänker kostnadsmässigt. Andra tänker känslomässigt. Ett samhälle består av alla inriktningar, och så länge man inte hörsammar dem, är det inte demokrati. Om det skulle visa sig att människor vill ha en mer begränsad invandring måste de få säga det – annars är det inte demokrati.

ViGillarOlika87procent

Kom inte och snacka om att vi är 87%! För jag vet vilka jävlar som gömmer sig bland dom där 87 procenten. Där gömmer sig den till Stockholm nyanlända hipstern som förskräckt flytt från Alby till det vita Södermalm. Där finns moderaten som beklagar sig för vännerna över att dotter träffat en muslimsk man eftersom ”araber har så efterbliven kvinnosyn”. Där finns den tunisiska tjejen som utanför Sturecompagniet sa till mig att ”svenska killar är så jävla färglösa och vidriga”, där finns mobbaren från högstadiet som idag sitter och skriver slemmiga uppdateringar om hur mycket han vill skjuta alla SD:are men nekar ”den äckliga importkillen” med den fula skjortan, från Botkyrka att komma på hans fest. Där finns den folkpartistiska kvinnan som väste ”jävla neger” till min väninna i ett bråk om vem som stod först i kön på H&M, där finns socialdemokraten som säljer en cykel på blocket och säger ”nej tyvärr den är såld” när en man med brytning ringer och frågar, då ”sånna alltid prutar så mycket”. Syrianen som absolut inte kan gifta sig med en muslim, inte ens om hen bara är det i traditionell bemärkelse. Muslimen som blir tokig för att väninnan ska gifta sig med en svensk: ”du sviker oss syster”. Där finns den Irak-kurdiske mannen som förklarar för sina barn att svenskar är skit och saknar kultur, där finns företagsledaren som till sin förvåning upptäcker att ”Johan Liljeros” med den oklanderliga svenskan som han inbjöd till arbetsintervju – i själva verket var en syrian som bytt namn – och därmed måste mötas av beskedet ”tjänsten tillsattes med en annan, lycka till med vidare arbetssökning”, eftersom det säkert skulle bli en kulturkrock med en syrian på arbetsplatsen. Där finns den fjollige nattklubbsägaren som ju absolut inte är rasist – röstar snarare FI – men genom ett fönster ger tecken till vakten att inte släppa in dom där invandrarkillarna – varför ta risken liksom? Där finns den fromme ”sunnimuslimen” (egentligen wahabit) i Stockholms moské som talar varmt till större grupper om respekt och allas lika värde, men i mindre sällskap spyr sin galla över shiamuslimer och kallar dem för ”falska iraniejävlar som ska hålla sina smutsiga fingrar borta från hans religion”. Alla dessa finns där ute – och de röstar inte på SD. De tillhör de goda. De goda 87 procenten.

Och där finns slutligen alla de, som i sin vardag – i olika utsträckning och i olika medvetandegrad – spyr ur sig rasistiska kommentarer eller begår rasistiska handlingar. Eller alla vi, kanske jag snarare ska säga – för jag tillhör också de 87% som inte röstade på SD. Och jag tillhör också den majoritet som det utan tvekan bor en ständigt latent rasist i.

Så istället för att skrika ”rasist”, gör något! Bosätt er i Tensta för att främja integrationen, jobba ideellt med läxläsning för flyktingar, bli stödfamilj! Om nu integration är så viktigt, så visa det i handling och argument, inte känslomässiga billiga epitet som möjligen ger cred och likes internt, men knappast avhjälper några av problemen i det här landet!

– Julius Hjort, kriminolog och skribent.

Ni läser den långa versionen här.

Bloggvännerna har ordet

53 svar till “De ”goda” 87 procenten”


 1. Susanne skriver:

  Jag röstade inte på SD.
  Men nu har folket sagt sitt nästan 13 % röstade på SD..
  Det kan man inte gömma eller välja att inte prata om!
  Ta tag i problemen istället!
  Är så trött på hur regeringen håller på!
  Vi kan inte fortsätta såhär fatta hur siffrorna kommer se ut när det är nästa val?
  Då kommer ju SD få ännu flera röster.

 2. Lise skriver:

  Så sjukt bra skrivet! Heja dig Elaine! <3

 3. Lise skriver:

  En del försvann..: så bra skrivet i den här frågan!

 4. Jennifer skriver:

  Jag förstår inte varför politik tillåts vara så luddig? Det är ju därför det blir så många missförstånd bland olika partiers anhängare.

  Varför kan vi inte till nästa val ha top 10-20 frågor (skatter, miljö, invandring, skola, sjukvård, äldrevård, etc) där varje parti skriftligt MÅSTE ta ställning till höjning/ökning eller sänkning och sen ett förslag på hur de vill åstadkomma höjningen/sänkningen (eller förbättringen)?

  Då kan vi som väljare MYCKET enklare taställning och jämföra partoerna mot varann istället gör att varje parti väljer de frågor de vill svara på och struntar (eller gömmer) de andra frågorna.

  Nu känns det bara som pajkastning då alla väljer vilka frågor de vill argumentera med och ofta blir motargumentet ett argument flr/emot en helt annan fråga.

  • Marie skriver:

   Håller med, det skulle även vara lättare att vara politiskt insatt än det är idag!

  • Helen skriver:

   Ja, jag håller med.
   Sen skulle jag vilja veta vad partierna Vill.
   Vad har de för mål och hur ska de ta sig dit.
   Nu är det enbart pajkastning om vad motparten inte klarar av.

 5. Marie skriver:

  Så himla bra skrivet av honom! Jag blir glad när det finns dem, framförallt du Elaine, som möter detta och reflekterar om hur och varför just SD fick dessa 13%.
  (Jag röstade inte på SD men kan absolut relatera till varför folk röstat som dem gjort då jag själv bor och är uppväxt i ett samhälle där invandringen är enorm – Södertälje. )

 6. Delade hans inlägg vidare – ÄLSKAR DET! Så himla spot on, välformulerat och vettigt!

 7. Elle skriver:

  Jag såg på Facebook att vissa Moderater i Djursholm skickar runt en ”dödsannons” med ngn på SD på där de skrivit allt han dömts för för att framhäva hur idiotisk han är.
  Jag tycker bara att de fortsätter bidra till ett utanförskap när man gör så, vuxna människor som till vardags sitter i sina villor i Djursholm, fikar på vetekatten osv osv.

  Vem vet, han kanske har sonat sina gamla synder, eller så fortsätter han på samma dåliga spår som han är.
  Men är det att upplysa andra, eller försöka stötta de som kanske halkat fel?

  Jag trodde verkligen inte det om dessa moderatkvinnor. Och då tycker jag det här är inlägget träffar så rätt.
  Jag vet inte varför jag blir besviken, jag trodde bara mer om dem.
  Det kanske säger mer om mig än om dessa damer som sprider ”skitsnack” vidare.

 8. Så bra skrivet! Det är ju precis det här demokrati och yttrandefrihet handlar om, att det ska vara ok att våga framföra åsikter som de flesta inte håller med om.

 9. Malin skriver:

  Så himla bra skrivet Julius, och tack för att du delat Elaine så vi också fick läsa den! Nej jag röstade inte heller på SD men tycker det är sjukt bra att man börjar ta upp diskussionen och utmana SD med verkliga diskussioner och inte bara fryser ut dem. De gynnas bara av den taktiken och oss som tycker annorlunda förlorar på den.

 10. Bonnie skriver:

  Under en diskussion på humanvetenskaplig avancerad utbildning yttrades förra veckan: ”Säg att någon är vänsterorienterad, alltså på den goda sidan, så kan man fortfarande vara under kapitalistiska strukturer.”

  Med ett förflutet inom ett av de borgerliga småpartiernas ungdomsförbund, om än nuförtiden ganska hemlös partimässigt, triggades min ilska. Det stör mig något oerhört att många vänsterorienterad tar på sig åsiktsföreträde i godhetens heliga namn. Som om de är givna bättre människor för att de föredrar en viss ekonomisk politik än andra. Precis som dessa 87% nu anser sig vara förmer än de som röstat SD finns det något farligt i att hävda sin egen förträfflighet. Ett förmodat konsensus i vissa kretsar som bidrar till att tvivlare som jag själv känner sig illa till mods att ens yttra sig i en debatt gällande ”vanlig” politik. Att detta bidrar till minskad debatt kring invandring och integration känns som ett naturligt steg då debatten reduceras till ”god” och ”ond”. Detsamma kan appliceras på debatten kring ”SD-are” och ”de andra”. Nej, alla vänsterpartister är inte goda, lika naturligt som att alla onda inte är vänsterpartister. Byt ut vänsterpartister till Sverigedemokrater. Nej, fram för en nyanserad och mogen debatt, det vinner vi alla på. Med tiden kanske vi når en förståelse för varandra.

 11. D. DeMarkey skriver:

  Såg detta på instagram och måste ju säga vilken otroligt bra text, så förbaskad sann att jag inte vet vart jag ska ta vägen, ha ha . Fy så bra skrivet. fy så tragiskt att den ens är sann.

  Bra skrivet till Julius H !!

 12. Karpstryparn skriver:

  De som gastar om att dessa 87 % gillar olika vet inte vad de pratar om, om dessa 87 % verkligen gillade olika så skulle de ju gilla både Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti. Alltså gillar dessa 87 % inte olika.
  Bra skrivet, Elaine!

  • Mats skriver:

   Och om 87 procent gillade olika så skulle vi ju inte ha några allvarliga integrationsprojekt över huvudtaget

  • Dougie skriver:

   Amen vad är det för nivå på tankeverksamheten här inne? Är det IQfiskpinne på 13% av tråden? 😉

   Läs ditt inlägg en gång till – l å n g s a m t – (eller två kanske behövs) och se om du håller med dig själv när du kommit på vad du egentligen skrivit.

 13. Elin skriver:

  Så in i h-lvete bra och träffsäker text!

 14. J skriver:

  …och så finns där de bisarra människorna som vägrar inse att detta handlar om en enda jävla sak:

  13% anser att Sverige tar emot för mycket invandrare.

  Inga integrationsproblem, ingen rasism, ingen inavel, inga arga unga män, inga vita medelålders män heller, inga outbildade bönder.

  Bara folk som anser att Sverige tar emot för många invandrare, och vill sänka nivån till samma som i Norge, Danmark och Finland.

  Vilket är helt OK.

  • S skriver:

   Många har dock bevisat att SD inte vinner väljare på integrationspolitiken, utan pga större utanförskap och politikerförakt. Invandrarna är bara en tacksam grupp att skylla på…

  • Dougie skriver:

   AHahahaha – åh vad roligt. Du tillhör nog den där outbildade delen av befolkningen. (Inte bönder då – de är ofta utbildade trots dina fördomar)

   Tipset till dig? Sätt dig i en grotta och meditera över verkligheten. Kom ut när du växt upp.

   Ha en bra dag!

   • elwee skriver:

    @Dougie. Det är lite svårt att hitta det intelligenta och logiska resonemanget i ditt svar till ”J”. Jag ser inget i det svaret som tyder på en hög utbildning.
    Hur vet du att det är så bra att meditera i en grotta?
    Egen erfarenhet?

 15. Lina skriver:

  Så. Himla. Bra.

  Tur att kloka människor som du kan se och beskriva problemet från en annan vinkel än den där vi står och skriker ”rasister” och andra förolämpningar mot varann. (Jag tror inte heller det gör någon skillnad att handla så; det ökar bara polariseringen och avståndet mellan människor – och på så vis kan ingen ”vinnas över” från SD. Ursäkta språket, vet inte hur jag ska uttrycka mej bra i denna svåra fråga. )

  All cred till dej som lyfter problemet! Jag känner precis som du beskrev i ditt tidigare inlägg; och håller med dej i allt du sa på nyhetsmorgon. Vi behöver en annan strategi och väg för att ta oss an det problemet att SD blivit så stora då snabbt..

 16. Tatiana skriver:

  Tack. Det har har jag lagt upp pa min Facebook. Det ar valdigt viktigt att diskutera detta tycker jag. SD ar med nu, inget man kan sopa under mattan eller blunda for, sa borja prata.

 17. salina skriver:

  nu ska ja hänvisa alla på min fb till din blogg. EXAKT så är d. tack!

 18. Dougie skriver:

  Missnöje rättfärdigar inte en röst på ett människofientligt parti. Du skriver exempel på de ”andra” som också uppvisar rasistiska åsikter. INte lika många efter det här valet skulle jag säga. De har ju bytt till lina likar nu när de tycker dte blivit mer rumsrent.
  Slutligen – och viktigast – En som röstade på SD utan att sätta sig in i vad de står för är korkad, en som satt sig in i vad de står för är en rasist, ultranationalist och en stor fegis.

  • skagget skriver:

   Inget hindrar DIG att leva som DU lär, bosätt dig i ett ghetto….
   DU borde fundera över vad grundläggande grav är…varför tror du alla celler din kropp har cellmembran ?
   Nån dag i en avlägsen framtid då allt är försent och vi har det som i Frankrike, så kanske du till och med inser att ”rasism” i sin mer bokstavliga betydelse finns mot svenskar.
   Mycket skulle kunna lösas med KRAV, det är en extremt dålig combo att öppna dörren på vid gavel och samtidigt frånta polisen makten. Inte ens terrorister på SÄPO’s lista utvisas

   Happy spot
   http://youtu.be/X_dxhlEz27s

   • Emelie skriver:

    Nej rasism finns inte mot den traditionellt ”vita” svensken. Det kan förekomma hat men inte rasism av den anledning att rasism handlar om strukturer inte bara hat.

    • skagget skriver:

     Vad har du för ”struktur” i åtanke när man är beredd att slå ihjäl sina döttrar för att de har träffat en svensk… lek med ord bäst du vill.

     Själv är jag så förbannat trött på att se platsen jag växt upp på förstöras och avfolkas med hjälp av ”mina” skattepengar och naiva dårars ”goda” vilja.

    • Hannah skriver:

     Emilie: Visst finns det omvänd rasism. Det finns rasism bland alla folkslag mot alla folkslag.

     Rasism definieras i allmänhet som system av föreställningar, tro och förfaranden som baseras på en världsbild eller ideologi där människan är uppdelad i separata och exklusiva biologiska enheter som kallas raser.

     Rasism förekommer från majoritetsbefolkningen mot minoriteter, från minoriteter mot majoriteten och mellan minoriteter. Rasism som riktas mot majoritetsbefolkningen i ett land, kallas ibland omvänd rasism.

     Den biologiska rasismens ideologi innebär en tro att individer i en ras delar en uppsättning av karakteristiska egenskaper, förmågor eller färdigheter, att drag av personlighet, intellekt, moral och kulturella beteenden ärvs och ofta också att detta arv innebär att raser kan rankas som medfött överlägsna eller underlägsna andra. Med denna tro som utgångspunkt kan skillnaderna mellan de mänskliga raser påpekas och användas som utgångspunkt för att rättfärdiga diskriminering.

     Ordet rasism kan i många fall användas i överförd mening, exempelvis baserat på hudfärg, kultur, art eller härstamning. Skillnaden behöver alltså inte avse just ras, utan det avgörande är principen att bedöma individer efter vilka de är och inte efter vad de gör

     En annan form av rasism är kulturellt betingad. Kulturrasism innebär en essentiell syn på kulturer (bland annat att en viss kultur är något människan naturligt bär inom sig, föds med). Människan tros enligt denna vara uppdelad utefter essentiella kulturella markörer, ofta uttryckt i väsentliga kulturella egenskaper och föreställda distinkta kvaliteter, som också rangordnas socialt.

    • RL skriver:

     Jomen tänk för att det gör det.. i en stad i Malmö (och säkert fler ställen) är svenskar en minoritet (i sitt eget land!!) och utsätts för rasism dagligen…

  • ann skriver:

   Uppenbarligen har du inte riktigt förstått Elains inlägg för någon dag sedan eller Julius. Antingen korkad eller rasist? Börjar undra om du har alla hästar hemma? Läste din kommentar igen och inser att ingen demokrati från din sida!

  • elwee skriver:

   Jag utmanar dig att ta fram och visa var det finns rasistiska ambitioner i SD:s partiprogram.
   http://www2.sverigedemokraterna.se/asiktsdokument/

 19. I_KungensKurva skriver:

  Otroligt bra skrivet 🙂

 20. […] är inte riktigt nöjd med den ansvarsfrihet som håller på och delas ut till […]

 21. Cicci skriver:

  Det finns stor rasism mellan invandrare men det pratar vi inte om. Suck!!

 22. Juhani skriver:

  ”Så istället för att skrika ”rasist”, gör något!”
  Men han skriker ju själv rasist till alla i sin artikel, som en latent rasist. Jag har bott i Tensta och vad jag kan säga är att det är inte invandrarens fel att integrationen fungerar dåligt.
  Brist på kunskap om andra människor och rädslan att möta varandra är problemet. Att våga ge chansen till en färdigutbildad person från utlandet att ta jobbet det hen är kvalificerad till grundar sig just i motviljan att möta en annan på grund av rädslan för något som man inte har kunskap om.

 23. Carl Lundin skriver:

  Jag kan även nämna två tjejer som jag åkte tåg hem med från en fest. De skulle båda rösta på F!, detta var precis innan valet. På stationen började två invandrarkillar snacka med oss, och jag började snacka med dom, skämtade och så, de var roliga snubbar. Efter hundra meter skildes jag o tjejerna åt, och killarna skulle samma väg som jag. Jag pladdrade på med dom, och det sista en av tjejerna säger till mig är: ”Passa dig, du kommer garanterat åka på stryk”. Detta var alltså F!-sympatisörer…

 24. Art Snare skriver:

  After study a couple of of the weblog posts on your web site now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and can be checking back soon. Pls try my site as properly and let me know what you think.

 25. Linus skriver:

  Det sjuka med att skriva en status likt ”Alla som röstade på SD, ta bort mig som vän” är att de är rasistiska. Detta på grund av att det är rasistiskt att döma en person efter sin politiska ställning. Och oftast är det de som skriver mest om att SD är just rasister.

 26. Lisen Persson skriver:

  Jag undrar varför den, i och för sej välkomna, nyfödda debatten om att SD fick 13% i valet, och vad det beror på? Varför de 87% har misslyckats! verkar handla om hur vi ska botas? Vi kanske inte vill bli botade vi kanske rent av VILL vara Sverigedemokrater! Det är ingen sjukdom och NI har inte tolkningsföreträde på vad som är rätt och vad som är fel och vad som är gott och vad som är ont.

 27. l'oreal skriver:

  När vår så kallade ”elit” helt plötsligt över partigränser tycker precis samma sak inte bara i ett land, så kan man fundera över vem/vilka som vallar fåren.

  ”Det gamla kommer aldrig tillbaka” som Mona Sarin uttryckte saken…
  https://www.youtube.com/watch?v=JaZ7FDr7hD0

  /follow the money
  http://www.newscientist.com/article/mg21228354.500-revealed–the-capitalist-network-that-runs-the-world.html#.VBwtT1erfTr

 28. Johan skriver:

  En sak som måste påpekas är att i dom ” Godas 87 % så ingår även övriga partier.
  Bland övriga partier så finns bla NAZISTISKA SVP.

  Jag blev rätt förvånad att 87% av svenska folket tycker att dom tillhör dom ” GODA ”

 29. Johan skriver:

  En sak som måste påpekas är att i dom ” Godas 87 % så ingår även övriga partier.
  Bland övriga partier så finns bla NAZISTISKA SVP.

  Jag blev rätt förvånad att 87% av svenska folket tycker att dom tillhör dom ” GODA ”

 30. Ingvar skriver:

  Hur kan du tala om de 87 goda procenten när det ingår andra extremgrupper i dessa. Alla de som inte röstat på SD är inte goda.

 31. Ingvar skriver:

  Det ingår även vänsterextremister i dessa 87 %. Till exempel F! Är de goda? F! är ett sjukt parti.

 32. l'oreal skriver:

  GottGottiGott87:an

  …snart borde det göras en glass som heter 87:an…

  * formad som Sverige
  * 87% änglavit vanilj
  * en kärna av 13% skjortbrun nötkräm
  * toppad med nåt rött slisk och smurfblå kulor

  Bör precis som Sverige ätas innan allt har smält bort……

Lämna en kommentar