Så mycket att säga


IMG_0652.JPG

Men jag vet liksom inte vart jag ska börja. Jag sa en hel del i Nyhetsmorgon i morse och jag ska skriva ett längre inlägg senare som jag hoppas att ni vill hjälpa mig att sprida och ni som jag tycker det är fel att stämpla 13% av befolkningen som rasister istället för att lyssna på vad de har att säga.

Jag kom hem 01.30 igår från Aftonbladets valvaka och var uppe 06.00.

IMG_0655.JPG

Känner mig ändå rätt pigg och alert under omständigheterna. Kanske är det just på grund av omständigheterna.

IMG_0644.JPGIMG_0645.JPG

Nu ska jag bli plåtad av Mama för jag ska bli deras krönikör för hösten, känns skoj. Sen ska jag till Borlänge och föreläsa. Har inte sett min plutt på en dag, men vi facetimade igår❤️.

IMG_0604.JPG
Bloggvännerna har ordet

24 svar till “Så mycket att säga”


 1. Ebba skriver:

  Tack Elaine, för att du i Nyhetsamorgon sa att du tycker det är fel att stämpla 13% av befolkningen som rasister för att de röstat på SD! För så är det ju. Jag är verkligen inte rasist men ogillar den invandringspolitik som förts (och det är en himla skillnad). Det är vidrigt att försöka skrämma folk till att inte våga diskutera eller kritisera invandreriet.
  Får pga av behandlingen nästan lust att börja engagera mig för partiet, hm.

 2. Rebecka skriver:

  Du är awsome! Fortsätt som du gör! Å ta ledigt och åk till Spanien snart!

 3. Majken skriver:

  Jag tror att man, genom att ignorera 12.9 % av folkets röster, bidrar till att öka SD:s resultat i nästa val. De som röstar på SD i detta val kommer känna sig svikna av de andra partierna och rösta på SD 2018 plus att det kommer att fyllas på med nya väljare som känner ett missnöje med de övriga partiernas politik. Är detta verkligen en demokrati vi lever i?

 4. Jag stämplar dem hejdlöst som rasister. Men jag försöker ändå vara öppen och förstå vad sjutton är det med deras politik som tilltalar folk? Är det så enkelt att det bara är bekvämt att ha en syndabock (dvs invandringen) att skylla samhällsproblem (kriminalitet, otrygghet) på? Är det att de andra partierna driver en för krånglig politik som inte folk orkar sätta sig in i? Är det för att de älskar sig själva och sin egen ”kultur” så mycket att de tycker att andra borde vara som dem? Blir mest frustrerad.

  • Kimmy skriver:

   Man ser ju direkt att du inte har någon aning om hur Sverige är just nu. Detta är ju också anledningen till att du inte röstade på SD.

   ”Är det så enkelt att det bara är bekvämt att ha en syndabock (dvs invandringen) att skylla samhällsproblem (kriminalitet, otrygghet) på?”
   – SD är det ända bra partiet som vågade ta upp frågan. Det är inte deras enda punkt och hade du inte varit så hatisk så hade du sett förbi denna delen. Sedan hjälper det ju inte heller att just MASSinvandringen är det stora problemet som har skapat kriminalitet, otrygghet och klyftor i samhället. Det är inget man skyller på. Man har bara VÅGAT säga ifrån. Stor skillnad.

   ”Är det att de andra partierna driver en för krånglig politik som inte folk orkar sätta sig in i?”
   – För dig är det väl antagligen krånglig politik. Men för SD röstare så var det inte krångligt alls. Vi ser vad som har hänt och alla partierna utom SD vill att det ska fortsätta på samma vis, även göra det värre. Och detta är ju inte acceptabelt.
   Så tro mig, de som inte röstade på SD är de som inte har någon aning om vad de röstade på, eller så var de bara för rädda får att bli misshandlade, eftersom vänstern är extremt våldsam och kriminell. Läs det goda hatet.

   ”Är det för att de älskar sig själva och sin egen ”kultur” så mycket att de tycker att andra borde vara som dem?”
   – Tror du att om du åker till Tokyo i Japan så anpassar sig Japanerna efter dig och din religion? Det skulle jag inte tro. Det är ytterst själviskt att kräva detta, och Sveriges ledare är ju helt sjuka i huvudet som försöker göra av med all svensk kultur, bara för att invandrare ska känna sig mindre kränkta.
   Det har ingenting med att inte tycka om deras kultur, det har att göra med att vi inte vill byta ut Sveriges kultur mot islam, vilket är det som pågår just nu.
   When in Rome, do as the romans do.
   When in Sweden, force them to accept islam, or call them racist.

   • Sara skriver:

    Det är sådana som du som gör mig så himla ledsen. Det är sådana som du som fick mig att få ont i magen i morse när jag läste valresultatet. Det är sådana som du som får mitt jävla helsvenska hjärta att svida och skämmas över att folk i mitt land är så hjärtlösa och osolidariska som du.

   • Annica skriver:

    Det är just svar som ditt, Kimmy, som gör att folk kallar dem som röstat på SD för rasister.
    Jag tror inte att alla som röstat på SD är rasister, jag tror (hoppas!) att många av dem förmodligen anser att det är problem i flyktingpolitiken och att den behöver förbättras.

    Men de som resonerar som du gör, det är de som röstar på SD just pga av att de är rasister.
    Ingen försöker byta ut Sveriges kultur mot islam, det är en fullständigt löjlig kommentar. Givetvis ska muslimer då utöva sin religion (dock inte sharia law men det är en annan sak), inklusive ha moskéer, precis som Sverige har flera andra typer av religioner sedan många många år. Synogogor, kyrkor, olika former ab kristendom och islam måste alla kunna få plats utan att man börjar påstå att svensk kultur utbytts. DET är rasistiska påståenden du kommer med.

   • Julia skriver:

    Men behåll du din svenska kultur på julafton i hemmet. Fortsätt du att äta köttbullar och prinskorvar. Eller fortsätt du att fira midsommar. Det finns ingen som hindrar dig från att fira på ”svenskt vis”. Alla firar som dom själva vill. Det märks att du har egosläng i dig. Du tycker det är viktigare att du får dina köttbullar och prinskorvar än att vi tar hand om barn som inte längre kan bo i sina hemländer. Som flyr pga bomber, nackskott och andra hemskheter. Men om du nu måste välja, behålla dina köttbullar eller ta emot flyktingbarn? Valet är enkelt, för mig. Men inte för dig.

   • Bullcrap skriver:

    Jag orkade läsa knappt hälften av det du skrev för min fråga är: hur ställer du dig till att SD har sitt ursprung i nazismen? Och att medlemmar i partiet kategoriskt uttalat sig rasistiskt? Om det här är ngt du kan förbise eller förneka så har jag news for you: du är en nazist-sympatisör. Det spelar ingen roll vad de säger allt är förklätt skitsnack.

   • Hope skriver:

    Ja nu har jag lyssnat på vad ytterligare en person som sympatiserar med SD har att säga men det är svårt, vad ska man göra med ”det” liksom?
    Men jo det är sant, lyssna kan man ju alltid göra och försöka förstå med kanske, om man orkar…

   • wigwag skriver:

    Du verkar inte ha lyssnat på vad Jimmie sagt i valrörelsen. SD-politiken kan sammanfattas med att satsa pengarna där dom gör mest nytta för flest människor samt att vi inte ska ta emot fler än vi kan ta hand om. Jag tycker det låter som gammal Sossepolitik med högt bistånd i förhållande till BNP och sen en omhändertagandefilosofi för dem som söker sig hit. Och bedömer vi att vi inte kan ta hand om fler för tillfället så reglerar vi flyktingströmmarna efter det. Arbetskraftsinvandring är ju SD för oavsett var den kommer från för det har Jimmie sagt ett flertal ggr. SD är inte extrema på nåt sätt utan deras politik har Sverige i alla tider praktiserat. Istället är det alliansen som skiljer ut sig då dom låter skyddsbehovet avgöra och använder biståndet som regulator för att finansiera kostnaderna. Det skulle varken sossar eller SD göra eftersom biståndet är heligt. Men nu ska ju Stefan ”GO HOME” Löfven försöka bilda regering och jag hoppas han till slut hittar Jimmies utsträckta hand för dessa två hör ihop i politikermemoriet. Ta ansvar för landet Löfven och sök samarbete med dem som tycker som du är väl mitt råd. Sen skiljer alliansen ut sig från sossar och SD också genom att dom inte har någon omhändertagandefilosofie. Alliansen ställer krav på flyktingar som tar sig hit efter att ha sörjt för de mest basala skyddsbehoven som mat, dryck, läkarvård, tak över huvet och lugn och ro inför nystarten. Sossar och SD ska ge varje flykting en svensk genomsnittlig levnadsstandard för annars är omhändertagandet inhumant och flyktingen ska istället kastas ut ur landet för att kostnaderna blir för höga. Så ser skiljelinjerna ut på ett ungefär.

 5. SsthlmJ skriver:

  Tack för dina ord i Nyhetsmorgon. Din professionella approach kring frågan hade behövt i vilket parti som helst, synnerligen M som erhåller mina sympatier.
  Övertygad att den typen av approach dels hade accepterats av de 87% samtidigt som den hade vunnit många nya väljare men även lockat tillbaka alla väljare som lämnat M för just SD.

 6. Lillemor skriver:

  Nära 13% av de som röstat är såklart inte rasister (det vägrar jag att tro) men de har ändå röstat på ett rasistiskt parti med minst sagt solkig historia och företrädare som många gånger är riktigt kassa på att dölja sin rasism. Varför? Handlar det om invandringen är det sorgligt att man inte inser att SD bara vill försämra integrationen i Sverige (tex genom att slopa modersmålsundervisning) och att ”hjälpa på plats” handlar om att stänga våra gränser och dra ned på biståndet. Mycket handlar kanske om ett missnöje eller lågt förtroende för övriga partier och där tror jag partier, politiker, skola, alla vi som inte röstat SD har ett ansvar att nå ut med vad en röst på SD faktiskt innebär. Jag tror politikerförakt, skepsis mot media och en känsla av oro och otrygghet betytt mycket för många människors sätt att rösta. Samtidigt som jag förstår att alla 13% inte är rasister har jag ändå väldigt svårt att ta in att man väljer att rösta på SD. Det är som att oavsett hur illa partiets företrädare beter sig och hur ogrundad partiets politik än är så får de ändå massivt stöd… Jag menar, enbart Avpixlat, Kent Ekeroth och Mats Dagerlind är i sig skäl till att inte ens tänka tanken på att rösta SD!

 7. Sanna skriver:

  Snygg du var idag! Mötte dig när du klev av tunnelbanan vid Odenplan idag. 🙂

 8. Hope skriver:

  Det skulle vara intressant att veta hur många inom partiet och bland väljarna som verkligen är rasister. Min man har varit väldigt allvarlig och bekymrad den senaste tiden, har tjatat om att jag måste hämta ut mitt pass. Igår efter valresultatet så höll han återigen en historielektion. Jag har insett att man inte ska vara så naiv, nu är det allvar, det som hände förr kan hända igen!

 9. Marcus W skriver:

  Tack för att du gör klockrena analyser i Aftonbladets studio. Självklarheter som de andra inte vågar inse vilket dessvärre ger ett visst parti fler röster. Behövs flera som dig för att vända opinionen.

 10. Jag har också skrivit i min blogg om hur jag tycker det är viktigt att försöka förstå varandra och våra motparter, men det ser man sällan i politiska diskussioner?

 11. Sandra skriver:

  Tack för din kommentar i morse om att inte ”stämpla” utan att lyssna – det ger en till infallsvinkel till debatten som jag tycker saknas. Därför blir jag också nyfiken på att höra hur dina resonemang går kring de ”slogans” som florerat under valkampanjen, t.ex. Socialdemokraterna ”Ett bättre Sverige. För alla.” eller Moderaterna ”Alla behövs i bygget av ett nytt Sverige”. Vad är det för retorik som nu helt plötsligt efter valresultatet tenderar att inte alls inkludera alla, utan stänga ute nästan 13% av Sveriges befolkning? Vad tror du detta kan få för konsekvenser? Vad behöver partierna göra för att bemöta dessa 13%?

 12. Gunvor skriver:

  Jag tror att väldigt många av dem som röstat på SD har gjort det av frustration och/eller missnöje (arbetslös, utförsäkrad, inte sedd och hörd) och inte för att de skulle vara rasister. Tyvärr har den blockpolitik som Alliansen skapat och försökt vidmakthålla lämnat fältet öppet för nya icke-traditionella partier på både höger- och vänsterkanten. Moderaternas valstrategi har, som jag har uppfattat den, gått ut på att skapa politiska block och diskutera regeringsfrågan, och även om oppositionspartierna kämpat emot så har de jagats av media i den frågan. Först sista veckorna har sakfrågorna som sysselsättningen, skolan, vården m m debatterats. De som hamnat i utanförskap pga arbetslöshet, utförsäkring ur sjuk- eller arbetslöshetsförsäkringen har nog i den situationen känt sig bortglömda.

  Ja, lite så tänker jag. Jag hade inte möjlighet att se dig i morse men ser fram emot att läsa mer här i bloggen

 13. hanna skriver:

  jag sympatiserar inte med Sverige Demokraterna men jag tycker inte heller att man kan dra alla dess väljare över en kam. jag tror att långt ifrån alla deras röstare är rasister, visst finns dom men långt ifrån alla..
  jag tror att många vill visa sitt missnöje, och även att Åkesson faktiskt vågar lyfta upp de frågor som är obekväma, som många andra hellre undviker. det är så lätt att kalla någon rasist.
  men för att man värnar om sitt land, anser jag att man ska kunna ta hand om alla som redan finns här eller kommer hit.
  självklart ska vi hjälpa alla så gott det går, även de stackars människor som flyr från krigsdrabbande länder.
  men det är också ren fakta att vi (sverige) inte kan ta hand om alla, vi har redan hemlösa, sjuka och arbetslösa som vi idag inte kan hjälpa tillräckligt. vi är ett litet land i jämnförelse med många andra.
  jag håller med om att migration är en obekväm fråga att lyfta, mista knyst och man kallas rasist.
  så istället för att våga lyfta sina åsikter, röstar man på SD.
  ALLA parti har både bra och dåliga åsikter även SD.
  och det sorgliga är också att det är inte rasisterna som gör denna fråga obekväm, det är dem som väljer att dra alla över en kam som har en åsikt.

  hope for peace and prepare for the worst.

 14. D. DeMarkey skriver:

  jag tycker det är dumt att inte lyssna på dom, stämpla dom kommer jag ändå göra för det får man ta på sig när man röstar på ett sånt parti utan att faktiskt ta reda på vad det innebär att stödja dom. Men lyssna kan man ändå göra, även om man stämplar och inte gillar dom. Jag kan lyssna, mer än gärna, för jag vill gärna förstå hur dom tänker, menar och vad deras problem är?! Trött på situationen? Ja det förstår jag men detta är inte lösningen, hade ju hoppats på att lite smartare människor som kunnat se det. Men självklart finns det alltid en viss procent som är ruttet bland alla tusentals äpplen man plockat. ALLA kan inte vara likadana men att släppa in dom som 3e parti, ärligt, hur tänker man då!?

  fy så tragiskt!

 15. My skriver:

  Det finns rasister i alla partier, skillnaden är amn igenom att rösta på SD uppenbart tycker att dagens invandrarpolitik är det största problemet (alltså inte per automatik är de största rasisterna). Jag röstade inte på SD men vet att många av de som bor på det mest segregerade ytterområdena i vår stad gjorde detta, både svenskar och de med invandrarbakgrund, ett resultat av misslyckat integration, urusla skolor, ökad brottslighet och stort utanförskap. Man måste börja lösa dessa problem för att få bort missnöjet = missnöjesrösterna. Nu måste ALLA ställa upp för Sverige och vår demokratiska samhälle – oavsett politisk färg.

 16. Evelyn Wilhelmsson skriver:

  Hoppas och ber att Sverige aldrig får vara med i ett krig. För att ni som delar liknande åsikter om SDs politik, skulle aldrig bli välkomna som flyktningar i länder som ni avisar just nu. ”Karma följer dig livet ut på gott och ont, troende eller icke troende” Att allt kommer tillbaka till en oavsett om man vill det eller inte.
  Eller tänk på det, nästa gång ni ska boka en utlands resa som t.ex. till Thailand, orkar ni inte med utlänningar här i Sverige och Europa så kan man ju inte också ha mage att orka med utlänningar på semester heller. Åk på semester här i Sverige istället, då lovar jag att svenskheten kommer att stanna i Sverige för gott. Fattar ni vinken, alla SD väljare. STANNA I SVERIGE då om ni är så rädda för utlänningar och ta bort alla flygplaster så behöver ni aldrig mer resa bort någonstans för att träffa andra som inte ser ut som er eller tänker som ni gör.

  Och förresten så behöver ni inga solsemester längre, eftersom faran är ju att ni blir solbrända och bruna i färgen och det kanske skulle skada eran svenskhet. Åh va det synd det är att ha dubbel moral egentligen, utan att det syns på er. *suck*

 17. Anna Ahmad skriver:

  Läser detta och de andra inläggen som Elaine skrivit i stil med vi ska prata med de och inte om dem.
  Det stora problemet är att Sverige inte vet hur man handskas med yttrandefrihet.
  Vissa åsikter är accepterade och andra inte tror folk men det stämmer inte.
  Yttrandefriheten idag är idag man tillåter nazister som Svenskarnas parti demonstrera men man utesluter SD från media, skolor, sjukhus och andra allmänna plattformer.
  Yttrandefriheten genomsyras med dubbelmoral och pendlande gränser för vad som är okej och inte.
  Jag som är muslim är givetvis på Sd,s fiende nummer ett men anser att folk överdriver påståenden och har själva noll koll på vad som är rasism och inte.

  Som exempel. (enligt mig)
  Rasism är att neka en rom att gå in en restaurang pga av personens ursprung.
  Rasism är inte att säga invandring kostar pengar.

  Fast det finns folk som anser ha en helt annan tolkning

  Tycker det är läge att på allvar diskutera vad yttrandefrihet innebär och vad det har för konsekvenser och vad det tillför i debatt och inte.

  För på något vis så anser jag att yttrandefrihet kan aldrig vara demokratiskt speciellt när man böjer och tänjer på vad som är okej och inte.

  Någonstans måste man lägga ramen på vad som är yttrandefrihet och inte. Det är ju så konstigt att det finns en brottsrubricering som heter ”hets mot folkgrupp” samtidigt som det finns partier vars ideologi handlar om kränka folkgrupper.

  hoppas folk förstår lite hur jag menar =)

Lämna en kommentar