En föreläsning avklarad en kvar


IMG_9700.JPG

Solen skiner i Göteborg, varmt är det också. Folk går i t-shirt och jag har precis ätit en god fisksoppa på det coola fiket Pustervik som inte säljer cola light för ”Ska man ändå dricka läsk så kan man lika gärna dricka en riktigt istället för aspartam”. Jag tycker tanken var fin men blev ändå lite putt över den inskränkta varfriheten till förmån för bättre vetande. Jag köpte en mellanöl bara för att.

IMG_9693.JPG

Jag tänker på Rebecca och undrar hur hon mår? Hon och barnen ska vara framme i New York nu, men jag har varken hennes amerikanska nummer eller andra kontaktuppgifter. Lugn Elaine, bara lugn.

18.00 är det dags för nästa föreläsning. Tror jag skippar klackarna. Men dom är så snygga. Jag ser fram emot att träffa publiken, bloggvänner och veteranen och min lillasyster på nätet – Jennifer! Nästan så att jag blir starstruck av bara tanken. 🙂

Bloggvännerna har ordet

28 svar till “En föreläsning avklarad en kvar”


 1. Hannah skriver:

  Om 35 minuter är det dags!Då får jag äntligen höra dig live! Som jag har väntat. Ännu mer efter att fått en usnorkig kommentar från en föreläsare på arbetsplatsen idag gällande dig! Skall bli skönt att få knäppa honom på näsan imorgon! Tack för all inspiration! /Hannah

 2. Micki skriver:

  Åååh Elaine! Du måååste bara läsa detta! Så kul satir på ammning!

  http://www.huffingtonpost.com/bunmi-laditan/how-to-breastfeed-appropriately_b_5530806.html

 3. Carin skriver:

  Länken saknade .se i slutet <3

 4. D. DeMarkey skriver:

  Vad otroligt fin du är, riktigt vacker.
  Skönt att solen skiner ner på dig och över Sverige idag. Känns som att man måste utnyttja vart enda solstråle man kan få tag i.

  Hoppas det går bra på din nästa föreläsning, själv ska jag tvinga mig själv till ett träningspass. Måste ärligt, komma igång nu, man kan inte vara såhär lat som jag är. 🙂

  Trevlig eftermiddag

 5. Ki skriver:

  Läsk är faktiskt bara skit, även den lighta!
  Ölen var ett bättre val.

 6. Emmy skriver:

  såååå himla bra var du idag, över all förväntan och du förväntade jag mig ändå att du skulle vara bra. en sann inspirationskälla och en bra retoriker! nästa gång får det nog bli en retorikkurs för mig 🙂

 7. Emma skriver:

  Jag kommer också och lyssnar på dig ikväll! Det har jag sett fram emot länge!:):)

 8. […] bort till järntorget för där skulle jag nämligen på föreläsning om vardagsmakt som hölls av Elaine Eksvärd på ämnet Vardagsmakt. kort sagt: en bättre föreläsare får man leta efter. hon lever verkligen […]

 9. Karin skriver:

  Åh, jag hänger på handels precis i krokarna. Attans att jag missade dig!

 10. Reka skriver:

  Tack för en superbra eftermiddagsföreläsning, nyttigt att få de olika maktstrategierna repeterat för sig 🙂 Mina kollegor, som jag fått dit, var också jättenöjda, tack!

 11. Sofia skriver:

  Konstigt fik, tänk om man har diabetes eller inte tål socker?

  • Linnea skriver:

   Håller helt med. Självklart måste man ju kunna dricka en läsk trots att man har diabetes och då är ju light eller zero ett alternativ. Har själv diabetes och blev nästan lite illa berörd av deras nonchalanta sätt. Mycket konstigt fik.

  • Anna skriver:

   Precis det jag tänkte säga också! Min son har diabetes och blir skyhög i sockret om han dricker vanlig läsk. Klart att han kan dricka vatten istället, men går man ut och fikar eller äter så vill man ju passa på att lyxa lite. Att dom inte säljer lightläsk räcker för att jag skulle välja bort det stället helt och hållet när vi går ut.

  • Helena skriver:

   Men, är ett fik lämpligt för diabetiker? Jag är veggo och skulle inte förvänta mig alternativ på ställen som specialiserar sig på kött och det är helt ok. De får finnas ändå. Jag går bara inte dit. Väljer annat. Valfrihet liksom?! Om allt ska vara för alla då kommer allt tvingas vara likadant….

   • Lina skriver:

    Va!? Menar du att diabetiker ska undvika att gå på café?

    • Helena skriver:

     Undvika caféer som har inställningen att socker är det bästa sötningsmedlet förutsatt att man inte kan äta socker, ja, det är väl rimligt? Likaså att fundera över nödvändigheten med att fika utöver naturligt sockerfria saker när man har ett tillstånd som gör att de är giftiga för en, ja.

   • Josefin skriver:

    Öööhh det är väl inte samma sak att vara veggo och diabetiker? Diabetes är ju en ofrivillig sjukdom. Du har troligtvis aktivt valt att inte äta kött.

    Så om man inte dricker alkohol så ska man inte vara på en bar/restaurang? Om man är gravid, ja då är det också bäst att stanna hemma om resten av sällskapet vill dricka vin.

    Ve och fasa om man är överviktig, då kan man inte vistas någonstanstans!

    • Helena skriver:

     På lång sikt är det ett val att vara vegetarian, men inte på kort sikt. När man inte ätit kött på ett tag blir man sjuk av det. Så självklart är de inte exakt likadana (vilka saker är exakt likadana förutom de som är samma?) men det får absolut liknande konsekvenser i ens liv, att man inte kan äta allt när man vill.

   • Cindy skriver:

    Dethär var nog den mest idiotiska kommentar jag någonsin läst!

   • Som veggo vill jag ta avstånd från det här uttalandet. Vilken tråkig inställning. Nej, jag tror mer på utbud som öppnar för alla. Jag är veggo och sambon äter kött. Han tycker att det blir roligare mat när jag lagar vegetariskt så det blir vad vi oftast äter.

    Nej, jag tror på ett utbud så att alla får plats.

    • Helena skriver:

     Det är en än tråkigare inställning att säga att andra ska anpassa sig efter ens egna begränsningar alltid. Måste din sambo alltid äta vego? Om han ska ut med sina polare som alla äter kött, ska inte de ha alternativet att gå till ett ställa som specialiserar sig på just det?

     Jag skulle aldrig drömma om att lägga mig i vad andra gör när jag inte är med, och när jag är med ser jag till att minimera min inverkan på valfriheten i deras liv. På samma sätt som de gör mot mig. Min sambo äter också kött, men han försöker laga den när jag inte är hemma då jag tycker illa om lukten. Om det inte går så brukar jag gå till sovrummet ett tag och sen vädrar vi. Visst är det bra att vi som har samma förutsättningar i våra samboförhållanden inte är förvisade till en lösning på dem?

   • Anna skriver:

    Du inser väl att även diabetiker ÄTER???? Gå ut och äta lunch, eller ta en macka på ett fick är inte på något sätt skadligt om man har diabetes, utan tvärtom är det nödvändigt att fylla på sockerförråden lite då och då. Flytande socker som vanlig läsk däremot är en ren katastrof för många.

    • Helena skriver:

     Såklart äter dem. Men om de nu måste ha läsk så kan de väl gå till ett ställa som har light-versionen om det nu är det de vill ha?
     Och låta ett fik ta ställning mot kemikalier som med största sannolikhet skadar oss betydligt mer än vad socker gör. Själv dricker jag vatten, men om man inte gillar det finns det ju öl som Elaine valde eller kanske någon juice normalt sett.

   • Helena skriver:

    Men herregud. Vad ni är fulla av dålig stämning! Så fik ska bara få finnas om de serverar saker som ALLA kan äta jämt? Gäller det samma sak med klädbutiker, ska de som endast har små storlekar eller stora inte få finnas?! Ska endast butiker som säljer alla stilar få finnas? Hejdå alla söder-butiker, för de riktar sig ju bara till en sorts typ av människa och resten är inte välkomna!!

    Ja, att diabetiker inte kan gå på fik hade varit problematiskt om det inte fanns just valfrihet. Om det inte fanns någon annanstans att gå. Men nu gör det det. På samma sätt som det finns restauranger som specialiserar sig på kött. Det är inte det att jag inte är välkommen dit, det är inte att jag inte kan gå dit ändå men jag som veggo ser faktiskt inte poängen. När jag ska ut med vänner/familj el dyl så väljer vi en restaurang efter sällskapet, dvs inte bara kött och inte bara veg i mitt fall.

    Är det verkligen hela världen om det finns sockerstinna fik som diabetiker (och andra som har problem med socker, oavsett orsak) undviker??!

    Scheisse. Inte undra på att vi är så lagom när man inte ens kan påpeka det uppenbara utan att bli påhoppad i en så vettig blogg som Elaines. (Och, ja. Det är en pik mot er. Vilket ni i min värld definitivt har förtjänat när ni valde vilken ton ni höll i era inlägg.)

    • Nettan skriver:

     Jag blir också ledsen av att folk tycker att diabetiker väl kan gå någon annanstans! Jag har inte diabetes men tål inte gluten. Jag inser att inte alla kan ha glutenfritt fika och att jag får nöja mig med en juice eller frukt ibland men lightläsk håller väl hur länge som helst, så varför inte ha en sån i kylen så att diabetiker slipper ännu en sak som hindrar dem i vardagen. Som att de inte har tillräckligt att fundera på redan! Testa du en dag med 5 sprutor, 5 stick i fingret, läkarbesök flera gånger om året och trots att man sköter sig finns risk för massor med följdsjukdomar, så kan du nog unna dem en läsk nästa gång!

 12. Hope skriver:

  Hoppas att du lägger ut en bild på Jennifer och dig 🙂

 13. Emelie skriver:

  Men Helena, du säger ju en helt annan sak från början, ”är ett fik lämpligt för diabetiker?” Det låter ju som du menar alla fik överhuvudtaget. Det är nog jobbigt med diabetes som det är, och en stor procent av befolkningen har tyvärr denna sjukdom, (även jag). Självklart går det inte att möta ALLAS behov, men detta är ändå rätt stort. Tycker inte det går att jämföra med att det finns vissa butiker som specialiserar sig på stora eller små klädstorlekar. Men visst, kan mer köpa ditt resonnemang att det finns alternativ, jag hade gått någon annanstans om jag visste att de ansåg att ”Ska man ändå dricka läsk så kan man lika gärna dricka en riktigt istället för aspartam”. Är rätt trött på den grejen att det ska vara så farligt, är jätteglad att det finns alternativ. Men att fik inte skulle vara lämpiga för diabetiker håller jag absolut inte med.

Lämna en kommentar