Nyhetsmorgon och kaffe


IMG_9181.JPG

Godmorgon folket! Jag har precis varit med i Nyhetsmorgon och pratat hanteringen av Sverigedemokraterna. Jag lägger upp klippet sen. Märkte hur jag blev upprörd när vi diskutera det. Trött på att man istället för att bemöta SD:s argument så rapar man upp att de är rasister eller främlingsfientliga. Trött på att om jag ger Åkesson gott betyg efter tal så bespottas jag. Vi har ett medieklimat där jag tror att många experter, journalister och politiker inte vågar vara professionella eller sakliga när det gäller SD för att de är livrädda att associeras med dem. Jag vet att det blir hus i helvete när jag ger Åkesson en 4:a i betyg efter ett tal. Jag blir kallad det ena och det andra, men det skiter jag i för jag vill göra mitt jobb oavsett medieklimat. Personliga påhopp hindrar mig inte de gör mig bara lite trött.

Från det ena till det andra. Nu ska jag ta en kaffe på stan och vänta in 09.00 då jag ska läsa in min bok Vardagsmakt. Det här har jag på mig.

IMG_9171.JPG

Sen i eftermiddag ska jag stå beredd för Matheo i förskolan. Idag är första dagen han ska klara sig utan sina päron där. Hoppas att det går bra.

Bloggvännerna har ordet

20 svar till “Nyhetsmorgon och kaffe”


 1. Amelie skriver:

  Jag tycker att ditt agerande är väldigt professionellt! Önskar att det fanns fler som hade vågat.
  Förresten så tror jag att det kommer att gå alldeles utmärkt för Matheo idag 🙂

 2. Ruffie-Lina skriver:

  Så himla professionellt tänkt och agerat av dig, det är som ovanstående här skrev..att flera borde våga göra sitt jobb i den frågan och inte bara vara så förbannat pk hela tiden. Det gynnar ingen och nu har vi sett att sådana här missnöjespartier bara får ökat utrymme och det är ingen lösning på det hela enligt mig. Alla partier måste ha en politik för alla frågor, sedan kan man visst ha en eller flera hjärtefrågor men det blir nog svårt att vinna röster genom att totalt förneka vissa frågor/partier/politiska personer.
  Ah, det finns så mkt att skriv och säga om detta! Men det här får räcka för idag 🙂
  Kram!

 3. Jenny skriver:

  Intressanta tankar Elaine. Såhär har jag tänkt: sd har ett rykte om sig att vara rasistiska, men så som sd ofta behandlas är också en form av rasism. Alla åsikter har rätt att finnas även sd:s.

  • Veronica skriver:

   Nej. Hur SD behandlas är INTE en form av rasism. Och visst, alla åsikter har rätt att finnas. I tanken. Yttrandefriheten däremot är inte obegränsad, men i den så ingår i vilket fall som helst inte en rätt att stå oemotsagd.

   • Johan skriver:

    Om yttrandefriheten inte är obegränsad vem är det som skall bestämma vad som får och inte får sägas?

    Är det du som godtyckligt skall bestämma det?

    Är det majoriteten av människor som skall bestämma vilket medför att endast de normativa åsikterna får framföras?

    Betänk historiska milstolpar som:
    *Kvinnors rösträtt
    *Avskaffandet av slavhandeln i västvärlden
    *Vetenskapliga upptäckter som att jorden är rund
    *Afrikaners rättigheter i USA
    *Religionsfrihet
    *Osv

    En majoritet av människorna var under låg tid emot allt detta.
    Man fick inte uttrycka sig negativt emot t.ex. kyrkan.

    Om du inför en begränsad yttrandefrihet så kommer folk i framtiden titta tillbaka på samma sätt på vår tid och säga ”Titta på 2000-talet, då fick man inte prata om X, Y, Z. Tänk va inskränkta dessa människor var”.

    Du behöver inte skydda människor från argument som en allvetare. De flesta människor är goda och kan själva värdera de argument som finns.

    • Lisa skriver:

     Så rätt! Det blir farligt när man ska börja bestämma vilka åsikter som är de ”rätta”. Som du säger, vem/vilka ska bestämma detta? Det är också ett typiskt samhällsfenomen idag, att en del människor tror att så fort man nämner SD kommer folk automatiskt att börja rösta på dessa, som om man inte kan tänka själv? Gäller till stor del svensk media, som har tagit på sig rollen som uppfostrare av svenska folket.

    • Veronica skriver:

     Haha, ja, jag önskar att jag fick bestämma huruvida varje uttalande av varje individ i detta land (i världen?) var lagenligt eller ej. Jag har liksom inte tillräckligt att göra om dagarna.

     Nä, vi behöver inte införa en begränsad yttrandefrihet för det har vi redan. Förtal, hets mot folkgrupp, förbud mot reklam riktad till barn etc är exempel på inskränkningar i yttrandefriheten. Och de som bestämmer om dessa inskränkningar är riksdagen, som som bekant är framröstad av ”folket”.

     Googlar man på ”Blå buss mot yttrandefrihetens gräns” får man förresten fram en bra text på ämnet.

     • Johan skriver:

      Veronica

      Jag argumenterade utifrån moral, etik och logik.

      Jag är väl medveten om att det finns lagar som HMF som inskränker yttrandefriheten. Bara för att lagarna finns är inte det ett argument för inskränkning.

      Dessa lagar uppkommer givetvis för att det finns ett stöd för dem.

      Du uttrycker i texten ovan ett stöd för dessa och jag försöker med logik få dig att tänka i andra banor.

      Slutar folk att stödja lagarna bör de på sikt försvinna.

 4. Som finlandssvensk som gärna tar del av det rikssvenska mediautbudet, står det ganska fort klart att det i Sverige finns en del saker som man helst inte pratar om. Hur någon nu kan tro att det är bättre att försöka tiga ihjäl dem?

  Det förundrar en att man inte ens får nämna SD i hur neutrala ordalag som helst utan att genast bli beskylld för att dela deras åsikter. Helst ska man tydligen sätta skygglappar på och låtsas som om de inte alls finns i samhället. Också motdemonstrationerna med vända ryggar mot SD följer samma linje; låtsas som om de inte finns, frys ut dem istället för att ta diskussionen och höra vad de säger. Det är inte så konstigt att SD’s understöd växer när alla andra etablerade partier vägrar att ens höra på vad dessa väljare har att säga.

  Helt rätt av Elaine att behandla alla partier lika professionellt och inte stöda någon löjlig uteslutning som mest påminner om mobbning (utfrysning) i en lågstadieklass.

  • Caroline Å skriver:

   Håller med om nästan allt. Det blir en slags ”kollektiv härskarteknik”. Den blir väldigt tydlig just i SD-sammanhang men förekommer även i andra sammanhang (tex vinster i välfärden). Proffsigt och starkt att kunna ställa sig utanför även särbehandlingen. Jag försöker, men trillar dit ändå ibland (särskilt i SD-diskussioner).

 5. N skriver:

  Jag tycker du agerar väldigt proffisionellt. Som någon skrev ovan så är Sverige ett fritt land och alla har rätt till sin egen åsikt om saker och ting. Sen kan man ju diskutera hur vidare man vill att ett sånt parti ens ska ha lite makt i vårat Sverige. Det som är ”bra” är att hans parti har nog fått alla med rösträtt i detta land att inse hur viktigt det är att faktiskt göra sin räst hörd i valet i år! Men oavsett vad du personligen tycker så sköter du ditt jobb! Varför ska du bemöta dem på ett dåligt sätt om dem inte bemöter dig personligen på ett dåligt sätt?

 6. Madde skriver:

  Bra jobbat! Fortsätt som du gör , det kommer du vinna på i det långa loppet!

  Ha en fin dag
  Hälsningar
  Madde

 7. D. DeMarkey skriver:

  Men en sak jag blir nyfiken på är att när du ger betyg för ett bra tal, så menar du väl att han uttrycker sig väl, bra, proffsigt och klart, alltså inte att du håller med dom i det dom säger i sina tal eller? Är det innehållet du ger betyg på eller sättet dom för snacket? Varför jag undrar är för att jag är ganska ny på din blogg och vet inte vad ditt jobb går ut på än..

  Hursomhelst så håller jag med i det du skriver. Man är väldigt rädd i det här landet, för att stå för vad man tycker i rädsla för att bli ihopblandad med det partiet/människan/gruppen man talar om.. Jag kan tycka att SD har vettiga saker att säga ibland, (ibland) men jag tycker inte om det dom står för, dom diskriminerande uttal dom haft och dess mål även om jag kan förstå viss del till viss del. Svårt att förklara men du kanske förstår. :/

  Ha en bra dag och jag ser fram emot att få se klippet!!

 8. Serena skriver:

  Du är bannemej bäst i världen.

  Tack för dina viktiga och kloka ord i TV4 nyhetsmorgon i morse. Du satte som vanligt ord på min verklighet.

 9. Johan skriver:

  Hej Elaine!

  Såg intervjun i tv4-soffan och kan bara instämma till 100%.

  Besitter själv dubbla examen inom natur/ matematik -tunga ämnen och intresserar mig för retorik, epistemologi, argumentation och liknande. Är logiskt lagd vilket medför att jag ofta upplever en väldig avsmak mot själva dubbelmoralen och irrationaliteten som präglas främst mot SD.

  Är som att se en falsk utsaga men man får inte påpeka det utan att bli påhoppad med epitet.

  Ta t.ex. partiledarutfrågning i SVT där man räknar upp tre-fyra individers agerande inom SD och sedan låter deras agerande representera hela partiet och deras medlemmar.

  Detta är definitionen på en fördom.
  Men så länge fördomen är riktad åt rätt håll är det tydligen accepterat.

  Kan också uppleva det lustigt när vissa påstår att de inte besitter fördomar.
  Enda sättet att inte besitta fördomar är att hjärnan saknas då det ligger i naturen att kategorisera.

  Skulle säga att det viktiga är att vara medveten om sina fördomar och bemöta alla människor väl. 🙂

  Tänk om debatterna hade styrts av induktiv/ deduktiv -argumentation som faktiskt ledde någonstans istället för att bara ordväxla slutsatser.

  Hade man kanske kunnat lära sig något.

  Ha det bra!
  Johan

 10. Camilla skriver:

  Kunde inte hålla med dig mer Elaine och jag respekterar ditt förhållningssätt något enormt. Det visar på en mognad och respekt för demokratin och en professionalism jag ofta saknar i debatten. Jag tog ganska så nyligen min journalistikexamen här i London och känner ofta att jag måste understryka att nej, jag röstar inte SD men jag vill ändå respektera människors rätt att rösta som de vill (det går inte alltid jättebra och jag låter mig bli provocerad och arg men jag försöker…). Tycker citatet ”I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it” är eftersträvansvärt. I övrigt tycker jag att din blogg är himla härlig och att du är en riktig inspiration! Kram

 11. Torgny skriver:

  Friskt vågat
  Vi måste i vårt land ta ställning till hur vi skall förhålla ås till en snabbt förändrad värld
  Med ca 100000 flyktingar per år de närmaste 10 åren om man tolkar utvecklingen
  I Mellanöstern och Afrika
  Det ger en miljon nysvenskar nästa 10 år och med anhörig invandring och familjebildning, barnafödande hos invandrare
  Så är det inte omöjligt att Sveriges folkmängd kommer att öka Me 2 miljoner
  På 10 års sikt.
  Därtill kommer en ökad invandring från medelhavsländerna eftersom
  Arbetslösheten i dessa länder sakta stiger efter ett stort invandringstryck frön länder söder om Medelhavet.
  Hur ska vi tackla detta i vårt lilla land?
  MVH
  Torgny Bringeskog
  capt.bringeskog@gmail.com

 12. Johanna Sohlberg skriver:

  Tänk att jag inte känner dig, inte alls och ändå kan du imponera så stort på mig. Det är väldigt häftigt!

  Jag tycker du är bra.
  Fortsätt precis som du är, på alla plan.

  Kram.

 13. Jeanna skriver:

  Du är så smart och jag tycker att du bidrar med nya, liksom förfriskande, tankar. Jag vet inte själv vad jag tycker om det du skriver i det här inlägget, men det eggar igång mig att tänka lite mer aktivt kring detta ämne.

  Och väldigt snygg klänning! Jag har bra klädminne och minns att du hade på dig den i tidigare inlägg, för ett bra tag sedan, i samband med något jobb och jag avundades dig för klänningen, haha.

 14. Fanny skriver:

  Jag förstår dig! Hade förmodligen också känt en frustration och velat försvara/förklara mig i din situation, samtidigt så är det väldigt märkligt att folk inte förstår att du uttalar dig som retorikexpert och inte ”åsiktsperson” eller privatperson kanske man ska säga. Jag tycker du är fantastiskt objektiv och begåvad på det du gör! En stor förebild för mig som studerar till kommunikationsstrateg. You go girl!

Lämna en kommentar