Snack med tv4 om S valfilm


20140729-205805-75485570.jpg

Tv4 kom förbi kajen igår för att höra mina synpunkter på Socialdemokraternas nya valfilm. Ni ser den här.

20140729-205922-75562102.jpg

Jag är väldigt nyfiken på vad ni tyckte om den. Här har ni min åsikt:

Tanken med filmen var att väcka känslor såklart, vad annars, men inte den sortens känslor som jag tror att filmen kommer att väcka. Filmen verkar rikta sig till Stockholmare trots att Sverige är så mycket större än sin huvudstad. Den verkar också rikta sig till välbärgade medelålders män som raljerar över dålig vårdpersonal. Det är inte det S vill säga, men det är de vibbarna jag får och jag tycker att de misslyckas kolossalt. Mannen känns som en mer slipad men lika dryg Fredde från Solsidan. Han glider in i både dyra kläder och bukett och suckar över de stressade personalen som inte verkar kunna göra sitt jobb. Antipatin han känner mot de stackars kämpande vårdpersonalen gör att empatin mot hans mor faller. Den enda starka delen i filmen är när han säger ”min mamma”. Det är min åsikt. Vad tycker ni?

Bloggvännerna har ordet

27 svar till “Snack med tv4 om S valfilm”


 1. Louise skriver:

  Nej jag gillade den inte. Tycker den mer försöker visa att det är personalen inom äldreomsorgen det är fel på och inte hur det styrs uppifrån. Hade dom istället visat en bild på en stressad undersköterska i en situation där man tydligt kan se att hen är ensam och att det är underbemannat så hade antagligen budskapet gått fram tydligare.

 2. Carolina skriver:

  Jag tycker absolut att den var bra. Jag jobbar själv inom vården på ett boende och förstår om det är så där visa människor som har sina anhöriga på ett boende känner. För vi som jobbar inom vården känner så att vi inte hinner, vi vill inte vara otrevliga mot anhöriga men ibland så hinner man faktiskt inte för att man är kort om folk och det finns inte folk.

 3. mia skriver:

  Vet inte…är själv sjukskötersterska och jobbar med äldre på ett sjukhus. Tyvärr känns filmen allt för bekant…ännu större ”tyvärr” är att filmen ger intryck av att vara ett snäpp bättre än den krassa verkligheten…ex: ”våra gamla” sitter ytterst sällan i trädgården men uppsatt hår och finblus på…vi hinner inte det….

  • Lina skriver:

   Jag tror att det är många som inte alls förstår att det är så äldreomsorgen ser ut.

   Så som vården och omsorgen är organiserad idag så handlar mest om att ”släcka bränder”. Det finns så mycket kunskap hos personalen – men alltid så lite resurser.

 4. Lisa skriver:

  Jag antar att detta är en första film i en följetången inför valet där de enskilda filmerna kommer att vara gjorda för olika typer av målgrupper. Därför är det det inte konstigt att socialdemokraterna valt att i den första filmen rikta sig till den målgrupp som de har svärtas att locka till sig röster ifrån – de välbärgade medelålders vita männen. Detta gör de genom att, som du säger, spela på känslor och inte vilka känslor som helst, utan kärleken till sin egen mamma. Kanske den starkaste kärleken av dem alla. Jag tycker att det är en bra film.

 5. Josefin skriver:

  Jag håller med. Tycker inte heller att filmen känns färdig. Det funkar inte riktigt. Jag känner mig inte berörd, trots att jag arbetat inom området och kan relatera till problematiken. Men nej, filmen var inte bra.

  Den kanske blir bättre i längden, då jag antar att den ingår i en följetång. Men för sig själv står den sig inte.

 6. Hanna skriver:

  Synd att vänster blocket alltid fokuserar på det negativa, mkt gnäll. Sverige är ett fantastiskt land, mkt vare sossarna, vore kul om de kunde ha lite mer av den framtidsvision som varit där för att bygga det sverige vi har idag.

  • Heja Emma! skriver:

   Håller med, tycker att de allt som oftast bara ser det negativa. ”Högern har gjort si, moderaterna har gjort så” men inget om hur de själva ska lösa det. Det är jättebra att belysa problem, men inte att lämna det där. Ge mig en lösning. En konkret lösning. Inte ”vi ska sänka arbetslösheten” utan HUR ni ska sänka arbetslösheten.

   Är rätt trött på dem nu om jag ska vara ärlig. Ett evigt gnäll men inga lösningar.

 7. Emma skriver:

  Ugh känns bara som någon slags propaganda-film mot privata vårdföretag ”de som skröt så mycket om gemensamma aktiviteter”

 8. Ella skriver:

  Jag tycker tyvärr filmen snarare visar på otrevlig/ohjälpsam personal istället för att visa att det inte är personalen det är fel på utan nedskärningarna. Ofta vill de som jobbar inom vården ge en mycket bättre service än vad de har möjlighet till och det är det man borde lyfta fram i filmen.

 9. Kerstin skriver:

  Undrar vem/vilka de tänkte skulle rösta på S efter att ha sett det här? Håller med den vårdanställda i kommentarsfältet, som påpekade, att de inte hinner piffa till sina äldre och rulla ut dem i trädgården ens. Nej, det här är ingen bra valfilm, ingen fattar på vilket vis de vill förändra äldrevården.

 10. M skriver:

  Lite märkligt också att ”problemet” visas från mannens perspektiv. Av dem tre (medelålders, välbärgad man, en stressad vårdpersonal och en gammal människa beroende av omsorg) så är det väl mannen det är minst synd om.

  • Heja Emma! skriver:

   Inte direkt, även om jag förstår hur du tänker. Igenkänningsfaktorn. Ett begränsat antal människor kan känna med vårdpersonalen eller mamman som är beroende av omsorg, men alla kan relatera och känna kärleken för sin mamma.

   Även om jag tycker att filmen var nonchalant gentemot vårdpersonalen (har sällan träffat otrevlig personal, stressad ja, men sällan otrevlig) så spelade den på rätt känslor. Jag tänkte på min mamma, och att jag inte vill ha henne på en sådan plats.

  • jh skriver:

   verkligen!! tack för den belysningen. tycker filmen är lite obehaglig och har sd-känsla över sig

 11. Lina skriver:

  Jag tycker filmen är bra!

 12. wigwag skriver:

  Nja.. Ganska stark tycker jag nog den är. Att sonen är lessen, lite irriterad över sakernas tillstånd, som en del i en sorgkänsla över sin mors situation, ser jag som en förstärkande bakgrund till mötet där blickarna möts och där mor blir mor och son blir son än en gång. Och där sonens eviga kärlek till sin gamla mor tydliggörs med orden ”Min Mamma”. Det är liksom det allt handlar om till slut ändå. Trots alla bekymmer och all bitterhet. Så är det mamma och jag. Starkt jobbat. Nu måste alliansen svara med nåt ännu starkare. Fort.

 13. Gunvor skriver:

  Jag tycker att den är bra (och betydligt bättre än Alliansens total-metaforiska tårtfilm) och väcker känslor – jag blir ledsen för vårdpersonalens, sonens och mammans skull. Jag tror dock den är den första i en serie och även om det är intressant att analysera varje del för sig så tycker jag det är betydligt intressantare att så småningom analysera helheten.

 14. Kerstin skriver:

  Om meningen med filmerna är att känslorna ska styra valet av parti i september blir jag orolig. Håller helt med Elaine som bedömer filmerna med den professionelles kunskap och ögon.

  • Lina skriver:

   Politik och känslor hör ihop.

   Det borgerliga styret har ju försvagat den svenska modellen och många svaga har fått det sämre. Det är klart att det berör att se gamla och sjuka fara illa, men det är sanningen.

   Vill vi leva i ett samhälle där vi tar ett solidariskt ansvar och t.ex. prioriterar trygg omvårdnad för våra äldre (och en bättre arbetsmiljö för vårdpersonal), ja då ska man rösta rött.

   • wigwag skriver:

    Fast jag tyckte ju förstås att gamla mamma på äldreboendet hade det rätt bra i filmen trots allt. Rödgrön politik kommer inte göra det bättre för henne och alliansens politik syftar till att skapa förutsättningar så att det kan bli bättre inom sektorn vård-skola omsorg. Fråga Löfven varför han tycker det är ett viktigare jobb, som ska avlönas bättre, att ”dra mutter” än att torka mamma i stjärten. Han har tyckt det och jobbat för det under hela hans yrkesverksamma liv.

   • Hmm skriver:

    Lina: Försvagningen började långt innan det borliga styret. Bäst och mest satsades det på äldervården på mitten av 80-talet, men redan då så ville jag inte se mina mor och far-föräldrar sitta på hemmen och jag visste vad jag pratade om.

    Sedan kom den flytande kronan och det i sista sekunden. De borliga räddade återigen ekonomin och såg till att den överoptimistiska låne-bubbla om S levde i under slutet av 80-talet rätades upp en aning. S hade levt pålånta pengar länge då. Och allt sedan dess har vairt en nedotering av vår välfärd. Prata inte om vad Persson gjorde för den sken för då blir jag arg.

    Sanningen är att det aldrig har satsat så mycket pengar på skola och omsorg som under Alliansen. Men det har varit en läckande skuta som man har fått täppa till det värsta hålen. Ingen kul uppgift att ta över.

    Och glöm aldrig att privatiseringen var det S som startade.

 15. Therese skriver:

  Möjligt att du redan har kommenterat det, men då hade jag tyckt det var väldigt intressant att få veta vad du tyckte om alliansens valfilm, om du inte tyckte att denna höll måttet…

 16. Mikaela skriver:

  Det jag tänker är att 2003 var det rödgrön regering och jag jobbade min första sommar i vården. Äldrevården. Och det var ingen skillnad då. De boende sattes vid frukostbordet i sin rullstol och där satt de hel dagen utan att kunna förflytta sig själva. Personalen drack kaffe på balkongen. Sorgligt men sant. Så om de vill visa på att det är alliansens fel att vården ser ut så här så är jag först med att berätta om hur det var när oppositionen hade makten senast. Om de vill visa på vad de ska förändra, varför gjorde de inte det förra gången de hade makten?
  Nej, ingen valfilm som gav mig någon mersmak för deras politik. (Inte impad av alliansens valfilm heller för övrigt)…

 17. jh skriver:

  håller med! och den är platt. kan ju misstas för att vara sverigedemokratisk rent av. den känsla får jag. :((

Lämna en kommentar