Ibland måste man bara ha en hamburgare


20140628-144932-53372903.jpg

Det kan vara det godaste jag vet! Sitter och mumsar på den och läser Lady Dahmers intressanta inlägg om mitt inlägg om fitnesstjejerna. Hon har sina poänger den där Dahmer, min vän. Och jag har oliksinnade vänner. Det tänker jag när jag läser hennes inlägg och blir alldeles varm i hjärtat. Tänk att ha vänner som tänker olika och dessutom respekterar olikheten. Det är guld.

20140628-145201-53521321.jpg

Hur ser det ut för er? Har ni oliktänkande vänner eller är ni rätt lika? Inget är rätt eller fel, bara intressant. Ibland kan oliktänkandet vara tröttsamt och irriterande som här på bloggen och bland vänner. Gud som vi har bråkat vid tillfällen jag och mina vänner genom alla år. Men i nio fall av tio så är det guld att vara oliksinnande. Jag skulle aldrig orka med att leka med mig själv hela tiden. Skulle ni?

Bloggvännerna har ordet

20 svar till “Ibland måste man bara ha en hamburgare”


 1. Denise skriver:

  Håller med dig fullständigt! Skulle bli galen om alla bara höll med mig jämt!

 2. wigwag skriver:

  ”Finns det inte ETT jäkla fitnesskonto på instagram som inte fokuserar på utseende. Där tjejerna inte håller in magen med minimala kläder. Eller där fokus är på träning inte på hur sexig rumpan rör sig till knäböjen. Att de ens filmar sig själva på det sättet, sexistiska vinklar. Blir trött på objektifieringen. Kan vi kvinnor inte bara få vara starka utan att lägga upp våra kroppar på ett silverfat?

  Är det någon som kan rekommendera ett crossfitkonto eller träningskonto där fokus är på prestation istället för utseende? Yogagirl gör det bra tycker jag.”

  Ser inte att du skriver nånstans att företeelsen du ”blir tokig på”, att det inte finns några instagramkonton som passar dig och din träningsfilosofi, skulle inbegripa någon kritik mot kvinnor som tränar, ser ut som och exponerar sig själva enligt rådande norm. Tycker du medvetet och/eller omedvetet blivit missförstådd här. Och det gör mig förbannad. Läs förfan vad Elaine skriver! Jävla puckon. Men men. Nä jag har inga såna vänner. Alla tycker som jag för annars får dom stryk!

  • wigwag skriver:

   Jag kan kritisera tjejerna istället så folk ser skillnaden. ”Snälla ni, försök var er själva och sluta med den där sexistiska skiten. Försök tänk på vad ni vill er träning ska ge för resultat. Vill ni bara ha en sexig gosig liten rumpa. Till allMÄN beskådan eller tränar ni som jag för att få en stark kropp som ska hålla länge för livets alla påfrestningar. Tänk på det. Please TÄNK.” Nu har ni fått nåt att go crazy över.

   • helena skriver:

    Men alltså läs vad Lady Dahmer skriver istället. Det var inte så att LD retade sig på Elaine och skulle skriva svar, hon kommenterar företeelsen som är nu med att många tjejer agerar i enlighet med hur samhället ser ut – att det ibland belönas att göra sig sexig. Att göra sig sexig är inte samma sak som objektifiering – det kan en inte göra själv.
    Till din andra kommentar säger jag bara att det inte hjälper att kvinnor ska säga åt andra kvinnor att sluta med ett beteende – feminism handlar snarare om att stötta, oavsett VARFÖR en kvinna ägnar sig åt ett visst beteende.

    • wigwag skriver:

     E. skriver att hon är trött på objektifieringen. I kontexten av alla dessa konton där utseende och sexighet är i fokus och sin egna frustration över att hon inte kan hitta nåt som passar henne. Vilket alltså sammantaget betyder att hon är trött på ett resultat hon skyller samhällets objektifiering av kvinnor på. Jag har läst LD:s inlägg och jag är till skillnad mot E. inte särskilt imponerad. Feministiskt normkritiskt allmängods skulle jag vilja säga. Kvinnor är objekt och män är subjekt i rådande könsnorm och kvinnors objektifiering är en ständigt pågående process för att upprätthålla denna norm. E. har pekat på ett resultat av denna objektifiering, som hon stör sig på, och som hon är trött på, men absolut inte skyllt någon, några eller någon grupp av individer för att ”objektifiera sig själva” eller för den delen, mer korrekt, medvetet agera objekt för att optimalt tillgodogöra sig objektifieringens belöningssystem. I den betydelsen menar jag att kvinnor mycket väl kan och i hög grad även gör ”objektifierar sig själva”. Män kan däremot inte objektifiera sig själva. Det är omöjligt. För vi är subjekt och inga objekt.

     Edit: Förlåt Elaine att jag skriver i tredje person. Vet att du inte gillar det. Blev enklast så tyckte jag.

     • helena skriver:

      Ja, du sammanfattar inlägget här ja. Elaine har inte blivit missförstådd – LD skrev ett debattinlägg som _grundade sig_ på det Elaine skrivit helt enkelt.
      Och kvinnor kan fortfarande inte objektifiera sig själva, oavsett hur många gånger du skriver det.

  • Ida skriver:

   Då kan jag peka ut kritiken för dig:
   ”Att de ens filmar sig själva på det sättet, sexistiska vinklar.”
   ”Kan vi kvinnor inte bara få vara starka utan att lägga upp våra kroppar på ett silverfat?”

   • wigwag skriver:

    Det första citatet ska läsas med medtagen kontext så här. ”Finns det inte ETT instagramkonto där tjejen inte filmar sig själv i sexistiska vinklar”

    Det andra citatet är en fråga. Vem är frågan riktad till? Tror du på fullt allvar att Elaine ber om lov å alla kvinnors vägnar att slippa lägga upp sina kroppar på fat och riktar denna ödmjuka lite passiva, nej jag gillar inte frågan jag heller men av annan anledning, till tjejer med instagramkonton hon inte gillar. Jisis.

    Ta alltid med kontexten när du läser inlägg Ida och gör positiva tolkningar så långt det går så går det nog bättre nästa gång. Finns ju mycket av det E. skriver som går att kritisera ur ett feministiskt perspektiv men man lackar ju perkles, förlåt felstavningen, när det görs illvilligt. Jag skulle iaf ifrågasätta ”vänner” som låtsas missförstå det här inlägget och tror E. är ute efter att skuld och skambelägga tjejer för att dom ”objektifierar sig själva” vilket rent ut sagt bara är skitsnack och nåt E. aldrig sagt eller ens antytt överhuvudtaget. Jag säger till när E. riktar sig direkt till dessa tjejer, kan hon mycket väl göra och det är helt ok det med, en parallell till plutmunsgate, och då är kritik mer befogad om hon inte gör det jävligt snyggt och med respekt.

    • helena skriver:

     Nej nu känns det ju som att du försöker så split mellan LD och Elaine?
     Samt att det inte är ok alls att ifrågasätta tjejers handlade! Att vissa kvinnor agerar på ett sätt som gör att de belönas, eller tror att de belönas, ska inte just de kvinnorna skammas för!

     • wigwag skriver:

      Som svar på frågan huruvida E. blivit missförstådd eller ej och vad LD grundat sig på kan jag bara konstatera följande. Med citat tagna från LD:s inlägg.

      ”hon undanber sig kvinnor som objektifierar sig själva.”

      E. har inte gjort det. Hon undanber sig inte. Jag är helt övertygad om att E. har en massa såna vänner, både män och kvinnor, som ligger och fjärtar med skinkorna på gymen och vill framstå som sexiga. Det är inte det hennes inlägg handlar om. Sen har hon återigen inte skrivit att nån objektifierar sig själv. Citatet ovan har alltså inte ett skit med det E skriver.

      ” Däremot om sättet hon liksom många med henne omedvetet reproducerar förakt för en viss sorts kvinna och hur det är ett större problem än man tror.”

      ??? reproducerar förakt..och omedvetet dessutom. Om man tycker det baserat på vad E. har skrivit så är det dags att börja jobba med sin läsförståelse. Tycker du också att E. med sitt inlägg reproducerar förakt? Sen är man inte en ”viss sort” baserat på hur man beter sig på gym och väljer att exponera det. Sådan smal sortering som LD i detta utlåtande gjort sig skyldig till är fan kränkande och föraktfullt om nåt.

      Men jag gör nu som E. valt att göra med detta trams. Säger jag att himlen är BLÅ och nån väljer att bemöta det som kränkande, skammande, skuldbeläggande och föraktfullt att påstå att himlen är GRÅ så kan man ju lugnt luta sig tillbaka om man har självförtroendet för det.

     • Hmm skriver:

      wigwag: Fast du kan ju också erkänna att du inte är objektiv ang LD, eller hur?

      Själv håller jag inte med eller emot varken Elaine eller LD hela tiden. Av det lilla jag sett på bloggen så skulle jag gissa på att jag är närmre Elaine i mina åsikter men det betyder ju inte att jag ibland ser poänger från LD. Och de två kan ju nu och då tänka samma också för den delen.

      Men du wigwag, verkar tydligt ha tagit parit åt ett håll eller snarare emot ett annat.

 3. Ninon skriver:

  Det är skönt när kvinnor verkligen visar att de inte alltid måste tycka lika och ha fangirl puss och kramkalas med sina favoriteblogerskor eller varandra i kommentarsfält. Kvinnor blir ju ofta beskyllda för att antingen klösa ögonen ur varandra eller maniskt söka konsensus. Så precis som du så älskar jag åsisktskillnaderna. De för vårt tänkade framåt! Det är ju stärkande när man inser att alla inte måste ropa halleluja amen till allt man säger.

 4. Cecilia skriver:

  Jag har till en stor del liksinnade vänner skulle jag säga. Men har inget emot vänner som har olika åsikter, så länge båda parterna förstår att diskussionernas huvudsakliga mål inte är att få den andra att tänka som man själv, utan att det ska bli en bra och intressant diskussion. Älskar diskussioner där man i lugn och ro kan sitta och lyssna till den andras åsikter och själv berätta sina åsikter och när diskussionen tar slut så käns det som att man förstår sin vän ännu bättre!

 5. Alice skriver:

  Men… håller du med LD? Eller du har inte tänkt bemöta inlägget?

 6. Ida skriver:

  Jag ska tänka på det nästa gång jag inte håller med dig, Elaine. Först måste jag ha en blogg, gärna en rätt känd också, och skriva DÄR att jag inte håller med dig. Först då kanske du funderar över vad jag försöker meddela, istället för att försöka platta till mig med ett svar som avslutas ”alla är inte retoriker”.

  • Elaine skriver:

   Platta till med alla är inte retoriker? Det var inte menat som tillplattning utan som ett viktigt konstaterande. Formulerar någon sig klumpigt så får man vara tacksam för kritiken och förstå att alla inte är retoriker, inte ens jag alla gånger.

  • Elaine skriver:

   Inser nu att du förmodligen bara är ironisk och det var ju trist att du förringar mig till att bara ta kritik från kända bloggare. Testa att minska ironin om du vill att jag tar till mig det du säger. Jag svarar inte bra på det.

   • Ida skriver:

    Ingen svarar bra på ironi, för min del har jag redan förstått att jag inte kan nå fram till dig och har alltså slutat försöka. Min kritik var densamma som LD’s, men när jag kommenterar på din blogg så avfärdar du min kritik och försöker uppfostra mig (?) men när det en dag senare kommer samma kritik från en bloggare så är det intressant och värt att fundera över…

 7. Cissi skriver:

  De flesta av mina vänner håller med mig om vissa saker men sällan om alla. Lite som att jag ofta har något gemensamt intresse.
  Angående LD inlägg håller jag med. Reagerade på ditt inlägg men visste inte hur jag skulle formulera mig. Så gjorde hon det så bra 🙂
  Själv följer jag vissa sådana konton som du beskriver att du är trött på och det finns säkert de som tycker att jag är en ”sämre” feminist för det. Jag tränar för att jag mår bra av det men också för att jag bryr mig om mitt yttre. Gillar att sminka mig också… inte alltid men ibland. Jag gör det för att det får mig att känna mig snygg och därmed mer självsäker. Fast jag förstår jag att det finns strukturer bakom som gör att jag tycker att jag är snyggare sminkade så hyn ser jämnare ut och ögonen större etc. Tycker i alla fall att det är ett väldigt intressant område som du tar upp och det får mig att tänka till 🙂

  btw så har jag problem med att prenumerera på inlägg. Fungerar inte för mig att prenumerar endast på svar på min kommentar utan jag måste välja allt eller inget. Är det någon mer som har samma problem?

 8. Tilda E skriver:

  Jag förstår dig Elaine precis.
  Jag har också tänkt på detta nya fenomen då Instagram fullständigt exploderat utav träningskonton. Jag har också varit på jakt efter ett konto att följa, tyvärr har jag tröttnat fort då bilderna/filmerna vänder sig till hur rumpan till konto-ägaren ser ut i (gärna in zoomad och i gråa träningstights) ser ut när träningsaktiviteten utförs. Inte hur stark, frisk och målmedveten kontoägaren är. Då hade jag blivit inspirerad!!

Lämna en kommentar