Godmorgon


20140628-102233-37353543.jpg

Hoppas ni har sovit gott. Jag ska röra mig mot Arlanda snart efter som Visby och Almedalen väntar. Dessa dagar kommer följas av lättsamma inlägg. Nu har vi diskuterat färdigt ett tag tycker jag. Men vilka bra diskussioner. Tyvärr lockar våra konstruktiva diskussioner fram en del gamla troll som gör mig fascinerad. Hur kan man läsa en blogg där man verkligen ogillar personen, det är för mig fascinerande. Bryt den ovanan.

Civilkuragediskussionen och försvarstalet för väktarna gjorde mig så upprörd att jag inte kunde läsa kommentarerna. Det gör mig upprörd av två skäl: Människans orimliga och okritiska respekt mot auktoriteter, samt ovilja att ifrågasätta densamme. Och sen är jag irriterad för att jag känner Faje och han såg hela händelseförloppet. Men det kan jag ju inte vara irriterad på egentligen för ni känner inte honom och ni såg inte hela händelseförloppet. Så ni som försvarar väktarna, vi får bara agree to disagree med ett kryddmått av irritation för varandra. Men det fina med det hela är att det går över.

/Elaine, lägger ner telefonen och beger sig mot storstaden.

Bloggvännerna har ordet

19 svar till “Godmorgon”


 1. Jennifer skriver:

  Hej! Har inget med inlägget att göra men vill bara tipsa om denna insamling till förmån för Louise, en liten flicka som bara dagar innan sin första födelsedag fick ett cancerbesked. Gör så ont i ett mammahjärta! Kanske är något du skulle kunna tipsa om på bloggen? http://www.barncancerfonden.se/1309363873/

  Vänliga hälsningar Jennifer

 2. L skriver:

  Åh, nu försvann hela kommentaren, men det jag ville ha sagt var att när ett inlägg visar en aspekt så tenderar människor att påvisa andra poänger – man får en mer nyanserad diskussion och inte menlöst medhåll. Hade ditt inlägg varit PRO väktare hade säkerligen kommentarerna talat för ”den andra sidan”. Tycker att det är en sund företeelse att inte tro blint på en bloggare man inte känner, utan att nå framåt genom diskussion.

 3. JessicaN skriver:

  Alltså filmen är så vidrig att jag inte klara av att se hela! Att folk försvarar går över mitt förstånd!

 4. Olivia skriver:

  Usch, det kryper i hela kroppen efter att ha sett filmen. Fantastiskt att så många människor samlas och ställer upp för henne.
  Det gjorde ont i hela mig att se det. Jag väntade bara på att hennes axlar skulle gå ur led. Hur kan man behandla en människa på det sättet?!? Det är för mig obegripligt. Så himla förnedrande. Det spelar ingen roll hur påverkad hon var, någon måtta får det ju vara. Hon skrev och tjöt så fort de tog i henne till slut. Usch!

  Det handlar inte om om det hon gjorde var rätt eller fel. Det är en himla tur att det finns ordningsvakter, för de gör en massa nytta. Men det får absolut inte gå till en sådan här överdrift där de gör illa en annan människa.

  Tack och lov för människor med kurage!! HEJA!! 😀

 5. Ibland undrar jag hur ni större bloggare gör det, att stå ut med fula ord och påhopp. Men visst, egentligen, varför ta åt sig från såna man inte ens känner. Men igår vart jag kallas för SVARTSKALLE och IDIOT för första gången på oooootroligt många år (syftande på ordet svartskalle). Och visst är jag det, en stolt sådan också, men självklart är det menat på ett fult sätt och utan anledning, bara sådär, i ett neutralt inlägg, fattar inget alls. Hur gör ni med att stå ut med alla dessa påhopp, fula ord och allt?? Hur starka är ni egentligen? 😉

 6. E skriver:

  Jag vill inte lägga mig i diskussionen om du vill avsluta den men känner för att tydliggöra vissa saker:
  1. Fängsel kan anbringas för att personen är flyktbenägen, skadar sig själv eller andra. Ofta skonar fängsel så att ordningsvakter/polis inte behöver ta hårda grepp som gör ont. Fängsel gör inte ont så länge personen som har de på sig inte bänder/kränger med armarna.
  2. Gissar att ordningsvakterna har ett högt säkerhetstänkande eftersom de dagligen möter knivbeväpnade människor. När killen i linnet står så nära kan de inte ha säkerhetsavstånd o de kan omöjligt veta att han inte blir så förbannad att han ger sig på dem. Ev med något så farligt med en kniv.
  3. Kvinnan läggs ner på marken eftersom ordningsvakterna inte kan ta med henne dit de tänkt eftersom folkmassan lägger sig i ingripandet o står ivägen. Därefter skriker folkmassan att de ska resa kvinnan upp. Hur ska de kunna göra det när de måste ha koll så att de inte blir attackerade av folket runt om?
  4. Alla okvädningsord mot ordningsvakterna i situationen förvärrar. Filma lugnt o stilla, på avstånd. Anmäl sedan så kan en opartisk utredning se om fel begåtts.
  5. Hade det varit jag som blev omhändertagen hade jag upplevt det stressande att så många såg mig full/påverkad. Jag hade skrikit mer för att få folket på min sida och uppmärksamheten riktad mot ordningsvakterna.
  6. Kvinnan hade aldrig behövt få ont om hon inte hade gjort motstånd.
  Tack för mig o hoppas du kan läsa kommentaren utan irritation.

 7. Lis skriver:

  Men wow, posta inte saker då om du inte kan hantera den diskussion som uppstår? Alla skrev välformulerade och sansade inlägg vad jag kunde se så att jag folk inte håller med är väl trist men nåt du får leva med?

  Jag håller med alla som ifrågasatte hela grejen, tycker det är uppenbart att din vän var ute och cyklade.

  Ps. Försök du att få ordning på en ”liten kvinna” som är hög eller galen eller aggressiv. Visst kan man tycka att det borde vara lätt men lycka till säger jag bara att få ordning på henne utan att det ser hårt och taskigt ut. Du har uppenbarligen aldrig brottats med någon som inte vill bli gripen, du har uppenbarligen aldrig behövt ta en sån situation.

  Precis som du blir upprörd på kommentarerna så blir jag lite less på din blogg. Först ett unket inlägg om tragiska 40-åriga kvinnor (men jag antar att män får supa och ligga hur de vill oavsett ålder?) samt trista kommentarer om att ligga runt och sedan ett tramsigt inlägg om ”civilkurage” där du inte ens vill eller kan hantera en normal, sansad debatt. Detta gör att nä, jag vill inte läsa detta längre.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Men att du bemödar dig att ens skriva? Det är bara att lämna bloggen. Jag hindrar dig inte.

   Hantera en diskussion? Diskussioner ska inte hanteras, de ska diskuteras. Det är väl helt fantastiskt att få lite debatt. Och jag ser inget negativt med lite ömsesidig irritation kring fenomen. Jag tycker också om att erkänna att även jag blir irriterad precis som ni, men att det inte är HELA JÄVLA VÄRLDEN, det är mänskligt. Rosa fluff gör inte denna blogg. Irritation går över och det kommer komma fler diskussioner. Om det gör dig så arg att du blir trött på bloggen så är det du som inte kan hantera diskussioner. Om du tycker det jag skriver är unket och tramsigt så: Stick härifrån. På riktigt, vad fan gör du här? Varför skriver du ens en kommentar? Hitta på något annat konstruktivt än att skriva dynga på en blogg som du tycker än dynga. Lis. Dra.

 8. Anna skriver:

  Vad var hela händelseförloppet?

 9. Sophia skriver:

  Jag tycker att det är lite synd att pga att man har skrivit sin syn på (endast) filmen och vad man själv har för åsikt i ämnet så har man ”en orimlig och okritisk respekt mot auktoriteter, samt ovilja att ifrågasätta densamme”.
  Det anser inte jag att jag har… Kan absolut vara kritisk. Avskyr när folk inte blir behandlade med respekt! Bevis finns ju faktiskt på poliser, väktare, ordningsvakter mm som inte sköter sitt jobb, minst sagt. Tycker bara inte att det denna film visar är ett sådant bevis.
  Synd att du blev så upprörd, men kan samtidigt förstå att du blir det. Är många just nu som går emot en åsikt som verkar vara väldigt stark hos dig. Är väl bara naturligt att bli irriterad?
  Tycker väldigt mycket om din blogg och har läst den i flera år, du är vettig Elaine! Tar upp saker som är viktiga att ta upp vare sig det är polisvåld, utseendehets mm. Mår faktiskt bra av att läsa det du skriver!
  Jag hoppas att du får en riktigt bra dag Elaine 🙂

  • wigwag skriver:

   Wigwag håller med.

  • Elaine skriver:

   Tack goa människa! Och tack för att du ger din syn på det med sån varm ton. Ja, det är naturligt att bli irriterad. Jag förstår de som blir det på mig också eftersom frågan ligger dem varmt om hjärtat. Så länge vi respekterar varandra trots delade åsikter så känns det fint även om det är lite irriterat. Men när personliga påhopp flikas in så blir jag arg.

   Men så läser jag din kommentar och kommer på varför jag älskar bloggen. Majoriteten av er är så himla vettiga och respektfulla trots att vi inte delar åsikter alla gånger. Stor kram och jag önskar dig en bra dag också❤️.

   • Linda skriver:

    Hej! Hoppas att det är ok att jag kommenterar så här i ett svar. Jagttycker hela det här ämnet är otroligt problematiskt och viktigt. Dock både förstår jag och inte förstår irritationen som båda sidor kan visa prov på, att diskutera handlar ju till stor del om att hamna i affekt. Jag har jobbat en kort sväng i krogvärlden och pratade en hel del med de OV som jobbade då och jag har även sett filmen. Jag vet dock inte hela händelseförloppet, alltså vad som hände innan och efter kameran slogs på. Jag tycker filmen är djupt obehaglig och jag känner rent spontant att det var en störreiinsats än vad som krävdes. Det som jag tycker glöms bort lite är att båda sidor av diskussionen handlar om människor och kommentarerna visar stor brist på respekt för båda parter, vilket gör mig beklämd. Jag vet som sagt inte varför kvinnan omhändertogs, men jag kan tycka att det gjordes på fel sätt! Sen har jag själv varit i en situation där en grupp människor varit väldigt upprörda, vilket innebär en enorm stress för de inblandade. Jag tycker att man helt klart ska agera i en situation som är fel, men ibland bör man även fundera över hur man agerar och hur situationen påverkas. Vet inte riktigt om jag får fram det jag tänker och om jag rör till det och irriterar så ber jag om ursäkt. 🙂 Det jag vill ha sagt är det att det handlar om människor på båda sidor, visa respekt för detta. Det gjordes fel i situationen, men dra lärdom av det och kom med konstruktiv kritik kring problemet. Och problemet handlar om mer än om hur fel OVhhanterar situationen. Det handlar ju även om varför det ens krävs sådana insatser! (Varför då någon människa över huvud taget kommer till en plats i livet där de måste omhändertas). Men det handlar om människor i alla fall och ibland är civil kurage även att vara den lunga rösten som klarar av att reda ut en hetsig situation som blivit fel, likväl som de som tar en mer aktiv roll. Sen tycker jag att en annan problematisk sida i denna debatten är fenomenet att filma och sprida en situation på det här sättet som visar en djupt tragisk situation med tre personer som inte har någon möjlighet att försvara sig. Jag tycker att det går att föra en konstruktiv debatt utan att låta tre människor porträttera problemet utan att de har en möjlighet att påverka berättelsen. Snälla, kom ihåg att det handlar om människor. Bemöt båda sidor med respekt! Skulle vara djupt tacksam om jag kunde få din syn på detta Elaine (om du kan följa min tankegång), eftersom jag tycker att du har väldigt vettig inställning. 🙂

    • Linda skriver:

     Kom på att jag kanske ska förtydliga att det var en kommentar till debatten i stort, inte en kommentar om att du Elaine har gjort något fel i mina ögon. Kändes bara som ett bra ställe att skriva om vad jag tänkte. Förlåt om det kan tolkas som ev kritik mot dig! Jag måste dricka mer kaffe så kanske huvudet klarnar lite! 😉 Hoppas Almedalen är fint för er! 🙂

  • johanna skriver:

   Exakt så Sophia!

   Kanske har Elaine ”en orimlig och okritisk respekt mot auktoriteter, samt ovilja att ifrågasätta densamme” i detta fallet är auktoriteten (för henne) hennes vän. Ingen som läser bloggen kan ju ha missat hennes kärlek till sina vänner 🙂

 10. Lina skriver:

  Jag vet inte vad som hänt men jag tycker kommentarsfältet ändrat sig rätt mycket på sista tiden. Kanske är för att bloggen blivit så stor sen jag började läsa. Jag måste dock erkänna att som feminist så hade jag svårt för fitnessinlägget. Lady dahmer skrev om det bra. Men jag förstår att det är fenomenet som stör dig. Kritiken tror jag har med att göra att du kritiserade tjejerna (du la även upp en bild på en av tjejerna som stör dig) vilket LD förklarar bättre än jag kan varför det är problematiskt. Tror att för oss som varit här i några år så är det nästan som att man känner dig och man blir liksom inte arg när du skriver något man inte håller med om. Jag har aldrig varit på familjeliv men det känns ibland som folk beskriver den hemsidan i ditt kommentarsfält när du skriver om vissa ämnen. Älskar bloggen iallafall, första bloggen jag får in på varje dag!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Lady D skriver riktigt bra. Man lever och man lär. Har länkat till henne. Tack för att du är här med både värme och konstruktiv kritik (värmer också). Kram

 11. Anna skriver:

  Elaine, jag ogillar inte dig som person och jag gillar bloggen, men jag har ogillat flera av de inlägg som du skrivit på sista tiden… Tycker det har varit en dömande ton i flera av dem som jag inte tycker om. (Filmen kan jag dock inte säga något om då jag inte sett den.) Tycker du ändå jag ska sluta läsa bloggen?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Såklart inte vännen. Du kan skilja på blogginläggen och på mig som person. Om det är ok för dig att det kommer finnas saker du gillar och ibland saker du inte gillar så läs på. Men gör man som Lis och drygar sig på en blogg man ändå inte gillar, då tycker jag man kan ha hyfs nog att lämna bloggen.

Lämna en kommentar