Det här med bh-storlekar


20140621-221326-80006368.jpg

Är det någon som kan förklara det för mig så jag kan få lista ut vilken jag är. Mina bh:ar är alldeles för stora och 75b är för smala. Det känns som jag har breda platta bröst. Vad är man då? 65e? Eller blir det typ 80b? Jag förstår inte vad bokstäverna syftar till och vad siffrorna menas med? Det här borde jag ju ha kollat upp när jag kom i puberteten egentligen. Det är 19 år sedan så det är verkligen på tiden att jag tar reda på det här ordentligt.

Vad har ni för bh-storlekar? Haha, näe ni behöver inte svara. Fick en tvångstanke att skriva frågan och nu har jag en tvångstanke att låta det stå kvar. Jag är knäpp. 🙂

/Elaine, gissar på att hon är en 70D, typ.

Bloggvännerna har ordet

50 svar till “Det här med bh-storlekar”


 1. Linde skriver:

  Siffrorna är omkretsen i centimeter och sedan anger bokstaven hur stora bröst du har i förhållande till din omkrets. Mät runt omkring! Jag hade länge 70F men när jag slutade med p-piller minskade de allt mer och nu är de väl nere på 70C-D eller så. Helt underbart att få mindre bröst, känner mig smidigare och lättare. Kan gå utan bh i vissa klänningar, vilket var en omöjlighet förut. Gillade F-kupan också, men mest för att de var stora och att det följde idealet.

 2. Elsa skriver:

  75A..inga bröst. Hemskt.

  • Ida skriver:

   Jag har också 75 A! Bred bröstkorg men inga tuttar. Jätteskönt! Jag kan sova på mage, gå utan bh om jag känner för det och jag har inte ont i ryggen pga tunga bröst. Försök att se det positiva 🙂 (och hehe, min kille brukar säga att det är perfekt att ”hela bröstet får plats i handen” om man nu bryr sig om sånt)

  • Moa skriver:

   En annan 75A:are här. Försöker tänka positivt. De är iaf fasta!… :/

   Hade väl varit okej om jag var smal i övrigt, men jag breda höfter, ganska stor rumpa och degmage på det! Wohoo. Självförtroendet är på topp idag!

  • Ema skriver:

   Så synd att du inte är nöjd med dina bröst. Jag har också 75A eller 70A i vissa modeller och är jättenöjd, fördelarna:

   1. Möjlighet att inte ha bh på sig, man kan till och med träna utan om man hade velat.
   2. Kläder sitter mycket bättre då mycket är anpassat för kvinnor med små bröst.
   3. Man behöver tänka mycket mindre på om något är för urringat då det oftast ändå inte känns särskilt vulgärt.
   4. Länkat till det ovan, folk har mindre förutfattade meningar om en då brösten inte call för så mycket attention.
   5. Superlätt att hitta BH:ar, man behöver inte så mycket stöd och vår storlek finns ofta kvar på rea-hyllorna.
   6. Man slipper ha ont i ryggen och kan sova på magen.

   Allt som allt, många positiva attribut!

  • Elsa skriver:

   Tacktacktack ni är bäst!!
   Mår nu mycket bättre efter era kommentarer.
   Varför ska jag bry mig om mina bröst om jag ändå inte kan göra något åt dem?
   Bättre att bara gilla sig själv som man ser ut.

   Elaine, du har världens bästa läsare!

 3. Lina skriver:

  Hihi, gå till en riktig butik och få hjälp. Det är inte alltid som man tror. Jag har inte vad man kallar stor byst men har 75d. De båda måtten är lite beroende av varandra och tas inte varförsig som man kanske kan tro. För då skulle jag vara 80B.
  Lycka till

 4. Nikki skriver:

  Ja den som visste. Jag försöker lista ut vad mina postgraviditetbröst är för något nu…

 5. Louise skriver:

  http://storlekar.se/bh-storlekar.html

  Det är en hel vetenskap, dessutom är olika märken olika i storlekar och känsla. Mitt råd är att du går och blir mätt hos ett proffs och sedan provar runt lite. Länken ovan är bara lite info om mätsystemet. Louise som har 80 J

 6. Lovisa skriver:

  Du får komma in på Triumph, då mäter vi och sen hittar vi den bh-storleken och modellen som passar dig bäst 🙂

  • Malin skriver:

   Jag älskar Triumph! Har bara bh-ar därifrån! Fått superhjälp varje gång. Nu senast i Malmö centrum! Kanon! Gå o få hjälp Elaine det är värt det!!

 7. Towe skriver:

  Tycker att det bästa är att gå till en specialistaffär, tex Gustaf Mellbin i gamla stan (framförallt om en har stora bröst). De som jobbar där är grymt proffsiga och hjälpsamma. Sen jag började handla har jag inte längre ångest över BH-köp och nöjer mig inte heller längre med en BH som sitter nästan bra… Själv har jag 65/70 G-J beroende på modell och märke.

 8. Gutterflower skriver:

  Alltså, det där med BH:ar är ju helt jäkla hopplöst!! Finns tabeller så man kan mäta själv och enligt dessa är jag 75C. Har dock sjukt svårt att hitta BH:ar som sitter bra och skönt både i den storleken och andra. Helt olika beroende på modell och jag verkar ha fel proportioner för i princip alla varianter. Antingen har de för små kupor, för stora, för spetsiga, för brett mellan kuporna, banden skär in, för lite vaddering etcetera etcetera. När jag väl hittar någon som sitter okej brukar jag köpa typ 5-6 stycken likadana för att ha ett tag. Nu skulle jag behöva nya igen men den modell jag köptes sist har tagits ur sortiment så vet inte när jag ska orka leta upp någon ny sort som funkar. Suck!

 9. Emelie skriver:

  Hej Elaine! Ta kontakt med en av oss återförsäljare av Pxc underkläder! 🙂 Då får du en bh-skola hemma i ditt vardagsrum tillsammans med dina väninnor.. Sen får ni all hjälp ni behöver för att hitta just er rätta storlek och modell 🙂

 10. Lina skriver:

  Den här är bra om man är osäker 🙂 http://storlekar.se/bh-storlekar.html
  Lycka till!

 11. M skriver:

  Jag har 65b eller 70a. Har aldrig uppfattat att jag har små bröst men är galet smal under brösten. Bh storlekar är ett helvete… Jag kan inte ens köpa på hm för att jag har så knasiga storlekar:P

 12. ida skriver:

  Har samma problem som du, 80 A eller B brukar vara perfekt för mig.

 13. Emma skriver:

  Som andra redan sagt, gå och bli mätt och få hjälp! Vanliga felet är att man har för stort underband. Mät under bysten där underbandet ska sitta. Är du ex 75cm runt ska du ha 65 i underband för optimalt stöd. Stödet ska komma från underbandet, inte axelbanden!
  Går du ner i underband går du i regel upp i kupa:
  80A = 75B = 70C = 65D = 60E
  Lycka till!

 14. Cecilia skriver:

  Jag instämmer med flera föregående talare, gå till en butik som specialiserar sig på underkläder och be dem hjälpa dig att prova ut rätt storlek, någon nämnde en butik i Gamla stan som även jag har mycket goda erfarenheter från.
  Annars är http://www.bravissimo.com ett hett tips för den som är smal runtom men har stor kupa, mycket billigare än i svenska butiker. Jag har 65H och betalar runt 30 pund på Bravissimo, i stället för ca 700kr för samma bh i en svensk butik.

 15. Ja det där med bokstäverna har jag heller aldrig förstått.. men bästa är att man tar sig in till en expert på underkläder (behåar) och mäter, då vet man exakt. Egentligen ska dom väl kunna hjälpa dig med det inne på Lindex eller liknande också men ändå, skulle nog hellre gå till en specialiserad butik. =)

  Tror jag har 80D ??

 16. Theresia skriver:

  Jag tippar på att du har 75B-C, men alla bh-ar är så olika så man måste verkligen prova ut ordentligt varje gång för att hitta en som passar. Många bh-ar är liksom lite avskurna på sidorna och de kan bli helt fel. En bh som är mjukare och mer följsam på sidorna kan passa bättre.

 17. Emma skriver:

  Jag gick länge med 70/75C men började känna att dom satt för löst (allt hoppade runt) så jag mätte mig själv ordentligt och upptäckte att jag var snarare 65D. Kan inte tralla in på Lindex eller HM och plocka på mig (jag beställer från england, ofta via Asos, 65D är 30D i engelska mått) men det är värt lite extra ansträngning för att få en som sitter ordentligt!

 18. Fru Minimalist skriver:

  Just Google it! 🙂
  Bara att ta fram ett mjukt måttband (sådant man brukar ha i sylådan) och mäta omkretsen precis under brösten.
  Kupstorleken kan variera lite mellan olika BH-modeller tycker jag, men det går också att mäta sig till enligt länk nedan.
  http://storlekar.se/bh-storlekar.html

 19. Kelly skriver:

  Jag var varit och testat ut bh hos experter och köpt bh-ar för x antal hundralappar utav dem som jag varit nöjd med ett tag… Pendlar endel i vikt utan att jag vill det, vet inte hur mycket eller så då jag skiter i vikten men brösten avslöjar alltid om jag väger lite mer eller mindre vilket gör att mina dyra bh-ar sitter bra 30% av gångerna jag provar dom. Kändes rätt hopplöst då dom dessutom mätte ut bh-ar som dessutom gjorde att min andning blev tyngre i och med tidigare ryggproblem. Sen hittade jag en modell hos Cubus som sitter perfekt! Har två olika storlekar hemma i nästan varje färg, 75c och 75d. Det jag går efter när jag byter till en större kupa är om brösten blir bulliga när jag lutar mig framåt och även när jag bara står rätt upp och ner. Så där så att bh-n liksom skapar en rand på boobisarna och trycker upp det som egentligen inte får plats. Blir ju snyggare klyfta då men jag tycker det är lite fult och dessutom obekvämt! Så testa det när du försöker hitta rätt kupstorlek! Sen finns det ju massor med olika modeller på kuporna, försök kom fram till en modell du tycker gör dina boobisarna fina och som känns bekväm och utgå efter den i fortsättningen när du letar och provar 🙂

 20. Cecilia skriver:

  Själv har jag börjat sy mina egna underkläder av precis denna anledning. Här är en guide hur man mäter. http://www.makebra.com/measuring/ (ignorera att det är en sömnadssida, borde vara jämförbart med köpe).

 21. Majken skriver:

  Gå in i en butik och ta med dig 80A, 75B och 80B i samma modell och prova. Prova gärna ut flera märken. Vrid och vänd i provhytten så du känner om banden åker ner över axlarna eller inte vid 80. Olika märken har olika breda byglar i förhållande till resårbandets längd. Chantelle är ett sådant märke som du kanske kan ha då det har breda kupor. Kanske kan du där ha 75B.

 22. G skriver:

  nu när vi ändå är inne på ämnet: VAR KÖPER MAN BÄST BH:AR? har testat twilfit men tycker det är sådär. tar typ 89 år att komma fram till en modell som är ok. gärna ett bra inte jättedyrt ställe med kvalitetsbh:ar.

  • Karin skriver:

   Gustav Mellbin i Stockholm

  • Chatrine skriver:

   Change är ett ställe med bra utbud och kunnig personal. De kan säkert hjälpa dig.

  • Jessika skriver:

   Butiken Details är också bra! Själv gillar jag märket Freya som har bra sortiment speciellt om man har lite större byst. Kan kosta lite, men det är verkligen värt det för en bh som är både skön, snygg och får boobsen att se fantastiska ut.

   • Cecilia skriver:

    Är också ett stort fan av Freya, och även Fantasie, som är samma märke fast ”vuxnare”. Om man vet vad man brukar ha för storlek med deras bh:ar kan man köpa dem mycket billigare på http://www.bravissimo.com, frakten tillkommer men jag har beställt från dem flera gånger och är nöjd.

 23. Sofie skriver:

  Jag har ofta 70C, vilket kan bli 75A i vissa bh:ar. Du skriver att 75 är för smalt, har du testat andra kupstorlekar? 65 är ju minst och 80 är ju rätt mycket större.
  Kuporna som är stora för oss med mindre omkrets blir däremot mindre kupor om man har större omfång. Men för mig kan storleken ibland variera, ibland måste jag ta en större i omkrets. Djungel!
  Troligen har du fått minskad omkrets tack vare bra vanor, så låter ju vettigt att ta hjälp av t.ex. NK (ska vara bra), Details eller Triumph. Rekommenderar såna i spets med bygel, utan massa push-up. Lycka till! =)

 24. S skriver:

  Jag har 80-85B på alla mina, fast dom passar sådär så vet inte om det är rätt. Vissa känns för små och vissa känns för stora, trots att det är samma storlek! Knepigt det där…

 25. Hanna skriver:

  Jag har alltid haft svårt att hitta bra BH:ar, tills jag träffade min man som tog med mig till Change (finns definitivt i Stockholm). De är specialister på udda storlekar. Själv har jag 60G och den storleken hittar jag bara på Change i Sverige.

 26. Anna skriver:

  Tips: gå till NK eller Twilfit och låt personalen mäta dig. Chantelle har bäst bhar!

 27. Jenny skriver:

  http://www.twilfit.se/fraga/bh-guiden här står allt som finns att veta typ ^^ viktigt att man också väljer rätt omkrets så inte ryggen belastas fel.

  Jag brukar dock be dem på Twilfit att mäta min storlek då den ändras när man går upp och ner i vikt ofta..

 28. Ottilia skriver:

  70B! Trodde jag först hade 75B (för att jag tyckte det lät större) men nu vet jag bättre. Är väldigt nöjd.

 29. Caja skriver:

  Siffrorna är måttet under bysten och det är bandet runt som det gäller, generellt gällande kuporna så är det en beräkning på vad skillnaden mellan bystmått och undermåttet är MEN detta stämmer inte alltid speciellt om man har lite mer vid byst än framåt (som i mitt fall, rätt bh-storlek gör under för min byst).

  Det som är viktigt när man provar är att se till att få med bröstvävnaden vid armhålan också, själva bygeln ska följa hela vägen och inte vara på bysten eller för kort. Du ska kunna få in två fingrar mellan dig och bh:n utan att det är för tajt och bandet ska vara rakt och inte t.ex. glida upp där bak.

 30. Jenny skriver:

  Jag måste vara en av dem med platt fast bred byst.. Har under hela mitt liv alltid köpt 70A och tyckt att de passade. Efter graviditeterna tog jag tag i mig själv och bad en kunnig personal om hjälp. Ehh. 70 C – whaat? Jo tamesjutton, de satt som en smäck. Helt plötsligt kände jag mig lite yppig..

 31. Cecilia skriver:

  Köpte bh-ar på victoria secret via nätet och de har en bra storleksguide. Man får ju i o för sig amerikansk storlek, men det går snabbt att konvertera…

 32. Ann-Charlotte skriver:

  Just nu har jag nog 80E (ammar). Förhoppningsvis hamnar jag på 75D när kroppen är tillbaka i sitt esse igen :):)

 33. Erica skriver:

  Jag har exakt samma problem som du! Jag har (nästan) alltid haft 80C i BH-storlek, men på sistone har 80C inte suttit bra. Brösten förändras när man blir äldre och då kan det vara jobbigt att ”börja om” igen med storlekarna. Jag har också breda bröst och letade efter den perfekta BH:n ett bra tag, men det var inte förrän jag gick in på Victoria’s secret som jag hittade rätt. Inte för deras bling-bling utan för att jag fick personlig hjälp. Jag fick veta att jag inte är en 80C utan har storlek 34D, alltså 75D. Så mitt tips är att gå ner en storlek runt om och upp en storlek i kupstorlek. Dessutom ska man ha BH:n på yttersta läget när man först provar den, för den töjer sig efter ett tag. Lycka till!

 34. Jennie skriver:

  Jag har förstått det som att siffrorna inte riktigt är omkretsen samt att många har för stora bhar. Jag har medelstor byst skulle jag säga och jag har 60D eller 65E.

 35. AnnaPannaiUK skriver:

  85GG. Hemskt i sommarhettan. Hoppas du hittar din storlek. Det blir enorm skillnad!

 36. Hanna S skriver:

  Åh fy fan, BH-storlekar… Siffran ska föreställa omkretsen runt bröstkorgen och bokstaven tuttstorleken. Men det är ju helt random ändå! I en viss modell ska man ha mindre bokstav men större siffra, och vice versa i en annan modell. Mitt problem är att jag har små tutts som sitter långt isär! Och det finns ingen BH som passar det! Är tygblafforna tillräckligt små för mig är de placerade så att de typ hamnar mellan brösten! Jävla skitplagg. Dessutom, om tygblafforna är tillräckligt små är BH:n typ rosa med hästar på. Jag vill ha en BH där jag kan anpassa avståndet mellan tygblafforna. Eller att BH-tillverkare fattar nån jävla gång att tygblafforna inte måste sitta precis intill varandra och att man kan ha vuxensmak fast man har A-kupa. End of rant.

 37. Vettefan alltså. Ibland 80A ibland 70D… så jävla omöjligt! Dessutom är mina klotrunda (skitsnygga förstås!!) så dom här push-ups:en funkar ju inte alls eftersom det blir nip-slip hela jävla tiden. Balconette funkar inte heller för då blir det också nip-slip fast uppåt. Fattar ingenting. Ska jag ha sport-bh på mig resten av livet eller? Värdo!!

 38. natalie skriver:

  numret är för din omkrets, som du mäter direkt under brösten. jag är 70cm, men jag väljer alltid storlek 65 och sätter i den på sista hakarna. eftersom bh:n ger efter med tiden kan jag sedan spänna efter. så jag har en bh som alltid sitter tight!

  bokstäverna står för kupans/tuttens storlek. den varierar från modell till modell. jag har mellan D-F, så stor kan skillnaden va!

  hur den ska sitta kan du få hjälp med i en affär (självklart inte H&M, gå till en dyrare bh affär)

  puss

 39. Matilda skriver:

  Kör endast med sportBH (väldigt få undantag). Sitter bra, behöver aldrig rättas till och betydligt enklare med storlekar!

Lämna en kommentar