Plötsligt längtar jag till mitt raka hår


20140603-182149-66109633.jpg

Jag är med i den här tidningen och tycker att håret ser så fint ut. Kanske några dagar av rakt hår ibland? Precis som folk med rakt hår lockar ibland. Ni kanske tycker att jag gör en big deal av mitt afro. Det är för att det är en big deal med afro. Och man behöver ha afro för att förstå det. Puss!

Bloggvännerna har ordet

49 svar till “Plötsligt längtar jag till mitt raka hår”


 1. Anna C skriver:

  Jag tycker inte att du gör en big deal av ditt afro. Du får en hel annan framtoning med afro än med slätt. Afrot tar en hel del uppmärksamhet från dig. Det släta är mer neutralt. Och det beror förstås på att afrot sticker ut mer, just här. I en miljö där det vore normen skulle det inte ha den effekten.
  Du är himla snygg i vilket som. I afrot ser du busig och härlig ut. I det släta mer business-lady.

  • Sofia skriver:

   Skulle nog säga att rakt hår är norm och anses vara det eftertraktade på de flesta ställen. Däremot är det ju ”normalt” och ”vanligt” på andra ställen än Sverige, men inte norm. Därför begreppet vithetsnorm existerar ju! Nu var jag tjatig och märkte ord, förlåt! Men det där tyckte jag var viktigt…

   • Sofia skriver:

    Menar alltså att afro är normalt på andra platser än Sverige. Dock inte norm. Norm är något annat.

    • Anna C skriver:

     Så du har koll på normerna runt om i hela världen? Märka ord var just det du gjorde. Frågan är varför du kände det tvingande behovet att skriva mig på näsan?

   • Hmm skriver:

    Sofia: Nu förstår jag visserligen vad du vill säga och jag brukar utryca det lite annorlunda än du gör. Jag brukar säga att Hollywood dikterar i stora delar av världen hur vi ska se ut. Allt ifrån vilken sorts ögonlock man ska ha till vilken byst mm mm, men….

    Vithetsnormen får mig att få rysningar när man använder som ord. Snacka om att vita har höga tankar om sig själva och tor att man i resten av världen strävar efter att se vit ut. Då behöver man nog resa lite mer. Finns ställen där att vara vit är det fulaste som finns. Och att komma från väst är lika med att vara djävulen. Jag tycker att det är ett oerhört kolonialtänk och att sätta sig på sina höga häst att tro att man som vit är allas ideal som alla strävar efter. Det är som att tro att det är eftersträvansvärt överallt att vara smal.

    Detta är för mig att leva i sin egen bubbla med dålig koll på resten av världen.

    Sedan att Hollywood m fl reklamamkare gör sitt damndest för att vi alla ska sträva efter något vi inte är och lyckas allt för väl, är en annan fråga. Hollywood har fler än en etnicitet som de pumpar ut, som tur är, om än att alla stöps lite för mycket i samma from. Men långtifrån alla köper det de säljer.

    • Helena skriver:

     Men alltså, vilka kulturer snackar du om här egentligen? Visst hon kanske uttryckte sig suboptimalt, men det gör det inte mindre sant.

     Sen kan man tycka vad man vill om saken, precis som att Elaine själv ville vara askungen när hon var liten men som vuxen ser hur trist att det inte fanns en större mångfald bland disneyprinsessorna. Det gör det inte mindre sant att hon ville vara en blond vit prinsessa liksom, och inte heller mindre trist.

     Visst vore det roligt om det fanns kulturer där rika vita inte är drömmen, men så är inte verkligheten bland dem som inte är totalt isolerade i världen. Och vad det gäller djävulen, ofta beror det på att de blivit så illa respekterade av vita och allt vad väst står för att de med tiden avskyr det. Betyder inte att de inte vill vara det om de fick chansen. Hur många mobbade skulle tacka nej till att få vara med klassens populäraste? Hur många fattiga arbetare i Sverige som älskar att klasshata skulle tacka nej till rikedom? Ja, några finns det säkert. Men de flesta skulle nog bara säga det tills de stod inför valet på riktigt. På samma sätt som de flesta vänsterpartister i riksdagen inte vill betala partiskatten när de börjar tjäna bra, då gör de allt för att undvika den trots att de innan när de blev valda självklart stod för allt gott. Egennytta är en stark drivkraft, och så än så länge är vit, väst och allt vad det står för något som definitivt påverkar ens livskvalité positivt.

     Och innan du beskyller mig också för att leva i en isolerad västvärld så har jag bott i Mellanöstern (Amman <3) i halva mitt vuxna liv (nej, kommer inte därifrån…), rest till alla kontinenter utom Sydamerika inkl udda ställen som Centralasien och Mozambique.

     • Hmm skriver:

      Helena: För att ha rest så mycket i välden och bott på så många platser så har du tagit med dig din europeisk bubbla. På samma sätt som européer sitter och skrattar åt USA som tror att de är världen navel, så är européer inte ett dugg bättre. Europa har bara en lite större navel där hela väst inkluderas.
      Säg men en skådespelare eller musikartist från Asien som du inte behöver googla fram. Det finns en hel kontinent där majoriteten av befolkningen bor på som Europa inte kan knappt något om. Och news flash, de har lika hög levnadsstandard som Europa har om inte bättre. Tror du att deras ideal är att vara vit?

      Och jag tänkte inte då jag inte vill sterotypa på samma sätt som Sofia, men du som ograciös, vit lång kvinna är inte så het i Japan tex. Det finns dessutom diverse samhällen i Afrika som trots din sk exponering av vita inte tycker det är så hett heller. Visst de kanske vill ha pengarna, men det är inte samma sak.

      Ledens om tonen uppfattas som arrogant, men det är just vad jag tycker vita är, arroganta, som tror att de representerar vad alla mäter sig med och strävar mot.

     • Hmm skriver:

      Örk för alla missade bokstäver mm 😳

      Säg mig en artist.. skull det tex stå, etc etc

     • Hmm skriver:

      Helena igen: Och just den där jämförelsen du gjorde med de populara och mobbade visade mig precis hur liten din bubbla är. För även om alla vill vara mätta och leva i fred så är inte sättet som de vita gör det på det optimala för alla. Vita är inte så populära som de tror att de är överallt.

      Och det där med vithetsnormen råkar vara ett vedertaget begrepp hos vänstern, En sorts struktur som jag köper in på i väst, men tycker blir förmätet om man tror att den är global.

    • Cissi skriver:

     Det handlar inte om vad folk strävar efter att se ut som, men sanningen är att vita ofta blir bättre behandlade både i länder där de är norm och där de inte är det.

     Jag har rest mycket och som blond svensk kvinna förväntar sig människor att man har pengar, gärna vill veta varför man besöker deras land och är ofta allmänt trevliga. Jag ser också tyvärr att alla inte får samma behandling som jag och tycker att det är hemskt. Det beror på främst på fördomar och stereotyper.

     • Hmm skriver:

      Cissi: Det var artiga. Vad du behöver fråga dig är om det är för att du just är vit eller för att de tror att de kan tjäna pengar på dig. Det vill ha vad du har. De beundrar inte vem du är.

      Det här är ju samma tänk som de vita när de koloniserade tex Nordafrika. Vildingarna ville nog egentligen bli räddade och civiliserade så de vita gjorde med egentligen en tjänst för att få dem att efterlikna dem själva. Vita måste sluta upp och tro att alla vill vara som dem. Att alla vill leva i städerna. Lite som många Stockholmare tror att alla där ute i landet vill nog egentligen inte bo där utan i deras huvudstad.

      Nu hittade jag inte hela klippet, men denna kvinna som reste för att bo hos Himba i Afrika, sågs inte som något att hänga i julgranen. Hon ansågs både som extremt ful och dålig på att arbeta. Ingen bra potentiell fru.

      http://www.youtube.com/watch?v=o3gIZu3W9OA

      Jag säger inte att ni har helt fel. Jag säger inte att vita på sina ställen hålls som finare och bättre framförallt i väst. Jag säger att begreppet vithetsnorm som ett globalt fenomen är inte sant. Av jordens befolkning så bor majoriteten i Asien. En gigantisk kontinent som Europa vet nästan inget om. Med en egen jätte-nöjesindustri som aldrig når oss med både film,kläder och musik. Där existerar inte vithetsnormen som den gör här. Att tro att alla på vår planet har samma normer som i Europa/väst är att tro för mycket om sig själv. Det är att tro att man är bäst och att alla vill vara som du. Det är narcissism.

     • Hmm skriver:

      Förtydligande: Många Stockholmare tror att alla där ute i landet vill nog egentligen inte bo på landet utan i Stockholm. Alla vill vara i huvudsaten. Säger en något annat så ljuger en för sig själv. (Grovt generaliserat om Stockholmare så klart. Sorry 😉 )

     • Hmm skriver:

      Cissi igen: Ett annat tanke-experiment. Om du mötte samma människor på dina resor som du gjort fast smutsig med trasiga kläder och utan bagage, tor du att du fått samma artiga behandling då?

      Vithetsnromen existerar där vita sitter på makten. Vita sitter inte på makten i hela världen även om de tror och önskar det.

    • Emma skriver:

     Hmm: men alltså det finns ju en vithetsnorm. Vita är sjukt överrepresenterade i nöjesindustrin. Och visst att ex. den Asiatiska nöjesindustrin främst består av asiatiska människor men den nöjesindustrin som har mest spridning över hela världen är det från väst och där finns en stor vithetsnorm. Och detta får effekter överallt. Om vi t.ex tar Asien som du nämnt som exempel som en världsdel utan vithetsnorm. Där finns det ju en stor industri av skönhetsoperationer för ögon så att de ska bli mindre asiatiska och mer vita. Att acceptera att det finns en vithetsnorm är inte att vara narcissistisk utan tvärt om är det väl att acceptera en obekväm sanning om vilken påverkan man hat som vit på omvärlden.

     • Lena skriver:

      Fast… det finns ju många aspekter som även folket i Asien tar till sig. Exempelvis är det vanligt att man opererar ögonen för att få mer Europeiska ögon. Precis som det allt som oftast anses vackrare bland mörkhyade att inte vara fullt så mörka i hyn. Inte vita, men heller inte svarta. Indien, precis likadant. Gärna ha blå linser i ögonen etc etc. Så idealen finns ju där också. Sen klart att det skiftar från plats till plats hur idealen ser ut mer exakt. Man präglas ju på sin omgivning.

     • Sofia skriver:

      Förstår din poäng Hmm, men jag skulle nog inte säga att norm betyder att ”alla vill vara den jag vill vara”. Att normen påverkar i princip hela samhället betyder ju att världen utgår från att alla är vita, hetero, innan man påpekar någonting annat. Att avvikande fortfarande är alla kroppar som är vita hetero är jävligt sorgligt och tyder på en väldigt fördomsfull värld. Att jag INSER att jag har en jävla oförtjänt TUR för att jag och mitt liv skulle kunna räknas till norm? Det betyder inte att jag tror att alla skulle vilja vara mig, men det betyder att jag får många oförtjänade privilegier.

     • Anna C skriver:

      Där ser man vad som kan ske när man väljer fel ord. Jag ville mjuka upp det hela lite och skrev norm istället för det normala/vanliga. Men det ledde ju till en intressant debatt!

     • Hmm skriver:

      Emma: Just därför jag nämnde Hollywood och just ögonlocks-operation. Men för att förstå mitt resonemang så behöver man ha hört vänster när det använder vithatsnorm. Därför jag är noga med att poiontera Hollywoosd långa klor.

     • Hmm skriver:

      Sofia: I många delar av världen så har du så klart helt rätt och jag invänder aldrig i de här diskussionerna när de förs i vår näromgivning. Och jag förstår också ert syfte med det. Och det är gott nog och förmodligen riktigt här. Men ordet som sig är förtryckande ur ett globalt perspektiv.

      Hos Himba i Afrika tex där är vita och den vita kroppen varken normen eller något eftersträvansvärt. De tycker att vårt sätt att leva är kocko och vi är fula. Många vita reser till dem och tror att om de bara gavs chansen så skulle vita nog vara deras måttstock. De tror att vithatsnormen råder även här. Eller tror ni hos regnskogsindianerna i Amazonas så är vit normen? (Jag får ge er snäva exempel för att budskapet ska gå fram).

      Hela diskussionen började ju med att du invände mot Anna C med att säga över hela världen. Det var där jag gick igång. Jag vet inte om det är för att jag förklarar dåligt, mycket möjligt, eller för att
      indoktrinering att vita över hela världen ses som den överlägsna rasen som dem som sitter på alla makt, men det verkar sitta hårt inne att förstå att den vita kroppen eller livsstilen inte är normen över hela världen. Jag förstår att ni själva inte tycker att vara vit är bättre än något annat och att det är kanske därför ni protesterar mot mina ord.

      Men om inget annat når fram så betänk vad ni säger. Ni säger att alla med afro ingen stans på denna planet är normen. Att alla med afro egentligen inte har en plats på vår planet där de ses som den normal som jämförs emot. Att de inte hör hemma någon stans att de är främlingar överallt. De är inte att motverka en norm som finns i väst, det är att döma alla med afro att för alltid veta att de överallt ses som det sämre.
      Jag råkar veta att det inte är sant, tack och lov. Att det finns ställen där afrot är normen och blont tunt hår inte är så hett.

     • Lena skriver:

      Hmm: Självklart är ju normen det som det finns mest av i samhället runt omkring en. Precis som modet ser annorlunda ut i andra delar av världen vad gäller kläder så kan ju andra utseenden också vara eftersträvansvärda. Men det är ju inte samma sak som att säga att det inte finns ett vitt ideal i världen. Och det innebär ju inte att man vill se vit ut, men att man väljer ut vissa aspekter så som att en mindre näsa är finare, ögonlocken som jag pratade om tidigare eller en ljusare mörk hy. Att vi har ett ideal som säger att man skall vara smal i Sverige innebär ju inte att precis alla tycker att det är vackert eller att alla vill se ut precis just så. Ett ideal ligger ju inte på individnivå.

     • Hmm skriver:

      Lena: I lätt frustrerad ton. Jag förstår att jag rubbar din världsbild att var du än kommer i världen så är du normen. Att du som vit är normen.Jag förstår att det gör ont att du inte överallt ses som den överlägsna rasen. Det är vad du fått lära dig.

      Tror du att tågen i Asien har den vita kroppen som norm när de tillverkar sina sittplatser på sina vagnar. Tror du alla har den långa vita västpersonen som mall när de tillverkar en produkt? Tror du att dina smileys som du så glatt använder i din telefon uppfanns för den vita personens nöje och inte en viktigt funktion i de asiatiska kullturen?

      Lena jag fööörstår att du tänker som du gör för att du vill förändra världen och för allas lika värde. Du gör tvärt om. Du befäster fördomar.

    • Emina skriver:

     Hur förklarar du t ex alla ögonoperationer i Asien och svarta som använder hudblekande krämer om inte med vithetsnormen? Skulle vara intressant att höra ditt resonemang om det.

     • Emina skriver:

      Ser nu att min fråga redan diskuterats så vi byter spår.
      Jag håller inte med Hmm hur som helst. Varifrån får Hollywood sina ideal, tro? Hollywood ingår i samma värld och består också av människor som är påverkade av samma normer som vi pratar om, alltså vithetsnormen.

     • Hmm skriver:

      Emina: Hur förklarar du Himba-folket som smörjer sig med röd lera?

      I övrigt, läs en gång till allt jag skrivit.

      Ha en bra dag!

     • Hmm skriver:

      Emina: Jag ska ge dig en tankenöt till. Ponera att du magiskt är flytande i det japanska språket. Du söker jobb på ett icke-multinationell bolag i Japan. Du har exat samma kvalifikationer som din medsökande. Den enda skillnaden är att hen är japan. Enligt läran om vithetsnormen så skulle du alltså få jobbet, men verklighetens utfall skulle bli något annat. I japan prioriterar man japaner.

     • Emina skriver:

      Tycker det är tydligt att du undviker min fråga genom att kontra med en helt annan fråga. Men jag svarar dig i alla fall. Himbafolket är en stam som lever extremt traditionellt utan så mycket inslag eller påverkan utifrån. Den röda leran sägs ge vacker hud. Det bekräftar iofs att trots brist på yttre påverkan så finns det vissa ideal i deras livsstil också men det har inget att göra med vithetsnormen på något sätt anser jag. Du får gärna förklara din syn på det hela. Blir ännu mer nyfiken på hur du resonerar nu.

     • Emina skriver:

      Nej, ditt Japanexempel visar att du helt missförstått begreppet vithetsnormen. I ditt hypotetiska exempel är det mycket möjligt att japanen väljer en annan japan men det har nog med igenkänningsfaktorn att göra. Ungefär som män oftast anställer män trots att en mer kompetent kvinna finns att välja.
      Ett perfekt exempel som dessutom håller oss kvar i Japan är att vita modeller är extremt eftertraktade i Japan. Med ditt resonemang borde det inte vara så. Vithetsnormen handlar mycket om det yttre och vad som anses vackert. Hur tänker du nu iom dessa tankenötter?

     • Lena skriver:

      Hmm: Fast nu är det ju ingen som pratar om tågsäten eller anställningsintervjuer, utan om skönhetsideal. Jag förstår att det förvirrar dig när ordet norm används. För som jag precis just sa är ju normen naturligtvis det som finns mest runt omkring en. Normen i Sverige är att vara vit, normen i Iran är att bära slöja, normen i Afrika är att ha mörk hy etc etc. Det är vad som är ”normalt” där, vanligast. Men det innebär ju INTE att det inte finns skönhetsideal som det strävas efter i hela världen som är påverkade av hur vi vita ser ut. Självklart går jag inte omkring och tror att alla vill se ut som jag, inte ens jag vill se ut som jag, vi är ju själva slavar under idealet. Men det klart att man måste inse att det även finns ett världsligt ideal där kanske Brad Pitt kommer närmare svaret än Jackie Chan. Och som jag redan sagt så innebär det ju inte att man inte kan tycka att mörk hy, stora rumpor och en rejäl mage är vackert eller att man kan tycka att en vit kvinna är blek och ful. Det betyder ju inte heller att man tycker att exempelvis svenskar är det bästa som finns och att alla vill vara just som vi.

 2. Karin skriver:

  Det är ju roligast att variera sig, finns ju inget som säger att du endast måste ha afro eller rakt hår. Jag älskar mitt lockiga hår, men ibland är det skönt att ha rakt hår också, för ett lockigt hår tar mycket mer uppmärksamhet än ett rakt. Kanske kan det bero på vad du ska göra? I vissa sammanhang krävs det att man sticker ut, men i andra blir det mest något som tar uppmärksamheten från det som är viktigare.

 3. Tove H skriver:

  Fasen vad du inspirerar till att börja träna! Jag vill också bli så stark som du. Fattar bara inte hur jag ska hitta tiden till det men det kan inte vara några problem då jag nog inte ens har hälften så tuff vardag som du. Vet dock inte hur jag ska börja,,, ja du hör ju. Bortförklaringar! Men jag vill börja, ska nog börja springs till en början 🙂 Tack du STARKA människa!

 4. Hmm skriver:

  Du har ju de bästa förutsättningarna för att ha tillgång till bägge världarna. Dra nytta av det. Afro när du vill och platt när du vill. Se det som ett lyxproblem att du kan välja 😀

  • Hmm skriver:

   Förlåt för att jag förenklade det lite där. För det är ju visst inte bara så att man kan gå runt med sin afro frö att man känner för det. Men det borde vara så.

 5. Camilla skriver:

  JA, det ÄR en big deal att ha afro och precis som du säger måste man ha det för att förstå.
  Jag vet inte hur många gånger jag har varit i en PMS-period och min dåvarande kille har kommenterat det ena eller andra (typ ”lite regn är väl inte så farligt”- vilket SÅKLART är förödande för ett plattat afro) och jag naturligtvis har varit extremt känslig och har exploderat. Inte så charmigt, alla förstår inte, men jag försöker ”lära” vänner och bekanta lite hur det fungerar när de frågar 🙂
  En kul film är GOOD HAIR http://www.imdb.com/title/tt1213585/ – riktigt rolig. Tycker att du och Gustav/ vänner borde titta på den om ni inte redan har gjort det. Både intressant och rolig.

 6. Nä då ingen big deal i mina ögon, däremot måste man nog lära sig att inte bli varken det ena eller det andra, man kan väl variera, ha lite av allt, kombinera, växla och vara flexibel?
  Du är otroligt vacker i både och.

 7. Monira skriver:

  Elaine! Jag älskar din blogg! Älskar älskar. Jag rockar håret afrostyle nu också. Embrace the afro. Slösat extremt mycket tid på att platta det ända sedan jag var 12 år gammal. Nu är jag 24 och rockar det lockiga. Jag mår alltid lika bra av att kika in här, speciellt nu med alla power-fro inlägg. ❤️❤️❤️❤️

 8. Em skriver:

  Det är inte bara afro som man måste ha för att förstå. Det gäller allt som är svårförståeligt.

 9. Emma skriver:

  Helt ärligt så tycker jag du är sjukt mycket mer snygg i platthår. Förstår inte alls grejjen med att du vill ha fluffigt spretigt hår. Tycker dessutom det tar fokus från det du skriver och säger.

  Men detta är ju mitt problem. Min åsikt. Och om det är viktigt för dig stt ha afro ska du såklart strunta i vad andra tycker. Nu va det dock du som tog upp det..

  Du är härlig,
  Din blogg är härlig.
  Och jag läser inte din blogg för ditt hår.

  • Anna skriver:

   ’Förstår inte alls grejjen med att du vill ha fluffigt spretigt hår’ ehh, För att det är hennes naturliga hår? Antar att du själv inte har afro/lockigt hår o förstår inte hur mycket tid det tar att hålla på platta det.

  • Emma skriver:

   Alltså tänk bara om man hade sagt så till en som hade platt, rakt skandinaviskt hår. ”Förstår inte varför du inte lockar håret hela tiden, det är sjukt mycket snyggare på dig”

  • Annica skriver:

   Men du kan väl inte mena allvar med den här kommentaren?

 10. Ellen skriver:

  Såg att de flesta kommenterat afrofrågan – det tänker inte jag göra! 😀
  Tänker däremot fråga efter något som många kanske inte gillar, nämligen mat! Eftersom att din blogg berör många olika delar av livet så som tankar, funderingar, känslor, karriär, familj, relationer och träning så tycker jag att du även borde beröra mat! Vi alla vet ju att du tränar mycket och vill bli starkare så d antar jag att du även bryr dig om vad du äter, i alla fall till viss del? Även om du kanske inte är superstrikt så vore det kul och inspirerande att höra vad du äter i och med att du tränar mycket! 🙂
  Kram från en annan träningsböna!

 11. wigwag skriver:

  På tal om afro så hade din mor rakt hår på bilden du visa i inlägget om henne. Men inte var det väl naturligt eller? Isf nyfiken fråga. Varför hade hon plattat det inför den fotograferingen? Vet du det? Tycker din mamma att rakt är finare än afro?

 12. Ottilia skriver:

  Variation är ju roligt! 🙂 du är så snygg!

 13. Jenny skriver:

  Ja jag tycker nog att du gör ganska big deal av det. Men det är väl för att jag inte har afro och jag förstår av det du säger att det ÄR en big deal om man har det! Iallafall, jag tycker som du, att du kan väl ha båda? Ha kakan och äta den liksom. Afro=kaka, rakt=kaka:)

 14. Clara skriver:

  Tänkte tipsa om filmen good hair, en film om afro hår väldigt intressant!! Jag har själv afro hår och brukar variera mellan lockigt och platt beroende på humör. Föredrar dock platt (vilket är väldigt sorligt) men du inspirerar!! Så jag tycker du ska fortsätta rocka ditt fina afro hår och platta det då o då om du känner för det 🙂 Kram!

 15. Anna skriver:

  Jag tror jag förstår grejen med afro även fast jag inte själv har det. Ett afro tar plats och man kanske inte alltid vill ta plats. Och även fast man gillar att ta plats så kanske man inte vill få så mycket uppmärksamhet på grund av sitt hår/utseende. Man vill ju få uppmärksamhet för att man är en grym person och är grym på det man gör helt enkelt. Fast samtidigt vill man inte dölja eller förminska den man är. Man vill vara sig själv helt enkelt.

 16. Nikki skriver:

  Du är fin i afrot men finare i vågigt/rakt hår!

 17. Vilma skriver:

  Åh, du måste läsa ’Americanha’. Själv varierar jag håret beroende på träning, tid och humör. Blir mer och mer bekväm m krullet ju äldre jag blir.

Lämna en kommentar