Skillnaden på ”Selfies” och ”Lookies”


YO! Tänkte vi skulle snacka lite om selfies. En journalist hörde av sig alldeles nyss om det och ställde lite frågor. Jag har en massa tankar om selfies eftersom de är så olika, sen tycker jag vi behöver införa ett nytt begrepp – Lookies. 20140411-130545.jpg

Mina så kallade selfies tycker jag är ”lookies” – mer ”I’m looking at you”. Jag gillar att ha ett par ögon att se in i när jag talar med folk och vill ge er det samma i bloggen. Jag tar kort på mig själv för att ge er en avsändare, ett ögonblick och en känsla från tidpunkten då jag skrev blogginlägget.

Selfies är sånna foton tagna för att ge en snygg bild av sig själv. Och jag vet att jag är lite fåning när jag säger att jag tycker de är bara en smula pinsamma. Det är två typer.

Jag tittar så att jag blir bra på bilden i telefonen och ler ett ”gud så snygg jag är, nu klickar jag”-leendet. DET är en tvättäkta selfie.

20140411-130559.jpg

ELLER, korten där man kikar på hur man ser ut i spegeln. Gud så snygg jag är nu tar jag kortet så att alla får se.

20140411-130706.jpg

Klart jag också tycker det är skoj att vara snygg, men korten tagna av mig på mig handlar ju mest om att titta på er. Och säga ”Tjäääänna! Här är jag och jag ser er!”

20140411-130734.jpg

Därav Lookies inte selfies.

Tar ni lookies eller selfies?

När jag tar kort

Visa resultat

225px-Pongo_pygmaeus_(orangutang)

Bloggvännerna har ordet

34 svar till “Skillnaden på ”Selfies” och ”Lookies””


 1. Aaaaah <3 FLER FRÅGOR MED ORANGUTANG-ALTERNATIV – ja tack! 😉

  Jag tar nog faktiskt bägge!

 2. E skriver:

  Jag älskar dina lookies! De är superbra och speglar, som du säger, din tanke och känsla bakom blogginlägg. Dessutom på ett roligt sätt. Jag uppskattar dina lookies jättemycket och har tänkt många gånger att ”varför gör ingen annan bloggare såhär, det här är ju bäst idé någonsin”. Så tummen upp för lookies (åtminstone á la Elaine).

 3. Lookies! 🙂 Jag gillar att se folk i ögonen när jag pratar med de, tycker det är lite ohyfsat att inte göra det (får hemska rysningar av Horatio Cane i CSI Miami t ex… uääh!)

  Men åååh vad jag hade velat svara orangutang-alternativet! 😆

 4. Hanna E skriver:

  Varken eller faktiskt. Det kan bero på att jag är väldigt sparsam med bilder överhuvud taget och jag inte är så förtjust i att vara med på bild och fotar helst andra…

 5. Anna skriver:

  Håller med helt! Trevligare att möta en blick! Jag försöker dessutom att ta bilder utan telefonen synlig i bild, genom att ta bilden ”i blindo” när den är vänd. Det blir några försök då… men jag tycker liksom att telefonen stör lite i bild. Man förstår ju ändå att jag tagit bilden själv…

 6. Petra - powerpingla i förorten skriver:

  Jag gillar faktiskt ”gud så snygg jag är”-bilderna, lite sjysst att se en person ge sig själv en uppskattande blick liksom 🙂 Då menar jag inte plutmun, suga in kinder eller sängkammarblicksbilderna. Mer de där när man ser att personen liksom gillar vad den ser när den tar kortet, jag tolkar din blick så på bilden där du visar din nyköpta vita topp, kanske har jag fel 🙂 Men de flesta brukar titta på sig själva med så kritiska ögon att det är uppfriskande att se någon ge sig själv en ”hello, how you doin´”-blick (ni vet Joey i vänners raggningsreplik), mer sånt säger jag!

  • Elaine skriver:

   hahaha ÄLSKAR ”How you doin’! Det är ett internbegrepp i mitt kompisgäng som vi använder istället för att säga ”HELVETE vad SNYGG du är!”

 7. Lookies! Har en lang selfiekarriar bakom mig (sarskilt mellan 15-19 bast) men nu nar jag ar 3000 ar gammal har jag insett hur faniga selfies ar. Fast… Ibland smyger de fram anda. 🙂

 8. Gutterflower skriver:

  Haha jag kan gilla en del selfies! Beror på hur de är tagna. Jag gör nog lite hälften hälften. Man vill ju ha lite variation! 😛

 9. Diana DeMarkey skriver:

  Seeelfies så klart, i looove me self!! =)

 10. Jag tar nog selfies för jag inte har fattat hur man tar lookies. Skitsvårt att ta kort i spegel. Lyckas sällan!

 11. Emina skriver:

  Jag får en bitter eftersmak i munnen efter sådana här inlägg. De känns skuldbeläggande på något sätt. Typ jag är minsann lite bättre än alla andra som inte fattat att selfies är så pinsamma.
  Det som gör mig mest ledsen är att det är främst tjejer som tar selfies och hela tiden förlöjligas fenomenet och därmed tjejerna.
  Det finns inga fenomen som män anammat som någonsin förlöjligats på detta sätt. Jag tror inte att det är din avsikt men som sagt selfies är bara en reaktion på utseendefixering och långvarig objektifiering av kvinnor i media. Det är inte konstigt att dagens unga (och äldre) tjejer (främst tjejer) vill publicera ”snygga” selfies med tanke på vad vi matas med jämt överallt. Idag har vi verkligen verktygen för att få ut dessa bilder och även om man kan tycka det gått inflation i fenomenet så är selfisarna som sagt enbart ett sätt i mängden att få bekräftelse.
  Vad är dina tankar kring detta?

  • Elaine skriver:

   Mina tankar kring detta är att det alltid kommer finnas saker att ta illa upp för i mina inlägg så min stora tanke är att sluta försvara mig. Har inte tid för det. Allt jag skriver kommer landa olika, det är bara för mig att acceptera det trots att det blir tröttsamt att allt övertolkas emellanåt. Tycker jag om blå blommor så blir någon kränkt över att jag inte gillar röda osv.

   • Betty skriver:

    Drygt svar Elaine,
    Sluta driv med typiska ”kvinnliga” beteenden, selfies är fantastiska. Media visar 0.99% av folks utseenden, selfies gör så att en intersektionalitet skapas! Hur banalt än det låter det är ett stort fuck you till normerna som säger att en ska vara blond vit och smal för att få plats i social media.

    Emina you go

    • Annica skriver:

     Blir även tröttsamt när det omedelbart ska påstås att något är ett ”kvinnligt” beteende för att kritisera det någon har sagt/skrivit. Det är knappast särskilt kvinnligt längre eftersom män till höger och vänster tar selfies. Jag tycker personligen att det är lite löjligt oavsett eftersom jag aldrig tar det (med undantag för att ta bilder på mig själv och mina barn tillsammans när ingen är i närheten, men de läggs heller inte upp någonstans), men jag ser inte specifikt att kvinnor tar löjliga selfies. Det är snarare en ny generation av folk som gör det.

   • Emina skriver:

    Att säga att någon övertolkar något är väl lite som när någon säger att någon annan är överkänslig? Du tar ifrån mig min rätt att tycka/känna och dessutom förlöjligar du mig ännu mer med din sista mening om det med blommorna.
    Jag tycker inte alls att jag uppvisar en kränkthet utan mer efterfrågade en analys av hur du tänker kring utifrån hur jag och fler andra uppfattade ditt inlägg.
    Jag tyckte att jag bjöd in till en utvecklande diskussion men du punkterade möjligheten till det genom att antyda kränkthet och övertolkning.

    • Elaine skriver:

     (versalerna är inte arga, men kursiv stil finns inte som alternativ) Ja Emina, du bjöd in till en utvecklande diskussion. En jag punkterade för att jag inte pallar ta den. Jag skrev ett inlägg där jag medger att jag är FÅNIG för att jag tycker selfies är EN SMULA pinsamma. Jag ger ett svarsalternativ där både jag och selfiesarna är SJÄLVUPPTAGNA ORANGUTANGER. Lite för att visa på självdistans och humor (som vi uppenbarligen inte delar). Men det finns alltid dem som du själv som vill gräva djupare i något som FÖR MIG var djupt som en plaskdamm. Men det är självklart att det finns djupare aspekter på fenomenet och vi hade SÄKERT kunnat haft en djup, allvarlig och till och med bra diskussion om mitt blogginlägg, men vet du vad? Jag ville inte.

     Och precis som jag skrev så finns det alltid sätt att bli kränkt, nu blev mitt svar till dig inte bara kränkande, förlöjligande, jag har dessutom tagit från dig rätten att tycka (!) allt för två saker: Jag sa att jag inte ville ta diskussionen och jag berättar att jag tycker du övertolkar.” Du fattar inte mig och jag fattar inte dig, med vet du det är helt OK! Det gör mig desto mindre villig att diskutera för tillfället. Kanske en annan gång.

     Önskar dig en fortsatt trevlig helg.

     • Emina skriver:

      Jag tycker väl att det är på tok för många humorinslag i världen som ser ner på eller driver med det kvinnliga och det kändes som att ditt inlägg vad ett sådant inslag också. Jag kan absolut se självdistansen i det du skrev och därför skrev jag just att jag fick en bitter eftersmak, alltså att jag såg det roliga i det men att jag ändå inte kan släppa den där klumpen i magen över att tjejer (återigen främst tjejer) ska få läsa hur löjliga de anses vara med sina selfies, även om det var på skämt.
      Jag får samma bittra eftersmak över texten i din blogg header som säger det där med långt ifrån pussmunnar, sexy posing osv…Som att det är något som är förkastligt. Och innerst inne tycker jag väl också att det är det, men jag drar mig verkligen för att anklaga/förlöjliga individer som växt upp med parollen att utseendet är viktigast, att den manliga blicken är den bästa gåvan en kvinna kan få m.m. Lite hårdraget uttryckt men faktum är att tjejer lär sig tidigt att sukta efter den manliga blicken.
      Jag tror att de flesta tjejer som idag lägger upp det vi klassar som sexiga bilder är starkt påverkade av patriarkatet (omedvetet eller medvetet) och allt vad det innebär. Det sista de behöver är att förlöjligas av andra tjejer, även om jag förstår att det inte är ditt syfte. Jag respekterar om du inte ville diskutera ämnen men det gick tyvärr inte fram med ditt första svar utan var mer ett ganska drygt svar som någon annan skrev också.
      Det hade räckt med ett jag ska fundera på saken eller helt enkelt att du är ovillig att diskutera. Du brukar ju ofta bjuda in oss läsare till diskussion och därav kommenterade jag till att börja med. Därför kändes det trist att få det svar jag fick.

 12. Annika skriver:

  Tycker mycket om din blogg. Läser den ofta och både inspireras och provoceras. Det här förstår jag nog inte. Tycker både du plutar och ler som de flesta andra vilket är helt ok tycker jag.

  • Karin skriver:

   Precis min tanke. Känns som ett försök att få sig själv att framstå bättre än andra, som om du Elaine skulle sitta på någon kunskap som andra inte besitter.

   Håller för övrigt helt med Emina, och tycker att det är uttjatat och tråkigt att man väljer att lägga skulden på de tjejer som tar selfies, när det i själva verket är samhällets kvinnosyn som är problemet.

 13. blommig skriver:

  Hej 🙂 Jag tar båda. Men erkänner att jag är lite väl(?) utseendefixerad. Varför? För att under livet har man hört från sin egen familj att är man ful är man värdelös och ska vara ensam för alltid. Och ni vet all hets. Jag tycker det är knäckande. Jag är 34 och fortfarande kan jag vara hemma i en månad från allt för jag är för tjock för att visa mig. Jag menar, personer har legitimerat sin otrohet med att jag inte är vacker nog. Jag pallar inte.

  • Det där är så trist, jag har varit på samma ställe själv. Mobbad till fördärvet att tro att jag inte duger för att jag inte är modellsnygg.
   Bullshit!
   Jag tycker jag är vacker, folk som inte håller med skiter jag i, jag tycker inte att alla människor är vackra (inte ens modeller), då kan jag ju inte tro att alla kan tycka jag är vacker. Brukar tänka att ”om ingen annan talar om för mig hur snygg jag är, tja, då får jag väl göra det själv då”. 😉
   Testa! 🙂
   Och de som legitimerat sin otrohet mot dig pga ditt utseende… var glad att du blev av de, de verkar nämligen inte riktigt kloka i huvudet..!

 14. AlexandraL skriver:

  jag har aldrig trivts med mig själv, men de senaste åren har jag exploderat i snygghet! (jaja, självkänsla, men hur svårt är inte det att fota?) jag tar verkligen selfies, senast idag tänkte jag ”maj fakking gad, så snygg jag är” och det är jag!!! problemet är att jag är fövånad över det, väntar med att publicera alla på facebook/instagram innan jag förstår vad jag håller på med 😉

 15. Karin skriver:

  Kan va det bästa jag hört på länge, nu ska vi komma ihåg vart vi hörde order lookies först, haha!

 16. Linnéa skriver:

  Jag tycker man får ta så mycket selfies/lookies man vill om det får en att må bra, även med pussmunnar om man gillar det. 😉

  Ja, och inte f*n ska man skämmas för det heller bara för att samhället tycker det är tramsigt och uttjötat.

 17. Tatiana skriver:

  Anti selfies debatt igen? I love myself and I love taking pictures of myself AND a million other things, sager jag. Ah, vad inspirerad jag nu blev pa att ta en massa super snygga selfies pa mig sjalv!
  Haller med Emina dar uppe. Sen tycker jag att Selfie o Lookie ar samma grej. Du lagger upp massa bilder pa dig sjalv Elaine. Bara sa du vet. Gillar din blogg anda.
  🙂

  • Elaine skriver:

   Tatiana underbart ta så många selfies du vill! Mår du bra av det så mår alla bra.

   Ja, jag lägger upp en massa bilder på mig själv. Men det tror jag att jag visste och sa också. 🙂

   Skönt, alltid glad när bloggvänner gillar bloggen trots att vissa blogginlägg inte faller dem i smaken. Pöss!

 18. Sarah skriver:

  Lookies! Självklart! Klockrent! Gillar inte att ta en ”selfie”. Det låter som en ”självisk”. Byter begrepp. Tack.

 19. Magnus skriver:

  Skillnaden mellan en selfie och en lookie är något som du du själv kommit på. Ock jag är inte imponerar av ditt infantila språkbruk. Jag vet att du är tjej, och det märks!

Lämna en kommentar