Tänker på fyrabarnspappan


20140331-091352.jpg

Det är så hemskt med våldet som kommer i samband med fotboll. De som sysslar med det kan inte vara intelligenta. Att slå ner, eller som igår, döda en person som har på sig ”fel” lagtröja. Det är ju helt sjukt och ologiskt om huliganerna använder den lilla hjärnkapacitet de har och tänker efter. Om det inte fanns andra lag så skulle det ju inte finnas några fotbollsmatcher. Hur kul skulle det vara om alla var i ett och samma lag om en hel arena hejade på samma lag? Är det så de vill ha det? Hur skulle Fotbolls VM vara om alla hejade på Brasilien och de som hejade på andra länder blev nedslagna? Det är sjukt.

20140331-091359.jpg

Så idag tänker jag på dessa identitetslösa idioter som sätter hela sitt livs värde och andras livs brist på värde i en lagtröja. Och så tänker jag på han som blev dödad för att han var djurgårdare. Han var inte bara det. Han var en pappa också. Fyra barn miste sin far för att han hejade på fel lag. Jag tycker att djurgårdens förbundschef var helt lysande i aktuellt när han föll i gråt. Så skönt med mänsklighet och inte bara formellt mediesnack kring tragedin.

/Elaine, lämnar ett vårigt Lund och kliver på flyget hem till Stockholm.

Bloggvännerna har ordet

17 svar till “Tänker på fyrabarnspappan”


 1. annepauline skriver:

  Så fruktansvärt för den familjen. Pappan åker iväg på en fotbollsmatch för att ha en trevlig stund och kommer aldrig mera hem. Så hemskt så man kan inte förstå det.
  – Jag läser din senaste bok just nu. Jag skulle ha städat igår men ”fastnade” totalt i boken så inte blev någon städning av. Boken är så himla, otroligt bra!
  Hälsar tanten i receptionen.

 2. Paula skriver:

  Så jävla tragiskt. Idag vaknar fyra barn upp utan sin pappa, och jag vet exakt hur ont det gör. Så meningslöst.

 3. annepauline skriver:

  Åh tusen tack för den fina komplimangen Elaine! Nu sitter jag här och ler stort, vitt och brett. Jag kommer och lyssnar på din föreläsning 28/4. Nu efter att ha läst din bok har jag stooora förväntningar, hahaa! Kram på dej oxå.
  ”Bruden” i receptionen.

 4. Jenny skriver:

  Fina Elaine!
  Synd att visiten i Lund blev kort, du har ett stort fan som ville bjuda dig på fika! Ja, jag är ett stort Elaine-fan jag med, men menar främst min lille Luddeplutt på 7 månader som blir världens gladaste när han ser och hör din röst. Han hälsar att kaffet bjuder han på nästa gång du är här. 🙂
  Stor kram från oss!

 5. Fru K skriver:

  På ett sommarjobb jag hade för många år sedan hade jag en kollega som var inbiten Fjurgårdare. Han hade spelat både fotboll och hockey som liten ich brann för sporten. Tränade kids på fritiden trots långa arbetsdagar, reste på bortamatcher, sålde bingolotter för att stötta ungdomslagen. You name it. Sista hemmamatchen före sommaruppehållet vann Djurgården. Stolt som en tupp promenerade han hem från Stadion. Hem till ettan vid Zinken. Det var väl det som var problemet. För det var Hammarby som hade fått spö i den där matchen. Och min kollega som gick där i Tanto med sin pensionerade pappa skulle minsann betala för det. I alla fall om man frågade de arga, berusade grön-vit-klädda killarna som var allt annat än ett gäng hyvens killar från Cafe Bärs. Sex veckor var han sjukskriven innan han på kryckor stapplade sig in på jobbet igen. De över 40 stygnen i huvudet var plockade men ärret lyste rött på det stubbiga huvudet. Hans långa blonda lockar hade de fått raka av på akuten, man kan inte sy annars. Hans pappa gick aldrig på fler matcher. Faktum är att han faktiskt knappt gick alls. De brutna benen och höfterna läkte inte som de skulle. Kollegan? Stod igår i Klocktornet och kramade sina vänner, delade sorgen. Trots misshandeln som gav honom permanenta skador för livet vägrar han sluta älska sin sport. För honom handlar det bara om glädje och kärlek. Glädje och kärlek. Det är det enda som ska spela roll.

 6. Helena skriver:

  Min kille var på matchen igår, blev otroligt rädd när han inte svarade efter att jag läst om misshandeln. När jag väl fick tag på honom var han väldigt skärrad, aldrig hört honom så förut. Han hade suttit på trappan där mannen dog bara några timmar innan. Jag går på fotboll och hejar på Djurgården men tycker det här är otroligt skrämmande.

  På nyhetsmorgon imorse var generalsekreteraren för Svensk fotboll och Björn Eriksson (fd landshövding Östergötland och numera huliganutredare) och en person till. Björn berättade att ca 3% är inte där för att titta på fotboll utan för att slåss. Han har även lagt fram fem lagförslag som efter TVÅ ÅR börjar behandlas. Och en av de viktigaste förslagen, att de som är portade från matcher inte ska få befinna sig kring arenan, den har nekats. Så även om du är portad kan du ändå hänga kring arenan och hetsa och bråka.

  Jag tycker det är hemskt, känner mig väldigt påverkad av händelsen. Han var bara på fel plats vid fel tillfälle – tänk om det var min pojkvän som hade varit där istället.

 7. Lina skriver:

  Här är en kanonbra text om hur våldet i samband med fotboll kommer från samma ursprungskälla som våld mot kvinnor: maskulinitetsnormen.

  http://kickanwicksell.se/2014/03/30/valdet-ar-en-mansfraga/

 8. Delia skriver:

  Fruktansvärt.. Ska gå på manifestationen ikväll, hoppas på att många kommer!

 9. XOXO skriver:

  Ja fyfan, det är verkligen hemskt! Och så vill man och häpnas över alla krig i världen, och när man inte ens kan heja på olika lag i fotboll utan att bli misshandlad och i detta fall ihjälslagen känns fred på jorden ganska långt borta. Tyvärr. Jag blir så ledsen på människor vissa dagar.

 10. Demarkey skriver:

  Usch vad otroligt hemskt, verkligen jätte hemskt! Fattar inte hur lågt man kan sjunka, vart är världen på väg, det är bara fotboll. Nu sitter 4 barn helt förstörda pga att dom saknar en far som bara ville gå på en fotbollsmatch. Hur sjukt är inte det??

 11. Anna skriver:

  Det är fruktansvärt tragiskt. Jag grät igår. Men jag tycker att du har lite fel uppfattning om huliganvåldet, de som älskar fotboll håller man inte på så. Samma mekanismer som lockar unga män till nazistpartier är det som lockar dem till huliganligorna. De känner ett utanförskap i samhället och där får de någon slags gemenskap. Detta är ett samhällsproblem, inte ett fotbollsproblem. Fattar inte att ingen politiker vågar ta ta tag i detta. Jag har sagt i ett års tid att snart kommer någon dö av våldet. Bor nära globen/tele2 arena och har sett bråk tjugotal ggr i samband med fotboll och hockey.

 12. Madelene skriver:

  Jag håller med om att det är en hemsk tragedi. Att den skedde 5 minuter från mitt hem där jag satt och pluggade som vilken vanlig söndag som helst känns såklart extra hemskt. Att mitt fina Helsingborg blev helt sönderslaget av DIF:are både före och efter matchen är inte heller det någon rolig företeelse. Däremot är det inte säkert att han föll offer för att han hejade på fel lag. Jag är visserligen inflyttad helsingborgare, men måste ändå försvara (majoriteten av) våra fina HIF fans då det ännu inte finns några bevis på att det var en HIF:are som utförde detta hemska dåd. I vilket fall som helst är det både onödigt och tragiskt!

  • Bea skriver:

   I och för sig är det inte majoriteten av DIF-fansen som är ute och röjer på gatorna heller, precis som du skriver om HIF-fansen. Majoriteten av fansen oavsett klubb älskar fotboll och sin klubb, inte huliganismen. Denna tragiska skara ”fotbollsfans” finns tyvärr i alla klubbar, Djurgården likaväl som Helsingborg och de flesta andra allsvenska klubbar. Den mördade mannen var uppenbart Djurgårdssupporter med tydlig logga på kläderna och det tyder enligt mig på att det handlar om just det. Men självklart, som du säger, det vet vi inte än. Jag håller med om att det är tragiskt och hemskt, och framförallt har det inte i idrottens värld att göra.

   • Madelene skriver:

    Helt rätt! Man ska inte dra alla över en kam, det är en liten skara som förstör för alla. Det är människan bakom som det är fel på, inte alla supportrar. Jag tycker synd om klubbarna och spelarna som även de måste deala med denna tråkiga baksida. Gårdagen var menad att bli en folkfest, men slutade istället med en manifestation mot våld. Att det ändå blir så att matchen idag mellan AIK och IFK avbryts på grund av att ”supportrar” slänger bengaler och stormar planen gör att hoppet om att fotboll ska få vara något roligt minskar ännu mer. Inget annat än tragiskt att det ska behöva vara så här!

    • Bea skriver:

     Jag tänker precis samma sak. Att något sånt kan hända endast ett dygn efter en tragedin i Helsingborg är ju bara helt galet!

 13. wigwag skriver:

  En reflektion man kan göra i sammanhanget är att våldet tycks explodera i säsongsupptakterna av allsvenskan. Sen lugnar det ner sig. Var lika dant under fjolårets säsongsupptakt. Kombinationen av uppdämd förväntan, våryra, berusning som gör att vaksamhet och medvetenhet om problematiken med huliganvåld är som lägst. Hos alla ansvariga inblandade. Men nu är ljusen förmodligen tända igen. Det här upprepande mönstret är i sig ett tecken på att det fotbollsrelaterade våldet inte tas på allvar av samhället i stort. Det är nåt tråkigt som vi förväntas leva med för ”the show must go on” som det heter. Eller som dom säger i Italien. ”Fotboll är inte hela livet. Det är mycket viktigare än så.” Sluta dalta med klubbarna är mitt okontroversiella förslag. Många har redan sagt det och många fler kommer att upprepa det. Hemmaplans-klubben har det fulla ansvaret för allt som händer inne på arenorna och kan klubben inte garantera säkerheten får dom lägga ner verksamheten helt enkelt. Och beslutet ska tas av en myndighet som under en längre tid kontinuerligt följer klubbarnas säkerhetsarrangemang och agerande i förhållande till sina supportrar och i relation till de våldshändelser och incidenter som kan dokumenteras.

Lämna en kommentar