Idioternas psykolog författar inte denna blogg


20140326-160948.jpg

Jag tränar! Vad gör ni? Himlans skoj att en go gubbe kom fram och sa att jag ”latade” mig med två chins i taget. du kan göra sex stycken MINST. Gud så peppad jag blev, men vågade inte styla.

20140326-161001.jpg

Just det angående snorlobban till gubbe. Det finns de som resonerar att han kunde haft tics. Ja, och en som kallar mig Neger kan faktiskt ha tourettes syndrom. Jag kommer fortfarande be vederbörande att hålla klaffen.

Men viktigt att poängtera! Det är inte otrevligt att harkla sig, det är mänskligt. Men gör man det för högt så att en hel vagn störs av det så är det ändå mänskligt att be personen dämpa sig. Det finns ni som säger MEN OM DET HADE VARIT DIN FARFAR!!! Ja? Vad fan spelar det för roll. Tänk om det hade varit jag? Det är inget att ta illa upp för. Ibland harklar man så högt utan att själv vara medveten om det eller som jag kan prata i telefon för högt utan att veta om det. Glad blir jag att någon säger till så jag slipper störa hela vagnen mer en hel tågresa. Vad är problemet? När blir ett önskemål om att inte gurgla snor så högt ett personligt påhopp?

Välkommen till världen, alla är inte lika förstående som psykologer. Och har någon tics så är det bara att berätta. Gubben var 60 plus inte ett barn. Och hur fan skulle världen och ens självkänsla se ut om man resonerade så om alla som beter sig illa eller stör ett sammanhang på något sätt?

Men hallå, mannen som kommenterade din klyfta igår kanske har haft en sexistisk mamma under sin uppväxt.

Hon som kallade dig neger kanske har tourettes.

De som beter sig som idioter kanske har en dålig dag. Hallå! .

Ja, så kanske det är. ”Hallå”. Men poängen är att jag ändå kommer säga ifrån. Deras psykolog skriver inte den här bloggen, det gör jag. >

Bloggvännerna har ordet

61 svar till “Idioternas psykolog författar inte denna blogg”


 1. Sandra skriver:

  Att han var 60 + kanske svarar på frågan VARFÖR han harklade sig som han gjorde!??!

  Hade en människa kommit fram till mig på tåget som du gjorde hade jag blivit smått generad. Det är pinsamt nog att snyta sig, hosta ihjäl sig eller vad det nu kan vara i små, offentliga utrymmen, men nu ska även ”superhjältar” som du Elaine se till att man skäms liiite extra.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Softa, 60-åringar är inte 90-åringar. Han harklade sig ogenerat HÖGT OCH UPPREPANDE MED ÖÖÖÖÖPPEN MUUUN och störde hela vagnen. Till råga på allt så var han bevisligen en idiot också. Jag har ing-a problem med folk som snyter sig, harklar sig utan ambitioner att en hel vagn ska höra. Att ha en hostattack är inte samma sak som att gurgla snor i halsen, svälja och smaska.

   • Emma skriver:

    Fast han kanske hade astma eller kol. Vet du hur det är att leva med konstant slem i halsen som besvärar och måste upp? Uppenbarligen inte. Det är många som besväras av detta.

   • Sandra skriver:

    Jag hade också betett mig som en idiot, då din öppningsfras inte var speciellt retorisk.

    Eye for an eye.

 2. Emma skriver:

  En 60 plus kan vara minst lila sjuk som en 90 plus. Åldern är faktiskt bara en siffra och farbrorn va ju uppenbarligen inte frisk. Dessutom ser du inte hans ev. Sjukdomar. Detta påhopp gjorde honom deffinitivt inte friskare.

 3. Emma skriver:

  Och vadå bara att berätta??? Ska han behöva berätta hela sin sjukdomshistoria för en hel tågkupe?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Nej, att berätta att man är sjuk och berätta sin sjukdomshistoria för en hel tågkupé, det är ganska stor skillnad. Det var en kvinna som sa att jag pratade för högt i telefon, jag tackade och berättade att jag var hörselskadad utan att berätta hela sjukdomahistorian. Det är fullt möjligt.

   • Emma skriver:

    Ja och det tycker jag är bra att säga till om. Har själv en tendens att prata högt och uppskattar att folk säger till. Men detta handlar ju återigen om någon som inte mår bra. Han kanske va tvungen att harkla sig. Ingen sitter väl så frivilligt. Väldigt osannolikt tror jag. Det är väl ändå skillnad.

    • Elaine skriver:

     Jag tycker jag ser många såna tendenser hos vissa generationer. Oftast män som snorar helt obrydda som om det hörde ”manligheten” till medan vi kvinnor ljuddämpar så gott det går för att inte stämplas som ”okvinnliga”.

 4. Emma skriver:

  Ok sista kommentaren! Beter sig illa? Tycker du att nån som snorar och slemmar beter sig illa? Läs igenom och tänk en gång extra nu.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Nej, att harkla sig är mänskligt. Att säga till likså. Han blev en idiot sen.

   • Emma skriver:

    Nog för att ingen är perfekt inte jag heller men alla kan väl förstå att om en blir förolämpad genom att bli tillsagd på ett sånt sätt- ja då kan den änglalikaste varelse gå i försvarsställning och bli lite sur.

    • Elaine skriver:

     Nu är han en ängel också. Ja. Så kan det va. En sak är klar i alla fall. Folks tolkningar av situationen de inte upplevt kommer fram bra i alla fall.

     • S skriver:

      Men herregud vad provocerad jag blir. Emma har inte sagt att han är en ängel. Läs om läs rätt, du känns otroligt hård i ditt bemötande. ÄVEN en änglalik person hade kunnat bli förolämpad, vilket betyder att de som är mindre änglalika också hade blivit det.

     • wigwag skriver:

      Att du blir provocerad beror på könsmaktsordningen. Om det varit en ung tjej som uppträtt vulgärt, äckligt, störande eller på annat sätt opassande så hade det inte varit så provocerande att Elaine sa till henne och gav henne feedback oavsett hon ville ha det eller inte.

 5. Therese skriver:

  Jag håller med dig Elaine, man är ansvarig för sin egen gränssättning! Snorgubben hade faktiskt kunnat bemöta dig på ett helt annat sätt om det nu var så att han inte kunde rå för det. Ingen begär att han ska dra sin sjukdomshistoria för en hel tågvagn men att istället säga ”jag förstår att jag stör, jag har en sjukdom jag inte rår för och ska försöka dämpa mig och/eller snora på toaletten” hade nog påverkat Elaines respons på ett helt annat sätt än hans aggressiva ton tillbaka! HEJA DIG!

 6. Emma skriver:

  Asså jag bara hör äckelharklingen i huvudet. Jag stör mig jättemycket på folk som harklar sig så för i min värld är det helt onödigt. Om det är som jag tänker mig… dra in överdrivet med snor i näsan ner i halsen och sen liksom cccchhhh:a och rulla runt snoret i halsen och svälja. Jag har alltid tänkt mig att man gör det för att jävlas för det är sjukt vidrigt. Typ som att helt obehindrat sitta och prutta. Det är mänskligt men det är inte socialt accepterat av uppenbara anledningar. Att bli tillsagd i det läget kan vara en stor tjänst för personen i fråga samtidigt som omgivningen slipper höra.
  Det är fullt möjligt att man har tics också men det kan vara bra att bli uppmärksammad om ens beteende. Jag hade en vän som tvättade håret på söndagar. Bara. Det är också helt ok men hennes hår var fett från tisdagen och hon förstod inte varför ingen ville vara den som flätade hennes hår (vi gick i 7:an) förrän jag berättade för henne att hennes hår var smutsigt och att det inte var emot henne personligen. Det var tufft för henne att höra men sen var hon tacksam!

 7. Håller fullständigt med dig Elaine!
  Du började ju med att be honom snällt och sen började han bete sig illa.
  Klart man lackar perkele när folk beter sig illa, det gjorde inte du.

 8. Emma skriver:

  Jag har själv en bror med tourettes och han harklar hela tiden! Visst det är jobbigt att höra men han kan faktiskt inte rå för det! Fatta själv att känna ett tvång att göra massa ljud och rörelser! Tänk om varje ställe han gick till hade personer som påpekade hans ljud och bad honom va tystare. Jag hade inte lämnat hemmet för att jag hade mått så dåligt! gud va jobbigt det skulle va! Jag håller dock med om att denne farbror agerade väldigt dåligt!

 9. Sofia skriver:

  Fast de flesta hade väl inte problem med det utan ditt relativt hårda bemötande. Så långt som jag såg kommenterade ingen ”OM DET VAR DIN FARFAR??!” utan en kommentar undrade som en fråga om du velat att din pappa/farfar blivit likadant bemött som slutet på ett resonemang.

 10. Evelina H skriver:

  Hur vet du att hela tågkupén led? En sak är säker att jag hade varit den som led efter det du gjorde. Jag hade skämts rätt rejält… Anledningen? Vi tycker inte alla lika

  Summan av kardemumman: just detta var inte så självklart att Elaine agerade rätt. Just detta var inte civilkurage utan ett snésteg

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Hur vet du att han var sjuk?

   Hur jag vet att tågkupèn led? Jag var där.

   • Karro skriver:

    Tja, kanske det att han konstant harklade sig kan ses som en ledtråd?

   • Emma skriver:

    Ja hur sjuk han var vet vi ju inte. Men om en person sitter och har slem som besvärar- ha då är ju personen inte helt frisk. Det är ju ett symptom på något annat. En infektion, kol eller ett dussintal övriga problem.

   • Evelina H skriver:

    Jag har inte sagt att jag tror att han är sjuk. Jag tycker att det inte spelar någon roll VARFÖR han harklade sig. Det är skillnad på saker och ting, och att bedöma från kommentarerna är det ändå enormt många som känner som mig, detta var inte ok. Lustigt på sätt och vis att du går mot motangrepp mot så pass många, istället för att tänka ”herregud, kan det vara så att jag kanske gjorde fel i detta fall?”

    Hade jag varit i tågkupén hade jag inte velat att du talade för mig när det gäller en person som snorharklar sig. Jag är också en person med civilkurage och vi kan sätta en hundralapp på att om jag hade varit i tågkupén hade jag inte kunnat leva med detta utan att gå och prata med mannen efteråt och be om uräkt å dina vägnar. Kanske någon gjorde det.

 11. Ruffie-Lina skriver:

  Word!!!
  Alltså jag kan inte låta bli att tycka att alla ska vara så jävla PK och mena att personen i fråga EVENTUELLT hade en sjukdom eller KANSKE var ursäktad pga dittan eller dattan. Näe! Du var där, och det var just den här situationen som det gällde och uppenbarligen var han mer eller mindre en otrevlig surgubbe som var obstinat och ingen kan säga nåt annat om det.

  • Emma skriver:

   Vadå politiskt korrekt? Kanske för att jag jobbar med sjuka personer och vet att folk inte direkt valt det själv. Inte valt sina symptom. Hur kan ni bara anta att det va en surgubbe? Hellre fria än fälla känner jag. Och hallå- det är ju fantastiskt och starkt att våga säga till- men vänd den energin mot folk som faktiskt typ skräpar ner eller säger n-ordet. Inte en sjuk människa.

   • Elaine skriver:

    Du utgår ju fortfarande från att han var sjuk utan att ha varit där och sett eller hört hur han bar sig åt. Du är med andra ord 100% övertygad om att jag har gett mig på en kroniskt sjuk och svag individ utan att du själv upplevde scenariot. Bara så att vi är på det klara vilken grund din ilska mot mig står på – dina egna antaganden, inte fakta. Så ska du konsekvent i ditt agerande så kan jag attackera lika hårt och säga Hur vet DU att han inte vara en arrogant idiot som tyckte att alla skulle höra hans harklande. Nej det vet inte du, inte jag heller. Du vet heller inte om han hade kol. Ingen vet. Frågar man så får man veta.

    • Ruffie-Lina skriver:

     Precis, det jag menar med att jag uppfattar många som skitnödigt pk är precis det Elaine syftar på; att man alltid ska ”hitta på” eller anta att det alltid finns en underliggande ”okej” ursäkt till personen agerande. Men man kan inte lika gärna ta den personen som var där i situationen på allvar, dvs Elaine i det här fallet.
     Jag sade inget om att du eller andra är utbildade och arbetar med sjuka människor (det gör jag med för den delen) men jag upplever att jag kan skilja på mina och andras erfarenheter och inte ”köra över” andras upplevelser och säga att dom har fel för att ”han kanske var sjuk”.
     Att jag/vi antar att han var en surgubbe baserade i alla fall jag helt sonika på hur han reagerade på tillsägelsen, vilket var ett talande exempel på en obstinat och sur gubbe, tycker i alla fall jag.

 12. Emma 19 år skriver:

  Men Emma… Mannen stack ut på ett irriterande sätt, Elaine sa snällt till, fick snobberi tillbaka men efter det verbala bråket så lugnar gubben sig och harklar tystare. Antagligen visste han inte om att han harklade högt eller så gjorde han det med flit, oavsett så var det ingen sjukdom då han kunde påverka ljudnivån efter tillsägelsen. Jag hade också blivit generad över en tillsägelse men sen hade den känslan antagligen gått över till tacksamhet för personen som sa till mig.
  Man kan inte alltid gå och tänka ”om”, det funkar ju inte! En ung vikarie frågade mig en dag i skolan ”jaha och varför ser du så sur ut idag då?” , jag svarade ”för att min morfar dog igår” (för det var så det var) och då bad vikarien genast om ursäkt. Han kunde ju inte ha en aning om vad som hänt mig och därför tog jag heller inte illa upp av hans fråga, trots att jag var väldigt ledsen.

  Något annat, ELAINE! Jag kan inte se hur många hjärtan inläggen får längre! Jag trycker på hjärtat och får meddelat att bloggen har registrerat min gillning men varken den eller någon annans gillningar syns. Kanske bara för mig det är så men ville i alla fall tala om det 🙂

 13. jenny skriver:

  Jag tycker absolut att du gjorde rätt, det var vågat .. Kan tänka mig att de flesta tänkte att han borde gå in på toan men ingen vågade säga det!

  Jag har ett problem, när jag hjärtar inlägg så försvinner hjärtat nästa gång jag går in 🙁

 14. Me skriver:

  Fy vad jag blir ledsen av att läsa det här 🙁
  Ditt beteende är motsatsen till ödmjukhet. Hur kan du öppet förnedra någon som redan påkallar oönskad uppmärksamhet. Just på grund av självupptagna stroppar som inte kan låta bli att kommentera andra sås ett första frö av självförakt och social fobi. Om du är så känslig för mänskliga ljud och beteenden borde du byta färdmedel, du har ingen rätt att bete dig så mot någon. Jag trodde mer om dig. Tyvärr tycks ödmjukheten vara betydligt svårare att läsa sig till än retorikkunskapen.

  • Elaine skriver:

   Vi har olika syn på feedback du och jag. Du ser det som förnedring, jag ser det som möjlighet till förbättring. Därför blir det svårt att ens fortsätta diskussionen, men jag har läst det du har skrivit och den ger mig i alla fall klarhet i hur du ser på mig och på att be någon att harkla sig någon annanstans – förnedring. Noterat även om jag inte håller med.

  • wigwag skriver:

   Elaine är visst ödmjuk. Och snäll också. Det är jag säker på. Men till skillnad mot bl.a mig och många andra har hon också ett hett temperament och är totalt konflikt-orädd. Jag tycker det är uppfriskande. Ska mycket mer till än den här lilla ”incidenten” för att min bild av Elaine ska rubbas. Och vi som inte ens var där bör vara försiktigare än vad många är för att tvärsäkert uttala oss om vad som var rätt eller fel i situationen. Det här är ett typfall där ordet ”tolkningsföreträde” kan användas. Skulle därför ha varit extra intressant att också få höra vad 60-åringen hade att säga om händelsen.

 15. Maria skriver:

  Varför har du ett sådant behov av att bråka? Varför anser du att du har rätt att ”ta på dig ansvaret” att säga till personer vad som är rätt och fel? Tycker absolut att det är uppfriskande att människor säger vad dom tycker men att komma i någon form av dispyt varje tågresa så kanske man måste rannsaka sig själv…

  • Elaine skriver:

   Varför ser du det som att jag har ett ”behov” av att bråka. Att det blev ett bråk sätter ändå inte likhetstecken till mina behov? Hur tänker du där? Och på vilka grunder drar du slutsatsen att jag har dispyter ”varje tågresa”?

 16. Lena skriver:

  Oj vilken ton det blivit i kommentarerna..

  Upplever inte att Elaine ”tar på sig ansvaret”. Varför måste man lida i det tysta hela tiden?? Hade hon sagt till nån som spelade för högt i sina lurar hade ni då skrikigt: HEN KANSKE HADE FEL PÅ SIN VOLYMKNAPP! Allt detta om och kanske. Ska man inte kunna säga till om nåt för tänk om sjukdom/känslor/dödsfall?

 17. Sanna skriver:

  Förstår inte folks ilska emot dig och det du gjorde . Jag önskar att du hade gjort det igen om det behövdes . Helt rätt att våga säga ifrån om någon stör så länge . En gång är ingen gång men att upprepa sig så på en offentlig plats är ju bara jobbigt . Folk måste lära sig att ta konstruktiv kritik, du stör dig på något någon gör . Inte på hela personen.

  Du är bäst Elaine !

  Jag sa ifrån på en buss en gång då en busschaufför körde fel ( helt mänskligt ) men en kvinna 40 + inte kunde vara tyst och började skrika ” jävla idiot , jävla fitta, hur fan kan han köra fel , skit också , idiot ”

  Jag sa då högt ; vad håller du på med? Alla kan köra fel? Det enda som är fel just nu är ditt beteende , man säger inte så om folk !!!! Hon ; men jag är stressad och har en dålig morgon .. Jag; tråkigt att höra men varför förstöra andras morgon för det ? Dina hemska ord hjälper inte honom att köra bättre , du kränker honom!!!! Hon; men förlåååååååt då. Jag ; ja , har du problem med din ilska så jobba på det. Men inte högt på en buss där dina ord inte gynnar nån !!! / efteråt tackade folk mig . Dvs alla dom som suttit tysta och stört sig men inte velat lägga sig i ..

  Sen igår så va jag på en buss där en tjej i en halvtimme snackade högt och tydligt med sin kompis ; han liksom typ bara liksom va där typ liksom och jag liksom typ baaaaah dog när han liksom titta på mig typ ….

  Då sa jag inget men önskade att jag hade sagt ; i 30 minuter frågade inte du din vän EN ENDA FRÅGA . Hela samtalet handlade om dig ? Du kanske inte tycker att jag ska lägga mig i , men då ska du inte prata så högt i headset typ liksom , förstår du mig typ lite bah????

  Gaaaaaaah 🙂

  Fortsätt som du gör Elaine . Du är bäst ! <3

 18. micro113 skriver:

  Det blir ju så här. Någon tar plats – Elaine störs och säger till, Alla hurrar och Elaine klappar sig för bröstet.
  Någon tycker Elaine tar plats och säger det. Alla buar och Elaine fattar inte alls .. HON har ju rätt att kräva att både plats och hänsyn..

  Ser verkligen ingen att det är det om händer/sägs?

  Varför får människor bara ta plats på Elaines villkor?
  Varför fick inte farbrorn göra klart att HON störde honom?

  Det hon gör när hon säger till någon att avlägsna sig/anpassa sig för hon inte gillar nåns sätt/uttryck/röst osv är ju faktiskt jävligt ouppfostrat.

 19. anneli skriver:

  Herregud, jag orkar inte ens läsa alla kommentarer. Du gjorde helt rätt, du gjorde det alla andra ville men inte vågade.
  Civilkurage kallas det! Bra jobbat.

 20. Anette skriver:

  Tycker nog att det är en form av härskarteknik att säga till någon offentligt. Om man tillrättavisar någon – barn eller vuxen tar man personen åt sidan annars blir det lätt en kränkning. Jag anser det vara ett större problem att läxa upp någon inför andra än att lyssna på en snorig harklande person? Vem har rätt att döma andra? Man vet ingenting om vad som ligger bakom någons beteende alls egentligen. Nej vi var inte där men vi får nog alla lära oss att folk är olika. En del låter andra inte. I kollektivtrafiken kan man inte välja sina medpassagerare lika lite som jag kan välja vilka som trampar på samma jord som mig. Några tankar från en av dina lite äldre läsare i all välmening!

 21. Gutterflower skriver:

  Men oj vilken diskussion det blev om det här!! Jag tycker inte att man ska säga till folk på vilket sätt som helst angående vad som helst man tycker är lite småirriterande men nog fasen måste man få påpeka för folk att de beter sig respektlöst mot omgivning då och då?! Tror knappast att varenda människa som skrikpratar i sin mobil på bussar/tåg, spelar musik i hörlurarna för hela tåget, skrevar så den jämte måste tränga ihop sig för att få plats, tuggar/smackar/harklar med öppen mun på maxvolym etcetera etcetera har tics eller sjukdom som gör att man inte får/kan säga till utan måste plågas under tystnad och låta dom hållas. Man måste inte sitta och högljutt slemma och harkla sig med öppen mun på ett tåg. Man kan hålla för munnen, försöka hålla volymen nere, gå in på toaletten och hosta/spotta ut slemmet eller vad fasen som helst! Det finns sätt att försöka störa så lite som möjligt vilket mannen uppenbarligen klarade av efter tillsägningen. Ibland är man inte själv medveten om hur hög volymen blir och att andra störs och då är det väl bara bra om man blir medveten så man kan ändra sitt beteende. Hur ska människor förstå att andra störs om man inte talar om det för dom?

  Gud, jag önskar att jag vågade säga till oftare när människor inte vet hur man uppför sig hänsynsfullt bland andra människor. Det skulle bli så otroligt mycket trevligare att vistas i offentliga miljöer om inte alla bara satt tysta och blängde när folk är störande utan faktiskt sa ifrån. Sen ska man så klart vara trevlig i den utsträckning det går men det tycker jag att Elaine var i sin första tillsägelse. Får man då otrevligheter tillbaka är det klart att man svarar likadant.

  Hänsyn är fantastiskt men det ska ju gå åt båda hållen då så klart.

 22. Ulrika skriver:

  Hej Elaine!

  Jag följde din blogg varje dag förut. Sedan några månader tillbaka läser jag den mer och mer sällan. Jag har funderat lite på varför det blivit så och jag tror det har att göra med att jag inte får ihop allt (dig). Å ena sidan sitter du i tv och ger ut böcker och hjälper oss hur vi ska få vardagsmakt och snacka snyggt. Å andra sidan kan vi i bloggen läsa om en person, som i mina ögon, inte snackar så snyggt. Och sedan måste du försvara hur du reagerar. Det är nog där jag inte riktigt får ihop det. Det känns som om du upplever dig som en underdoug som måste bevisa för andra att du minsann är värd något och att du vill sätta andra på plats.

  Jag kanske tolkar dig fel, men för mig talar dina handlingar starkare än dina ord och böcker. För mig blir du tyvärr mindre trovärdig.

  Jag önskar dig all lycka och jag hoppas du får din efterlängtade ”tvåa”.

  • S skriver:

   Ja, och alla andra åsikter möts med ”softa jag är ingen psykolog”. Nej, det har ingen begärt heller.

 23. Lina skriver:

  Det här problemet har inget med ålder att göra. På min arbetsplats finns 4-5 män i ålder 25-58 som beter sig så här, dagligen och året runt (har varit här 6 år). Ingen bakomliggande sjukdom, ingen allergi. Bara en vidrig, ÄCKLIG ovana!
  På vilken planet är det ”mysigt” att dra ner snoret från bihålorna i pannan, genom näsan och in i munnen *namnam*. Förstår inte ens varför ni försöker ”försvara” honom. Själv sitter jag och klöks varenda gång någon av dem drar igång med sina bihålsdragningar. Så jävla äckligt!!!
  Tack för människor som Elaine som har modet att säga till folk att dämpa sig! Tyvärr är jag alldeles för feg + att en av dem är min chef 🙁
  Snyt er, köp ett kortisonnässpray eller bara SLUTA med denna äckliga ovana!!!

  • Hope skriver:

   Ja ärligt talat, vad är det som har hänt egentligen? Män som går omkring och snyter ut sitt snor på gatan och harklar upp snorblobbar som dom spottar ut!
   På Stockholms gator är det snor överallt, är det en ny trend?
   Äta snorkråkor verkar också inne…
   Usch, nu mår jag illa!!!

 24. Alexis skriver:

  Nja, det är ju sant, inte precis trevligt när någon håller på med bihålsdragningar. Bara sätta på hörlurarna eller bli besvärad av oljudet 🙂

Lämna en kommentar