Hillsong var riktigt inspirerande!


God söndag mina förlorade får. Japp, idag är det ett kristet inlägg. För för första gången på säkert tio år så vågade jag mig till kyrkan. Och inte vilken kyrka som helst – en frikyrka!

20140309-132540.jpg

Jag vågade inte gå dit själv så en vän var snäll nog att offra sig för min skull.

20140309-132641.jpg20140309-132701.jpg

Kanske fel att säga i sammanhanget men HELVETE vilken bra predikan det var. Om politikerna skulle haft en smula av den retoriken Andreas Nilsen har så skulle de vinna val. Andreas tror på det han säger och varenda ord han predikar kommer från hjärtat. Nu förstår jag varför jag fastnade i pingströrelsen, det är riktigt bra retoriker där. Men jag tror att man måste ta allting med en nypa salt. Det finns de som sväljer budskapet med hull och hår, de är okritiska och inte mogna lyssnare.

20140309-132715.jpg

Så som jag var för 12 år sedan då jag hade brutit upp med min pappa och behövde en pappa i himlen. Karisma passade som handen i handsken i mitt liv då. Jag var okritisk och blev fanatisk i min tro. Nu känner jag mig grundad, lugn och inte träffad av precis allt Andreas Nilsen säger. Andra kanske gör det och det är ju kul för dem. Jag kan tycka att de som välkomnar in en i kyrkan kanske har lite väl glittrande ögon, men det är lugnt. De finns överallt, de som är fanatiska anhängare oavsett om det är ett fotbollslag, ett politiskt parti eller en religion. Jag tycker alla ska ta ett chill pill, det skulle jag också ha gjort för 12 år sedan.

20140309-133330.jpg

Jag kan varmt rekommendera Hillsong om du inte är en svag själ som har lätt för att bli en sektmedlem. De som överger sina liv, vänner och familj för en kyrka. De som tänker ”vi mot dem”, de som tror att den befintliga övertygelsen är den rätta för alla. Den personen ska nog chilla med Hillsong. Men för mig som ”know the drill” så är Hillsong faktiskt fint. Retoriken var så bra att jag inte ens tänkte på den. Creepy på ett sätt och underbart på ett annat. Tom min ateistiska vän kunde ta till sig budskapen ”minus Jesus och Gud”.

Några formuleringar som träffade mig:


”Det finns ett liv som är över logiskt”

”Det olevda livet inom dig som väntar på att vilja levas.”

”Alla har misslyckats, minst en gång. Var inte rädd. Res dig upp igen.”

Jag har inget problem med Andreas Nilsen utan det jag har problem med är anhängarna av kyrkan. De som har gått lite bananas, har glittriga ögon och ser en som förlorad. Men jag skulle kunna blunda för dem för att höra Andreas snacka.

/Elaine, kliver på löpbandet för söndagens träning.

Bloggvännerna har ordet

30 svar till “Hillsong var riktigt inspirerande!”


 1. Emma skriver:

  Dra inte alla öven en kant Elaine! Alla anhängare till kyrkan är inte som du beskriver, i alla fall inte jag..

  • Hope skriver:

   Ärligt talat, jag förstår faktisk inte vad du menar.
   Hon skriver ju faktiskt om dem som hon tycker har gått ”bananas” eller hur.
   Så då drar hon ju inte alla över en kam?
   Det är det som är så bra Elaine, att du inte drar alla över en kam 🙂

   • Elaine skriver:

    Word! Tack hope! Att tala pingskyrkan är minerad mark, jag som gillade kyrkan!

    • Anna skriver:

     Det är nästan roligt hur mycket stryk jag har fått genom åren när jag vågar ifrågasätta hur det går till i kyrkor. Det vanligaste har varit ”hur kan du vara kristen när du är inte en medlem/gå till gudstjänster?” Mitt svar ”hur kan man vara kristen när man har ingen kärlek i hjärtat”. Om det var en sak som retade upp Jesus var det hyckleri haha. 🙂

 2. Nadia skriver:

  Min vän gick med i Hillsong, och jag hängde med dit en gång. Det var lite sekt-ig känsla och jag känner igen min egna upplevelse i din observation. Tror att det är väldigt lätt att förlora sig själv i allt. Samtidigt är det fantastiskt hur de tar hand om varandra (om man är en del av gänget så att säga). Men med lite sunt förnuft och kritiskt tänkande lär man hålla sig relativt grundad genom livet.

 3. esterii skriver:

  Hmm.. jag är från en Laestadiansk församling.. inte lite bekant för så många.

 4. Marianne skriver:

  Jag tycker det är fel att säga att personer som fastnar i sekter är ”svaga själar”, tror att vem som helst kan dras in. Precis som nu nämner lockar de ju ofta med lite gör glittrande ögon och en ”färdig sanning” som man måste acceptera. Det farliga är just det där med den färdiga sanningen, tror jag, där det inte finns utrymme för att tänka annorlunda.
  Jag tror inte alls man är en svag person för att man hamnar i en sekt. Tycker det blir fel att skuldbelägga personen när det är sekten som gör fel.
  Men tycker det är kul och bra att du kan gå dit och ta till dig vad du vill. Så länge man kan göra så är det ju bra!

  • Karin skriver:

   Håller med dig om att man inte behöver vara en svag själ för att fastna i sekter. En duktig retoriker, varesig han är pingstpastor eller president, kan dra med sig även de mest kritiska och analytiska. Tror dock inte att Elaine menade så bokstavligt.

 5. Jag kan förstå att man fastnar i olika kristna rörelser när man känner sig lite typ vilsen, man behöver nånting att hålla sig i liksom 🙂
  Vissa går vidare när de känner sig färdiga, andra inte. Individer ju…

  Älskar för övrigt sista citatet från Andreas –
  ”Alla har misslyckats, minst en gång. Var inte rädd. Res dig upp igen.”

 6. Hej Elaine,

  Jag blir så glad av ditt inlägg! Du har så klok och sund syn på saker och ting. Samt blir jag så glad att du tyckte Hillsong var inspirerande. Vet inte om du kommer ihåg att jag skrev att du var välkommen till Hillsong efter ditt instagraminlägg när du blivit intervjuad av Dagen. Hur som helst, jag såg dig på mötet men hann aldrig växla några ord med dig. Ville mest säga att jag var så glad att se dig där! Sen har vi alla olika sätt att se på saker och ting, vi gillar inte allt med en kyrka och dess församling men vissa saker får man blunda för, för att få höra en bra predikan och Guds ord. Jag hoppas få se dig en annan söndag i kyrkan och få dela lite visdomsord, haha.

  Stor kram
  Emma

 7. Sandra skriver:

  Åh Hillsong, det är böghatarna va? Som vägrar viga samkönade par? Trevlig kyrka!

 8. Härligt när man hittar en tro och en kyrka där man trivs, själv har jag mest bara flutit runt och aldrig känt mig helt bekväm i någon. Kan rekomendera att lyssna på några av Joel Osteen, det är många visdomsord där som inte bara har med tro att göra!

 9. Nadia skriver:

  Jag får glittriga ögon när jag youtubar Bashar :-))))

  Blir ofta lite fanatisk över ALLT som presenteras för mig i början som låter kul eller nya vänner eller roliga arbetsplatser. Går över rätt fort dock 😉

  Tror inte man ska sitta utanför och peka på folk och stämpla dem med svaga individer. Vi vet ingenting om någon annan egentligen.

  Däremot tycker jag att det är fint att du delar med dig av din personliga resa, när jag kände mig vilsen sökte ja tröst hos alkoholen… 🙂 gud känns som ett bättre alternativ

 10. Karin skriver:

  Religion är så himla intressant! Jag kan inte sluta fascineras av vad som gör att människor väljer att kasta hela sina liv åt sidan för att gå med i något och våga tro på något som känns helt rätt för den, och på samma gång är det lika häftigt hur någon kan gå genom hela livet och inte tro på något alls (i religionsväg menar jag då).

 11. anna skriver:

  nej snälla elaine 🙁 hillsong har officiellt sagt att homosexuella kan botas och är anti-abort, bland annat därför som många företag inte låter de hålla församlingarna i sina lokaler – senast uppsagt av Nalen (http://m.dagen.se/nyheter/hillsong-lamnar-nalen-efter-nyar/).

  • Emma skriver:

   ”Det är dock oklart varför beslut fattats om att inte förlänga hyreskontraktet.”

   Att Pastor Andreas Nielsen inte viger homosexuella är för att han tror på det som står i Bibeln. Alla pastorer har väl rätt att ha sin åsikt precis som alla andra. Det finns ingen perfekt kyrka, just för att det inte finns en enda perfekt människa. Att se ner på Hillsong av de skälen visar bara på okunskap.

   Som kristna går vi till en kyrka för att komma närmre Gud, den Gud vi tror på. Alla samlas vi med olika åsikter, tankar och synsätt under ett och samma tak som en församling – för att lära känna Jesus. Inte av anledningen att ta ställning i om abort är rätt eller fel el liknande.

   Vill absolut inget ont med mitt svar Anna, ville mest skriva av mig om mitt perspektiv på det hela. Jag går själv till Hillsong och trots att jag inte delar allt som sägs eller tycks där så ser jag det som ett andra hem. Jag älskar musiken (lovsången), alla vänner och att jag söndag efter söndag går ut från lokalen upprymd och fylld av den helige ande.

   Alla tycker vi olika och visst är det väl skönt?

   • Sandra skriver:

    Jag tycker inte att böghat hamnar i kategorin ”fint att vi tycker olika”. Fick jag bestämma skulle ingen hata bögar och alla religioner skulle sluta predika att det är fel att inte vara straight.

    I Uganda är det nu livstidsstraff för att vara bög. Det kan vi tacka, bland annat då, kyrkor för. Men det kanske är lugnt för dig att lite bögar får ruttna i fängelse?

    • k skriver:

     Det är inte böghat att ha en religiös åskådning som säger att äktenskap ska delas mellan kvinnor och män. (Innan någon bemödar sig med att svara: jag är inte medlem i något samfund över huvud taget.) Det är inte barnhat att tycka att barn inte ska få ha sex eller att tycka att hundar inte ska få vistas i sjukhuslokaler. Sådana åsikter är just åsikter, och de är inte hatiska. Det är hatiskt att tortera homosexuella eller att förvägra människor mänskliga rättigheter, men det är inte en mänsklig rättighet att få vigas av vilket samfund man vill. Snälla människor, försök tänka lite kritiskt själva och rapa inte inte rakt av upp det ni läst i en aftonbladetkrönika, ffa när ni ska kritisera andra grupper just för att inte kunna tänka självständigt.

   • Hmm skriver:

    Emma: Vissa saker är mer ok att tycka olika om än andra. Om man då tillhör en grupp som officiellt gör uttalanden som inte är så människovänliga trots att man kanske själv tycker annorlunda, så har man ändå stöttat dem i deras åsikter. Om jag tillhör ett parti som är för samma åsikter som dessa så hade jag fått förvänta mig samma sorts kritik och få försvara sin ståndpunkt att man röstar på dem.

    Dessa frågor är ju inte som om man tycker att alla borde betala skatt för att man åker buss. Den är mer en fråga som man kan tycka olika om men ändå tillhöra samma grupp.

    • Emma skriver:

     Jag bör nog inte dra denna diskussionen vidare märker jag för jag har inte tillräckligt med argument för min sak… Men jag är inte på något sätt mot homosexuella själv. Jag har flera vänner som är det och tror på kärleken mellan två personer även om dessa är samkönade. Det är kärleken som övervinner allt i livet, all den orättvisa som finns.

     Men som jag skrev tidigare delar jag inte allt vad Hillsong står för, allt som Andreas tycker, måste inte jag tycka. Jag anser även att gå till kyrkan inte är det samma som att rösta för ett parti och ser det inte heller som att jag utför någon slags dubbelmoral i det jag säger. Skulle jag varit en ”sektmedlem” och slaviskt följt varje ord som sas och inte kunde tala för mig själv… då hade det varit annat. Men kan faktiskt inte hålla med i era argument! Men det är okej 🙂

     Att homosexuella ska ruttna i fängelset är absolut inte jag skulle vilja se, böghatare är väl dessutom ett lite starkt ord för vad som sagts? Det hela handlade om att Andreas inte viger homosexuella. Förstår inte varför det ska dras så långt?

     Oavsett vad, tror inte vi kommer mycket längre i det här.

     Ha en fin måndag!!

     • Hmm skriver:

      Emma: Trevligt att du svara men jag håller som du förstått inte med dig. Nu är Hillsong inte så stora men ta tex den Katolska kyrkan som har stor inflytande i stora delar av världen. Om din kyrka hade varit som du tycker på alla punkter förutom att de propagerar för att judar ska utrotas hade du då tyckt samma sak? Förstår du här kanske bättre vad vi kommer ifrån? Det finns helt enkelt deal breakers som man inte kan ställa sig utanför. Sorry men så fungerar det inte 🙁

   • Carina skriver:

    Du har så rätt…jag har också behovet att vara nära Jesus, min Frälsare, i församlingen. Jag älskar lovsång. Jag går inte till mitt andliga hem för att ifrågasätta eller bedöma retoriken, nej, jag är bara tacksam över gudsnärvaron.

 12. C skriver:

  Jag är en helt vanlig tjej som gillar träning, kompisar och allmänt bus. Jag är kristen och vill bemöta varje människa med respekt för jag tror på varje människas lika värde. Spelar ingen roll alls vem man är eller hur man är. Detta är bajssvårt, jag vet att jag ofta misslyckas med det men jag har ändå erkänt det som min riktning i livet. I romarbrevet t.ex. i bibeln, kap 2 vers 11, står det att ”Gud gör inte skillnad på människor. ” Jag har funderat, det är väl människor som gör skillnad på människor? Jag kommer på mig själv med att jag gör det. Och det tycker jag är synd, eftersom mitt handlande kan för någon i en viss situation representera hela den kristna tron. Jobbigt. Jag är ju inte helt perfekt. Jesus var perfekt och det är honom man borde se på, inte mig. Jag svarar gärna så långt jag kan på vad jag tror om Gud och Jesus men hoppas ju självklart att människor själva kommer upptäcka Gud i sina egna liv. Men om jag då framställer mig som ”jag vet bättre än du och du är förlorad, loser” så har jag ju bara gått emot det jag tror på redan där. Nej usch. Kristna är bara människor också. Se främst på vad Jesus stod för, och det är i kyrkan sedan som vi kan mötas och bl.a tala om hur vi kan lösa livets problem med de principer han stod för, dela glädjeämnen och kanske något middagstips ibland… Visst kan man tro och ibland se att vissa kristna ser sig själva som perfekta människor men jag har alltid undrat hur de kan framstå sig som så när Jesus betonar ödmjukheten så mycket. 🙂

 13. Lisa skriver:

  Hej Elaine!
  Jag är 23 år och utbildar mig på teologiska högskolan i Sthlm, och ska bli pastor inom equmeniakyrkan. Ibland kan jag tänka att det vore så himla kul att ha en retorikdag eller liknande med dig! Vi har homiletik och så, men du verkar grym.

 14. Evelina Skagerlind skriver:

  Hej Elaine!

  Vad kul att höra att du gick till Hillsong i söndags och att du uppskattade det Andreas pratade om, det gjorde jag också. Hör av dig om du vill ha sällskap nästa gång, så slipper din vän bli tvingad igen 🙂

  Kul att läsa din blogg, den sticker verkligen ut i övriga bloggvärlden. Att du är så ärlig, det är uppfriskande!

  Allt gott!
  /Evelina

 15. […] Fokus och Elaine Eksvärd har skrivit om […]

Lämna en kommentar