”Sluta lek strippa Beyoncé!”


20140130-173340.jpg

Svd kultur fångade upp diskussionen vi hade igår. Ni läser det i sin helhet här.

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “”Sluta lek strippa Beyoncé!””


 1. Josefine W skriver:

  Vad kul att de tagit upp det, då blir det kanske en större debatt av det! SÅ BRA! Vad skönt att du förstod precis hur jag menade och att det måste upp på tapeten. Jag vill inte att min underbara dotter ska behöva växa upp i en värld där du som tjej (trots din fantastiska talang) måste klä dig i läderstring när din man gör samma succé i kostym… Buhu för det här idealet och jag hoppas att fler reagerar på det och inte bara sväljer uppträdet med hull å hår hår och vidhåller att det var ”helt fantastiskt!”. Är de blinda eller?

 2. Anna skriver:

  Ingen ny bloggträff på gång? Så mycket härliga bubbliga människor här inne! Flyttade själv till sthlm för tio år sedan. 50% har under dessa år gått till karriär, och 50 till relation (mer 80/20 till karriär om jag ska vara obekvämt ärlig) Vet att någon härlig person styrde upp det här inne tidigare (var det i somras?) och jag bannade mig själv när jag såg alla härliga foton att jag inte tog mig dit. Det är svårt att skapa nya vänskaper utanför jobbet när man är 32! Det värsta, är att så många tänker samma sak. Sån waste.. Mycket vänskap att ge, men få kanaler att mötas i.. En tanke bara 🙂

 3. En trogen bloggläsare skriver:

  Hej !

  Jag håller med dig, men kan även tycka att det Beyonce gjorde var befriande utifrån hennes personliga utveckling.

  Kolla in detta: http://www.youtube.com/watch?v=1b1loWJfxaA

  Kram !

 4. Josefine - halvnorsk civilingenjörsstudent med ett kattberoende skriver:

  Tycker det är så bra att du tar upp det här!

  För övrigt måste jag berätta att du var med som exempel på en föreläsning igår 😀 Jag läser en kurs inom projektledning och gårdagens tema var ledarskap och kommunikation. Föreläsaren berörde då retorik som snabbast och hänvisade oss till din blogg, att kolla på youtube-klipp med dig och läsa Snacka Snyggt om vi var intresserade av ämnet!

 5. Evelina skriver:

  på tal om beyonce, hur disappointing är inte shakira och rihannas nya musikvideo?! se här http://youtu.be/o3mP3mJDL2k

  • Karin skriver:

   Av någon anledning känns det tyvärr som att utvecklingen går bakåt just nu… Känner bara – hur kan två så stora sångerskor gå med på en så unken idé? Trist att de inte väljer att göra något mer nyskapande, de har trots allt makten att påverka.

 6. Maria skriver:

  Precis som Evelina här ovan tänkte jag också ”tipsa” om Shakira och Rihannas nya musikvideo. Så jävla tröttsamt hur allt ska behaga den heterosexuelle mannen hela tiden. Det brukar ju heta att sex säljer men om det nu är så så kan en ju undra hur det då kommer sig att vi inte ser halvnakna män åma och kräla runt likt dessa kvinnor gör..?

  http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2549185/Skimpy-outfits-kiss-naked-embrace-Shakiras-Rihannas-steamy-new-music-video-revealed.html

  • Karin skriver:

   För att det är kvinnans roll att tillfredsställa mannen och hans begär… Inte tvärtom. Tyvärr.

   Håller med dig, otroligt tröttsamt och det känns verkligen inte som att vi går framåt i den frågan.

 7. Tatiana skriver:

  Lite info om den dar ”laderstringen” som Beyonce har pa sig pa en bild som du la upp Elaine. Hon blev inspirerad av en show som heter Crazy Horse (finns i Paris, se om du ar dar, du kommer ocksa att bli inspirerad….tror jag!). Resultatet blev videon till hennes sang Partition. Jag har sett den showen flera ganger i Las Vegas (den slutade spela dar for nagra ar sedan). Jag uppskattade showen otroligt mycket, en av mina favoriter och jag har sett manga shower i Vegas. Tjejerna har mycket talang. Ville sjalv bli en Crazy Horse Dancer men jag ar for lang och har ingen danstraning. Istallet jobbade jag i flera ar pa Crazy Horse Too (strippklubb) i Las Vegas. Porrklubb och strippklubb ar inte (ska inte vara, legalt sett) samma sak. Kanske i Sverige (?) men inte har dar jag bor iallafall. Hursomhelst…..
  Kollade pa Jay Leno for ca en timme sadan. Miley blev intervjuad och var fullt pakladd (!!!), jattecharmig och levererade ett bra budkap for feminismen. Du kanske kan se det om det visas i Sverige…..jag har inte koll pa svensk tv.
  Angaende Rihanna som nagra tar upp har, jag uppskattar nar hon visar hud for hon ar sa snygg och sexig, sa hon behagar absolut mina ogon och jag ar tjej. Jag tror att Rihanna och Miley gor precis vad dom vill, dom framstar inte som offer precis.

  • Karin skriver:

   Fast det handlar inte om vems ögon det behagar och att visa hud i sig. Det är inte det nakna som provocerar egentligen utan det faktum att kvinnan alltid ska framställas som ett objekt vars roll är att tillfredsställa mannen. Samtidigt som män sällan anspelar på sin sexualitet och säljer skivor ändå.

   Att rihanna är snygg och sexig, det håller jag helt med om. Men det är inte det som är problemet, utan hur hon framställs i sina videor. Självklart ser de inte sig själva som offer – vem gör det? Men faktum kvarstår att deras videor ”gynnar” maktstrukturerna i och med att kvinnan objektifieras, och mannen ses som normen som ska tillfredsställas.

 8. Cilla skriver:

  Haha, underbart! Jag håller verkligen med. Och ser man på hennes videos på youtube (sök på self-titled) där hon pratar om låtarna/videorna så känns det som om hon gör lite revolt just nu, kanske har en identitetskris. Jag vet inte… Får en känsla av att hon söker en ny identitet just nu. Och en tråkig grej är att hon har lagt upp typ 10 likadana bilder på sig själv på Instagram med bar rumpa och den där lilla stringen från olika vinklar. Varför?!?!?!?

  Det extremt sorgliga är att hon har sån makt att göra vad hon vill! Visa något nytt! Det hon gör är ju inte nyskapande på något sätt, vi har redan sett detta för många gånger innan. Varför tar hon inte tillfället i akt att verkligen förändra och påverka? Och skillnaden är ju dessutom att vilken kille som helst, oavsett kroppstyp, kan svepa in på scen i den där kostymen och göra sin grej men långt ifrån alla kvinnor kan åla runt i en läderstring. Det blir sjukt orättvist. Konsekvensen är ju att bara en typ av kvinnokropp är tillåten på scen.

  Personligen tycker jag dessutom att de flesta är mycket sexigare med mer kläder på sig. Allt handlar om attityd och hur man bär upp det.

 9. Helena skriver:

  Hej,
  Du skriver ”jag vill inte klanka ner på kvinnor men…”. Varför göra det då? Varför låta en person vara måltavlan för frustrationen kring unkna kvinnoroller? Jag stämmer in i frustrationen över de fack vi placeras i beroende på vilket kön vi föds med, men önskar att debatten och frustrationen skulle kunna lyftas till strukturen.
  Det finns en spännande artikel, med en annan vinkel, gällande samma artist här: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/katrinekielos/article18068567.ab

  Det viktiga är väl att lära oss själva och våra barn att vi är värda lika mycket, har lika stor rätt att uttrycka oss och lika stort värde som människor hur vi än ser ut, klär oss eller tänker -givet att det inte skadar någon annan.

  • L skriver:

   För de personer som klankar ner på ”kvinnan i fråga” kanske tycker det är enklast? Känns tyvärr som en återvändsgräns i ämnet. Förstår inte hur det du nu uttrycker i din kommentar t.ex. inte får folk att haja vad deras egna kritik gör på en större skala.

   ”Det viktiga är väl att lära oss själva och våra barn att vi är värda lika mycket, har lika stor rätt att uttrycka oss och lika stort värde som människor hur vi än ser ut, klär oss eller tänker -givet att det inte skadar någon annan.” Precis!

   Det ”roliga” är väl egentligen att Beyonce nog skiter fullständigt i den här kritiken, men att den visar världen att det är helt okej och vanligt att kritisera kvinnor.

 10. sabrije skriver:

  Hade en rappare klivit på scenen med bar överkropp så hade det inte varit några debatter som den här. Det är pinsamt att vi kvinnor ska döma varandra efter vad vi har på oss! Inte konstigt att vi blir diskriminerade när VI KVINNOR diskriminerar VARANDRA! Feminism är en samling rörelser som verkar för kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter och kvinnans likställighet med mannen. JUST NU STÅR KVINNOR SOM DU I VÄGEN FÖR MINA RÄTTIGHETER. JAG SKA FÅ KLÄ MIG PRECIS SOM JAG VILL UTAN ATT KALLAS FÖR STRIPPA. Det är inget fel med att vara en strippa om det är självvalt. Men jag tror fan inte att Beyonce gick upp på scen för att strippa. The Grammys kallade henne för att öppna showen men sin RÖST. Fy fan vad pinsamma ni är…SMH

  • asd skriver:

   Precis! Hur många har t.ex. gnällt över LMFAO sexy and i know it? fine, det är en parodi, men med mycket män med hud. Det är ett himla omyndigförklarande av kändisar, tål du inte resten av hennes videor kolla bara xo då! Man kan klaga på strukturer, men please, det här himla naggandet om Beyonce kan vara förebild/kristen/feminist/whatever trots allt det hon gör är väl upp till henne? Och om hon är förvirrad just nu, so what?

  • Karin skriver:

   Kanske för att en rappare inte skulle gå på scenen i bar överkropp för att anspela på sin sexualitet? Eller tror du han skulle stå där och åma sig runt en stol?

   Det är inte nakenheten i sig som provocerar, och det verkar folk ha missat. Utan det är rollerna som ständigt tydliggörs och lever vidare. Jag älskar Beyonce som artist, men tycker det är tråkigt att hon inte valde ett annorlunda uppträdande. Hon har trots allt makten att göra något nyskapande och påverka maktstrukturerna.

 11. Lina skriver:

  Förlåt men jag känner verkligen att den här diskussionen är hemsk. Hur kan vi tillåta detta granskande av en kvinnas kropp! Trodde vi kommit längre än så. Hon ska ha EXAKT det hon vill på sig utan att våra ideal om rätt slags kvinnlighet ska påverka det. Har vi problem med kvinnoobjektifiering riktar vi det mot samhällsstrukturer INTE enskilda kvinnor, oavsett deras maktposition. Kan vi inte istället för att klanka ner LYFTA UPP kvinnor, det finns massvis av kvinnor som jobbar emot objektifiering medvetet och omedvetet.

 12. Sigrid skriver:

  Jag tycker det viktigaste är att man inte hela tiden ska ha så mycket åsikter om hur kvinnor klär sig och väljer att visa sina kroppar. DET är skönhetshets om någonting! Det visar att man inte får klä sig hur man vill för det kommer alltid finnas folk som har andra åsikter och tycker det är för lättklätt eller för utmanande osv, och det är det som påverkar de unga tjejerna idag (jag är 17 så kan väl kalla mig rätt ung jag med). Jag tror inlägg som dessa påverkar mer än vad beyonces uppträdande gör, faktiskt. Varför ska vi kritisera utseéndet hela tiden?!

  • Karin skriver:

   Fast det handlar om att synliggöra de strukturer som finns i samhället, inte att förbjuda kvinnor att klä sig på ett visst sätt. Det tror jag inte någon här velat göra.

 13. ö skriver:

  Hata inte på Queen B! avundsjuk är du verkligen

 14. Alva skriver:

  Men va…. Sluta klaga på Bee!!!! Hon är bara sig själv, får hon inte det?? Hon kanske VILL va en strippa??? Vad är det för fel med det? Precis som jag tycker att folk ska sluta klaga på Miley!!!! Kom igen!!!! De är bara sig själva, det är inte förbjudet!!!!!!
  Jag tycker att man får se ut hur man vill, nån som håller med???

Lämna en kommentar