Feedback är guld


Det här är det jag ser framför mig i detta nu. Elva supersmarta personer som inte är rädda för att ge kritik och feedback läser min bok Vardagsmakt! Den gemensamma nämnaren utöver talanger på sina områden och olika som grupp är att de vågar ge kritik. Jag vilade upp mig hela dagen för att orka med detta, det är helt ovärderligt. 20140120-192035.jpg

Jag kan för en kort sekund tänka på människor som är helt oförmögna att ta kritik. Vad mycket utveckling och potential till att växa de missar. I detta nu så växer min bok Vardagsmakt. Jag hoppas att du ska bli riktigt stor.

20140120-192413.jpg

Jag tycker mig vara bra på att ta feedback. Jag tycker alltid det är läskigt och får en sån där bergochdalbana-känsla när det levereras. Men ser jag tillbaka så är jag alltid tacksam för att jag har fått det. Det finns feedback jag har fått som har varit direkt avgörande för min livskvalité. Som för tio år sedan. Då undrade jag varför det bara kom drägg och raggade på mig på krogen. Då sa en väninna att jag kanske skulle fundera på att inte ha så utmanande toppar på mig. Ytligt kanske folk tycker. Men det gjorde skillnad stor skillnad. Jag är så glad att mina vänner inte är rädda för att säga det dem tycker. Det har gjort att vänskapen har kommit i skakning vid tillfällen, men efter varje skakning så står vi stadigare än någonsin.

Är ni bra på att ta och ge kritik?

/Elaine, känner sig en smula nervös.

Bloggvännerna har ordet

34 svar till “Feedback är guld”


 1. Paula skriver:

  Häftigt. Hoppas du får bra kritik =)

 2. Apolonia skriver:

  Supersmarta personer… Hvem er de ? Hvad er de supersmarte på ?

 3. Hope skriver:

  Jag är också lite nyfiken, supersmarta på vilket sätt?

 4. Apolonia skriver:

  Jeg vil bestemt ikke nedvurdere disse mennesker, men har brug for en forklaring. Er de retoriker ?

 5. Petra skriver:

  Jag är alltid lite nervös precis innan någon ska komma med feedback, jag vet inte varför, för normala människor levererar ju kritik på ett schysst sätt. Det är alltid skönt att höra att det man gör kan förändras och bli ännu bättre. Man blir ju lite blind för sin egen text efter ett tag!

 6. Beatrice skriver:

  Med handen på hjärtat – jag har varit urusel på att ta kritik. Jag jobbar dock fortfarande med det och efter att ha kommit halvvägs i din bok ”härskarteknik” känner jag mig ”fit for fight” med att få kritik. Snart kommer det också då vi ska opponera varandras rapporter i skolan, ser fram emot det! 🙂

 7. Jag är superdålig på att ta kritik! Och har jättedåligt samvete över att kritisera någon, även om det är ombett. Verkligen något jag måste jobba på! För hur ska man kunna växa som person & i förhållanden om man inte kan ta kritik?

  • Apolonia skriver:

   Kritik behøver ikke være negativ jenny. Men kan godt være det. I så fald er det vigtigt hvem kritiserer og hvordan. Hvis du kan lære noget af kritikken, så er det en brugbar kritik.
   Og du behøver ikke kritisere uden at blive spurgt om det. Og hvis du gør det, ja så tal snygt.

 8. Tack vare ett fotografforum har jag blivit vansinnigt bra på att ge kritik, bra-mindre bra-bra är en bra formel att ta med sig.
  Ta kritik kan jag bli bättre på, men det beror helt på hur den levereras. Har jag bett om den? Är den konstruktiv eller bara taskig?
  Är det konstruktiv kritik som levereras helt neutral (dröm-kritiken liksom) då vill jag ha mer, mer, mer!
  Just nu har jag bett ett gäng vänner om kritik på en text jag skrivit och det är lite träning i sig, att inte bara få ”åååh vad bra” utan även ”fast det där kan du stryka, ändra, fylla på för jag fattar inte” 🙂

 9. Anna skriver:

  Det första jag reagerar på är att det är 8 (eller 9?) män och två kvinnor. Slumpen skulle någon säga, men jag vet inte. Tråkigt och tröttsamt tycker jag!

  • Apolonia skriver:

   Interessant bemærkning.

  • Alexandra skriver:

   Jag reagerade precis på samma sak.
   Varför så många män och så lite kvinnor?

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag reagerade också på det när de kom. Hade bjudit lika många av varje, men tydligen var det bara männen som kunde. Fyra kvinnor och åtta män. Men det var mångfald på så många andra dimensioner än kön. Mycket viktigare tycker jag, männen och kvinnorna hade inget gemensamt just för att de skulle vara män och kvinnor. Det var det som var poängen – olikhet. Det enda de åtta männen hade gemensamt var att de har varsin penis. Så.

 10. Apolonia skriver:

  Elaine, hvad hvis du vil få nogle negative feedback ? ( Det tror jeg nu ikke på). Hvordan vil det influere på din bog? Jeg mener, at bogen er jo skrevet færdig. Så….

 11. Arijola skriver:

  Många brukar se mig som en ”känslig” människa och därav ger ingen kritik till mig, för de är rädda att jag kommer bli sårad av minsta lilla. Så min kamp är faktiskt visa att jag kan ta kritik, det är kul att få kritik. Häftigt ju att höra hur andra tolkar något som man själv tror är glasklart 🙂

 12. Linda. skriver:

  Hej, jag tycker feedback är skitsvårt, både att ge och ta. Som när du säger att varför stöter drägg på mig? Det gör det så mycket enklare när du bjuder in till feedback o att du redan nått viss insikt. Som mottagare har jag ibland svårt att veta handlar det mer om givarens behov o tankar el om att ärligt få mig att lyfta och växa. Bara en spontan reflektion.

 13. esterii skriver:

  Nej kan inte,, pröva mig någon så får jag träna.. är rädd redan:)

 14. Emilia skriver:

  Jag är sjukt nyfiken. Har inte ens läst din första bok trots blogglover och skäms lite… i morgon är det jag som går till bokhandeln!

  Och angående bra eller dålig på att ta kritik – vet inte riktigt. Beror på vad det rör. Kan ta kritik bra om det kommer från min chef eftersom att hen vill att jobbet ska bli så bra som möjligt precis som jag ju vill. Om det kommer från en främling utan att jag bett om kritiken känns det inte lika roligt. Men sånt får man kanske öva upp!

 15. Anneli skriver:

  Hej!
  Läser din blogg varje dag, du är så härlig! Jag är 54 år och är mycket konflikträdd i alla lägen, det hindrar mig i allt jag gör, finns det kurser som skulle kunna hjälpa mig?

  Hjälp! / Anneli

 16. Härligt att boken börjar bli färdig! 🙂

  Jag passar på att tipsa om ett blogginlägg jag skrev om feedback för ett tag sen: http://bloggar.aftonbladet.se/hellohappiness/2013/11/feedback

 17. Johanna skriver:

  Att få feedback är en härlig känsla att få växa på!! Och översta bilden wow den spatar jag i min mentala måltavla… 🙂

 18. KK skriver:

  Åh, det ska bli så kul att läsa boken, kommer att lära mig massor. Är urusel på att ta (och ge) kritik, och behöver omedelbart lära mig detta. Tycker mycket om din blogg!

 19. josefin skriver:

  Jag undrar lite om du reflekterar mer över det du skriver;

  ”Som för tio år sedan. Då undrade jag varför det bara kom drägg och raggade på mig på krogen. Då sa en väninna att jag kanske skulle fundera på att inte ha så utmanande toppar på mig.”

  Det är väldigt synd att vårt samhälle ska se ut så här. Varför ska kvinnor lägga skuld på sig själva för att de har på sig de kläder de vill? På något plan skriver du ju att de kvinnor som har ”utmanande” toppar på sig har sig själva att skylla när det kommer fram ”drägg” till dem.

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Så himla sant! Det är fel på samhället. Men just där och då orlade jag inte förändra det, utan förändrade mina toppval istället. Sorgligt.

 20. Maline skriver:

  Jag har nog varit ganska dålig på att ta emot kritik på ett bra sätt. Inte för att jag inte tagit åt mig, utan snarare att jag har tagit åt mig alldeles för mycket och av alldeles får dålig, icke konstruktiv kritik. För så kan det ju också vara, att man inte tänker kritiskt själv gentemot den feedback man får.

  Det är exempelvis väldigt bra att folk vågar ifrågasätta och ställer relevanta frågor kring ett arbete (som din bok), så att man själv får reflektera över vad man menar, om det är något som behövs förtydligas eller ändras. Men jag har, förr, varit rädd för feedback och känt att det har inneburit att något är fel på mig som jag är just där och då. Det ändrade sig under mina studier vid högskola, då man övar sig i att just ge/få konstruktiv kritik och välja vad som känns relevant för sin personliga utveckling. 🙂

 21. izzy skriver:

  Jag är tyvärr urusel på att ta kritik! Hjärnan slår liksom på försvarsmekanismen på en gång, men efteråt kan jag gå hem och helt förstå och hålla med kritiken. Varför blir det så?

 22. Feedback på något jag har gjort tycker jag mycket om, även förbättringsförslag framförda på ett positivt sätt. Men kritik, även om den är konstruktiv, har jag nog rätt svårt med, jag är för känslig och tar åt mig för mycket och har svårt att släppa det sedan utan tänker bara på allt som jag gjort fel. Tyvärr.

  Framför allt har jag svårt att ta till mig om någon tycker att jag jag borde ha gjort annorlunda, medan jag själv är mycket nöjd med min insats eller tycker precis tvärtom mot förslaget. Jag tror liksom inte riktigt på att någon annan skulle veta bättre än mig…

 23. S skriver:

  Är väldigt bra på att ta kritik för något jag skapat, t.ex få kritik på en berättelse jag skrivit eller en tavla jag målat osv. Det tycker jag bara är bra, blir inte ledsen alls.

  Däremot klarar jag inte alls av kritik om min personlighet eller utseende. Då blir jag jätteledsen och sänkt.

  Vet inte varför det är såhär, men tror det har att göra med att det är lättare att rätta till felen i en tavla/berättelse osv, men mycket mycket svårare att rätta till felen hos sig själv.

 24. Lisa skriver:

  Jag är hur bra som helst på att ta kritik. Tar det aldrig personligt utan funderar över vad den beror på och om det är något jag kan förändra.

  Men jag är värdelös på att ge kritik. Är alltid rädd för att jag ska såra, att det ska låta fel eller taskigt.

  Ska bli spännande att få läsa nya boken.
  Lycka till!

 25. Malin Kronqvist, Hälsomamman skriver:

  Hej Elaine,
  Jag tillhör en av dem som hittade din blogg pga av blondinbella (syftar på ett av dina tidigare inlägg 🙂 ) Men läser dennu flera ggr i veckan. Gillar din kombination av sköna inlägg. Du som mamma och hälsointresserad, kanske kan min blogg Hälsomamman på spotlife inspirera dig 🙂

 26. MartinTek skriver:

  How to find a woman for casual sex: https://hec.su/jWA7?&klawq=hSgEDZ5

Lämna en kommentar