”Kan du se mer feminin ut?”


Dagen är snart slut och oj vad jag har hunnit med! Blev intervjuad för Vardagsmakt att superhärliga Jonna. Hon har läst boken och jag fick min första reaktion från en läsare: Så inspirerande och att man inte har sett det här förut?!” Så sa hon och jag växte flera centimeter. Intervjun gick rätt snabbt så jag hann med en lunch med Faje och Berivan. Faje är en snygg varelse med hatar ändå att vara med på kort.

20140109-132128.jpg

Jag älskar Faje så mycket att jag spricker, det är galet vilken lång och stark vänskap vi har! Det är därför vänner känns lite märkligt för vi har varit som syskon sedan vi lärde känna varandra då jag var 14 år. Nu är vi grannar i Liljeholmen, Spanien och gudföräldrar till varandras barn.
20140109-132135.jpg
Plåtningen gick fint fotografen sa att jag var så duktigt att vi blev klara på tio minuter istället för en timme. Det blev jag glad över.

20140109-132425.jpg
Det var ju för en tidning som är för chefer så jag valde att se ut som en ledare. När fotografen frågade om jag kunde göra feminina poser så svarade jag helt sonika Nej.

20140109-132552.jpg
Och det tyckte han var helt ok. Tänk så enkelt det är att inte bidra till dessa förminskande mönster som medierna pumpar ut av kvinnorna, det är bara att inte ställa upp på det. Det är inget fel på att vara feminin, men jag vet nog inte riktigt vad det är eller hur det har med ledarskap att göra. Idag var jag varken en man eller kvinna – jag var en ledare. Mer om detta kommer ni kunna läsa om i Vardagsmakt och kapitlet Auktoritetsmakt.

/Elaine, skriver vidare på sin retorik för säljare och hon gör det med rak rygg.

Bloggvännerna har ordet

16 svar till “”Kan du se mer feminin ut?””


 1. Cathrine skriver:

  Inspirerande! 🙂

 2. Sandra skriver:

  Va?! Vem ber någon göra ”feminina poser”?! DUMMASTE jag har hört! Du måste ju stå, röra dig och posa som DIG själv – manligt eller kvinnligt, be damned. Men åh, bra att du stod upp för dig!

 3. esterii skriver:

  Hur länge tar det typ att skriva en bok? Eller varierar det så mycket så det inte finns svar på det?

 4. VILKET BRA SVAR. Bara nej. Fantastiskt på en så dum fråga.

 5. Malin skriver:

  Konstig fråga och mycket bra svar! Vill bara fråga, är Matheo döpt? 🙂

 6. Majsan skriver:

  Åh man blir liksom stolt över dig!! Knäpp känsla att vara det över någon man inte känner, men ändå härligt. Att du vågar säga någonting som säkert massor av människor har svårt för. Tycker själv att det kan vara knivigt, precis som du skriver i Härskarteknik, så vill man inte göra personen ledsen. 🙂

 7. Yääh! Ba’ ”Nej.” Underbart! DU är underbar!

 8. Mary Sane skriver:

  Jag undrar när vi ska få svar på alla spännande frågor vi ställt? 🙂 För visst har du ”bara” svarat på de två första delarna? Ser fram emot detta!

 9. Olivilivi skriver:

  Så bra svarat!!! Du är grym!

 10. Anna skriver:

  Säljretorik! Kul! Där har ju du och jag haft en liten diskussion tidigare 🙂 Får ursäkta om jag var ”något” hetsig då. Hade precis lämnat en trygg roll på ett stort bolag för att starta ett säljbolag. Pank och med en 6mån bebis. Var livrädd, och högg på allt! Förlåt för det. Idag är jag lite lugnare, och några rynkor rikare (du förstår nog som själv driver eget) men också stolt ägare till ett säljbolag som driver inte bara vinst, minst utmärkande egentligen, men som utvecklar ungdomar i försäljning, mental träning, målstyrning och (såklart) retorik. Meningar som ”tidigare vågade jag aldrig ens stå inför min klass, nu håller jag i en workshop för 35 personer!” är vanliga. Vid julens avstämning i smågrupper fällde jag tårar i varje rum av glädje. Vilka ungdomar! Vilken utveckling! Vilka historier! Jag ser fram emot att lära mig ännu mer av dig och givetvis ta det vidare till våra 35 underbara säljare. Kram/Anna

 11. ”Nej”. Åh, du är fantastisk Elaine!

  Måste dock komma in och vara lite kritisk. ”Tänk så enkelt det är att inte bidra till dessa förminskande mönster som medierna pumpar ut av kvinnorna, det är bara att inte ställa upp på det.”

  Så enkelt är det inte. Tyvärr är det ju sällan så som du beskriver att någon ber personer om att vara feminina, ofta är det ju helt omedvetet (från båda håll ibland t.o.m.) och något man gör på rutin utan att ens reflektera över.

  Men jättebra att tänka på, hur som helst!

 12. Karin skriver:

  Bra jobbat! Önskar fler vore som du. Säkert är det inte alltid illvilja eller förakt bakom en sådan kommentar men det visar hur skevt samhälle vi lever i. När jag var gravid med min första (var stor som ett hus och magen var på väg att spricka) så stod jag inför en större samling kostymklädda herrar. Skulle precis börja en dragning när jag avbryts av en medelålders man som utbrister ”Men vilket fiiiiin rosett du knutit runt magen” (han syftar på ett sidenband jag knutit runt klänningen för få till min outfit), jag blir så paff…möjligen sagt i ren välvilja men skulle med all sannolikhet INTE sagt detsamma om en slipsknut på till en snart 30 år gammal kille. Jag kontrade med: Men tack… du har veeeeerkligen lyckats knyta din slips snyggt idag, du med. Inte kyligt, inte otrevligt men han blev helt tyst. Intressant att samma mening kan bli så laddad bara för att den vänds mot ett annat kön.

  Kör på! Du är en grym förebild

  • Cissi skriver:

   Vilket härligt svar! Tycker det är helt rätt sätt att bemöta sådana plumpa (men säkert välmenande) kommentarer. Elaine svarade också på ett bra sätt. Tror ett vanlig fel jag (och säkert flera andra) gör är att man känner att man måste förklara sig. Men har insett att i många fall är det onödigt.

 13. Annika skriver:

  Var kommer din artikel publiceras?
  Kram

 14. Hanna skriver:

  Snyggt Elaine!

 15. Cissi skriver:

  Tänkte dela med mig av en sak jag hörde på tunnelbanan igår som fick mig att bli lite ledsen. Två tjejer ~15 år pratade om en kille som den ena träffade (de var inte ihop men han verkade vilja det).
  Tjejen: Så jag sa åt honom att han måste bli mer manlig helt enkelt.
  Vännen: Men, gud vad bra! Starkt av dig att ge honom feedback. Det är ju för hans eget bästa.
  Just det där sista om att vara för någons eget bästa är så totalt fel. Vet så många gånger jag och mina tjejkompisar fått liknande kommentarer om hur man ska klä sig eller se ut som är för ”ens eget bästa” men det är bara skitsnack. Har verkligen kommit att hata sådana ”snälla” tips och kommentarer som bara speglar den andras syn verkligheten.

Lämna en kommentar