Jag har ätit av feministpillret


Det är som en scen ur Matrix där jag är Neo och alla som jag en gång kallade rabiesfeminister är Morpheus som som ger det blå och det röda pillret.

20140108-124843.jpg

Tar jag det blå så lever jag mitt liv lyckligt ovetandes om vad som pågår egentligen. Tar jag det röda så får jag se ”how deep the rabbit hole goes”. Man kan säga stt jag har tagit det röda och jag är glad över det. Jag ser saker som jag inte reflekterat över förut. Som när vi såg The Hobbit så var det knappt några kvinnliga karaktärer alls förrän efter 1.5 timme och hennes introduktion till filmen är en komplimang till hennes utseende. Kände mig förbannad att det var det enda kvinnan fick vara uppskattad för – sitt utseende. Varje gång den mansdominerade reklambranschen pumpar ut reklam där kvinnan objektifieras irriterar mig. Jag ger Matheo komplimanger som uppmuntrar ett gott kompisskap istället för ”så söööt”. Jag blir ledsen över de som raljerar, precis som jag gjorde, över arga feminister utan minste tanke på varför feministerna är arga. Jag bli glad över folk som berättar hur utomordentligt korkat det är att fokusera på< kroppen eller lyssna som ”idioter” som Carrie Bradshawn. Jag skiter i om dessa personer inte kallar sig feminister för det är feministiskt.❤️
Jag har tagit det röda pillret och det smakar gott trots att världen ser illa ut vid tillfällen. Jag ser och jag är en stolt feminist.

20140108-132952.jpg

Tack Lady Dahmer, Tack Odd och tack många fler.

Bloggvännerna har ordet

50 svar till “Jag har ätit av feministpillret”


 1. Linn skriver:

  Heja dig Elaine! Sen kan vi ju agree to superdisagree vad gäller Odd och hans, i min mening obegripliga och rätt raljerande, rant om SATC (för övrigt fniss-kul när Lady D och Odd tackas i samma mening 🙂 )

 2. Lina skriver:

  Vad roligt att läsa, välkommen! Även om det tär på krafterna att se och lägga märke till hur mycket som är snett i samhället så tycker jag att det har gjort mig starkare som person, att jag lägger märke till saker och inte har skygglappar på.

 3. Sanna skriver:

  Jag har också börjat läsa på och fundera lite djupare i den här genus och ”feminist”debatten och jag har nu först börjat….vad ska man säga…se annorlunda på det. Jag tänker inte bli en rabiat manshatare men jag kan sätta ord på vilka fel som finns i samhället och att det oftast är männen som vägrar se dom.
  Jag läste den här seriestripen idag 🙂 den satte också ord på sådant man känt men som är svårt (för mig som är retoriskt handikappad) att förklara.

  http://www.nittondestolen.se/wordpress/wordpress/wordpress/carin_web_liten.jpg

 4. Sus skriver:

  Ang. debatten om Sex and the City så kan man ju tänka sig att lika som det inte har gått att hitta ett samband mellan våldsbrottslighet och våldsamma datorspel, så skulle det inte finnas något samband mellan kvinnor som tittar på SATC och deras val av män.

  • My skriver:

   Den här kommentaren gillade jag! Man måste förstå att det man ser på film/serier inte alltid är verklighet. Jag förstår inte varför debatten har kommit upp just kring SATC nu när det finns såå mycket andra filmer och serier serier som är liknande eller har en helt annan genre med t.ex våld, brottslighet, droger mm.

   Och alla romantiska komedier unga tjejer ser på, kommer de påverkas av dem och tror att de kan hitta mr.perfect på alla möjliga olika bisarra sätt?

 5. Sophie skriver:

  Jag håller helt och hållet med! Det enda jag vill påpeka som den tolkein nord jag är, är att hans verk ändå är en produkt av tiden han levde i. Han skrev Hobbit under 30-talet och då var det inte så konstigt att han uteslutande hade manliga karaktärer. Men jag tycker också det är konstigt (och bakåtsträvande) av filmskaparen att först hitta på en kvinnlig roll (som inte finns i boken eller annars i Tolkien) och sedan göra henne så obetydlig – bara där för att vara snygg och kärleksintresse. Ska man ändra bra litteratur ska man väl ändå göra det för det bättre och för att bättre reflektera nutida värderingar!

 6. Kim skriver:

  Superbt Elaine! Men angående The Hobbit som ju bygger på en bok från 1937, så finns det faktiskt nästan inga kvinnliga karaktärer i boken. Tauriel är inte med alls, hon är inskriven i filmen just för att få in någon kvinnlig karaktär över huvud taget. Så grunden filmen vilar på har väl inte vart den bästa för jämn könsfördelning. Sedan kan man väl diskutera hur trogen en bok man behöver vara när man gör film på den nästan 80 år senare. Varför inte ändra kön på vissa av karaktärerna till exempel?

 7. Emma skriver:

  Många gånger önskar jag ändå att jag hade valt det andra pillret. Det är jobbigt att vara medveten. Och många gånger känns det så hopplöst!

  • Håller faktiskt med dig! Sedan jag blev gravid och senare fick min dotter har bara grej efter grej uppenbarat sig för mig och ibland blir man så nedslagen över det faktum att man inte vet hur man praktiskt ska gå tillväga för att göra skillnad/annorlunda/påverka. För även om jag gör annorlunda vill kanske inte omgivningen det och utseende kommenteras, det gulligullas en massa och liknande gentemot min dotter. Handlingar som på nåt sätt förekommer just för att man vill skapa en svagare version av den hon egentligen är, påverka henne till att fokusera på fel saker i livet när det finns så mycket annat positivt att leva för. Så jag förstår verkligen din känsla helt Emma!!

 8. Cathrine skriver:

  Jag tycker att hela debatten om SATC har blivit snedvriden och lite sorglig. Visst förstår jag att man kan uppröras av Carrie, hennes svaghet för män som uppenbarligen inte behandlar henne rätt osv. Men som den banbrytande serie det var, som tog upp kvinnors vinkel och åsikter helt plötsligt gällande karriär, kärlek, vänskapsrelationer m.m. så tycker jag att det faktum väger mycket tyngre ”rent feministiskt” än att den stundtals porträtterar kvinnor som labila när det kommer till val av partner och att den ibland porträtterar killar som svin – och mind you, verkligen inte alltid som Odd påstår.

  Det som är min poäng är att om vi ska kritisera TV-serier och filmer för att inte vara feministiska, så tycker jag att vi börjar helt och hållet i fel ände med SATC. Låt oss istället börja kolla på 1 and 1/2 Men, Entourage, HIMYM, Mad Men, The Big Bang Theory m.m. som är serier där kvinnor ständigt förminskas till att vara snygg och dumma, sexobjekt, biroller, ambivalenta och beroende av män. Vi kan gärna granska SATC också – men helst när det kommer i rätt ordning och perspektiv. För mig blir det lite som att bli upprörd över att en feministisk förebild och förespråkare, säg Gudrun Schyman eller Lady D, inte ”alltid” skulle vara 100 % feminister utan 99,5% och kritisera detta – medan man blundar för en man, t.ex. Tony Abbot eller ngn med liknande åsikter eller uttalanden, inte är feministisk över huvud taget eller till och med arbetar emot feminismen.

  Det kanske blev lite rörigt, men jag hoppas att ni förstår vad jag menar 🙂

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Fattar precis, vettig och bra infallsvinkel! Tack

   • Cathrine skriver:

    Bra 🙂 Keep up the good work Elaine med att belysa viktiga frågor!

    Har helt snöat in på det Lady D snackat om de senaste dagarna ang. kvinnor i reklam. Vart jag än tittar nu så ser jag halvnakna (om inte helt nakna) kvinnor och påklädda män.

    Ni som inte sett den än – kika in på sidan nedan som handlar om 33 anledningar om varför feminism behövs. Den känns i hjärtat tycker jag. Blir sorgsen för att det här är vardag, samtidigt som jag får en jävlar-anamma-känsla av att nu får det vara nog!

    http://trettiotreanledningar.com/

  • LinnM skriver:

   Mycket bra tillägg i debatten av både Sus och Cathrine 🙂

  • Hmm skriver:

   Håller med dig om allt förutom Big Bang Theory. Där framstå kvinnorna som de mest rationella och nördrna till män som bakåtsträvande fån. Du får nog kolla igenom hela serien igen för den leker med stereotyper på ett sätt som borde få oss att tänka till. Alla kvinnorna i BBT är otroligt starka och självgående, självstädiga välutbildade och tjänar om inte lika mycket pengar som sina killar så t o m mer än sina män (Peggy som servitris undantagen men hon är den som ser på sin omvärld mest sunt gillar sport mm)

   Kolla på serien en gång till. Fanatisk ur genusperspektiv.

   • Cathrine skriver:

    Jag tänkte faktiskt mest på hur Peggy framställs, snygg och korkad och på den sexistiska jargongen som finns. Även Peggys kläder, både i TV-programmet och i reklamen som görs, där allt är väldigt kortkort och mycket urringat, medan killarna har vanliga kläder på sig och även de ”smarta tjejerna med bra utbildningar” har vanliga kläder på sig.

    Sedan håller jag verkligen med dig om att kvinnorna oftast är de som är mest rationella och att de har en jäklar anamma, men det tycker jag utvecklades mycket mer sedan både Bernadette och Amy kom in i serien.

    Självfallet tycker jag inte att alla kvinnor i de program jag nämnde alltid är utsatta för förtryck eller sexism hela tiden, men mycket mer så än vad jag tycker att kvinnorna i SATC är.

    • S skriver:

     Måste bara flinka in att hon heter Penny :)!

     • Hmm skriver:

      S Har helt rätt. Det var jag som slant på fingret 🙂

      Catrin, nja det fanns en poäng med det med. Pennys kläder. Sedan s har ju US inte kommit lika långt så de har sina begränsningar. Visst har jag reagerat på en del i BBT också. Men den är nog i kategorin humor den som är mycket jämlik och den håller måttet bra mot de flesta andra serier också.

      Så inte perfekt men väldigt nära tycker nog jag.

      Dina andra exempel var dock klockrena 🙂

     • Cathrine skriver:

      Haha ja, du har helt rätt! Penny så klart 🙂

      Jag håller med dig Hmm, vi kanske begär för mycket av USA 😉 Sedan tycker jag precis som du att det är BBT som kommit längst av de serierna!

      Vad roligt det var att analysera TV-serier på det här sättet ändå! Kommer nog inte att se på dem med samma ögon igen…

 9. Annica skriver:

  Cathrine: Word!

 10. Hope skriver:

  Och är kvinnor som är som Carrie (ja dom finns på riktigt) idioter?

  • Cathrine skriver:

   Precis! Är trött på den här mallen om att ”så-här-ska-du-bete-dig-som-kvinna”, för är man inte så, nä då är man både ambivalent, irrationell, opålitlig och svag eller promiskuös. Får mig att tänka på den karaktären Angelina Jolie spelade i Changelling, när hon gick emot den ”rollen” hon blev given som kvinna och då plötsligt ansågs hon vara psyksjuk och skulle in på mentalsjukhus.

   Sedan är det sorgligt att man också förminskar hela Carries person till att vara vek, osäker, labil m.m. bara för att hon – ibland – är det i relationer till män. Resten av hennes person då? Då hon är en riktig go getter och framgångsrik i sin karriär, en omtänksam och hjälpsam väninna och en kvinna som rent allmänt har en härlig humor och ett klipskt sinne – vad händer med allt det liksom?

 11. Em skriver:

  Heja heja heja!

 12. Maja skriver:

  Fantastiskt att höra! =)

 13. lisa skriver:

  Det är möjligt att Carrie kan tyckas undergiven och galen för att hon väljer Mr Big framför Aidan som enligt ”idealet” (vems ideal?) är den perfekta killen. Men är man kär så är man, är det rättvist mot Aidan att hon är med honom när det innerst inne är Mr Big hon vill ha? Nej, det är det inte. Jag tycker inte hon är undergiven, jag tycker hon är en stark kvinna som inte nöjer sig, utan hon jagar det hon vill ha. Hon är olycklig på vägen ja, men det är ett val hon gör för att hon skulle nog bli ännu olyckligare om hon ”nöjde sig” med en kille som var snäll men inte vad hon egentligen vill ha.En del tjejer vill helt enkelt inte ha helylle killar, och det har inget med undergivenhet att göra. SATC förstör inte en hel generation (som Odd säger) utan stärker snarare kvinnor att ta för sig, att lära sig av sina egna misstag, att inte be om ursäkt för sin sexualitet, att det är ok att vara mänsklig helt enkelt. Ja sen är serien ytlig, men det kan man även anklaga nästan varenda serie att vara, plus alla bloggar, modemagasin osv osv.

 14. Em skriver:

  En sak jag undrar extremt mycket över är VARFÖR man ska skriva i alla kommentarer ”Vad snygg du är” när en tjej lägger upp Instagrambilder eller facebookbilder. Och när man ses real life. Hej! Vad snygg du är och vad smal du har blivit! Får man ofta höra. Det är ju så konstigt. Kan man inte bara säga: Hej! Vad kul att se dig! Och i kommentarer kan man väl för sjutton bara skriva vad som helst förutom utseendet?!!!

 15. Johanna skriver:

  Jag ääälskar SATC, men störs ofta av att Carrie gör ALLT för Big. Men samtidigt ser ju verkligheten ofta ut så, att vi faller för svin och låter dem komma in och ut ur våra liv som de själva behagar… då är det skönt att det finns motpoler, som typ dig, som visar på det andra. Det vackra med kärlek.

  Men som singel undrar jag ibland… när kommer vi dit att vi blir behandlade som prinsessor?

  • Cathrine skriver:

   Utan att vara en expert på ämnet, så tror jag, baserat på min erfarenhet (lite det Blondinbella har diskuterat också) att när vi på riktigt börjat älska oss själva, litar på oss själva och vet vårt eget värde – så kommer vi inte att attrahera en partner som inte når upp till detta, utan istället attrahera någon som ser vårt värde och respekterar oss utifrån den ribba vi själva satt. Sen tror jag att det handlar mycket om kommunikation av förväntningar också. Att om man kommunicerar vad man förväntar sig av sin partner, så är det lättare för hen att agera utifrån det, än att man inte kommunicerar några förväntningar alls och blir besviken för att hen inte betedde sig så som man hoppades att hen skulle göra.

 16. Jag förstod inte heller förut varför feminister var så upprörda men tack vare Lady D har jag fått upp ögonen allt mer. Vissa saker är man ju så van vid att man inte märker problemet fören någon pekar ut det.

 17. Samma här! Bra skit de där feministpillrena! 😀

 18. Emma skriver:

  Hej Elaine! Tack för en underbar blogg som jag läser varje dag. Jag undrar om man kan få kontakta dig via mail? Hittar inte din adress någonstans… MVH Emma

 19. Emma skriver:

  Välkommen i klubben. Så härligt att höra att höra att du
  Feminist. Jag har själv sedan ett tag sedan blivit feminist. Jag är feminist och stolt, jag tänker inte låta någon trycka ner mig för det, värken kvinnor eller men. Hemskt innan att andra gjorde det och sa att jag inte stod för jämlikhet eller var manshatare, de förstår verkligen inte… Jag känner att feminist vågen är tillbaka, vi ska vara stolta över att vi är feminister och inte skämmas.

 20. Sofipropp skriver:

  Precis den här jämförelsen har jag ALLTID använt! Den är så pedagogisk, känns som den bästa förklaringen för feminism. När en har börjat se kan en aldrig gå tillbaka till att vara ”blind”. Jag är uppriktigt GLAD över att du har valt att SE Elaine. Du är en så bra förebild!

  För övrigt håller jag till fullo med dig om the Hobbit, men vet du vad? Det bra (eller det sorgliga, beroende på hur en ser det) är att de faktiskt har lagt till en kvinnlig karaktär i filmen! Är inte helt hundra på vilken det är. Men det är åtminstone något slags framsteg ju! Sen får en visa lite acceptans (trots att det är svårt, biter mig i handen för att inte skrika typ) och visa en känsla för att tänka konceptuellt. Det var Tolkien som skrev den, och det var ett bra jävla tag sedan. Sen att det inte har hänt någonting är en annan diskussion!

  Det blev en lång kommentar. Sorry.

  //Sofia

 21. Veronica skriver:

  Yay! 🙂

 22. Emilia skriver:

  Min gammelfaster Ärla döptes efter en hjältinna i en Novell i allers veckotidning. Hon föddes runt 1920 tror jag. Så hjältinnor finns alltid.. De gäller bara att hitta dem!

 23. Julia C skriver:

  Grattis Elaine!! Jag har också ätit av det där pillret det senaste och ska i vår jobba enbart med feminism! Det vore otroligt kul om du skulle var intresserad av att delta som en talare på Nordiskt Forum http://nf2014.org/ i juni, i malmö. Kika på det och hör av dig om det låter intressant! Kram

 24. ida skriver:

  Sååå roligt att du kallar dig feminist! 😀

 25. Isabell skriver:

  Åh vad glad jag blev av att läsa detta! Jag har alltid tyckt att du verkar så vettig och just därför har jag tyckt att det har varit lite tråkigt när jag fått uppfattning om att du inte är feminist (eller snarare inte har velat kalla dig feminist). Så detta gör mig jätteglad! Tänk vilken förändring vi tillsammans skulle kunna skapa om fler vågar stå på sig och säger att de ÄR feminister precis som du gör nu (istället för att säga ”jag är för jämställdhet men feminist vill jag inte kalla mig, det har en sådan dålig klang”). Tack Elaine! Fortsätt vara grym och proppa i dig feministpiller! =)

 26. Katarina skriver:

  Grattis skulle jag nästan vilja säga. 🙂 jag har alltid gillat din blogg men har nästan varit lite besviken att sådana starka, driftiga och smarta kvinnor som du, Bella och Katrin Z ihärdigt valt det blå pillret. Glad att du valt ”rätt” nu även om sanningen inte är särskilt bekväm eller vacker…

 27. Heja Elaine! En av de saker jag uppskattar absolut mest med dig är din ödmjukhet och att du är så öppen för att ändra inställning till saker.

 28. Annicka skriver:

  Gällande SATC och Odds inlägg så borde du, som feminist, läsa detta blogginlägg:
  http://unodostherese.blogg.se/2014/january/sex-and-the-krankta-mannens-kvinnosyn.html#comment .
  Det är en helt fantastisk text!

  Från en bloggvän som tycker att din blogg är toppen 🙂

 29. Isabella skriver:

  Hej!
  Jag kan väl säga att jag är feminist. Jag står och slåss (verbalt) att det ska vara helt jämställd mellan män och kvinnor. Visst har vi kommit långt om man jämför med många andra länder men vi har långt kvar och tyvärr kommer det ta ett tag innan vårt samhälle är helt jämställt. Men jag tycker vi är på god väg. Mycket handlar också om hur barn blir uppfostrade och hur vissa människor själva delar in sig i fack. Jag kanske inte ser alla problem som finns för det känns som, rätta mig gärna om jag har fel att man ser mer hur extremt ojämställt det är när man får barn och när man är mer vuxen. haha eller hur jag ska uttrycka mig.

  Jag ser i mitt liv (är student och studerar juridik) inte speciellt stora klyftor. Inte så stora så jag går i taket och vill kasta en stol på någon. Hehe. Kan tänka att jag kommer möta en hel del ojämställda arbetsplatser i det yrket jag kommer att jobba inom eftersom juridiken är extremt konservativ.

  Min fråga till dig är hur du ser på de feministerna som går mer åt det extrema hållet? De personer som menar att nästan ALLT i världen beror på männen och att ALLA män utövar sin makt för att trycka ner kvinnorna helt. (indirekt menar de att män hatar kvinnor).
  Är det feminism? Jag förstår att vissa feminister är arga på vissa saker som är mer mansdominerande, men jag förstår inte saken när vissa feminister är så extrema så de skyller nästan allt på männen.

  Tack för en bra blogg! Sjukt inspirerande att kika in här varje dag. 🙂

  • Amanda skriver:

   Hej! Jag tror det är så här, att de som vi ser som ”radikala”.
   T.ex. De som inte rakar sig under armarna, de har två saker: 1.De har verkligen fördjupat sig i ämnet och konfronterat sig själva med vad de tycker är rätt och vad de vill stå för. Vilket leder till 2. De har ett enormt mod! För att göra något sånt kan man inte vara rädda för samhällets blickar och ständig utfrysning av vissa människor. De är nog där som många ”radikala” tar fel, för allt är inte männens fel. Detta är ingen vi mot dem fråga, detta är en människofråga på samma sätt som frågan om ras och etnicitet. Vi behöver inte kasta stolar (hihi bra uttryck!) vi behöver få människor att tänka till över hur de dömmer ut andra. För att inte nämna alla våldtäkts offer som aldrig får upprättelse och kan känna sig trygga p.g.a att rätten har släppt männen fria. Om man börjar söka i tidnings arkiv så börjar man nästan gråta. Det är galet

   Detta blev ett konstigt svar men kram på dig ändå och hoppas jag svarade på något!:)

 30. rockpaperscissorlizardspock skriver:

  Welcome to the dark side, we have cookies (vilket behövs med jämna mellanrum för problemet är ju som sagt tt man ser eländet överallt). Är så glad över att du skrev det här inlägget!

 31. Linda skriver:

  Tjoho! Välkommen till feministklubben! Är så otroligt glad att du fått upp ögonen för det patriarkala systemet, heja dig på alla sätt och vis!

 32. M skriver:

  Fan vad bra och viktigt att du nämner det. Jag har precis som du levt i The Matrix – lyckligt oengagerad(?) Men lyckligtvis, med folk omkring mig som är engagerade. Jag valde någonstans tidigt på ett omedvetet plan att blunda för det mesta och blundar säkert till stor del fortfarande. Men försöker lära mig mer varje dag.

  I min världsbild verkar Feminismen fått ett dåligt rykte, där det är så otroligt missförstått och laddat. När jag växte upp fick jag höra i skolan av andra: ”Det är fult att va feminist” När jag växte upp och ämnet kom på tal ute i arbetslivet var det alltid i negativ form.”Ha, men du är väl inte en såndär feminist va” I deras värld passade inte mitt utseende och personlighet in i så som de tolkar att en feminist ska se ut och vara.

  Det är så upplyftande att det vänder nu, att fler och fler blir engagerade och tar tag i frågan och faktiskt visar vad feminismen står för. Lär andra. Kunskap är makt. Gruppen FATTA är ett bra exempel. Otroligt inspirerande! ( http://www.youtube.com/watch?v=3Bdd_9EIKv0 )

  Tyvärr så har ju just ordet Feminist/feminism varit/blivit så otroligt laddat i vissa kretsar. Många kvinnor och män förstår inte idag att vad de tycker, vad de säger och står för ÄR just feminism. Istället motarbetas det. ”Nej jag är inte feminist – MEN jag tycker såhär..” JAAAA… Men VIIIIIII OCKSÅ!

  Det tror att feminism är något helt annat, oidentifierbart med arga manshatade kvinnor som vill bränna hela mansläktet. Men det är inte så.
  (OBS! Det finns olika människor i alla typer av frågor. Rötägg i alla branchser etc. Men betydelsen av vad feminism för mig är, är fred.)

  Feminism står inte för att kvinnan är bättre en mannen, som idag många verkar tro. För mig står det för jämlikhet, att vara för kvinnan som ÄR en minoritet. Många, ser inte (väljer att inte se) det i Sverige men kan omöjligt blunda för hur det ser ut för Kvinnor i resten av världen. Blicka utåt. Feminismen behövs.

  Inga offerkoftor bara Balans. Respekt. Perspektiv.

  Btw. Läs denna, hammaren på spiken!
  http://nojesguiden.se/blogg/brita-zackari/tack-for-2013-ars-samsta-mail-idiot
  Citerat: ”Till er som tror att vi är några i nåt hemligt sällskap som bara VILL bli förbannade – jämställdhet är allas angelägenhet, inte bara nåt för oss som orkar hålla på. Det bästa är att alla tjänar på det (googla). Varsågoda för jobbet hittills, men ni kan gärna komma och hugga i lite nu.”

 33. fanny darling skriver:

  åhh elaine! gud vad glad jag blev av detta inlägget! megapepp, så himla viktigt och bra. kram!

 34. Amanda skriver:

  Om någon undra ifall feminism behövs i Sverige så kolla in detta:
  http://touch.metro.se/skane/man-frias-fran-valdtakt-trots-kvinnans-desperata-protester/EVHnaj!hTq7yHcCUVcAo/
  Det är så man vill gråta.

Lämna en kommentar