”Du börjar bli lite väl stor nu…” Konstiga kommentarer till vältränade tjejer


Jag åt brunch med David igår och väl på plats var några gymtjejer från Crossfit Nordic. En tjej som var i grym form berättade om kommentarerna hon får från andra inte alls lika tränade tjejer:

Nu får du inte träna mer, du kommer bli för stor.

Du kanske ska ta det lite lugnt med träningen…

Kommentarer som får dessa hälsosamt vältränade tjejer att inte träna helhjärtat för att det sticker i ögonen på andra. Jag säger Fuck that! Det här är Olga. Hon är stark. När folk säger till henne att hon ska ”ta det lite lugnt” så uppmanar de henne att inte vara stark.

20131208-134709.jpg
Bild lånad från Olgas blogg på Olga Rönnberg.

Vad är det med brudar som går till gymmet och lyfter lätt för att de inte vill bli för stora. Jag trodde vi gick till gymmet för att bli starka och mer hälsosamma. Varför begränsa kroppens potential efter löjliga ideal om ”små” tjejer. Helt ok att vara liten, men att sträva efter det på ett gym där man bygger muskler? Fattar ingenting. Got a problem with this?

20131208-135138.jpg

Du som tränar och får muskler gör inte andras problem med dina stora muskler till ditt problem. Säger någon att ”du börjar bli för stor nu” så fråga vad som är fel med stora muskler? Hur gör dina stora muskler dig och andra skada? Hur är det negativt att du blir starkare? Eller så kan du göra som jag gör när jag hör kommentaren ”nu får du inte träna mer”.

20131208-135414.jpg

Jag: Träning får mig att må bra, jag blir starkare musklerna blir större. Om du inte tycker det är snyggt så få det stå för dig, men så länge jag mår bra så får du gärna behålla dina kommentarer för dig själv.

Eller

Jag: Jag vet inte riktigt vart du vill komma med den kommentaren. Stora muskler är ju starkare, tycker du jag ska vara svagare?

Summan av kardemumman är att det är inget fel med starka tjejer och stora muskler – däremot är det hälsosamt. Tänk på det innan ni klankar ned på någons träning. Pöss!

20131208-135633.jpg20131208-135836.jpg

/Elaine, är stark. Punkt.

Bloggvännerna har ordet

32 svar till “”Du börjar bli lite väl stor nu…” Konstiga kommentarer till vältränade tjejer”


 1. Charlotta skriver:

  Påminner lite om denna reklamen som jag är en sucker för; http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=tSLw1PM6SBo

 2. Lina skriver:

  Tack för ett bra inlägg! Har du läst det här inlägget? Apropå muskler.

  http://tildaf.wordpress.com/2013/11/19/vi-killar-vill-ha-en-tjej-som-ser-ut-som-en-vas/

 3. e skriver:

  Fast det är väl hälsosamt att träna lagom. Vilket en kan göra utan att bli biffig. Jag tycker inte stora muskler är fint eller ser speciellt sunt ut på killar heller. Hellre yoga och löpning smidig!

  • Ema skriver:

   Först tänkte jag låta dig komma undan med den här kommentaren men nej det tänker jag inte göra.

   Att DU tycker att smidiga små muskler är finare än stora biffiga är precis en sådan kommentar som inte är ok. Du hade ju knappast sagt till din vän som är rödhårig att det minsann är mycket snyggare med blont, både på killar och tjejer.

   • Sara skriver:

    Fast, man måste väl få ha en personlig åsikt? Bara för att man svarar vad man tycker här, betyder det inte att man basunerar ut det till sin kompis som har stora muskler.

    • Ema skriver:

     Fast förklara varför man MÅSTE få ha en personlig åsikt om andra personers muskler?
     Man får gärna ha det om sina egna, det bryr jag mig inte om, men varför måste man trycka ner folk som inte passar in i vad man själv tycker är snyggt?

 4. Andreas skriver:

  ”Du uppfylller inte min inlärda norm. Ändra på dig!”

  Är inte normer egentligen bara bekvämlighet? Mental slentrian eller lathet? Någon som passar i normen utmanar inte. Om du inte passar i normen måste jag ju ändra på mig och kanske omvärdera min norm. Och det är ju jobbigt och kräver en ansträngning.

 5. Rebecka skriver:

  Preach! Eller skitkommentaren jag fick ibland när jag iofs var någorlunda deffad men absolut inte till max: ”Du kan inte bli större än sådär”, ”tjejer kan inte bygga större muskler än så”, som att jag hade nått mitt max för att jag var tjej. HAH säger jag! Det är endast ett sätt att försvara sin manlighet, att trycka ner mig så. Inte lite lamt.

 6. esterii skriver:

  Vet du det är nog mycket avundsjuka bakom, så säger ofta kvinnor mot kvinnor:) här uppe ialla fall

 7. Karin skriver:

  Wow vilka armmuskler du har, gött!

 8. Eveliina skriver:

  ”The myth that women should not lift heavy is advanced only by women who fear effort and men who fear women.”
  — Eric Midkiff

 9. Scottish Moments skriver:

  Jag borde börja träna…. Nu blir det mest promenader… Hälsningar från Skottland

 10. Johanna skriver:

  Jag är av den rundare typen och får ofta höra ”välmenande” kommentarer ang min vikt. Under hösten började jag träna på allvar efter ett långt uppehåll och har verkligen kommit igång vilket känns underbart. Här om dagen tog jag mitt nya, tresiffriga, personbästa i marklyft och postade glatt det på fb.
  De som först pikade mej om min vikt, började så smått peppa när jag började träna, men nu när jag plötsligt kan lyfta tungt och brinner för träningen får jag istället kommentarer om att inte träna för mkt, akta mej för att få för stora muskler osv osv.
  Tänk om folk kunde vända den energin inåt och fokusera på sej själva ist…
  Bra bickar Elaine!

 11. Annica skriver:

  Fast det du säger Elaine är ju inte heller ok..

  Helt fel av folk att säga till tjejer att sluta träna så de inte blir förstora – absolut. Inte ok! Det är var och ens jävla ensak hur de ser ut osv osv och att tjejer inte ska träna sig stora är en idiotisk norm.

  Lika fel är det ändå av dig att lägga en värdering i om man som tjej väljer att gå på gym och inte vilja få just stora muskler. Vad har du med det att göra liksom 😉

  Jag tränar för att JAG vill känna mig hälsosam, snygg och stark. Jag blir stark utan stora muskler också, kanske inte lika stark som du, men det är ok eftersom vi har olika mål. Är säker på att du också vill känns dig snygg, och vi känner oss nog snygga utifrån oss och vad just vi själva mår bra av, vilket är precis som det ska!

  Vill bara ge dig en liten tankeställare över hur du själv ’dömer’ ( brist på bättre ord just nu!) andra för samma typ av sak som du själv inte accepterar att få kommentarer om 🙂 vi tänker ju alla lite då och då om olika saker som du gjorde i detta inlägg, men det är faktiskt inte ok av någon av oss!

  • Elaine Eksvärd skriver:

   Jag tränar för att bli stark, stora muskler är en konsekvens av att bli stark. Blogginlägget dömer folk som vill stoppa mig från att få större muskler och kvinnor/män som hindrar folk från att nå sin styrkepotential för att ”det inte är snyggt”. Vad har jag med det att göra? Om en person vill vara mindre hälsosam / stark på bekostnad av att vara ”snygg” så tycker jag det är fel. Hälsa ska alltid gå före utseendehetsen. Det är inte en diskussion om att vara snygg eller att stora muskler är snyggare, det har jag aldrig sagt. Det handlar om att tillåta sig själv och andra vara stark/hälsosam och inte blanda in definitionen av snygg.

   • Annica skriver:

    Jag förstod absolut poängen med inlägget, och du har absolut en bra poäng med det!! Men det ger inte riktigt dig rätten att ifrågasätta och lägga värderingar i andras träning. ”Vad är det med brudar som går till gymmet och lyfter lätt för att de inte vill bli för stora?” är ju det. Då ger du ju dig på de tjejerna precis lika mycket som folk ger sig på tjejer som fokuserar på styrka och därmed får stora muskler? Precis samma sak även om du anser att ditt skäl är bättre för du går emot normen.

    Jag HATAR att lyfta och träna muskler 😉 verkligen hatar det. Däremot ÄLSKAR jag att springa, älskar cardio, älskar spinningklasser. Mitt fokus är kondition, inte bli andfådd när jag springer runt efter ungen min 😉 om jag skulle träna för att bli stark på det sättet du vill så skulle jag inte alls träna. Skulle ge upp pga att jag skulle avsky det. Och det blir ju lite ohälsosamt 😉 sen att jag tycker att jag blir snygg på kuppen det är ju min grej, men min mage är fortf hyfsat slapp då jag är dålig på att träna den så folk som tittar på snygg och norm kanske inte tycker att jag passar in. Det skiter jag dock i eftersom jag tränar för min skull och mycket för min sons skull.

    Jag är verkligen ledsen om du kände att min kommentar var en attack mot dig, så var det inte menat som! Det var faktiskt menat som en tankeställare, kanske inte alltid det som orkas med på söndags-kvällen förstås och det förstår jag 🙂 nu har jag fått försvara mig tillbaka lite också 😉 så jag hoppas du får en bra kväll!

  • Elaine skriver:

   Förstår för övrigt hur du tänker. Men jag ville lämna snyggheten utanför och låta hälsan tala. 🙂

 12. Jan Lahti skriver:

  Ett mycket välskrivet inlägg. Håller med dig. Träning borde vara i första hand för välbefinnande, inget annat.

 13. Tove H skriver:

  Jag håller med dig i att man ska unna andra en stark och hälsosam kropp. Men däremot förstår jag de som inte vill få stora muskler. Jag är en av dem, därför är jag (tro det eller ej) faktiskt rädd för att träna. RÄDD FÖR ATT TRÄNA. Det låter helt sjukt, jag vet, men jag har en otroligt spinkig kropp och minsta lilla träning gör att jag ser ut som en OS-400-meters-löpare. Den kropp vill jag inte ha, jag har alltid önskat och försökt att få en lite rundare kropp. Som INTE VISAR ALLA MUSKLER. Jag har inga muskler längre, för att jag är rädd för att träna, men jag ser sjukt vältränad ut pga brist på underhudsfett. Vad jag vill säga är bara att jagflrstår de som är där utan att försöka bygga muskler, och kanske istället är där för att få lite eller lagom med muskler. För att bara få lite bättre kondition. Detta var inte din röda tråd i inlägget men jag byggde bara ut den lite. Sen ska man väl alltid försöka vara hälsosam men det är en annan fråga 🙂

  • wigwag skriver:

   Men alltså gör man sig besväret att pressa och plåga sin kropp på ett gym så är det inte för att få lagom mycket muskler i någon annans ögon utan för att man vill bli större och starkare. Det är den naturliga utgångspunkten liksom om man överhuvudtaget ska kommentera någon annans träning. Mycket märkligt det här.

 14. Ugglan skriver:

  Kan det inte vara så att en del av de kommentarer du syftar på är sagda i all välmening, för att man bryr sig? Att träna jättemycket och vara jättedeffad är nog i mångas ögon inte det sundaste. Visst om, du och dina kompis vill göra det och mår bra så är det såklart jättebra, men sånna varnande kommentarer kanske kommer från den som tror att det håller på att bli en osund fixering. Att vara jättedeffad kan även vara en nackdel när man vill bli gravid, vilket du ju varit öppen med att du önskat under en längre tid. Men självklart, att säga något som uppfattas som en förolämpning är såklart aldrig bra, även om avsikterna var de bästa!
  Människor kan ju också träna av olika orsaker, det behöver inte alls handla om större muskler. Var och en måste ju faktiskt bestämma över sin egen kropp, den som vill bli biffig ska ju såklart satsa på det och den som har något helt annat mål, som att gå ner i vikt, bli starkare eller bara må bra, måste ju satsa på det, oavsett du vad andra på gymmet tycker och tänker.

 15. Elin skriver:

  Jag tror inte det finns nån välmening i sånna kommentarer. Endast bitterhet å avundsjuka. Bryr man sig på riktigt å tycker att någon tränar ohälsosamt mycket är väl inte spydiga kommentarer rätt sätt att nå fram?!

  Jag har själv tränat rätt mycket å blir sjukt less av vissa kommentarer. Blir även less på att folk inte verkar kunna acceptera att jag begränsat mig till en dag i veckan då jag äter godis/bullar å annat sånt. Det sticker förjävligt i vissa folks ögon att jag ganska nyss fått barn men ändå är mer vältränad än vad dom är… Å jag bara älskart!

 16. Sandy skriver:

  WORD !
  Jag själv älskar att träna styrketräning, både för att jag mår bra av det och för att jag vill bli starkare och fy snygga synkliga muskler.
  Ska dra igång en deff nu den andra januari för att få en mer tonad kropp, folk rynkar på näsan och undrar varför, det är ju inte snyggt med muskler på en tjej.
  Men JAG tycker det annars skulle jag ju inte försöka eftersträva det liksom.
  Jag klankar inte ner på någon som inte vill ha muskler, bli starkare och friskare i kroppen, det är upp till var och en men brukar ofta förespråka att någon form av träning är bra för hälsan och kroppen, hur man sen vill lägga upp det är till var och en.
  Du är grym, både i kropp och knopp 😉

 17. Anna skriver:

  Det var som tur var många år sedan jag fick den kommentaren. Inte för att mina muskler blivit mindre (tack och lov) utan för att jag blivit en tant och sådana får inte lika många kommentarer om sin kropp som unga tjejer. Jag hade ett bra svar på det påståendet på den tiden det begav sig. Ni får gärna låna det.

  Dryg typ på gymmet:
  -Du borde inte träna så mycket, du börjar bli för stor.
  Jag:
  -För vem då?

  Det var sällan jag fick ett vettigt svar på den. Jag är stor och stark för MIN skull. Och dessutom tycker jag att det är snyggt men det hör inte riktigt hit!

 18. Rikard skriver:

  Jag håller med dig i vad du skriver. Däremot tolkar jag det som om du menar att detta är typiskt bemötande för just tjejer som tränar.. Kanske misstolkar kag dig och du menar ist att det är ex på kommentarer du fått som en tränande person.. För herregud, jag kan inte räkna alla kommentarer jag och många av mina manliga vänner fått genom åren. De räcker till ett lexikon. Tröttsamt, ängsligt bemötande. Ofta kommentarer ”tränar du inte lite mycket?” jag svarar: ”utifrån vadå?” ”ja men att kroppen orkar med.. ” Jag :” ser jag svag ut? Ser jag ut att må dåligt eller vara sjuk eller ger jag ett olyckligt intryck?” svaret blir alltid ’nej” och när fakta kommer på bordet mynnar det ofta ut i ett ”nä det är klart jag vet inte..” Nä, precis, du vet inte. Borde inte en generell inställning vara att hantera ovetande/okunskap genom nyfikenhet ist för insinuerande och indirekta påståenden om att jag som hårt och insatt tränande inte vet vad jag håller på med eller att jag halvt har tappat det?

 19. Rikard skriver:

  Ah, du menar alltså samma typ av kommentarer vi män som tränar får. Trodde först inlägget skulle handla om sådana kommentarer som BARA kvinnor får.

Lämna en kommentar