Fem minuter på Indian Garden med kidsen…


Eldorado-Hotel--Spa-photos-Restaurant-Old-House-Couple-Dining

Restaurangdagarna är över! Det märkte vi igår när vi precis hade slagit oss ned på Indian Garden. Där satt vi, två familjer med varsitt 1-år-nånting-barn, omringade av romantiska par som hade hoppats på en harmonisk stund. Vet ni vad? Jag kände faktiskt med paren, speciellt ett pensionärspar som förmodligen hade sett fram emot den här stunden länge och nu fick de en Vincent och Matheo som härjade bredvid sig. Vi satt ner i fem minuter och sen kastade vi in handduken, tog med oss maten och gick hem.

Så pensionärsparet fick sin kväll <3. Aged-couple-in-love-19

Jag har alltid varit rädd för att jag skulle bli en sån där egotrippad förälder där mitt barn är universums centrum. Tack och lov är jag inte det. Jag kan förstå att det är jobbigt med härjande barn när man sitter på en efterlängtad dejt. Däremot om jag har en liten bebis som gråter för att han är ledsen på ett flygplan och folk ger mig hatblickar. Då jävlar är det krig. Det är inte så att Matheo är ledsen för skojs skull eller att det blir bättre om mamman får hatblickar. Någonstans går gränsen från båda hållen – både småbarnsföräldrar och omgivningen. Det är viktigt att känna den tror jag.

/Elaine, undrar när hon får gå på restaurang med sin Matheo igen, om fyra år?

Bloggvännerna har ordet

21 svar till “Fem minuter på Indian Garden med kidsen…”


 1. Fru K - Porschemamman skriver:

  Nere i Spanien förstås Elaine! Våra monster härjade som vildar nu när vi var nere senast och det var aldrig några arga blickar eller sura miner (förutom från andra svenskar) utan alla hjälpte till för att toa uttorkade treåringen och trösta ledsna lillasyster. De har en helt annan inställning till barn och umgås mer över generationsgränser än vi. Det är i alla fall min erfarenhet.

  • Anders skriver:

   Man kan ju dock ha en väldigt positiv inställning till barn och samtidigt tycka att de bara bör få följa med på finare restauranger om de kan håla sig lugna. Det är trots allt ingen plats som barnet behöver vara på. Små barn lär väl mest tycka det är jobbigt om de är någonstans där föräldrarna försöker få dem att sitta still i flera timmar. Dessutom är det ju en säkerhetsfråga för barnet. En restaurang är fylld av en rad saker som kan skada ett barn vid en olycka och knappast en lämplig plats att springa runt på.

 2. Mia skriver:

  Håller med dig i alla ovanstående, på restaurang kan man kolla av omgivningen och blir det rörigt så hemfärd, men tåg, flyg etc så måste vi ju få vara, vi behöver ju oxå förflytta oss.
  Läste nåt bra som nån hadeskrivit ”barn kan vara högljudda och lite irriterande, men nödvändiga för artens överlevnad” precis så!
  Gissar att ni fick en himla trevlig kväll med vännerna ändå fast ni var hemma och dessutom kunde ju kidsen röja hur högt som helst. Win win för alla 🙂

 3. Ulrika skriver:

  Snarare om 10 år, men då han nog inte hänga med sina föräldrar längre. 😉

 4. Annica skriver:

  Jag tycker att det där ska bero på restaurang.. Vissa restauranger kan jag förstå om gästerna förväntar sig lugn men på andra tycker jag att det helt klart ska vara okej! Där jag bor är det väl lite som i Spanien. Positiva reaktioner till att ta med sig barn, men känns lite som ett storstadsfenomen ibland! 🙂
  Håller helt med om flygresor…!

 5. Mia skriver:

  Inte över, bara på paus! Hur bra barn orkar sitta stilla går i perioder, så det är alltid värt att testa då och då. 🙂

 6. Katia skriver:

  Ska man ha med sig barn på restaurang kan man kanske tänka lite först vart man går.

  – Idag har vi med våra barn!
  -Vilken restaurang passar bäst då?

  Har man små barn som kanske inte alltid vill sitta still ska man också välja därefter. Eller lyckas man få barnvakt en kväll så kanske man kan gå till restaurangen som passar ändamålet. Det finns ju olika ställen med olika ändamål.

 7. My skriver:

  Håller med Katja här att ska man ha med sig barn/en på restaurang kan man tänka lite först vart man går..ge för hundan inte upp restaurangbesöken bara för Matheo.

 8. K. skriver:

  Hej fina! Nog finns det restauranger där barn är välkomna :), en söndagsmiddag på Ulla Winbladh kanske? Där ser jag alltid barn i varierande åldrar och de är nog rätt öppna för allt, utom kanske amning i matsalen. Dit kommer jag ta min lilla sen iaf:), men de lite mer romantiska middagarna får jag nog spara till datenight 😉

 9. K. skriver:

  Kollade hemsidan nu och där betonas till och med att barn i alla åldrar är välkomna! Utöver ”barnrätter” går all deras mat att få i mindre portioner till halva priset 🙂

 10. Lotta skriver:

  Åh vad härligt att läsa om en småbarnsförälder med en så sund syn på både sig själv, sitt barn och sin omvärld! All heder åt dig Elaine, jag önskar fler hade ditt kritiska och logiska tänkande. 🙂

  Lotta
  BloggNyheterna

 11. Johanna skriver:

  Visst är det en avvägning? Till Mc Donalds har vi inga problem med att ta 1,5 åringen, det är ju som gjort för barn med Happy meal, barnavdelning, micro och engångs-haklappar. Men vi skulle aldrig ta med henne på lite ”finare” restaurang kvällstid, dels för att hon inte kan sitta still vilket leder till gnäll och skrik vilket givetvis inte är roligt att lyssna på hur mycket (eller lite) man än gillar barn. Men också av anledningen att om jag och gubben unnar oss god dyr mat ute, ja då ska den njuuutas och det går inte när man kastar i sig den för att lillan inte ska hinna bli uttråkad. 😉 Däremot bryr jag mig inte om andra har med sig småbarn på restaurang, bryr mig heller inte nämnvärt om barnet blir kinkigt eller får myror i brallan, oftast hittar de vuxna en lösning. Ibland får man lämna, som ni gjorde. 🙂

 12. Nu är de iofs kallt i Sverige men vi tog vår ettåring till en luncheestaurang häromdagen och åt på uteserveringen strax efter lunchrushen. Då gjorde det ingenting att han studsade runt mellan några stolar. Plus att han älskar att vinka till förbipasserande så han blev underhållen ganska lagom 🙂

  Så som någon annan skrev, testa igen i Spanien (ev när han sover lunch i vagnen?)
  Kram

 13. Albinssonskan skriver:

  Hög igenkänningsfaktor!

  Jag var i London på shoppingresa med min 4,5-åring i våras. Då satt vi ner och pratade om ditten och datten så håll ut! Restaurangdagarna kommer!
  Kram

 14. Självklart kommer ni kunna ha med matheo på restaurang igen! Kanske redan om några månader, allt går i perioder med barn. Ett tag kan det vara bättre att undvika redtaurangmiljöer men sen funkar det plötsligt igen! Sen hänger det ju mycket på tidpunkt och plats och barnets status för tillfället förstås. Har dom haft en trött o kinkig dag kanske det inte är ultimat med en kväll ute men andra gånger går det toppen! Sen kanske det var så att dom små trissade upp varann lite också?! Tycker hursomhelst att ert tänk verkar riktigt sunt! Men lova att ni testar att gå ut igen hela familjen, jag tror starkt på att barn anpassar sej och kan hänga med ut om man bara ger dem chansen. Inte alla kvällar och inte hur länge som helst men stanna för Guds skull inte hemma jämt bara för att ni får barn! (Uppmaning till alla föräldrar där ute:)

 15. Myrtillus skriver:

  Lunchrestaurang funkar bra tycker jag. Man får känna av läget om det är en sådan typ av restaurang. Kvällstid går jag helst själv med mannen om vi har lyckats få barnvakt.

 16. Ida - mamma, sambo och spelnörd! skriver:

  Det beror nog lite på vilken typ av restaurang och vilken tid på dygnet. Lunch-tid känns det lite mer avslappnat och stökigt i allmänhet tycker jag, och då skulle jag nog vara mer bekväm med att ta med mig min ettåring. Men aldrig på kvällen om det verkligen är en middag vi ska ut och äta. Vi går ut och äter så otroligt sällan nu för tiden så då vill jag bara kunna njuta av maten. 😉

 17. EM skriver:

  I Thailand gick det superbra att käka på restaurang vid stranden och även på ett ställe med stor gräsmatta. Vår 1,5-åring och 3-åring grävde i stranden eller sprang omkring på gräsmattan. Sedan så är även tiden en grej som ändras. Man käkar och går, alternativt beställer efterrätt. Sedan tycker jag det går att gå på restaurang nu med en 2,5-åring och 4-åring men då måste man vara mästare på att avleda och kanske ha med en ipad/iphone att spela på. Och inte käka i mer än en timme och definitivt inte äta med en annan familj som spelar upp varandra.

 18. Jag tycker absolut att man kan testa! Ibland blir det inte så bra och barnet är uttråkat lagom tills att huvudrätten serveras, då får man hala upp smarttelefonen ur väskan och sätta på youtube-klipp samtidigt som man skyndar sig att äta upp sin egen mat och sen åker hem! Men en annan gång funkar det över förväntan och barnet tycker det är spännande att äta på ett nytt ställe, har man riktigt flyt den dagen så smakar barnet lite på maten också! 😉

  Man vet ju aldrig hur det blir med småttingar, det är en fin balans mellan att inse när man stör andra för mycket och att våga låta barnen ta plats de också. Vi har haft med oss vår tvååring på många restauranger, allt från snabbmatsställen till lunchserveringar till riktiga restauranger och det har oftast gått riktigt bra. Visst, hon sitter förvisso i fönstersmygen (inklämd mellan en lampa och en blomkruka) och äter fnittrande sin smörgås, men det tycker iaf. jag är helt okej – vi stör ingen, förstör inget och återställer ordningen efter oss när vi går! 🙂

Lämna en kommentar