Lesbisk för en dag


20130911-085444.jpg
Godmorgon herrskapet! Jag sitter i bilen på väg till Bromma flygplats. Idag är det Visby som gäller. En publik på ett hundratal ska få lära sig om retorik och kommunikation. Och jag har en massa funderingar kring kontrollen på flygplatserna. Om det piper när man går igenom kontrollen så blir jag som kvinna visiterad av kvinnor. Men män har inte det valet, de måste finna sig i att bli visiterade av kvinnor och män såvida de inte uttryckligen ber om en man. Så jag tänkte att tänk om jag hade varit homosexuell? Hade det inte varit mer laddat att bli visiterad av en kvinna då? Hur tänker de när de sätter dessa regler? Vet ni och vad tror ni? Är det anpassat efter heterosexuella personer där kvinnor skulle tycka det var laddat med män som tallar på dem? Tänk om jag skulle vara lesbisk då? Blir det inte mer laddat med en kvinna då? Hur gör man då? Jag är fruktansvärt nyfiken och det känns som att jag kommer ta reda på hur det är.

Idag är jag homosexuell när jag är på flygplatsen. Det här med att kvinnor ska ta på mig känns lite laddat och fel, så jag kommer be om en man. Men hur gör jag det? Måste jag avslöja att jag är homosexuell då? Gud vilka märkliga och intressanta problem som dyker upp när man ser den heteronormativa världen.

20130911-090254.jpg
Ok Bromma flygplats, nu ska jag se hur ni hanterar oss som är utanför heteronormen om än för en dag.

/Elaine, undrar hur hon ska pipa i kontrollen, kanske lägga ett mynt i skon?

Bloggvännerna har ordet

45 svar till “Lesbisk för en dag”


 1. S skriver:

  Fin klänning du har – vad är det för märke ?

 2. Nathalie skriver:

  Väntar med spänning på uppdate. Väldigt intressant!

 3. Linda skriver:

  Haha! Så jäkla kul tanke! Hoppas du lyckas, väntar med spänning!

 4. Ramona skriver:

  Jag tror inte att de har visitering på Bromma? När jag går genom säkerhetskontrollen på Bromma piper det alltid, men jag får alltid bara scanna skorna – jag har aldrig blivit visiterad.

 5. Rebecka skriver:

  Jaa, sett till vårt samhälle så är det ju kvinnor som blir sexuellt ofredande – i grymt större utsträckning än vad män blir. Regeln är säkert skriven i enlighet med det. Men som du skriver, laddad med en heterosexuell förförståelse. Det är tragiskt på sätt och vis och kanske ger det normen (att kvinnor är de antastade, de som inte har någon sexualiet, är heterosexuella, och att män är lika hetero och inte bryr sig om ifall någon tar på dem, kanske till och med gillar det!) mer stöd. En liknande anpassad reglering är vår specifika kvinnofridslag, som är uppställd enligt heterosexuella relationer där kvinnan är ”offer”, som står jämte könsneutrala fridslagar, men trots sin problematik upplever jag den som berättigad sett till hur samhället och mäns våld mot kvinnor faktiskt utspelar sig. Men, åter till din tråd: jag tycker att det är bra att se verkligheten för vad den är, men SÅ KLART att även män precis som kvinnor ska få alternativet att välja på flygplatsen, ifall något känns obekvämt eller jobbigt!

 6. När jag ser dig i den här klänningen blir jag nästan lesbisk för en dag så snygg den var!

  Det mesta är väl heteronormativt i vårt samhälle, toaletter/omklädningsrum också tänker jag på. Men, det här med säkerhetskontrollen… Har det inte något att göra med hela grejen om att män inte ska utnyttja situation att ta på en kvinna? Det finns så många fall där männen är överlägsna och anser sig ha rätten till kvinnans kropp, våldtäkter osv – men det är ju sällan tvärtom.

  Rörigt det blev. Är lite febersjuk så svårt att formulera mig vettigt, men förstår du min poäng?

 7. Tove skriver:

  Jag ville bara säga att du var väldigt vacker idag i din klänning! Ha en bra dag i Visby.
  Kram Tove

 8. det handlar nog inte bara om sexualiteten utan snarare om otrygghet. Män har en historia av att kränka kvinnor sexuellt på olika vis. Tafsa, komma med kommentarer, smeka osv. Att bli visiterad av en man blir då väldigt obehagligt för väldigt många kvinnor eftersom att man vet att risken för opassande beteende är relativt hög.

  Kvinnor å andra sidan, har en historia av att INTE bete sig som äckel i alla sammanhang så att bli visiterad av en kvinna är antagligen inte lika obehagligt. Man vet liksom att inget opassande kommer hända.

  • Lady Dahmer! ”…har en historia av att inte bete som som äckel i alla sammanhang…”??? Det är är verkligen att dra alla män över en kam. Tänk om man generaliserat så kring hudfärg, religion, sexuell läggning etc? Jag kan ur ett perspektiv förstå hur du tänker, men känns ändå konstigt att ”kvinnor och andra sidan…” En del män har en historia av att kränka kvinnor, men att män skulle vara likadana över hela linjen. Köper det inte. Tänk om jag som man sa att ”kvinnor är si eller så..” Vilket liv det skulle bli. Balans – snälla!

   • Lil skriver:

    Michael, du är en man och fattar helt enkelt inte. Sorry men så enkelt är det.

   • Tänk om du som man sa vadå? Säg på du. Det gör inte mitt påstående mindre sant. Män står för 98% av alla sexuella övergrepp och 80% av alla våldsbrott. De flesta kvinnorna har utsatts av nån form av sexuell kränkning. Hela vår jävla kultur är en sexuell kränkning gentemot kvinnan med mannen i toppen. Mannens blick, mannens behov, mannens rättigheter osv.

    Jag är så trött på kränkta män som inte kan ta av sig skygglapparna och se att de är del av en grupp med jävligt mycket på samvetet.

    • ”Kränkta män”? Det är motsvarigheten till ”lilla gumman” och det sänker bara samtalsnivån.Köper det inte. Jag blundar inte för att en överväldigande majoritet av sexuella övergrepp begås av män. Det jag reagerar mot är polarisering och generaliseringar. Män i allmänhet är inte förtryckare eller sexualförbrytare. Vi är lika rasande som du Lady Dahmer över alla djävligheter som män utsatt kvinnor för genom historien.

     • Elaine skriver:

      jag håller med Michael. Han kan inte stå till svars för vad alla män gör. Och alla invandrare kan inte stå till svars för den procent av invandrare som är kriminella. Kollar du brottsstatistiken så är det inte lysande siffror för invandrare, men det är inte ens en promille av invandrarna i Sverige. Lady D när du säger att 80-90 procent av alla sexualbrott begås av män så stämmer det säkert. Men det betyder inte att 50% av jordens befolkning, det vill säga män, begår sexual brott. Det är sjukt många män som blir sexuellt utnyttjade och du kan inte påstå att de inte har rätt att vara kränkta just för att de är MÄN. Det resonemanget håller inte och är inte medmänskligt heller. Michael är inte del av en grupp som ansvarar för mycket skit. Michael är en man, han är inte en brottsling. Som många av er diskuterar så gör ni man och brottsling synonymt, det är fel och det är fördomsfullt. Och att klappa Michael på huvudet verbalt för att han är man gör mig förbannad. Då kan jag klappa alla er vita på huvudet och säga att ni minsann inte förstår det hemska som hände 1-åringen och pappan i Malmö för de är svarta och ni är vita.

      Man behöver inte vara pappa, 1år eller svart för att förstå att misshandel är fel.

      Man behöver inte vara kvinna för att förstå att sexualiseringen av kvinnor är fel.

      Höj nivån och respekten mot män. Jag fattar att du blir arg Michael, det blir jag med.

     • Lil skriver:

      Michael, ja det märks verkligen hur rasande ni är. Speciellt just nu så det är viktigare att påpeka att alla män inte är fõrtryckare framför att vidkänna hur svårt det är att vara kvinna. Fyfan.

     • Lil skriver:

      Att vara man, vit och kränkt är oerhõrt maktgivande. Till och med Elaine kommer till ditt försvar. Skönt.

     • Jolin skriver:

      Elaine, jag håller verkligen med om allt du skriver in din kommentar! Jag tycker att man borde arbeta för att minska sina fördomar, inte för att sprida dem. Det gäller oavsett om man har fördomar om hur invandrare, homosexuella eller män är. En person som har fötts in i en viss grupp förtjänar inte att stå ansvarig för alla vidrigheter som andra medlemmar inom samma grupp har gjort genom historien.

      Män generellt brukar inte kränka kvinnor sexuellt eller utöva våld, ett antal män gör det, ja, men det är just de individerna som bör ta ansvar och konsekvenserna av det, inte män som grupp. Precis som alla invandrare inte borde få ta konsekvenserna av vad vissa inom gruppen gör.

      Jag kan förstå om man tycker att det är obehagligt att som heterosexuell kvinna bli visiterad av en man, men jag undrar över vart du fått uppgifterna ifrån att risken för opassande beteende är relativt hög i dessa sammanhang.

      Att män står för 98 % av alla sexuella övergrepp och 80 % av alla våldsbrott må vara sant, men det styrker inte att varje enskild man är benägen att utföra sexuella övergrepp eller våldsbrott.

      Att varenda gång en man uttrycker sig i en liknande debatt kalla honom för vit och kränkt för inte debatten framåt.

      LD och Lil, vilka grupper tillhör ni där ni anser att det är rätt att ni får ta ansvar för vad några individer inom gruppen gör? Om man tänker så om alla så får jag och ni plötsligt väldigt mycket på våra samveten. Jag antar att ni är beredda för att ta ansvar och konsekvenser av andras beteende eftersom ni anser att män bör göra det?

  • Jolin: vilken grupp tillhör jag? Jag är vit. Jag är i egenskap av vit en del av en förtryckande struktur. Jag förtrycker. Inte för att jag egentligen vill eller för att jag aktivt ser ner på andra utan för att jag helt enkelt inte motarbetar min egen makt tillräckligt mycket. Jag trivs med min makt. Jag vill inte avstå från den eller mina privilegier och det är där problemet egentligen ligger. Oavsett om man har makt i egenskap av rätt hudfärg eller rätt kön.

   Men jag blir inte sur eller kränkt när ickevita påpekar hur mycket skit vi vita har bidragit till. Inte alls. Jag skäms istället. Med all rätt.

   Elaine, jag förstår hur du menar och du har bra poänger, men jag håller inte riktigt med. Ur mitt perspektiv så deltar de flesta män i den förtryckande strukturen. Nej, de kanske inte alla våldtar och kränker medvetet men de upprätthåller och deltar och ger sitt medgivande i viss mån. Våldtäktskultur osv. Det jag däremot tycker är anmärkningsvärt är att män ofta blir mer kränkta över att bli ihopgrupperade än över att kvinnor utsätts för våld osv. Ofta när man diskuterar mäns våld så kommer alltid en flock män in för att säga att ”alla män är inte så” eller ”tänk på oss män som inte våldtar”. Aldrig någonsin har jag stött på en man som lägger sin prestige och sin kränkthet åt sidan och ba: ”shit, det är illa – vad kan jag göra åt det här?”. Män sitter på mycket makt och det är skit när de använder sin makt till att hävda sin kränkthet istället för att motarbeta den sexistiska kulturen vi lever i samt lyfta de kvinnor som utsätts. DET blir jag vansinnig på.

   • Jolin skriver:

    LD: Jag bidrar också till förtryck, precis som du trivs jag med de privilegier jag har och är för egoistisk för att vilja dela med mig av allt jag har. Det enda rätta vore att viga mitt liv åt att arbeta för att världen skulle bli rättvis och dela med mig av allt jag hade, men det gör jag inte. Om man kritiserar mig för detta så gör man det med all rätta, för det är kritik mot vad JAG som individ faktiskt bidrar till. Men att lägga ett ansvar på mig för saker som jag aldrig gjort, men som vissa andra kvinnor gör, tycker inte jag är rättvist. Lika orättvist tycker jag att det är att alla män ska ta ansvar för vad några män gör.

    Om man nu precis som du och jag inser att man förtrycker och har makt, men inte gärna vill dela med sig av sina privilegier så tycker jag att det är konstigt att man tycker att en annan grupp med självklarhet ska vilja göra det. Om du inte vill ge upp dina privilegier, varför skulle andra vilja göra det då?

    Att bli kränkt över att bli ihopgrupperad och anklagad för saker man inte har gjort tror jag inte är något specifikt för män. Blir inte du upprörd över om någon annan försöker tala om för dig hur kvinnor är och vad kvinnor gör? Att bli kränkt över det är snarare mänskligt än manligt. Du har alltså aldrig stött på en man som sagt att det är illa med våldtäkt och våld och undrar vad man bör göra åt det? Det kanske beror på vem man umgås med och vilka samtalsämnen man brukar prata om, men jag tror nog att de flesta män tycker att det är fel att våldta eller slå en kvinna och att de skulle vilja att det inte skedde. Att man inte aktivt arbetar mot något betyder inte att man tycker att det är okej, gör du något åt ALLT i världen som du tycker är fel? Anser du att du är medskyldig till allt som händer i världen om du inte gjort något för att det inte ska ske?

 9. Lena skriver:

  Tänker precis som Lady D… Och kanske med tillägget om fysisk styrka. Att det känns mer hotfullt och utlämnande att bli visiterad av en man. Även om det såklart finns biffiga kvinnor där ute som är starkare också… Tänker också att det säkert är en slags ”friskrivningsklausul” för enkelhets skull. För att slippa anmälningar etc….

 10. Helena skriver:

  Tror att det, i just detta fallet, handlar om respekt dels för kvinnor med en religiös tillhörighet som gör det opassande att tas på av en man (ortodoxa judar, vissa muslimer etc) – samt kvinnor som har utsatts för övergrepp och våld av män och därför inte klarar av att bli berörd på det sättet av just en man. Men du borde ju fråga! Fråga hur de egentligen tänkt. Intressant ju!

  • Lina - nyutexaminerad beteendevetare i USA som funderar på framtiden skriver:

   Men det skulle aldrig vara OK för varken en väldigt religiös muslimsk man eller manlig ortodox jude att bli rörd på det sättet av en kvinna. Jag undrar om det ligger en grad homofobi i det hela eftersom män kan bli obekväma att bli rörda av en annan man, Precis som att många män är obekväma med manliga massörer.

 11. Linn skriver:

  Måste alla stunder verkligen sexualiseras? Jag tror att jag skulle känna mig tryggare att bli visiterad av en kvinna även om jag var gay. Känns som att det handlar om såväl rättigheter för resenär som för arbetstagaren; att en manlig anställd på flygplatsen inte ska behöva känna sig obekväma i sina arbetsuppgifter pga ”medbröders” historia av att kränka kvinnor.

 12. Alisa skriver:

  Måste bara säga, GUD va fin du var i den klänningen!!!!!

 13. Matilda skriver:

  Som svar på din fråga Elaine: http://saraclaes.allas.se/konsforvirring-pa-bromma-flygplats/

  ”…Har föreläst i Stockholm och ska flyga från Bromma till Göteborg. Det piper i larmbågen i säkerhetskontrollen och jag håller ut armarna för att bli kroppsvisiterad. Men mannen som ska visitera mig hänvisar till sin kvinnliga kollega. ’Jag är man och transvestit, så det är OK’, säger jag och ler. Mannen hänvisar igen till sin kvinnliga kollega utan att titta på mig. Jag står kvar och hävdar igen att jag är man och transvestit. Mannen tittar fortfarande inte på mig och jag inser nu att han faktiskt vägrar ta i mig….”

 14. Paulina skriver:

  Haha! Jag är ny läsare på din blogg, men fullkomligt älskar den!
  Fortsätt så ! 😀

  Kramar!

 15. Carin skriver:

  Elaine, en sån WOWKLÄNNING!!!

  Var kommer den ifrån? 🙂

 16. Precis som flera redan skrivit så handlar ju detta om makt snarare än sexualitet. Statistiskt och historiskt så utövar män sexuellt våld på kvinnor i mycket högre utsträckning än tvärtom, eller män mot män osv. Många kvinnor som blivit utsatta för våld från män känner sig otrygga i en sådan situation och öht hamnar man som kvinna i ett obehagligt underläge.

 17. Lisa skriver:

  Jag skulle nog föredra att bli visiterad av en man. Var på gynundersökning för en tid sedan och det var en kvinnlig läkare. Måste säga att det kändes lite -vad skall jag säga- ja, ialla fall inte bra, lite konstigt.

 18. Kroppsvisitation av kvinnor FÅR endast ske av kvinnlig personal enligt lag. Så det spelar ingen roll om en är lesbisk eller inte, en man FÅR inte visitera dig. Lagen tar dessvärre ingen hänsyn till om en är transvestit eller transexuell och jag undrar lite var gränsen går för att en person som identifierar sig som kvinna ska få bli visiterad av endast kvinnor…

 19. Emelie skriver:

  Hahah jäklar va häftig du är! Jag lever med en tjej sedan några år tillbaka och kan många gånger fundera över varför man måste ”kallas” för något, lesbisk, bi eller bög, osv… När folk frågar mig så vet jag faktiskt inte vad jag är och har heller inget behov av att kalla mig lesbisk eller bi. Jätte konstigt att förklara hur jag menar 🙂
  Tänkte bara att alla kan väl få vara vilka de vill och ha de önskemål som passa en själv. Jag har inga problem alls med vilket kön personen har utan tror mer att för min del så är det själva personkemin som klickar…
  Men en sak som jag har märkt på mig själv sedan jag gick in i ett förhållande med min tjej och det är att jag ibland förklarar mig för att jag är rädd att bli missuppfattad om jag ger en tjej en komplimang, så att dem inte tror att jag stöter på dem… Låter jätte löjligt men så har de tyvärr blivit. Blivit lite försiktigt med vad jag säger helt enkelt, men har iofs aldrig blivit missuppfattade men ändå 🙂
  Ha de bra!

 20. f skriver:

  Jag som lesbisk vill hellre bli visiterad av en kvinna än en man. Dels för att jag generellt inte känner mig trygg med män. Men även också i den situationen så är det mer obekvämt att både män och kvinnor ska visitera mig. Känner mig utittad och liten. Så helst skulle jag aldrig vilja pipa.

 21. Lina skriver:

  Eller så skiter man i vem som visiterar. Det borde inte ha och göra med vilket eller vilka kön för den delen man pippar, som avgör om det är en man eller kvinna som bör visitera. Det ska väl inte ha en sexuell laddning, det handlar om säkerhet. Sen om man varit med om något lala. Så är det du själv som gör en situation obekväm, det handlar om din osäkerhet. Så tydligt eller inte tycker jag att det kan kvitta!

 22. Lena skriver:

  Sen tänker jag också lite att det inte handlar om huruvida du som tjej är lesbisk eller inte. Om mannen som visiterar dig är hetero och tänder på att ta på dig och du märker det, kommer du ändå tycka att det är obehagligt…

 23. Emelie skriver:

  Jag ÄLSKAR din klänning!!! Vart har du köpt den?

  Kram

 24. Anna den håriga skriver:

  Jag tror inte att lagen om att kvinnor ska bli visiterade av kvinnor tillkommit på grund av sexuell läggning utan på grund av att en betydande andel kvinnor (oansett kvinnans sexuella läggning) har blivit sexuellt ofredade/våldtagna av män. Risken för att traumat gör sig påmind är kanske mindre om det är en kvinna som visiterar.

 25. Suz skriver:

  Hej,

  tycker också att klänningen är fantastisk & jag tror att det är denna 🙂

  http://www.mayla.se/carla-dress-midnight-443.html

  /Suz

 26. Kontrollant skriver:

  Män får inte visitera kvinnor i en säkerhetskontroll i Sverige, även om kvinnan vill det. Tycker däremot att det är konstigt att kvinnor måste visitera män då det i vissa fall (ganska många fall faktiskt) slinker ut en kommentar från mannen som inte är passande. Tycker personligen att kvinnor ska visitera kvinnor och män visitera män /Kvinnlig säkerhetskontrollant

 27. […] Lesbisk för en dag Umeå ni inspirerar mig! […]

 28. Anna skriver:

  Tack för en mycket bra föreläsning idag! Den kommer jag definitivt att ha nytta av! 🙂

 29. […] Elaine Eksvärds kommentarsfält diskuterades makt och kvinnors rädsla för män och vad det egentligen beror på och jag skrev som […]

Lämna en kommentar