”Är hon kåt eller lesbisk?!”


20130911-111735.jpg
Det är uppfriskande att få vara i andras skor om än så för en dag. Jag klev in på Bromma flygplats och checkade in hos Gotlandsflyg. Jag frågade lite lagom avslappnat och odramatiskt den trevliga tjejen vid inchecken om man kunde få bli visiterad av en kille istället om man pep i kontrollen. Då ska ni veta att jag, retorikern, övade på den där avslappnade retoriken några gånger. Jag skulle ju vara lesbisk för en dag, en coooool lesbisk.

Vad händer? Det blir en påtaglig tystnad, hon slutar hålla på med det hon höll på med och tittar på mig med världens största ögon. Det var jag inte beredd på. Hade hon aldrig fått den frågan förut? Vad tänkte hon? Var min avslappnade retorik så dålig eller frågan så laddad? Jag visste inte men hjärtat klappade, tvingade mig själv att inte lätta upp stämningen eller förklara mig. Jag lät tystnaden bero. Sen får hon något busigt i blicken, tittar på min klänning och säger lite lagom käckt:

Ahaaa, du vill bli visiterad av killar. Jag förstååår.

Svettchock. Jag får något panikartat i blicken och ser mig omkring så ingen hörde vad hon sa. Hade jag gått från lesbisk för en dag till kåtbock för en dag? Är det så här det är om man verkligen inte vill ha en tjej? Men jag gjorde en ansträngning och sa lugnt och så okåt som möjligt att:

Det handlar inte om att jag vill att killar ska visitera mig, jag vill bara inte att kvinnor ska visitera mig.

Hon tittar på skärmen och höjer på ögobrynen på ett lite ”passageraren-är-kocko-sättet” och säger det värsta: Ååååkej.” Ni vet inte ett ok ok, utan ett ok du var ju en konstig filur.

Den konstiga filuren ringer upp sin homosexuella vän Dennis i panik och säger: JAG HAR BARA VARIT LESBISK I FEM MINUTER OCH JAG STÅR INTE UT!

Dennis skrattar: Välkommen till vår värld, vi kämpar varje dag.

Jag: Det värsta är att jag står inför ett dilemma och det är att vara den kåta tjejen som vill att männen visiterar henne eller den öppet lesbiska kvinnan.

Dennis: Skäms du över att vara lesbisk?

Jag: Nej, men jag tycker inte att någon har med det att göra. Det är min ensak.

Dennis garvar: Du har verkligen gått in för det här.

Jag: Ja!

Dennis: Stoppa myntet i skon och gå igenom säkerhetskontrollen. När det piper så säger du coolt ”jag vill ha en man.”

Jag: Jag vill Ha en man?! Så kan jag ju inte säga, då blir jag kåtbocken igen.

Det blir liksom något laddat att i min klänning säga stopp till en kvinna först.
20130911-114210.jpg

Bara för att stå så här sekunden senare och, i princip, säga varsågod.

20130911-114357.jpg
Det kanske bara jag som har ett sjukt sinne? Vad vet jag?

Dennis skrattar: Gå nu!

Med darrande knän lägger jag ned myntet i skon och går mot säkerhetskontrollen. En kvinna står redo för att visitera på andra sidan metalldetektorn. Jag övar repliker i huvudet ”jag vill inte ha dig”. Nej blir fel, ”jag känner mig inte bekväm med en kvinna” också fel. Börjar i panikens stund tänka att jag ska dra religionskortet ”Av religiösa skäl”, men vilken jävla religion skulle det vara?! ”Det ska du skita i!” Skulle jag kunna svara då.

Nu är jag där, går igenom metalldetektorn och… Den piper inte.

– Varsågod och gå förbi!” Säger den trevlige säkerhetsvakten när jag faktiskt kommer på mig själv med att stå kvar och vänta på det där pipet.

Jag suckar lättat och lågmält ”Halleluja!”. Sen kliver jag på planet till Visby. Det krävs mer balls för att vara lesbisk, det var inte min dag idag.

20130911-121645.jpg

/Elaine, tittar på det lilla saltkaret på Wisby hotell och tänker en svag sekund att hon ska stoppa den i bh:n för pipvänligheten…

Bloggvännerna har ordet

47 svar till “”Är hon kåt eller lesbisk?!””


 1. Jennifer skriver:

  Haha, roligaste jag har läst på länge! Visst känns regeln om att kvinnor inte får bli kontrollerade av män väldigt omodern? Som gammal säkerhetskontrollant (numera flygvärdinna) funderade jag ibland på om en del kvinnor kanske skulle känna sig mer bekväma att bli visiterad av en man istället för en annan kvinna,

  • Christine skriver:

   Den regeln att kvinnor bara får visitera kvinnor existerade då inte när jag skulle ombord på flyget ifrån Färöarna för ett par veckor sedan. Men jag klagade inte…. 😉
   Som singel tar man emot all uppmärksamhet som man kan få 😉

 2. Em skriver:

  Hahahahahahahaha, alltså grymt!!! Så himla roligt skrivet! Och vad modig du är! Go girl!

 3. Cess skriver:

  Hahahha! Du är underbar du! Jag älskar dina sociala experiment!
  Jag håller helt med dig! En olämplig beröring av en man eller kvinna är alltid en olämplig beröring. Den kvinnliga kontrollanten kan ju va lesbisk likväl och dra nytta av situationen.

 4. Katariina skriver:

  Ha ha asbra Elaine!! Det handlar säkert om dagsform, nästa gång kanske du känner dig mer ”tuff” när du ska göra det ☺Kram Katariina

 5. Åååh, tack för det här!
  Kan du inte göra lite utmaningar från bloggvänner emellanåt? Vi har säkert massor av förslag på situationer där du kan få byta roll och retorik 😀

  • Elaine skriver:

   Haha lätt! Bring it on! Jag behöver bara förslag på utmaningar och så vill jag lära mig något av det! 🙂

   • Delia- en blivande socionom med fotointresse skriver:

    Jag o mina två vänner (vi är alla tre blivande socionomer o olika åldrar) håller på att planera lite sociala experiment. Idén kom när vi såg på en klubb att en 32 årig man med utländskt ursprung inte blev insläppt av vakterna. Tanken är att vi ska gå till klubbar iklädda olika roller så att säga. Exv där en utav oss har slöja, för att se hur vakterna reagerar. Vi har läst på diskrimineringslagen, lag om ordningsvakter o rikspolisens förordning var ordningsvakter, allt för att vi ska få kött på benen 🙂

 6. Helena skriver:

  Haha bland det roligaste jag läst på länge! Gjorde verkligen min eftermiddag!

 7. Blomma skriver:

  hahahahahahaha underbart!!!!

 8. Ruffie-Lina skriver:

  Hahaha ”Åååååkej”, det åååkej:et känner man igen, inte ett helt vanligt Okej liksom. :p
  Håller med ovanstående, mer sociala experiment! Så sjukt roligt, OCH intressant!

 9. Jag dör så roligt! Du är ballsy woman! Och väldigt snyggt klädd, tack för välbehövlig klädinspo. På tillbakaresan får du lösa det här mysteriet en gång för alla… Okej?!

 10. Haha, hur hade du förklarat myntet i skon då? ”Jaha vad har vi här då?” säger kontrollanten av manligt kön och plockar upp en femma ur skon, och jag ser framför mig hur du svarar något av följande:
  – Det ska du skita i!
  – Det hör till min religion.
  – Jag är lesbisk.

  Jag tycker absolut att du ska fortsätta med det här experimentet, använd lite mer accesoarer bara så ska du se att det piper till (smidigare än saltkaret 😉 )

  Fö sjukt oproffsig hantering av situationen från kontrollantkvinnans håll tycker jag. Varken ”höhö” eller ”okeeeeej” är lämpliga svar på önskemål från resenärer.

  • Hanna skriver:

   ”Haha, hur hade du förklarat myntet i skon då? ”Jaha vad har vi här då?” säger kontrollanten av manligt kön och plockar upp en femma ur skon, och jag ser framför mig hur du svarar något av följande:
   – Det ska du skita i!
   – Det hör till min religion.
   – Jag är lesbisk.”

   Hahahahaaaaaaa det där var helt sjukt roligt såhär på kvällskvisten! Skulle nog ha kört den om religion, men inte kunnat hålla masken utan brustit ut i ett asgarv efteråt. Hade nog fått höra mer än ett ”okeeeeej” efter det…

 11. Aaaaaah!! Du är ju helt jävla underbar!
  Tack! Min dag gick från jättebra till fenomenalt bra!

 12. Linn skriver:

  hahahaha!!! Du er genial!
  Fantastisk innlegg:):)):):):)

 13. Vilket härligt sätt du dokumenterar på men oj vilken märklig respons du fick! Superintressant att läsa tycker jag iaf! 🙂 Så himla coolt att du vågar!

 14. Emelie skriver:

  Haha du är så bra Elaine! sjukt bra gjort, men väldigt konstigt bemötande TYVÄRR :/

 15. Juste, det var det jag tänkte på också kring det med visitering, på festival när jag jobbat med insläpp till områdena står vi killar och tjejer och visterar, tänka sig, både killar och tjejer oavsett liksom. Dock i detta läget accepterar alla glatt det då det är en del av det hela. Men där brukar det gå bra! Tänker mig att män och kvinnor borde kunna vara så pass professionella i sitt yrke att det inte ska bli ”fel”.. Märkligt det där!

  Dock när jag var yngre tyckte jag det kändes bra med en kvinna som visiterade men efter att ha fått en enklare utbildning i vistering tycker jag inte det är några märkligheter. Man gör ju bara sitt jobb och görs det rätt så känns det aldrig fel. Dock tråkigt för det fall att det skulle bli fel. Nåja, ska sluta flumfundera. Fortfarande superintressant och jag håller med att det vore kul med fler sådana här sociala experiment! 🙂

 16. Liselott skriver:

  Haha så himla kul! Ner med saltkaret till returen:-))

 17. Lilac skriver:

  Jag undrar om du inte i denna situationen borde bli visiterad av en homosexuell man istället, eftersom en heteroman som tafsar på kvinnor ju skulle strunta i att du är lesbisk och tafsa ända? Jag har varit hos vissa manliga gynekologer som gjort liksom snuskiga miner när de tittar på mig. Känns äckligt. Och de skiter ju i min sexuella läggning. De är lika obehagliga ändå.

  • Tuss skriver:

   Jag har bara haft bra erfarenheter men manliga gynekologer, tycker dom är mer varsamma än kvinnliga. Trist att du har dåliga erfarenheter, det är ju som du skriver, bara obehagligt.

 18. Jonna skriver:

  🙂 detta var en riktig vitamin-kick på kontoret, fnissar fortfarande før mig själv:-)

 19. Sofie skriver:

  Underbart. Bara underbart. Bästa bloggen. Punkt.

 20. Marie-Louise skriver:

  Du är för himla härlig Elaine!! :d Det här i lägger fick man att skrocka för mig själv! ÄLSKAR det!!!

 21. Marie-Louise skriver:

  *inlägget ska det ju va!!

 22. Emma 19 år skriver:

  hahahahha du är så skönt! Om dom tycker du är konstig innan med din önskan så är frågan vad dom kommer tycka när dom hittar mynt i dina skor! hahah 😀

 23. Anonym skriver:

  HAHA!!!!!!! Jag Ä L S K A R dig !!!!!!!!

 24. Majsan skriver:

  Åh Elaine du hade så fint nagellack i förrgår, får man fråga vilket det är?
  Tack på förhand!

 25. Emma skriver:

  Hahahahaha det här gjorde min dag!!!

 26. Fru Minimalist skriver:

  Haha, du är för härlig Elaine! Du fick mig att skratta rakt ut i tunnelbanan under rusningstrafik, något som händer ytterst sällan. Tack för att du bjuder på dig själv och testar gränserna på ett härligt och ogenerat sätt 🙂

 27. Helen skriver:

  TACK för ett underbart inlägg! Fortsätt i din härliga stil! 🙂

 28. Hahaha, jag viker mig av skratt här hemma. Tack för härligt inlägg Elaine!

 29. lesbisk brud skriver:

  men alltså? är lesbisk själv och har svårt att se att jag någonsin skulle föredra att en man visiterade mig. själva visiteringen är ju något som ibland kan vara förknippat med attraktion eftersom det är rätt intimt (förstå mig rätt), och just därför skulle jag AVSKY att en man visiterade mig då jag skulle vara rädd för att han skulle bli attraherad av mig som kvinna. en mans attraherade händer på min kropp – big no-no!!! att då bli visiterad av en kvinna så är

  1. ”risken” att hon blir attraherad av mig mindre eftersom trots allt större delen av alla kvinnor inte är lesbiska.
  2. om hon nu skulle bli attraherad av mig så skulle det inte kännas lika obehagligt. ingen ”övergreppskänsla” skulle infinna sig, eftersom jag är mer bekväm med att kvinnor rör vid mig.

  förstår du? 🙂

  • Elaine skriver:

   Gud tack för svar! Nu slipper jag göra experimentet! Otroligt förvirrande när man själv inte är lesbisk! Stor kram och tack för att du och andra inte tog illa upp över mitt experiment, ville verkligen veta. <3

   • lesbisk brud skriver:

    så lite så! tack själv, för att du utforskar det du inte är med om själv dagligen. det är ballt! du är skarp som fan!
    🙂

 30. lesbisk brud skriver:

  försöker inte påstå att attraktion alltid innfinner sig från någon part i en visitering, men däremot så är det ju just attraktionen som du här använder som motargument mot att basera kontrollantens kön på resenärens.

  för mig handlar det så att säga inte om hurvida JAG eventuellt skulle bli attraherad av kontrollanten, det ser jag inte som något direkt obehagligt scenario. att däremot bli tagen på av någon som eventuellt skulle bli attraherad AV mig däremot, guuud blir äcklad av bara tanken av en kåt mans händer mot min kropp haha(speciellt med tanker på att männen i dagens samhälle har större sexuell makt). men det är väl olika såklart. hur som helst så borde man bli väl bemött om man har något specifikt önskemål eftersom detta uppenbarligen är ett känsligt ämne och olika från individ till individ.

  hur skulle ni heterobrudar känna inför att en lesbisk kvinna visiterade er, om ni samtidigt kände att hon var maktmässigt överlägsen er?

  🙂

  • Elaine skriver:

   Jag skulle se det som en egoboost! Haha, nej då. Men jag skulle inte ha fördomen att bara för att hon är lesbisk så blir hon per automatik upphetsad av mig. Det är lika osannolikt som att bara för att man är en heterotjej så tänder man per automatik på alla män.

   Jag har blivit flirtat med av tjejer och jag måste säga att jag tar det som en MYCKET större komplimang än om det är män. Vet inte varför, kanske för att jag tycker tjejer är knepigare och svårflirtade. Känns speciellt och smickrande.

   Älskar när heterosexuella män blir smickrade av att homosexuella män flirtar med dem. De som är trygga i sin sexualitet tror jag blir det. Minns när jag gick på gayställen med killkompisar och om det var Cristian som blev nypt i rumpan av en annan kille. Han drack sin öl oberörd medan jag stod och gapade. ”Det får man räkna med, jag har snygg rumpa!” sa Cristian och garvade. Klockrent!

  • Elin skriver:

   Vilken intressant fråga!
   Eftersom ens sexualitet inte står skrivet i någons panna så spelar det för mig ingen som helst roll, de gör ju bara sitt jobb. Däremot om någon som visiterade mig skulle agera på ett sexuellt sätt, kanske smeka mer än visitera osv. så hade jag skitit ned mig OAVSETT kön. Oerhört opassande och ska någon ta på mig på det viset så är det på mina villkor 😉

  • natalie skriver:

   jag har stor integritet, och det spelar ingen roll med sexualliteten. folk som kommer för nära eller tar i mig är grymt obehagligt. min styvfars mamma värst! hon har noll social kompetens, vet inte avstand, tar hela tiden i en/ klappar pa en, pratar för länge när man inte har nagot att prata om istället för att släppa och ga till nästa person. jag har utvecklat ett försvar! jag sätter en fot fram, sen lutar jag mig tillbaka pa min bakre fot, da kan hon inte ga längre än till den främre foten och det skapar iallafall en halv meter mellan oss.

 31. Maria M skriver:

  Åh du har gett mig dagens skratt!! TACK för att du är du!!!

 32. Natalie skriver:

  Men du. Tror du inte att tjejer som inte är hetero ändå föredrar att visiteras av kvinnor??

  Kul läsning i alla fall. Haha du är KNÄPP! På ett bra sätt.

 33. […] jag tog det steget längre. Det här med att vara lesbisk för en dag räckte inte för mig. Tänk om man skulle vara […]

 34. johanna skriver:

  Wow vad coolt att du faktiskt gjorde detta test!

 35. natalie skriver:

  det här ska jag ocksa prova! 😀 fast jag kör nog med ”nä, kan inte jag fa den söta?” blinkning till tjejen (om jag visiteras av en kille). fast samtidigt far kvinnor höra sanna saker hela tiden och det är fan ingen humor…

  ”nej tack! jag vill ha en manlig, jag känner sanna sexuella spänninger annars”
  troligen det bästa alternativet, där far jag verkligen fram att män är sexuellt helt ointressanta för mig, kvinnan blir inte objektifierad, det är mest jag som far sta för allt det pinsamma.

  eller objektifiera en man:
  ”nej, kan inte jag fa den där söta gobiten stället” +en blinkning

Lämna en kommentar