”En bankkvinna kallade mig neger”


Godmorgon fina människor! Vilken helg och vilken höst. Fast det är inte höst än, inte riktigt. Känns som att det bara är jag som fryser och har lite ont i halsen. Ibland, i svaga hjärnkapacitets ögonblick, så tänker jag att det är för att jag förlorat 2/3 delar av mina bröst. De jag hade måste ju ha värmt. Som att hålla i en stor katt precis hela tiden. Jag älskar förresten min nya post-amnings-och-barn-kropp.

Det som är allra skönast är att ha fått mindre bröst. Från F i kupa till en liten C-kupa. Jag är ju brasse och lite hjärntvättad med brasseideal. Skulle jag vakna med stor rumpa så skulle jag vara en av de malligaste på Liljeholmskajen. Min rumpa skulle gunga fram och tillbaka för varje steg jag tog, nästan som om den hade ljud – inte pruttljud utan mer dondododon-ljud. Samba. Respekt.

Matheo och Gustav sover. Jag sover i det lilla rummet. Har fortfarande inte vant mig att sova utan att få vara en Arla-ko om natten. Det ger sig. Jag drömde mardrömmar. Att jag flyttade till London och började bråka med en bankkvinna som kallade mig neger. Det blev hus i helvete och jag sa att vi skulle göra upp utanför banken, tills jag såg hur alla tittade på kvinnan. Som att det var synd om henne. Så jag lämnade banken med svansen mellan benen och fick helt enkelt svälja ordet ”neger”. Wow, det undermedvetna är så häftigt. Det sista jag läste innan jag somnade var era kommentarer till ”Högt i tak för…”. Ni är inte överens, men ni är så fina! Oj vad alla kommentarer ger mig mycket. Jag tycker om er så himla mycket!

Om ni hade tjocka kinder så skulle jag klämma i dem och kanske pussa dom!

Ni ska veta att jag posade så här helt stilla i femton sekunder tills jag insåg att jag glömt trycka på ta-kort-knappen. Haha, har aldrig känt mig så snygg i femton sekunder! Tröttmössa!

PUSS PÅ ER HIMLA FINA MÄNNISKOR. Har så mycket kärlek att jag kan kosta på mig en puss till Karin också. Du må vara en skitstövel ibland men idag spelar det ingen roll.

/Elaine, sätter sin rumpa i bilen och kör mot Saltsjöbaden där hon ska hålla höstens första tvådagarskurs i retorik.

Bloggvännerna har ordet

22 svar till “”En bankkvinna kallade mig neger””


 1. Linn skriver:

  Tihi, kaffekoppens storlek på ena bilden 🙂 ser nästan ut som du tagit en tvåliterskanna eller blomkruka, vilket ju också krävs vissa mornar. Ha en bra dag!

 2. Äääälskar kaffekoppen! En riktig måndags-kaffekopp 🙂
  Jag skulle behöva en sån, idag är det nämligen extra mycket måndag och jag vill jättegärna att det ska vara fredag istället…

 3. Mia skriver:

  Jag drömde att jag skulle köpa medicin i ryssland men kunde inte lista ut kösystemet, och när jag skulle säga vem medicinen var till kunde de inte förstå namnet och jag fick fel hela tiden, dessutom skrattade de åt mig för den åkomman som de trodde jag hade.

 4. Anna skriver:

  Vilket underbart inlägg! Jag har följt dig i över ett år och tycker att du bara blir bättre 🙂 Var har du köpt koppen? Samlar på MEGASTORA koppar, hade varit kul att veta var man hittar sådana där godingar 😀 Tack för att du kör på & är DU!

 5. Johanna skriver:

  Haha, du e för söt 😀

  Och vilken kopp!!

 6. Em skriver:

  Jag har inte följt Karins inlägg så mycket, men såg det om höginkomsttagare. Sitter och lyssnar på gospelmusik just nu och känner mig väldigt inspirerad av detta kärleksbudskap, så ta mitt inlägg med en nypa salt. Jag tror att många människor hamnar i svackor och mår dåligt. Då kan det kännas jobbigt att se hur ”alla andra” har det bra och särskilt i vår digitala värld där man verkligen kan se hur ”alla” tjänar bra, tränar jättemycket, äter superbra mat, reser överallt etc. Ja, ni förstår min poäng. Det kan till en början vara mycket svårt att unna ”alla andra” detta, men jag tror ändå att om man för support och stöd från antingen en enskild person eller flera så kan det gå att resa sig och förstå att ”jag är bra ändå, även om jag inte har allt det alla andra har” liksom. Men de som blir påhoppade som Elaine och flera andra kan försöka förstå varifrån kommentarerna kommer och ha lite medkännande eller något annat bra ord. Jag brukar försöka fantisera ihop en story bakom varje person som säger något surt, argt, irriterande, dåligt etc och tänka att den kanske har det mycket svårt just nu och har inga vänner, är deprimerad, har haft självmordstankar eller vad som helst liksom. Man har ingen aning om vad som finns i djupet bakom varje människas ord.

  • Mia skriver:

   Så sant. Verkligen värt att ha i bakhuvudet.

  • Tänkte precis samma sak även om jag ogillade kommentaren starkt! Men vem vet, hon kanske precis har startat sitt egna lilla företag och har Elaine som förebild, är inne och kikar och så Häromdagen så har hennes företag en svacka och det går inte lika bra och hon kastar ur sig på första bästa plats?! Man vet ju aldrig. Är helt säker på att hon ångrar sig stort iaf! Precis som i verkliga livet borde inte heller ett skrivet inlägg vara ristat i sten, jag menar tänk om hon faktiskt skulle komma tillbaka och be om ursäkt för sitt dåliga beteende?

   Hoppas i vilket fall att du har en jättefin dag Elaine och att den där incidenten är något vi alla kan lära av! 🙂 Kram /J

  • Hope skriver:

   Förstår hur du menar och jag tänkte precis sådär när jag var yngre.
   Men min pappas fru (som jag inte gillar) sa vid ett tillfälle ”man får och ska faktiskt ryta till riktigt ordentligt ibland” och det började jag göra och du anar inte hur många som har sagt att de ”vaknade till” och insåg hur elaka/olyckliga de var, att de tryckte ner andra för att
   själva må bättre.
   En gång sa hon att ”vissa människor är dumma i huvudet” jag blev väldigt förvånad minst sagt eftersom min pappas fru är präst och psykoterapeut 🙂

   En av mina gospelfavoriter är Stand med Donnie McClurkin, en bra låt att lyssna på om man är lite deppad (fungerar även om man inte är kristen)

  • Yes! Jag håller med precis! Det var iofs det Elaine gjorde, fast åt andra hållet. 😉 Istället för den lite mer förstående förklaringen ”hon mår nog inte så bra” kom den lite mindre nyanserade förklaringen ”hon är ett as”. När Elaine är elak däremot beror det förstås inte på att hon är ett as utan förklaras med ett ”hoppsan, jag har visst lite temprament men jag är härlig ändå”. Tänk om man kunde vara lika förlåtande mot andra och deras temprament! 😉

 7. Em skriver:

  Låt: Kirk Franklin ”It could´ve been me”. Finns på Spotify.

 8. Stilig är du och din kopp ser otroligt god ut (var god märk, kopp, inte kropp, haha)!

  Jag seglade runt lite inne på LinkedIn och råkade snubbla över denna donna se.linkedin.com/pub/elaine-bergqvist/a/107/799/ Hihi, vilken annorlunda Elaine på bilden! Gissar att det är ett forum där du inte är särskilt aktiv… 😉

  Kram!

 9. Randa skriver:

  Det är din blogg, du får göra som du vill men eftersom du påpekar att du gillar konstruktiv feedback så känner jag att jag behöver ge det. Det kvinnan skrev i det förra inlägget om högt i tak var surt i mina ögon, och ja. Giftigt. Men hon svor aldrig åt dig. Kallade dig aldrig skitstövel på bloggen som du nu antydde att hon kan vara ibland. Det känns fel. Visst är vi alla känslovarelser men det är väl inte helt rätt att gång på gång ta ut svängarna och skylla på temperament. Jag gillar din blogg. Av det jag läser gillar jag dig på många sätt.

 10. Yaay, bra dröm! En människa som mår bra och trivs med sig själv och sitt liv attackerar inte andra. Fint att du såg att bankkvinnan inte mådde så bra, valde the high road och gick därifrån.

  Jag skrev en artikel häromveckan om att bota jämförelsesjukan och nämnde bla intressant forskning som visar att olyckliga människor i högre utsträckning jämför sig med andra och mår dåligt av det. De ser andras framgångar som ett tecken på att de själva är dåliga och blir snarast lättade när andra misslyckas. Lyckliga människor däremot bryr sig inte särskilt mycket alls om vad andra har för sig och låter det verkligen inte påverka deras självbild. Istället blir de inspirerade av andras framgång och har empati när det går dåligt för folk. Något att ha i åtanke när människor beter sig illa. Hur andra reagerar på dig har mer med dem än med dig att göra. Hur du reagerar på andra har mer med dig än med dem att göra.

 11. Gabbe skriver:

  Hej Elaine!
  Jag har läst din blogg i flera år men har aldrig kommenterat. Men känner för att göra det nu. Din blogg har verkligen förändrats i och med att du fått fler läsare. Det känns som att din självkänsla inte är den bästa? Du skriver att det unika med din blogg är att det är högt i tak? Jag tycker nog inte det. När det skrivs något dumt i kommentarerna så blir det ett långt inlägg i din blogg med ofta en följetång på flera dagar. Låt inte dessa människor ta så stor plats. Jag vill ju läsa om dig och dina roliga projekt och annat när jag går in på bloggen. Inte få en massa kommentarer uppslängda i ansiktet. Det är jag och säkert alla andra helt ointresserad av. Ta inte åt dig av dessa personer! De finns överallt och skriver sannolikt elakheter på en massa bloggar. Och att du kallar dem för skitstövlar och as är tyvärr rätt omoget. Och enormt tråkigt för oss att ödsla tid på dessa inlägg. Till och med i inlägget imorse tar du upp det. Jag tror att du kommer att tappa läsare.

  Nu riskerar jag att bli uthängd i ett inlägg, men jag är faktiskt en trogen läsare och vill bara ge feedback och försöka få dig att inte skriva så många inlägg om dina kommentarer. Det är inte därför vi går in på din blogg.
  Att bloggen mer har gått åt provokationshållet och att du faktiskt skriver mycket om din ekonomi behöver du inte ta som kritik. Om du kollar lite så handlar det ju mycket om det. Är ju inget att blunda för eller bli upprörd över. Jag bryr mig inte alls om det, utan tycker det är kul att läsa om framgångsrika kvinnor!

  Kram från Gabbe.

  • Jag tyckte faktiskt det var konstruktiv kritik, du har ju en väl genomtänkt poäng och jag håller nog faktiskt med även om jag inte riktigt tänkt i de banorna tidigare! /J

  • Elaine skriver:

   Gabbe, eftersom du har läst bloggen i flera år så hoppas jag att du känner mig så pass väl att kommentarer som din aldrig skulle klassas som ”skitstövel”. Jag tycker du är konstruktiv och omtänksam. Jag uppskattar rak och ärlig feedback. Så tack!

   Dock måste jag invända mot två saker. Att jag blir förbannad på folk som förvandlar ett känslomässigt inlägg till ett behov att skylta med pengar har inte med min självkänsla att göra. Det kan vara så enkelt som att jag blir arg på det. Kan bli lite trött på att ibland plumpa motreaktioner på plumphet ska vara djuppsykologiskt. Det kan vara så enkelt som att Karin är dum och jag blev arg och dum tillbaka.

   Sen har jag fått mina ”utbrott” i alla år. Så har det varit sen bloggens begynnelse. Mer frekvent när jag var gravid. Och då kanske jag tappade några läsare för folk trodde att jag hade tappat det. Så det har du rätt i.

   Stor kram!

  • Hope skriver:

   Nä, jag är faktiskt intresserad av de flesta kommentarer, din med 🙂
   Det blir oftast intressanta och lärorika disskussioner, jag tycker om att läsa vad blogvännerna tycker.
   Och jag tycker framförallt om att Elaine är som hon är.
   Hon blir förbannad, sur, glad, jätteledsen, irriterad osv
   (Ibland blir jag irriterad på vissa inlägg också, då brukar jag fråga mig själv varför)
   Och det värsta jag vet är när man kallar någon för omogen för att denne inte reagerar på ett sätt som man själv inte skulle göra.
   Och en sak till, jag tycker att det är ledsamt att så många idag pratar så negativt om dålig sjävkänsla och dåligt självförtroende,
   kan man inte bara acceptera att folk är olika.

 12. Hur fasen svarar man när en av ens närmsta vänner förklarar (på fyllan dock men av barn och fyllon får man ju höra sanningen) att hon tycker att det är äckligt att man ammar sin 16-månaders dotter? Hon har själv barn (visserligen är han 17 år) och hon kunde inte själv amma längre än ca 3 månader. Men jag VILL ju sluta! Problemet är att min dotter är envisare än något annat barn jag mött och hon är inte redo att sluta än. Jag har försökt allt så kanske därför tog den kommentaren hårdare än den borde gjort. Detta är en vän som stöttat mig genom jättejobbiga tider.

Lämna en kommentar