”Det är överviktigas fel att djuren lider!”


Min spontana känsla när jag såg filmen var att jag måste bli vegan. Nåt annat alternativ finns inte. Jag måste ta tag i det på nåt sätt. Men sen gick filmen över till att måla upp överviktiga som boven i dramat för att kor, grisar och kycklingar lever i misär för att vi ska kunna äta upp dem. Jag är med på första delen, men det är fan inte ok att dra parallellen till överviktiga människor. Jag var tjock i ett helt decennium och vet ni vad jag åt? VEGETARISKT!

Usch vad besviken jag blir på filmmakarna. Jag är med på att djuren har det dåligt och det är helt sjukt att vi tar oss rätten att döda och äta upp ”lägre stående” varelser bara för att de inte kan säga nej. Men att dra parallellen till överviktiga personer gör att jag delvis tappar respekten för filmmakarna.

När man väl öppnar upp ögonen för föraktet som pågår mot överviktiga så ser man det överallt. En homosexuell person som jag känner sa att att leva i det kristna bältet Jönköping som homosexuell är som att vara jude under andra världskriget. Att vara tjock i dagens samhälle måste vara samma sak. Usch vad ledsen jag blir.

Bloggvännerna har ordet

39 svar till “”Det är överviktigas fel att djuren lider!””


 1. Sofia skriver:

  Jag håller med dig Elaine 🙁

  Jag har varit smal hela livet tills jag fick barn. Under graviditeten lade jag på mig 30 kilo, och med nästa barn 10 till. Några kilon har försvunnit men inte alla och jag har nu varit överviktig i snart 8 år. Jag vill gå ner i vikt för det är ohälsosamt att väga för mycket men livet har kommit emellan. Barnen, ett krävande jobb, min sambo har startat företag, dödsfall inom familjen.. Kost och träning har helt enkelt inte prioriterats men jag har inte mått dåligt eller brytt mig så mycket. Jag har varit cool, tänkt att jag en dag ska ta tag i det när jag är redo. Men.. fy vad hemskt det är att vara överviktig! Jag blir behandlad HELT ANNORLUNDA än när jag var smal. Trodde aldrig det var såhär illa att vara tjock!

  När jag träffar nytt folk nuförtiden så känner jag att allt bara känns ”fel”. Förr kände jag mig omtyckt och som att alla ville vara i min närhet. Jag vet det eftersom jag ofta ”led” av det. Jag har alltid varit lite blyg och tyckt det varit småjobbigt med mycket uppmärksamhet. Utan att jag nånsin jagat uppmärksamhet har jag alltid fått den, jag har känt mig populär och som om folk lyssnar på mig kort och gott. Men nu vill ingen lära känna mig eller knappt ens prata med mig. Jag har under dessa överviktiga år träffat många nya människor. Föräldramöten på skolan med nya föräldrar, nya människor i jobbsammanhang osv. När jag yttrar mig i de, ändå rätt skilda sammanhangen, så känns det som bemötandet är helt annorlunda än när jag var smal. Folk blir lite pinsamt berörda när jag pratar och en del verkar obekväma i mitt sällskap. Jag har också märkt att mina åsikter inte har samma tyngd som innan.

  En annan väldigt konstig grej är att det har hänt många gånger att folk tagit för givet att jag jobbar med något helt annat än jag gör. Och dessa jobb är alltid ”lågstatus” och jag tror faktiskt det hänger ihop med min övervikt. Alltså folk ser mig och ser att jag är tjock och då tar de för givet att jag inte är så smart? Det är i alla fall så det känns. Folk har sagt ”jaha och du är väl undersköterska”. Och sen blir de jätteförvånade, typ tappar hakan när jag berättar vad jag jobbar med. Det har hänt så många gånger nu och det hände aldrig när jag var smal. Jag drar slutsatsen att det måste hänga ihop, att folk har fördomar om vad för typ av jobb en överviktig kvinna har.

  Likaså att bli behandlad som en lägre stående varelse i butiker, det hände aldrig förr men händer ofta nu. Jag skulle kunna dra tusen exempel till.. En del vänner har heller inte velat kännas vid detta när jag berättat. De vill gärna ge mig skulden och säger att det kanske beror på att jag nu utstrålar något annat, att jag inte har lika stort självförtroende längre eftersom jag inte trivs med min vikt. Det är bara sant till viss del. Jag kan inte ljuga och säga att jag inte skulle vilja vara smal igen eller neka till att jag ibland känner mig ”ful” för det gör jag. Samtidigt har jag faktiskt inte sett min övervikt som ett så stort problem, hade jag gjort det hade jag nog gått med i Viktväktarna eller börjat träna eller gjort något åt övervikten vid det här laget. Jag upplever att det största problemet med min övervikt är andra människors åsikter. Det ÄR en freaky upplevelse att vara samma gamla person som jag alltid varit inuti men märka att jag nu ses av andra som en annan, mycket sämre, person. Jättejobbigt verkligen!

  • Sofia skriver:

   Måste tillägga att jag själv inte drar parallellen att man är mindre smart som undersköterska! Absolut inte. Jag bara spekulerar kring hur jag tror människors fördomar ser ut.

 2. Det som Sofia skriver känner jag väldigt tydligt igen. Jag var smal i många år men sen jag fick min epilepsi och jag började medicineras för den gick jag upp 45 kg sammanlagt.

  Innan, när jag var smal, så fick jag mer uppmärksamhet. Jag behövde aldrig känna mig som om jag var illa omtyckt eller som om jag var ful.

  Idag -25kg senare så kollar jag mig i spegeln, frågar min sambo, undrar i mitt huvud, ÄVEN om jag vet att det inte är så, om jag är ”fin”. OM jag verkligen kan ha den här klänningen på mig. Om jag ser tjock ut.

  Idag trivs jag bättre med mig själv trotts att jag ställer dessa frågor. Än vad jag gjorde förut. Men det värsta är fortfarande när samhället diskuterar ens kropp och de inte har en aning om vad som egentligen hänt…

 3. Samhället är så sjukt, så mycket fokus på att hitta boven i dramat istället för lösningar.

 4. Caroline skriver:

  Jag reagerar inte alls på det sättet, men jag har å andra sidan aldrig varit överviktig heller. Min uppfattning är att de vill dra lite paralleller till dödssynden gluttony/frosseri, som ofta får personifieras av någon som är överviktig, då övervikt är en vanlig konsekvens av att frossa.

  • Tuss skriver:

   ”då övervikt är en vanlig konsekvens av att frossa”. Bara för att man är överviktig behöver det verkligen inte betyda att man ”frossar” i mat.

 5. Tuss skriver:

  Är så ohemult less på det fat hate som råder idag. Överviktiga är inte sämre, dummare än några andra människor. Att smala människor är sundare är en myt.

 6. Fru Minimalist skriver:

  Intressant att man kan tolka en film så olika. Jag reflekterade inte alls på att det var just tjocka människor som exemplifierades utan tänkte bara att filmmakarna ville visa var det kött mm som produceras genom att använda hemska och ovärdiga metoder till största del når sina slutkonsumenter – nämligen hos de största snabbmatkedjorna. Vi kanske har olika ”glasögon” på oss när vi ser filmen.

  Att alla borde köpa ekologiskt, närproducerat, minska köttkonsumtionen och kolla ursprungsmärkningen var det jag tog med mig från filmen.

  • Elaine skriver:

   Det tog jag också med mig. Plus tjockisföraktet, förmodligen för att jag själv varit överviktig. Hade det bara varit svarta på filmen hade jag reagerat likadant. Antar att igenkänningen gör ont för de som känner igen sig.

 7. Josefin skriver:

  Äe, fy så hemskt. Det är väl egentligen allt jag har att säga. Såg även ICA’s nya reklam. ”Ät icas egna fisk, om du inte vill bli en tjockis”. Blev så förbannad så var nära att ringa Ica och fråga vad fan dom håller på med.

  Inte okej!

  Gillar inte detta tjockis-hat som pågår. Särskilt inte då just den bidrar till en smalhets (tror jag, i förlängningen): För inte är det någon som säger något om normalvikt eller lagom. Det ska liksom vara antingen eller. Ursäkta för detta osammanhängande svar men jag kokar. 🙂

 8. Louise skriver:

  Jag håller verkligen med om att kvaliteten och fokuset i detta lilla filmklipp dalar ordentligt mot slutet. Det är synd. För det tar fokus från den verkliga frågan om hur ohållbar vår överkonsomtion av kött är. Filmens skapare använder ett mycket klumpigt sätt att bildligt uttrycka och gestalta allas vår enorma överkonsumtion enbart genom att visa bilder av överviktiga personer. Det är både fel och dumt och problemet med överkonsumtion tar sig så många andra uttryck.

  Du, jag och många andra normalviktiga män, kvinnor och familjer med bra inkomster, står idag och väljer i köttdisken mellan köttfärs och styckningsdetaljer från hela världen för knappt 40kr kilot – en prislapp som var densamma för 60 år sedan!!! Det är alltså inte vi idag som behöver betala priset för vårt billigt kött och industrialiserad djurhållning, det gör djuren som lider och dör för vår njutnings skull och det kommer framtidens barn få göra i och med de stora utsläpp och miljöproblem vi lämnar efter oss.

  Utan ett kilo övervikt vet jag att jag med mina matvanor och konsumtionsmönster är en bidragande faktor till detta.

  Därför vill jag rekommendera en väldigt bra bok som behandlar ämnet (alltså ämnet köttkonsumtion inte övervikt) och som borde vara obligatorisk läsning för alla. Det är ”Äta djur” av Jonathan Safran Foer som på ett lättillgängligt sätt behandlar frågan ur alla möjliga vinklar. Den viktigaste bok jag läst i år. Och den nämner ingenstans frågan om övervikt eller fetma.

  ”Svenska folket konsumerar 50 % mer kött idag än 1990 och 70 % mer än 1960. Det går idag att hitta köttfärs för 39 kr/kg i affären, vilket är en prislapp som hämtad från 1950. Det alltför billiga köttet leder till en huvudlös överkonsumtion och orsakar många allvarliga problem. Det är anmärkningsvärt att köttet står för större utsläpp av växthusgaser än den vägbundna transportsektorn. Hela 18 % av våra växthusgasutsläpp kommer från köttindustrin. Köttet står för 80% av matens växthusgasutsläpp, men globalt sett endast 17 % av näringsinnehållet.” Källa http://www.newsmill.se/

 9. Tuss skriver:

  Normalviktiga?

 10. Hope skriver:

  Jag är själv överviktig men har aldrig märkt av något tjockishat, kanske lever jag i min egen lilla drömvärld? Jag har frossat som bara den, det var gott 🙂
  Men eftersom jag har problem med mitt knä (gammal idrottsskada) så ska jag gå ner i vikt, hjälper inte att bara träna, tyvärr.

 11. Jag blev också överviktig i samband med att jag blev vegetarian. Det är inte djuren som gör oss tjocka, det är mjölet och sockret.

 12. Mary Sane skriver:

  Tycker att det är så fånigt att folk kopplar ihop det med att vara vegetarian, det är ju inte som att köttet byts ut mot mjöl och socker…

 13. Ida skriver:

  men industin är hemsk 🙁 hur ska jag kunna sova efter det här? Jo jag har sett värre men blir alltid lika upprörd och ledsen, hur kan ni andra ”gå vidare” så snabbt? jag tror att en stor del av fetman är en konsekvens av industrierna som gör att vi kan äta i överflöd utan att behöva röra på oss för att skaffa mat, det är inte meningen att vi ska leva så, plus alla kemikalier som tillsätts (i all mat, inte bara kött) det är inte de överviktigas fel, utan övervikt är en av många konsekvenser av detta hemska vi skapat i samhället där allt handlar om…. PENGAR.

 14. C skriver:

  Tror att filmen inte pekar på det uppenbara att tjockisar är bovarna utan att vi alla lever i överkonsumtion.

 15. Anna skriver:

  Vi överkonsumerar mat! Vi trycker i oss mat och drycker hela tiden!
  Det är äckligt! Kolla när du är och handlar nästa gång hur mycket mat folk köper!
  ”Det ska ätas fem mål om dagen” bullshit! Våra kroppar är inte byggda för att äta så stora mängder mat och gifter varje dag! Och det är våra hjärnor som styr oss och jag hoppas verkligen för männsklighetens historia att vi alla lär oss och förstår vad vi skall äta och dricka!
  Sluta dämpa symtom och ta reda på orskaken!!
  Och andas!
  Jag är glad att jag kom på varför jag mådde som jag mådde och allt har fan med vad man utsätter sin kropp för och också inte!
  Lev av det som finns runt omkring dig!

  • Stina skriver:

   Jag blev nyfiken på vad du insåg och hur du äter.

  • Jolin skriver:

   I egenskap av tjockis så vill jag säga till dig Anna: Du har rätt i att många människor, däribland jag, äter mer än vad som är optimalt för deras hälsa. Trevligt att du känner ett behov av att tala om för mig att jag ägnar mig åt ett äckligt beteende!

   Du berättar också att jag ska sluta dämpa symptomen och ta reda på orsaken istället. Jag är mycket väl medveten om de bakomliggande orsakerna till min övervikt, dessvärre dämpar inte den vetskapen mina symptom. Har du knepet som kan bota mig så berätta gärna.

   Andas gör jag, tack för omtanken!

   Du vill att vi ska lära oss om och förstå hur vi SKALL äta och dricka. Jag tror att överviktiga personer ofta vet minst lika mycket som normalviktiga om de olika teorier som finns om hur man ”ska” äta. Vi överviktiga har ofta tillräckligt med intelligens för att förstå vad som är nyttigt och onyttigt. Att förstå att ett alternativ är sundare än ett annat betyder tyvärr inte alltid att man väljer det, livet är lite mer komplext än så.

   • Hope skriver:

    Jag förstår att du tar åt dig men jag tycker att det är viktigt att du talar för dig själv, inte för alla tjockisar.

    • Jolin skriver:

     Hope, nu när jag läser min kommentar förstår jag hur du menar, men mitt syfte var att tala för mig själv och inte alla överviktiga.

     Med ”i egenskap av tjockis” ville jag framhålla att jag själv är överviktig eftersom jag tyckte att det var viktigt för kommentaren, men jag förstår att det kan tolkas som att jag vill föra talan för alla överviktiga och ska tänka på hur jag formulerar mig framöver.

     När jag säger att jag tror att överviktiga ofta vet minst lika mycket om vad man ”bör” äta så talar jag från min egen erfarenhet, jag har inte träffat på någon överviktig som är det pga att hen inte vet vad som är nyttigt, men jag förstår samtidigt att det är fel att dra slutsatser endast från mina egna erfarenheter.

     Att vi överviktiga ofta har tillräckligt med intelligens för att förstå vad som är nyttigt och onyttigt är generaliserande men det står jag för att jag tror!

     Hoppas det inte låter som jag tar illa upp, det gör jag inte, ville bara förtydliga att det inte var min mening att tala för överviktiga som grupp och att jag tar med dig det du skriver till nästa gång jag ska kommentera en blogg.

   • Anna skriver:

    Ja och detta anser jag att hela vårat samhälle redan har fastnat i! Går man in på Ica finns det ju nästan inget annat än socker, mjöl och transfetter osv.. ett annat ord för äckligt är väl ovetande då!
    Ohälsosam mat påverkar hjärnan och kroppen så pass mycket att det är svårare att sluta sitt matberoende än att sluta med ett heroinberoende!
    Så hur ska man kunna inse att det är maten som vi stoppar i oss som leder till MÅNGA sjukdomar!
    Mat påverkar oss fysiskt och psykiskt!
    Spelar ingen roll om man är tjock eller smal! Det viktigaste är att man är nöjd med sig själv och mår bra!

    Du säger att du vet orsakerna till varför du är överviktig och vill ha tips?
    Det kommer ta lång tid! Men är något du måste jobba med varje dag! Mår du dåligt när du äter något visst livsmedel? Uteslut det en vecka i alla fall och se om det blir bättre! När du sedan får kontakt med kroppen och inser hur du påverkar DIN kropp varje dag med antingen dålig mat eller för mycket mat. Så kommer du förhoppningsvis långsamt utesluta viss mat för att du helt enkelt känner att din kropp inte vill ha det. (Även om hjärnan skriker GE MIG MEEER)
    Det går faktiskt över!
    Och det är inte svårare än att INTE köpa hem mat som du inte mår bra av! Då kan du ju inte utsätta din kropp för det heller!?
    Känn efter vad din kropp mår bra av!

    • Jolin skriver:

     Jag tror du missade poängen jag försökte få fram med min kommentar.

     Att ändra från att jag är äcklig till att jag är ovetande tycker jag inte är särskilt mycket bättre. Jag är relativt bra påläst om vad som anses vara nyttigt och onyttigt och att osund kost kan leda till sjukdom. Jag tror inte att ovetande är den största orsaken till övervikt i samhället.

     ”Det spelar ingen roll om man är tjock eller smal! Det viktigaste är att man är nöjd med sig själv och mår bra!” Det är enklare sagt än gjort med den syn på överviktiga som finns i samhället idag. Det blir svårare att vara nöjd med sig själv och må bra när man vet att en del människor ser ner på en som en ovetande, oupplyst och mindre intelligent människa och som anser att man borde ta sig i kragen och ta itu med sina problem istället för att lindra symptomen.

     Tack för tipsen om att jag måste jobba med mig själv och få kontakt med kroppen…

     ”Det är inte svårare än att inte köpa hem mat som du inte mår bra av”. Säger du detsamma till en alkoholist? Det är inte svårare än att inte köpa hem alkoholen, då kan du ju inte utsätta din kropp för det. Är inte det att bagatellisera personens problem utan att ha en aning om bakgrunden?

     Jag vill inte vara otrevlig, men jag blir så provocerad av synsättet du har. Nu ska jag ta mig en superdupersund frukost och njuta av det fina vädret!

     • Anna skriver:

      Vad är då den största orsaken??
      Mycket ligger i ens självkänsla som man tyvärr är väldigt dålig på att jobba med i svenska skolor och arbetsliv !
      Vi kan klaga på vad vi tror andra människor tycker om oss men det gör oss ingenting bättre!

      Lära ungarna ekonomi och vad god hälsa och självkänsla är i grundskolan hade ju inte skadat! Men då hade väl hela systemet gått under och det skulle staten aldrig göra!

      Man kan söka professionell hjälp om man är i ett beroende man vill ut men inte kan…

      Jag förstår att du blir provocerad.. Men synsättet måste ändras så varje person tar ställning. Köp bra råvaror i affärerna så kommer det förhoppningsvis mera och till lägre priser!

 16. Cecilia skriver:

  Jag tolkade inte filmen alls som du. Jag såg det som att den sjuka djurhandeln i stor utsträckning går till snabbmatsindustrin som i förlängningen gör oss feta. Så ja, jag tror att de båda problemen hänger ihop.

 17. Sascha skriver:

  Jag är inte överviktig eller tjock, men jag är däremot vegan och jag ville bara säga att det är toppen! Det är ett av de bästa besluten jag någonsin tagit! Många vegetarianer går upp i vikt då de ersätter kött och fisk med ost och bröd, men jag har turen att verkligen älska grönsaker och bönor och då behöver man inte gå upp i vikt (om man inte vill det). Sedan är ju sådant väldigt individuellt. Men det jag ville säga är, till alla som funderar på att bli vegan: GO FOR IT. Jag älskar att vara vegan och det är inte alls så svårt och krångligt som många tror.

 18. Joy Sanchez skriver:

  Skitlöjligt att skylla på överviktiga!

  Till något roligare -jag har nyss valt att bli vegan, helt enkelt för att när jag läste frågan ”Tycker du att det är moraliskt försvarbart att (sentient) kännande djur ska användas av människor som biologiska maskiner för vårt nöjes skull?” Och det var ett helt enkelt ”nej”.
  Sen började jag oroa mig för omvärldens reaktioner ifall jag skulle bli vegan och då gav min kille mig en reality-check: ”Lever du efter dina värderingar för dig själv, eller andra?” Som om det var världens mest naturliga sak, vilket det borde vara! Och det har faktiskt varit hur lätt som helst :).

  Tack för en rolig och intressant blogg!

  //Joy

 19. Joy Sanchez skriver:

  Ps. Tacka Lady Dahmer för att ha länkat hit mig till dig 😉

Lämna en kommentar