”Alla kommer inte att vara glada.”


20130713-191910.jpg

Det har mamma sagt till mig om alla mina framgångar. Alltifrån att jag träffade Gustav till husköpet i Spanien. Jag kan förstå det, samtidigt som det gör mig lite ledsen tanken på svala reaktioner från dem man minst väntar. Faje sa det att vi får skryta och hoppa och tjoa för varandra, men ligga lite lågt med glädjetjuten hemma. Mitt svar på det är Fuck that!” Jag har haft svåra tider men ändå hoppat och tjoat när andra haft det bra och lyckats på olika sätt. När jag var evig singel så var jag glad när mina vänner träffade kärleken. Man måste kunna separera sin olycka från andras lycka annars blir man missunnsam. Självklart förstår jag att det finns gränser som att alla runt omkring en får barn och man själv inte kan få det eller att glädja sig för andras hälsa när man själv ligger dödssjuk. Det finns gränser. Men missunnsamhet är när man inte kan skilja sin olycka från andras lycka.

I mer rimliga fall kan man omvandla avund till glädje för andra, absorbera andras glädje och då känna sig glad på riktigt. Som kvinnan på gymmet med sexpacket jag aldrig kommer få, men hon hade kämpat för det. Jag sa det till henne att hon var riktigt vältränad. Hon tackade och berättade att hon aldrig fick höra det:

Jag får mest stirriga blickar. Hade varit kul med en komplimang eller två istället för missunnsamma miner för jag har kämpat för det här.

Så kan man inte hoppa och tjoa för folk man bryr sig om. Get a fucking grip och droppa missunnsamheten. Det finns alltid folk som kommer vara snyggare, ha det bättre och sämre. Men ens värld ska inte stå eller falla på det. Jag tycker man ska vara tacksam för att man har det bra och hjälpa dem som har det sämre. Aldrig lägga energi på att vara missunnsam mot de som har det bättre – det är sånt slöseri på energi.

När jag kom ner till Faje så tog jag på hans hightech kylskåp och sa : Det här är ditt kylskåp.” Tittade på utsikten och sa : Det här är din utsikt!” Och så höll det på. Vi var trots allt två kids från betongen som inte vågade drömma om det vi uppnåt nu, men vi drömde om trädtopparna och nådde våra mått på stjärnorna.
20130714-165738.jpg
Receptet? Inspireras av andras lycka istället för att avundas den och hårt, riktigt hårt arbete för att komma dit vi är.

Jag tränade mig för att känna genuin lycka. Jag har aldrig varit missunnsam, men haft svårt att vara glad på riktigt. Då har jag sagt det som jag velat säga och känna. De glada reaktionerna jag fick tillbaka, som från sexpack-kvinnan, gjorde att jag kände mig glad på riktigt. Men man behöver självfallet inte hoppa och tjoa. Men man kan göra sitt yttersta för att inte droppa en syrlig kommentar eller se sur ut.

/Elaine, är så tacksam för att hennes närmsta inte har ett uns av missunnsamhet.

Bloggvännerna har ordet

35 svar till “”Alla kommer inte att vara glada.””


 1. Annica skriver:

  Tror det är rätt ”ömt” det du skrev om nu.. Tex barnlösa som blir ledsna och ”svartsjuka” när deras närmsta får barn (efter barn, som de kanske känner). Men samtidigt… Man kan känna en sorg över det, dock bör man ju kunna glädjas åt andras lycka och framgång samtidigt.. Att kunna skilja på detta, som du skriver.

  JAG är lycklig över att ni fann det ni ville i Spanien. Jag vill också, fast i Assisi/Italien. 🙂 Om några år kanske… *drömmer*

 2. Så jävla klokt och bra inlägg Elaine! Tror det är viktigt för en del att påminnas om. Och jag är glad för er, älskar att få läsa de här delarna av ditt liv så väl som allt annat 🙂

  Själv skrev jag några mål under 2012 varav ett var: ”Unna andra lycka, framgång och skönhet! Jag blir varken en bättre, vackrare, lyckligare eller mer framgångsrik människa av att avundas andra. Vad jag än tycker om någon annan kommer jag alltid vara den jag är och inget kan ändra på det! Uppskatta det!”

  Kram <3

 3. Mia skriver:

  Man får ju så mycket mer glädje om man kan vara glada å andras vägnar. Men det är ju något var och en måste jobba på. Jag kan känna avundsjuka gentemot andra och tänka ”ååå vad härligt att ha en lgh i spanien” (eller vad det nu kan vara) men det hindrar mig inte från att vara glad för andras skull. För mig blir det en motivation, kan ni kan jag tänker jag och funderar vidare på hur jag ska uppnå min egen dröm…

 4. Babbsan skriver:

  Du har så rätt! Och visst är det en svår kombination. Jag går igång på andras framgång alltid men ibland när man så gärna vill ha något och kämpat som attan så kanske ens vän får något utan att lyfta ett finger kan det kännas jobbigt men såklart försöker jag vara glad för personens skull. Att sätta sig själv åt sidan för andra är inte alltid lätt men det är viktigt att separera sin egen lycka gentemot andras. Genom att unna andra lycka och framgång så ger vi det så småningom till oss själva indirekt även ifall det känns jobbigt för stunden. Så fungerar attraktionslagen.

  Och förresten STORT grattis till ert boende i Spanien! 😉 Fy vad coolt och härligt att ha ett boende att smita iväg till när man själv vill! Grattis till din efterlängtade bostad. KRAM!!!

 5. Maria skriver:

  STORT GRATTIS ELAINE! En person som kämpar och sliter som du gör är så mycket värd ett drömboende vid sydligare breddgrader. Jag inspireras av dig, ditt sätt att vara. Din positivitet, styrka och glädje. Du står upp för vem du är och vad du tycker och vågar även visa dina svagheter då saker och ting händer. Du rockar helt enkelt och jag hoppas att du fortsätter med det! Låt dig aldrig tryckas ner av andras skit! All lycka till dig och din lilla familj i Spanien 🙂
  //Maria

 6. Maria skriver:

  Din blogg är så fin och läsvärd! Dina kloka idéer och tankar tar mig; en orolig själ som bryr sig FÖR mycket om vad andra ska tycka, ned på jorden igen! Man måste leva sitt eget liv och göra det som gör en lycklig! Och man måste våga vara stolt över sina val! Vad alla bittra människor tycker & lägger för värderingar i andras val skall stå för dem!
  Fortsätt vara du och dela gärna med dig av fler klokheter! Din blogg belyser så mycket vettigt!

 7. Theresia skriver:

  Bra Elaine!
  Om jag ser till mina omständigheter nu så skulle jag kunna vara extremt bitter och missunnsam. Men det är jag inte.. men ibland måste man kämpa dagligen för att inte bli det.

 8. Jenny skriver:

  Stort grattis! Hoppas ni blir jättenöjda när ni är på plats!!

  I ditt inlägg så skriver du att det finns personer som uppvisar missunnsamhet, tolkar det som att det ffa gäller boendet i Spanien nu men du nämner även andra situationer tidigare i livet. Jag har valt att inte kommentera så ofta men jag har flera gånger reagerat på ditt sätt att prioritera vänner, bekanta, släktingar osv.

  Du har skrivit att du är ledsen över att du inte kan infria vissa människors förväntningar och att du gjort ett val att där du umgås med folk vars förväntningar du kan infria utan större ansträngning.

  Kan det vara så att du råkat prioritera bort människor som egentligen vill ha en ”sund” relation med dig, och då menar jag inte ständiga träffar, middagar osv men en relation där man iaf återkommer om någon ringt, sms:at osv när man/du ändå sitter på tåget och kan avvara 10 minuter till att återkoppla till människor. Att det kan blivit så att du fått kvar en del ”ytliga” (hittar inte rätt ord just nu, så trött av allt flyttpackande men jag hoppas du kanske förstår vad jag menar!!) människor som nöjer sig med lite mindre i en vänskap? Som därför också inte glädjes med dig på det sättet du skulle önska?

  Jag hoppas du inte tar detta som kritik varken mot dig som person eller dina vänner (och som du skriver, majoriteten är ju inte heller missunnsamma!) – detta är något som jag har reflekterat över generellt, inte bara i din blogg. Hur vi människor vill ha våra relationer, att vi nog många vill ”ha” men inte ”ge” känslomässigt och att vi måste vara uppmärksamma på detta om det är så att vi faktiskt vill vara människor som både ger och tar.

  Ha det så bra i sommar-Sverige! Här längtas det efter regn och lite svalare väder för tillfället!!

  • Det är ingen av mina närmsta som visat missunnsamhet, eller någon annan heller för den delen 🙂 Mina närmsta vänner och jag vet vart vi har varandra, så det finns inga gåtor eller tolkningsbehov. Vi säger vad vi tycker/tänker direkt, så skönt.

   • Jenny skriver:

    Så bra! När det gällde detta med missunnsamhet så var det att du skrev att du blev lite ledsen över svala reaktioner från dem du minst väntat dig i början på inlägget som fick mig att tolka inlägget det som jag gjorde. Sorry!

    • Hanna skriver:

     Ja man kan inte annat än tolka det som att det var från dina vänner! Om det inte är nån av dina nära vänner varför blir du lessen över att det inte är glada för ditt husköp ??? Nä det där förstår jag inte 🙂

     • Elaine skriver:

      Jo då det går att tolka på alla sätt och vis. Däremot så har jag haft missunnsamma människor i min vardag, men det var längesen och dom har jag inte kontakt med längre tack och lov. Men det är klart att missunnsamhet som fenomen gör mig ledsen och det kan man stöta på var som helst.

    • Jaha jag förstår! Mer tanken på det som gör mig ledsen, förstår att det kunde tolkas så. 🙂

     • Jenny skriver:

      Eftersom jag kommenterar så pass sällan så är det kanske så att jag inte hänger med här i bloggsvängarna. Är den något bitska (jag tror nog den kan benämnas så) som börjar med ”Jo då det går…” riktad till mig eller?

      Sista meningen i din text är ju nu ändrad ser jag så helt omöjlig kan väl inte min tolkning av din text vara? I så fall så ber jag återigen om ursäkt och känner att jag nog lämnar den här bloggen nu.

     • Elaine skriver:

      Hej Jenny! Det jag menade var att det går att tolka på både ditt Hannas och andras sätt. Kommentaren var riktad till Hanna. Ja, jag ändrade sista meningen eftersom den, som jag förstod tack vare din kommentar, gick att tolka på flera sätt. Jag ville inte att det skulle tolkas som att mina närmsta är missunnsamma, därför ändrade jag den. Så din kommentar var bra, tur att jag hann ändra så inte fler missuppfattade.

      Så det var absolut inte meningen att låta bitsk mot varken dig eller Hanna. Ledsen att det landade så. Jag förstår att det kan tolkas olika.

     • Jenny skriver:

      Nu blir det lite fel ordning då jag inte hittar ngn svara knapp på ditt sista svar.

      Ok. Och jag ser att du nu också ändrat på ”det bitska” svaret till Hanna (som jag för övrigt också tycker var helt oförtjänt av ursprungssvaret). Jag tycker du har rätt i att det är tråkigt med människor som inte kan glädjas och bry sig om andra människors framgångar och lycka, även om jag tycker att just detta inlägg leder till en del följd tankar osv men det struntar vi i nu.

      Nu när jag ändå brydde mig om att kommentera och ge mig in i att svara dig så måste jag dock lätta hjärtat. Ditt svar på Hannas kommentar (och delvis även på min då våra kommentarer liknar varandra) är anledningen till varför jag drar mig för att kommentera här.

      Oftast, nästan alltid, är det en trevlig konversation här men så plötsligt kan det komma ett oförtjänt hugg från din sida, att du väljer att ändra svaren som vid detta tillfälle får mig att tro att du kanske håller med mig i detta, iaf i det här fallet. Jag är inte ute efter att försöka ”diagnosticera” detta som du själv beskrev det i ditt ursprungssvar. Vill bara säga att det förvånar mig av flera anledningar, bla då jag tycker du verkar slippa troll och personer som är konsekvent elaka. Oftast bara glada människor som önskar dig lycka till och tackar dig för att vi får en inblick i ditt liv.

      Men dessa hugg gör att jag väljer att inte skriva kommentarer så ofta. Och nu så tar det nog ett bra tag innan jag går in här igen.

      Vill ändå önska dig en härlig sommar! Och som sagt – hoppas ni blir supernöjda med ert nya boende, förstod på bilderna att det är lite val och dyl som skall göras innan ni får flytta in! Stort grattis till detta!

     • Elaine skriver:

      Ja nu fattar jag din kommentar! Jag trodde att du och Hanna var samma person först. Blev ledsen över att mitt svar till dig sedan blev ”jo men det går
      Inte att tolka på annat sätt!”. Då blev jag irriterad för jag trodde att det var du som skrev det. Senare upptäckte jag att det var Hanna och inte du. Du köpte min förklaring och jag insåg att ni var olika personer. Din första kommentar tolkade jag inte som en diagnos, men sen när jag fick ”det går inte att tolka på annat sätt” och trodde det var du så blev jag sur för din kommentar i kombination med den senare kändes som en diagnos. Separata är de ju helt fine. Mao så har du rätt, mitt ”bitska svar” var oförtjänt till både dig och Hanna. Jag tycker båda era kommentarer var ok. Men jag läste ju helt fel. Hoppas att du förstår, och ledsen för missförståndet. 🙁 ❤

 9. Emelie med C skriver:

  Jag har märkt att vissa människor är svårare än andra att inte känna sig missunnsam gentemot. Jag försöker ändå men ibland tar det emot.
  Men du, Elaine, är en person som det är väldigt lätt att glädjas med eftersom du verkar vara en så himla fin människa. Jag tror att om man vill att folk ska unna en ens framgångar så ska man börja med att bete sig så mot andra för det man ger får man tillbaks. Kram på dig och stort grattis till nya boendet! 🙂

  • Me skriver:

   Jag håller med dig helt om att vissa personer är lättare att känna avund och missunnsamhet emot, än andra. T ex en person som har mindre att glädjas åt än jag, kan jag bli uppriktigt glad för när hen vinner framgång… Men såna där personer som lyckas med precis allt de företar sig, tror jag det är ganska naturligt att känna lite missunnsamhet emot, även om man egentligen tycker om dem och inte vill känna så! Man kan inte alltid styra över känslor, man känner det man känner! Däremot har man inte rätt att vara elak! Största delen av mitt liv har kantats av sorger, besvikelser och motgångar men jag har kämpat lika hårt som alla andra! Känns patetiskt när någon framgångsrik klappar sig för bröstet och menar att de förtjänar allt de har ”för att de minsann kämpat”! Vem fan har inte kämpat?! Jag låter väldigt bitter nu, men det skulle vem som helst vara om de haft det som jag och tvingats se på när andra ständigt lyckas!

 10. Hlin skriver:

  stort grattis till lägenheten!! vilket fantastiskt ”impulsköp” 😀 och du slår verkligen huvudet på spiken med det om missunsamhet. skönt att någon tar upp det och även belyser skillnaden i inställningen som folk behöver fokusera på. kram på er!

 11. Jag är övertygad om att din förmåga att känna glädje över bra saker i andra människors liv är kopplad till din förmåga att känna och uttrycka tacksamhet över allt bra i ditt eget liv. Utan det ena är det svårt att ha det andra.

 12. Annapanna skriver:

  Bra skrivet! Tror det är något man vinner på själv dessutom. De missunnsamma personerna verkar sällan vara nöjda med det som de själva har, oavsett om de har lite eller mycket.

  Iallafall här är en läsare som tycker det är sjukt coolt att ni fixar ett spanienhus bara pang sådär!
  Tack för att vi får följa med dig på dina och familjens äventyr.

 13. Mona skriver:

  Hej
  Läser din blogg och blir glad för att du är en sådan inspirerande och fantastisk kvinna som lyfter mångfaldens betydelse i vårt kära Sverige.
  STORT GRATTIS, keep your head up och var stolt över dig själv. Hårt arbete lönar sig.
  Lycka ska firas, de som har självkänsla och är drivande stöttar, de andra behöver man inte.
  Vi behöver fler som du, som lyckas men fortfarande lyckas bevara det viktigaste i livet, båda fötterna på jorden.
  Love it, don’t change, du är unik 😉

 14. Mona skriver:

  Här kommer en skön sång till dig som ni kan lyssna på ”when you let you hair down” i Espana 🙂 Hoppas du gillar den

  Han heter Gyptian, sången heter Heart & Soul, du hittar den på Spotify.
  Enjoy !

 15. Grattis till ett fantastiskt fint hus! 🙂

 16. Linda - utbildare som vill leda, inspirera och möjliggöra! skriver:

  Har under året haft som mål att ge mer komplimanger till de i min omgivning. Bland mina nära vänner är det helt självklart att boosta varandra till skyarna för helt ärligt är vi helt fantastiska på det vi gör. Men när byte av dagligt umgänge (nytt jobb) har ändrat sig så såg jag att boostandet inte fanns. Tråkigt! Den där Jante-lagen sitter djupt i många och det märks. MEN, om man ger folk komplimanger så sprids det. Har sett att på mitt jobb så ger folk varandra beröm mer ofta vilket har stärkt teamet.

  Min fråga helt enkelt till alla. När gav du någon en komplimang senast och när gav du dig själv en komplimang?

  • Linda - utbildare som vill leda, inspirera och möjliggöra! skriver:

   Förresten. Grattis till huset! Ni är väl värda det och jag hoppas ni kommer att njuta mycket där!

 17. EM skriver:

  Jätteintressant det du skrev om mångas missunnsamhet! Är själv ofta objekt för den. Oftast är detta grundat på fantasifulla uppfattningar om min livssituation som vore den yttre situationen mer privilegierad än genomsnittets när verkligheten är den rakt motsatta. Många utgår nämligen ifrån att en glad person som oftast känner sig inspirerad av allt spännande i livet är bortskämd eller oerfaren av livets hårda sidor. I Sverige, i många kretsar, blir man lättare accepterad om man är lite smått olycklig emmellanåt, klagar över sin inkomstnivå (oavsett nivå) och lägger över sitt personliga ansvar på andra, samhället eller politiker.

  Jobbade ett tag på ett ställe där du tydligen arbetat för länge sedan. Hittade där din bok Härskarteknik och hade då ej hört talas om dig. Då jag blev nyfiken på boken så blev jag ombedd att strunta i att läsa den då du enligt dem var en sådan uppblåst person som trodde att du var något. Oj, vilken reaktion tänkte jag och blev ännu mer intresserad av boken skriven av en person som tydligen väckt sådan avund bland gamla kollegor! Där fann jag tekniker som användes flitigt mot mig sedan och som bidrog till att jag slutade där efter bara en månad.

 18. Mats skriver:

  Varför är det bara tjejer som kommenterar? Kom igen grabbar och skriv positivt på bloggen. Det är ju toppen att Elaine o hennes fina familj hittat ett litet paradis i Spanien. Jag o min familj gläds. Det skapar jobb o framgång även i Spanien, ett land som inte har den superstarka ekonomi som vi har i Sverige.

 19. Mikael Sinko skriver:

  Jag är inte missunsamm på dig men det jag funderar på är hur du bär dig åt. Dessutom så skulle jag vilja träffa dig för att lära känna dig lite mera. Du är intressant helt enkelt. – Hur tänker du egentligen?

 20. johanna skriver:

  Hej Elaine! Vilket toppenbra inlägg! Helt klart värt att tänka på och något jag tar med mig. Tack för en superbra blogg! / Johanna

Lämna en kommentar