Jag blir tokig på mig själv


20130626-225241.jpg

Semestern har inte börjat och sommaren har inte tagit fart ordentligt. Trots det har jag ångest över att det ska bli höst och vinter. Kan vi inte bara hoppa det i år? Känner att vi behöver en paus från det. Jag är målskadad, jag tänker hela tiden framåt och det känns som livet bara rullar förbi, runt runt år efter år.

20130626-225455.jpg

Tackade nej till en dagisplats åt Matheo i höst. Fick ångest bara av att se dessa dagispapper. Sen fick jag höra att dagiset han kom in på i princip är förvaring av barn. Det ligger i Årstaberg, ett dagis jag inte ens har sökt och har sämst ranking i hela liljeholmen. Höst, dagis, fy. Sen fick jag ångest när grannen och kompisen tackade jag till dagiset vi nekade. Våra barn är lika gamla och vi hade ju kunnat vara en föräldramaffia ihop. Gjorde jag fel som tackade nej? Ska man kanske inte lita på rankingen? Nån som vet? Oh well, så många tankar så lite ro.

/Elaine, förvirrad förstagångsförälder.

Bloggvännerna har ordet

43 svar till “Jag blir tokig på mig själv”


 1. Tilda skriver:

  Hej! Har aldrig skrivit här förut men läser din blogg varje dag. Kände mig bara tvungen att svara denna gång. Jag jobbar som förskollärare så detta ämne ligger mig såklart varmt om hjärtat om man säger så. Snälla lita inte på alla dom där rankningarna. Kanske säger dom en del om förskolan men inte allt. Lita på magkänslan när man besöker istället. Oftast är det föräldrar som bedömmer förskolan och det är såå olika vad man tycker. Vi fick till exempel bra poäng på saker som trygghet, social utveckling osv. Sedan sämre på matematik och naturvetenskap. Vad vi sedan fick veta av föräldrar är att vi fick dåligt där var för att vi inte räknar matematik osv som i typ skolan med ettårigar!!! Detta drog då ner vår rankning massor! Att förskolan bara skulle vara en förvaring låter ju hemskt såklart, men samtidig ska man veta att det tar ca ett år innan barnet har lärt känna peronal och lokaler fullt ut, det kan då verka som att man inte gör så mkt bara för att man t ex inte går iväg på museum 3 gånger i vecka ( vilket många anser att man bör med ettåringar). Sedan skulle jag nog säga som pluggat i 5 år och jobbat i ett antal att det är ganska bra att inte sätta ett barn för tidigt på förskolan, så ta det lugnt 🙂 tack för att jag fick skriva av mig 😉

 2. Annica skriver:

  Jag känner också att just detta med förskola ligger mig varmt om hjärtat. Jag ska ju påbörja den utbildningen (går F-3 – utbildningen nu, när jag inte är mammaledig) i höst… Dock kommer jag försöka styra förskoleplatsen till min dotter så pass mycket att hon får en plats på teckenspråks-avdelning. Jag är ju hörselskadad och har egentligen teckenspråk som modersmål, vilket ju gör att jag tycker det är viktigt att hon också kan det.

 3. Fru K - Porschemamman skriver:

  Ta vad andra säger med en nypa salt och gå istället på besök hos förskolor som kan vara aktuella. Vad en förälder lägger vikt vid kan ju vara irrelevant för en annan ich vad em förälder gillar kanske en annan hatar. Vi hade blivit varnade för vår sons förskola av en vän som pluggar till förskollärare men när vi besökte dem fick vi ett mycket positivt intryck. Nu har han gått där i snart två år ich bara älskar det. Personalen är helt fantastisk och i oktober börjar även lillasyster på samma åldersintegrerade avdelning. Jag är enormt glad att jag inte lyssnade på rykten utan gick dit och bildade mig en egen uppfattning.

 4. Slarvat med tacksamhetslistan? Låter som att du behöver en liten tacksamhetsboost! 🙂

 5. Mia skriver:

  Åh jag håller med är precis likadan! Går och nojjar över att det snart är höst och att jag ska börja jobba (är föräldraledig och börjar jobba i oktober!)
  Men försöker peppa mig själv av att njuta nu och göra det jag och kisen vill nu. Bara vara och njuta. Kanske ska öva på lite tacksamhetstänk jag oxå.
  Så får du några bra tips på att få bort nojjan så dela gärna med dig.

 6. Ulla skriver:

  Va kräsen du är ! Har du ens gått och kolla på dagiset som de har visning på varje månad! I stort sett alla dagis är toppenbra i ditt område ! Och årstaberg trivs barnen på jättebra!!Gällande dagis så är det bra om föräldrarna engagerar sig och går dit på visning mm. Det är nog bättre att du tar en nanny åt din son….

  • Mia skriver:

   Kräsen och kräsen, jag är nog benägen att hålla med Elaine. Årstaberg är ju så stort! Känns mer som institution än mysig föskola. Barnen är ju så himla små. Samtidigt så kommer jag alla gånger välja det före ett längre bort.

   • Ulla skriver:

    Mysigt ?! Det är BARNEN som ska trivas och pedagogerna ska vara humana och kunna bra svenska! Sen om det inte är ”mysigt” fiiiint, el vad som man som förälder söker det är ju inte det väsentliga.om man får ett dagis i det området ska man vara nöjd -väldigt många får telefonplan och axelsberg då det är platsbrist tros bor i kajen .

    • Mia skriver:

     Ja det är ju givetvis inte jag som ska tycka att det är mysigt utan min son. Jisses, du fritolkar du…

     • Ulla skriver:

      En ettårig har ingen referens på vad som är mysigt…! Jisses vad tydligt man måste vara för att du ska förstå..

    • Mia skriver:

     Ja nu är det ju givetvis inte jag som ska tycka det är mysigt, utan min son. Jisses du fritolkar du…

  • Ulla take a chill pill och/eller en chamkurs.Nanny? Ja hellre än att han träffar dig. Skulle inte förvåna mig om du jobbar på Årstaberg som tar så illa upp över min kommentar. Jag ska kanske göra ett besök (tycker för övrigt det var bra kritik, synd att du kombinerar det med skit) och se om jag ser dig. Du kanske har något trevligt att säga om förskolan istället för otrevliga saker till mig? Ett tips nästa gång du vill få någon att tycka som du. Att hoppa på mig, Mia och andra kommer inte få någon att tycka som du – däremot kommer de tycka illa om dig.

   • Babbsan skriver:

    Spot on! Bra svarat!

   • Ulla skriver:

    Nä du -du kommer inte att ha ditt barn där jag jobbar, tack o lov , vi har blivit av med sånna som du och det har blivit lugnare. Översitteri är inte charmigt !! Tjing tjing!

    • Att bli av med föräldrar som mig är en sak, men att säga att mitt barn – Matheo – ’tack och lov’ inte kommer gå hos er, det gör att jag blir orolig för alla barn på din förskola.vad har Matheo med det här att göra? Vad har han gjort dig Ulla?

     Jag hoppas verkligen att du kan hålla isär din avsky mot föräldrar från omvårdnaden av deras barn. Jag kan leva med att förskollärare inte kommer överens med mig, men jag kan inte leva med att det går ut över mitt barn. Du inser nog inte att du ger andra förskolärare dåligt rykte. Riktigt synd tycker jag med tanke det värdefulla jobb ni har.

     Testa att bemöt oro med lugn och pedagogik istället för att avfärda folk som kräsna. Om du hade varit i mindre i affekt så hade du (hoppas jag) sett att jag inte är kräsen utan rädd för att Matheo ska hamna fel. Ett vanligt drag hos förstagångsföräldrar, det borde du veta. Du har väl träffat massor som jag. bemöter du alla med irritation?

     Att ni har blivit av med ’sådana som jag’ bottnar väl i att du verkar vara inkapabel till att ta kritik. Du avfärdar oro som kräsenhet och kritik som översitteri. Nej Ulla, nog för att det finns jobbiga föräldrar men din metod gör inte din jobbvardag lättare. Det menar jag, tro det eller ej, i all välmening. Jag hoppas att jag får se dig på kajen och att vi kan prata och jag hoppas och tror att du är mer professionell än du verkar här.

     • Ulla skriver:

      Ha ha du förutsätter att jag är förskollärare och jobbar på förskola . Vem har sagt det? jag jobbsr med barn men inte på förskola!!!! Ja det är väl för mitt namn är Ulla. Snacka om att dra in folk i fack och dömma. Oh va hon går i gång…jisses..

    • Jolin skriver:

     Ulla, jag sitter här och funderar om du är på riktigt eller inte, dessvärre får jag en känsla av att du är det :O

     Är det något här i livet som man ska vara kräsen med så är det väl ens barns uppväxtmiljö? Visst är det mest relevant att just barnet trivs på dagiset, men verkligheten ser ju ut så att en ett-två-åring inte kan ta ett eget beslut om vilken förskola hen vill få i. Detta innebär att föräldern måste gå på sin egen magkänsla gällande vad som känns bäst för ens barn och där tror jag att det i alla fall skulle spela in för mig om en förskola kändes mysig eller inte, givetvis i kombination med andra positiva kvaliteter. I begreppet mysigt innefattas enligt mig att det är en god och trygg stämning på avdelningen, något som en ettåring i allra högsta grad känner av!

     Förskollärare skulle jag inte gissa att du var, hade du varit det så skulle du ha läst om bland annat pedagogik och bemötande och du verkar inte besitta några större kunskaper inom dem områdena 😉

     • Mia skriver:

      Jolin åh du fångade exakt vad jag tänkte när jag skrev begreppet ”mysigt” orkade bara inte argumentera med den rabiata människan. Men underbart med folk som kan se ”the big picture” och inte bara ilska som hon.
      Tack för det och ha en bra dag!

 7. Josefin skriver:

  Om du menar förskolan Valrossen i Årstaberg skulle jag undvika den om jag var du. Bor så nära att jag ser och hör barnen på dagisgården. Där är väldigt hög ljudnivå, barnen är alltid på dagisgården (aldrig utflykter – inte ens till närliggande parker), förskolelärarna är väldigt oengagerade; pratar enbart med varandra och aldrig med barnen. Verkar råda väldigt strikta könsroller, tuffa pojkar som slåss och skriker och flickor som är lydiga och tysta. Den verkar vara riktigt dålig enligt min uppfattning.

  • Finns så många förskolor och jag ville inte ge den förskolan han kom in på dålig publicitet. Men av föräldrar som har barn där har jag hört att den förskola Matheo kom in på är toppen för större barn, men alldeles för stor för lilla Matheo och små barn. Tack för intressant information. Jag önskar att förkolorna hade fler resurser, det är ju aldrig lätt för duktiga förskollärare att jobba med bakbundna händer.

  • asd skriver:

   Här vill jag inflika att utflykter kanske inte är så nödvändigt, speciellt inte för små barn? Om gården är lagom stor för lek så tycker jag att det räcker, utflykter kan man ju göra själva som familj. Jag tror inte att barn har ett behov av att komma ut, jag tror att trygghet och rutimer kan vara bra för dem (i den ålderskategori vi nu diskuterar, alltså). På min sons dagis (han är snart två) har de utflykter då och då, och jag tycker att det är smått onödigt. Lycka till med dina val Elaine! Hoppas du hittar något, gå på magkänsla!

  • Ullis skriver:

   Jag tycker det är konstigt att du tror att du kan bedöma en förskola utifrån vad du ser och hör från ditt fönster. Valrossen har jättebra betyg och omdömen från föräldrar. Det är en liten och personlig förskola och personalen är väldigt engagerad.

 8. Magda skriver:

  Hej Elaine! jag är nyfiken på hur du resonerar kring förskola och barn i allmänhet? Är det något du tycker är nödvändigt för ett barn för att utvecklas optimalt, eller är det ett nödvändigt måste för föräldrarna? Osv. Är själv förälder och tycker det är intressant att höra andras synpunkter.

  • Jag tror att förskolor är superviktiga, att barn lär sig att världen är större än familjen de lever hos. Jag tror också att utvecklingen skjuter till höjden när de får se och leka med större barn och bli vägledda av förskolepedagoger – min bästa vän Daniela är det. Av egoistiska skäl skulle jag gärna ha Matheo hemma tills han är 18 och skydda honom från stora stygga världen. Men tack och lov så är jag inte egoistisk och jobbar med mig själv och mina rädslor så att Matheo ska få den bästa starten. Bara för att jag hade en dålig start i livet så kan jag inte leva som om han kommer få det också. Hoppas att jag svarade på din fråga. Det är svårt att vara mamma, en mognadsfråga tror jag. Matheo växer så det knakar och jag växer inte lika fort helt enkelt, men försöker. 🙂

   • Magda skriver:

    Tack för ditt svar Elaine. Jag tror jag förstår hur du resonerar, och känner igen en del av det hos mig. Jag tror du kommer göra det absolut bästa för Matheo, det är jag övertygad om. När och om barn börjar på förskola får varje förälder bestämma utifrån sina förutsättningar. Personligen så ska vi vänta med förskola tills vår lille är minst 2 eller 3, har inte bestämt än 🙂

 9. Emma skriver:

  du som är retoriker- tänk på att det kan betyda mer än en tror detta med namnet på vetksamheten…. förskola inte dagis.

 10. Emma skriver:

  hehe oups verksamheten:)

 11. Mia skriver:

  Ser ibland förskolor på besök på min innergård (inget konstigt med det) MEN har varit som mest åtta barn på en pedagog och den pedagogen satt och stirrade ner i sin mobil hela tiden (jag blev ju nyfiken och gick och kikade på dem titt som tätt). Det är än så länge mitt enda möte med förskolor och jag känner mig inte så sugen på att lämna min son på en.

 12. Sofia skriver:

  Magkänslan är verkligen viktig när man väljer dagis! Vi hälsade på fyra olika innan vi valde. Magkänslan och storleken på barngruppen! Vår dotter är bara 18 månader när hon börjar och jag vill att det ska vara så lugng och hemmalikt som möjligt. Inte en barngrupp på 15-20 barn, det är orimligt och inte rätt!
  Och för barnets skull så har de nog ingen direkt användbing av dagis innan tre års ålder, innan dess är pappa och mamma bäst. Det tror jag iaf. och jag vet, det heter inte dagis, men jag arbetar på att lära mig av med det ordet 🙂

 13. Hope skriver:

  Elaine, du ska vara kräsen för Matheo är ju det finaste du har!

 14. Malin skriver:

  Har arbetat som förskollärare i 2,5 år och det enda tips jag vill ge dig är samma som jag brukar ge alla. Gå och besök förskolor ni funderar över och lita på magkänslan. Pedagogiken är svår att få grepp om utan att ha varit där ett tag men känslan du får när du kommer in stämmer oftast. Känns det inte hundra finns det antagligen en anledning. Lycka till med jaken på rätt förskola!

 15. Emma skriver:

  Vet inte hur det fungerar i stockholm, men när jag växte upp ute på landet gick jag hos dagmamma! Det kanske inte var lika pedagogiskt som på dagis, men vi var en mindre grupp och var med på allt möjligt. När jag sen började förskolan (hette det på min tid men nu heter det väl sexårs eller nåt) kunde jag redan läsa, det kunde inte barnen från dagis. Men de hade en helt annan vana av att leka i grupp. Så det finns positivt och negativt med allt!

 16. Jag bor ju då i Finland, men hur är det med dagmamma? Finns den möjligheten alls? Kommunal el. privat, eller så kan man gå samman ett antal familjer (med 3-4 barn) och anställa en egen vårdare, med de avdrag o bidrag man kan få åtminstone här hos oss blir det inte dyrare än kommunal dagvård.

  Vi valde själva dagmamma till vårt barn då hon började redan vid 1 år 2 mån. Hon kändes ALLDELES för liten för dagis, och generellt sett så väljer de flesta här där jag bor dagmammor till barn som är yngre än två år, dagis till de äldre.

  Tycker den småskaliga verksamheten och hemmiljön är bättre för småttingar som ju har helt andra behov än ”pedagogisk” verksamhet, utflykter m.m. Självklart finns det också nackdelar med en dagmamma (endast en vuxen på plats, är hon sjuk måste man ha reservvård), men hittar man en som man verkligen trivs med tycker jag det är den absolut bästa formen av dagvård för småttingar. Lycka till och kom ihåg att njuta av sommaren med Matheo först – mycket hinner ändra innan det är dags för dagisstart!

 17. Sarah skriver:

  Måste fråga, hittade du någon bra förskola till din kille? 🙂

Lämna en kommentar