CV- tips


20130626-074415.jpg

Vad roligt att ni var så många som tyckte om framgångsknepet jag gav igår. Jag förstår att ni är många som längtar efter karriärtips, förhandlingstekniker och hur man skriver ett bra CV. Ni som gör det kommer älska karriärbloggen som kommer startas i höst. Det kommer vara en blogg med annonser och dylikt för jag är väldigt noggrann med att jag inte jobbar gratis. Den här bloggen har jag som hobby för det är roligt och hjälper mig att rensa hjärnan, men jobb är jobb och det kommer alltid att vara jobb för mig. Men ett litet CV-tips vill jag dela med mig.

20130626-074821.jpg

Igår åt jag lunch med rekryteraren Jonas Mauritzon från Hammer och Hannorg. Förutom de inspirerande föreläsningar som han berättade om så berättade han en bra sak om CV. Det personliga brevet är jätteviktigt och det ska gärna matcha beskrivningen av det som arbetsplatsen söker. Har det till exempel skrivit ”flitig” så får du på något sätt inkludera det ordet i ditt personliga brev. Så gjorde jag aldrig. Jag hade ett standardbrev till alla jobb jag sökte. Inte undra på att jag inte fick något. Nu blev jag sugen på att söka jobba och sitta i en intervju bara för att se hur jag klarar mig. Som egen företagare kommer det inte hända.

Har ni andra bloggvänner några skarpa CV-tips?

/Elaine, traskar ned mot Riche där hon ska äta lunch med en till potentiell kund.

Bloggvännerna har ordet

26 svar till “CV- tips”


 1. pilla skriver:

  Var ärlig, det är ju trots allt ett jobb man ska klara av och det är ingen idé att höja sig till skyarna och sedan inte kunna leva upp till det. Du kanske kommer till en intervju men där tar det stopp!

 2. Lisa skriver:

  Jag brukar läsa på företagets hemsida och i annonsen och utforma det personliga brevet (och mitt CV) efter det. T.ex. om det i annonsen är kort och koncist, kommer det troligen vara så att de inte vill ha en lång roman utan kanske en halv A4. När jag vet att jag är underkvalificerade rent utbildningsmässigt för jobbet men vet att jag kan klara det, brukar jag också titta på hur de (företaget) uttrycker sig i media/sociala medier/annonsen och försöka hitta liknande uttryck och hoppas att de ska gilla mig mer än andra som har ”rätt” utbildning :)!!

 3. Amanda skriver:

  Inte för att vara sån, gillar dig och din blogg mycket, men det tipset är nog det mest basic och värdelösa tipset du hade kunnat ge. Vem känner inte till att man behöver anpassa sitt personliga brev efter annons och arbetsplats?

  • Jag kände inte till det! Men det är väl akilleshälen som egenföretagare. Jag tror också att alla inte är som du, olika läser bloggen. Ett värdelöst tips för dig kan vara en ögonöppnare för en karriärkvinna som mig själv. Vi är olika. Sen tycker inte jag att du ska degradera din kunskap som basic och värdelös, tänk att saker som är självklara för dig kan vara mycket värdefull information för andra. Jag skickade iväg mina CV:n på 100 håll med exakt samma personligt brev, kanske var korkat men ingen hade gett mig det som du kallar basic/värdelöst tips.

 4. Sanna skriver:

  Hej!

  Jag har ett par cv/sökerjobb tips som har funkat för mig 🙂 För det första så har jag aldrig sökt klassiska annonsjobb utan brukar utgå från vilka arbetsplatser jag skulle vilja jobba på, skriva ett cv efter alla konstens regler och sen det viktiga, ta reda på vem som har ansvar för rekryteringen/är chef och besöka denna personligen. (Anledningen till detta är att jag sökt extrajobb som butiksbiträden och dessa läggs väldigt sällan ut som platsannonser). Då brukar jag hälsa, delge mitt ärende, le massor och kort och koncist berätta mina meriter, tar ca 5 min av chefens tid och ge cv:t på så sätt har de fått ett ansikte på den som finns bakom cv:t.

  Detta har jag gjort på många olika arbetaplatser (dock alla inom handels, med blandat men alltid positivt resultat. En gång blev jag anställd på plats då jag bara var där för att presentera mig och andra gånger har jag fått reda på att de inte hade några lediga platser och då har jag bara kunnat stryka den arbetsplatsen från listan.

 5. Sofia skriver:

  Ha ha, ja det var faktiskt ett väldigt basic tips. Inte desto mindre nyttigt att känna till men det är a och o att man anpassar sitt personliga brev efter annonsen.

  • Elaine skriver:

   helt galet att jag inte hört det tipset förut! 🙂 Tänk så många jobb jag kanske hade fått! 🙂

 6. Emma skriver:

  Åh det är precis så jag gör! Vad kul att det är bra, haha. Jag ser det som att jag fuskar lite, framhäver de egenskaper jag vet med säkerhet att de vill höra och sätter de andra positiva egenskaperna i andra hand.

 7. Jonas Mauritzson skriver:

  Hej,
  När Elaine och jag träffades igår pratade vi bland mycket annat om mötet mellan rekryterare och kandidat och hur viktigt det mötet är för chanserna att få det jobb man söker.

  Jag förundras ibland över hur oförberedda en del kandidater är inför mötet. Eftersom det är ett viktigt möte både för den som söker jobb och den som har i uppgift att göra urvalet av kandidater är det såklart viktigt att tänka igenom vad man vill ha sagt. Som kandidat behöver du läsa på om företaget du söker jobb hos, du behöver fundera över varför just du är rätt person för jobbet. Du behöver också bestämma dig för vad du måste få fram i intervjun. Allt du gjort och kan kanske inte är tydligt i din cv. Tänk ut några talande exempel på hur du är som person eller beskriv konkret saker du jobbat med, t ex en specifik uppgift eller ett projekt. Alla är inte så förberedda utan förväntar sig att intervjun bara innebär att svara på de frågor man får. Det är såklart mycket viktigt att ge svar på de frågor rekryteraren ställer, men det finns alltid utrymme för frågor från dig som kandidat också, eller dina konkreta exempel.

  Lika självklart som det kan tyckas vara att förbereda sig inför ett viktigt möte är det skriva ett anpassat personligt brev när du söker ett jobb. Trots det är det inte alla som gör det. Jag möts ofta av standardbrev som börjar med ”när jag läste annonsen så stod det mitt namn på det”. Hoppa över den meningen. Vi vet redan att du söker för att du vill ha jobbet. Ägna brevet åt att tala om varför istället. Lyft fram de kunskaper och erfarenheter som du har som är relevanta för jobbet. Gör dig intressant, men överdriv eller ljug inte. Det funkar inte.

  Jag delar gärna av mig av ytterligare tips och erfarenheter som kan vara värdefulla när man ska söka jobb.

  Hälsningar Jonas

 8. Petra - powerpingla i förorten skriver:

  En sak jag har gjort är att precis som du nämner lyfta fram de egenskaper och erfarenheter som efterfrågas men också tydligt adressera det jag kanske saknar som nämns i annonsen. Jag skriver tillexempel att även om de vill ha någon som har en viss utbildning som jag inte har så har jag andra utbildningar/kvaliteter/erfarenheter som kan motsvara eller väga upp det. Jag söker ju bara jobb jag vet att jag skulle passa för och då vill jag ju övertyga den som läser brevet om det, inte bli bortsorterad på en gång för att jag vid första anblicken saknar någon kvalifikation… Jag har kommit till intervju på en väldigt stor del av de jobb jag sökt så helt fel kan det inte vara 🙂

 9. Emelie skriver:

  Elaine!

  Jag vill haka på och ”squata”! Har googlat och hittar bara upplägg med squats. Att lägga till 10 armhävningar till varje 25 squat klarar jag nog själv 😉 Men jag tyckte att det lät bra med att lägga till planka också, hur mycket tid har du lagt till per dag?

  Om du redan har lagt ut detta men jag har missat detta, kanske du bara kan lägga ut en länk?

  Tack på förhand!

  /Emelie

 10. C skriver:

  Mina bästa tips- kanske väldigt basic men om det är någon som har nytta av dem, varsågod! 🙂

  Undvik att börja med ”jag” femtioelva gånger.
  Be någon annan att läsa igenom ditt brev –det är lätt att få med syftningsfel, eller något annat litet slarvfel.
  Jag skulle säga att du inte nödvändigtvis ska använda samma ord som i annonsen, men om du kan- ta gärna med ett exempel på när du har varit just kreativ/nyfiken/driven/arbetat mycket i grupp men använd inte våra uttryck
  Förklara i brevet varför vi är intressanta som företag – inte bara ” ni låter intressanta/bra värderingar” förklara för mig så att jag förstår och så att jag förstår att du har förstått.-Vilka värderingar? Vad är det som är intressant med oss? Varför just det här jobbet –det finns ju en massa andra liknande jobb.
  Läs på så mycket du kan, gå in på hemsidan, googla på företagsnamnet, gå igenom årsredovisningen –beror såklart på vilket jobb, men generellt så är det smickrande med någon som verkligen har gjort en insats. Ställ många nyfikna frågor om vårt företag.
  Tänk mer i banorna –vad kan jag tillföra företaget än vad kan företaget ge mig.
  Sist men inte minst, tänk igenom vad för sorts frågor du troligtvis kommer få så att du har några exempel med dig och så klart -var dig själv!

  Hoppas att det är till hjälp för någon!
  Från en HR-kvinna

 11. Susanna Westgren skriver:

  Hej!
  Det där är ett superviktigt tips, Elaine, och jag håller med Jonas Mauritzson på alla punkter i kommentaren ovan!

  Jag håller varje vecka i föreläsningar som handlar om att söka jobb och det är verkligen så oerhört viktigt att rikta sitt brev till den arbetsgivare man vill arbeta hos. Jag brukar säga att brevet ska besvara frågorna: vem du är, vad du kan och varför arbetsgivaren ska anställa just dig (du kan med fördel inleda brevet med att besvara den sista frågan först!). Många är bra på att besvara de två första frågorna, men glömmer att arbetsgivaren vill ha svar även på den sista! Gå gärna tillbaka till brev du skrivit tidigare och se om du besvarat frågorna.

  Tänk på att skriva det viktigaste först. Ibland, när jag ger folk feedback på det personliga brevet, så kan det hända att det sista stycket är det bästa/viktigaste. Då brukar jag rekommendera att de flyttar upp stycket. I värsta fall kanske inte arbetsgivaren läser hela brevet och isåfall missar de det där viktigaste om dig.

  Arbetsgivare är ju som folk är mest, de gillar att höra vad det gör bra, därför är det viktigt att vara påläst och ha gjort research innan precis som flera andra redan påpekat. Här handlar det inte om att smöra såklart utan om att lyfta fram konkreta exempel på varför du vill arbeta hos just dem!

  Om brevet genomsyras av ett engagemang och drivkraft så märks det och gör att du sticker ut! När du beskriver dig själv, försök att låta bli att stapla adjektiv på varandra utan berätta istället en ”framgångshistoria” där dina egenskaper lyfts fram. En sådan historia ska vara kort och kan handla om hur du löste ett problem effektivt på jobbet till exempel. Jag kommer fortfarande ihåg många av de framgångshistorier jag hört!

  Det finns såklart tusen gånger fler tips än så, men jag ville dela med mig lite av hur jag tänker!

  Hälsningar från Susanna
  ps. 2 snabba tips till: använd rättstavningsprogrammet för guds skull och gör gärna en pdf av din ansökan! 

 12. Sandra - coachen på nätet skriver:

  Kul med ny blogg. Där kommer jag hänga mycket och ofta!

 13. Lina skriver:

  Att i en platsannons skriva att man söker efter någon som är ”stresstålig och flexibel” tycker jag är fantasilöst. I princip alla yrken kräver ju numera att man är detta. Bättre då att söka efter mer unika karaktärsdrag som verkligen är av vikt vid en viss typ av tjänst.

 14. EL skriver:

  Åhhhhh TACK TACK TACK snälla du för ditt inlägg och svar!!! Guld värt!! 🙂 massor med kramar!! ♡

 15. alexandra skriver:

  Kan också flika in och säga att jag inte heller visste att man skulle vinkla sitt cv och personliga brev till jobbet man söker. Det är inte alltid uppenbart för vissa. Uppskattade i alla fall detta inlägg till tusen. Jag antecknar! 🙂

 16. Annafia skriver:

  Som några redan skrivit; inte inleda varje mening med ”jag”. Inte rapa upp CV:t en gång till. (Hm, blev mycket INTE nu…)
  CV’t brukar jag förtydliga, inte bara skriva företag & titel utan vilka arbetsuppgifter som ingått. I personliga brevet kan man sedan hänvisa till CVt och koppla till sina personliga egenskaper; ”Som ni ser har jag flera års erfarenhet av *** vilket utvecklat min kreativa sida/gjort mig säkrare då jag står inför grupper” eller ”Min utbildning har gett mig bred kunskap inom området/fått mig att inse vilken inriktning jag är bäst lämpad för”.
  Och ja, att anpassa sitt personliga brev känner man igen från gymnasiet då vi fick öva oss i det. Men hey, det finns saker som är självklara för andra som JAG aldrig har hört. Det går aldrig att ta för givet att det finns saker som alla kan helt enkelt =)

 17. Evelina skriver:

  Det personliga brevet är nyckeln för att komma på en intervju då man inte har kontakter eller annat som hjälper en på traven till ett arbete. För att då få arbetsgivaren att ringa dig för en intervju är det bra att besvara frågorna:
  – varför söker du jobbet?
  – vad har du för kunskap/erfarenhet/egenskaper som krävs till jobbet?
  – varför ska dem anställa just dig?

  Självklart ska du vara ärlig och försök verkligen sälja in dig själv, det är inte alltid så lätt att framhäva sig själv o sina kunskaper men här är det SÅ viktigt och inte minst för självkänslan 😉

 18. BeaS skriver:

  Ett tips, lämna referenser som 1. Du har pratat med om den specifika tjänsten 2. kommer ihåg dig 3. Kommer ge dig goda ord…
  allt för många referenser jag har kontaktat fäller de sökande innan de ens kommit med i loppet. Har du ingen bra referens…lämna ingen 🙂

 19. Christina skriver:

  Basic tips, men tror att många ändå skiter i det så bra att det tas upp.

  Gillar verkligen din kostym, varifrån är den?

 20. jessica skriver:

  fast du är ju på en sorts anställningsintervju varje gång du träffar en potentiell kund 🙂

 21. Patrik skriver:

  Intressant med en karriärblogg, blir det tips och råd även där? 🙂

 22. Anders skriver:

  Bra skriven artikel och tips! Om jag ska tänka efter om skarpa tips så är det att placera den viktigaste texten först och flytta ner kontaktuppgifter. Även en fångande rubrik på ditt cv som gör läsaren intresserad är viktigt.

 23. Sven Aronsson skriver:

  Intressant artikel. Kommer det mer inom detta området?

Lämna en kommentar