Svarta modeller är ovanliga


20130605-084942.jpg

Därför blir jag, precis som PK-maffian, förbannad när Beyoncés klottras över av feminister som tycker att reklamen är sexistisk. De ser en dimension men inte den svarta. Det är så sällan vi mörkhyade får se andra mörkhyade i strålkastarljuset. De är sällan prinsessor, nyhetsuppläsare eller politiker. Och är dom det så kan de räknas på en hand: Katarina Sandström, Nyamko Sabuni, Oprah, Beyoncé,” Att objektifiera kvinnokroppen må vara fel, men att visa bikinikläder i bikini är oundvikligt. Och att det äntligen är en svart kvinna betyder mycket för alla mörka barn som har svårt att identifiera sig med Askungen.
20130605-085825.jpg

Tacka Gud för Queen B.

20130605-085616.jpg

Har ni tänkt på hur lite mörkhyade det finns i tv-program, reklam, arbetsplatser. Kan du räkna hur många som finns på ditt jobb? Vi finns ju i Sverige men det är inte alltid så att vi lyfts fram eller blir anställda. Jag och min familj tillhör undantaget. Lucette, Wendy och jag syns i tv.

20130605-090054.jpg

Ni ska bara veta vad det betyder för folk med annan etnisk bakgrund – inte bara mörkhyade. De kommer fram, glada med hopp om sina egna liv.

Jag kan bli som hon, jag kan också lyftas fram. Det finns en plats för mig i en övrigt vit värld.

Bloggvännerna har ordet

46 svar till “Svarta modeller är ovanliga”


 1. josefin sahström skriver:

  Elaine!
  Jag gillar din blogg, riktigt mycket! Tycker du verkar vara en grymt härlig människa 🙂
  Jag måste bara få tipsa om en rolig blogg, inte jag som skriver, utan en taxichaffis i min stad, (ja, i norrland), kanske bara min sjuka humor som gör att jag skrattar men läs – och skratta! 🙂

 2. Anna" mammaledig sjuksköterska med löparambitioner" skriver:

  Katarina Sandström var min stora idol under uppväxten! Hon är dessutom adopterad från samma land som mig! Det där med att hitta förebilder som man kan identifiera sig med är så otroligt viktigt! När man dessutom skiljer ut sig från mängden i en värld där idealet är så olikt en själv, blir det ännu viktigare att hitta förebilder som faktiskt bekräftar att jag duger som jag är och kan visst ta mig dit jag vill!

 3. genus SCHMENUS skriver:

  En sak jag reagerar på när jag är i Kista Centrum i Stockholm (reagerar positivt vill jag verkligen understryka) är att deras Apotek är främst bemannade med slöjbärande kvinnor. Nu kanske jag spårar lite åt sidan men jag reagerade just för att de äntligen inte göms undan utan har en service-inriktad anställning där de får synas MED sina sjalar. Bra liksom!

  • Jonas skriver:

   Hur menar du att det är positivt med säljbransch kvinnor ? Vad är det som du tycker är bra med det?

   • Jonas skriver:

    Hur menar du att det är positivt med slöjbärande kvinnor ? Vad är det som du tycker är bra med det?

    SVARA

    • Lorraine skriver:

     Det är positivt att alla kan ses som en del av samhället – att alla bidrar. Stigman kring slöjbärande kvinnor är att det hålls hemma, att de många gånger kommer från länder där analfabetism är stor och att de endast lever på soc.

     Att se dem i en yrkesroll där de interagerar med kunder i en roll som kräver utbildning krossar den tidigare nämnda stigman. Förhoppningsvis kan en person med sådana tankar möta en slöjbärande kvinna och inse att de är inte annorlunda från någon annan. Att de också har kompetens och kunskaper.

    • Lorraine skriver:

     Jag tycker PK-maffian, Elaine och Vimmelmamman lyfter en punkt som är viktig.
     Alla människor syns inte i det offentliga rummet. t.ex mörkhyade människor.
     Jag har tänkt på det när jag köper smink. Var är de mörkhyade modellerna? Var är foundations och puder för mörkhyade människor? Det finns ett sortiment upp till den ”choklad färgen” som Vimmelmamman pratade om i sitt blogginlägg. Är man mörkare än så får man vara utan tydligen.

     Små enkla saker kan tyckas – men OJ så tydligt det blir när man själv finns i den grupp som inte uppmärksammas.
     Jag har aldrig, aldrig någonsin sett en reklamskylt (i Sverige alltså) med en beslöjad kvinna på… om det inte handlar om någon kampanj/organisation som sysslar med integration det vill säga.

     Det är verkligen så trist att alla inte kan samsas om det offentliga utrymmet.

     • Lorraine skriver:

      Jonas – ”Svara-knappen” på ditt senaste inlägg verkar ha försvunnit, så jag gör såhär istället.
      Jonas skrev: ”Så islam är positivt enligt dig-hur tänker du där?”

      Jag tänker såhär: I ett samhälle där alla typer av människor bor; män, kvinnor, barn, vuxna, mörkhyade, ljushyade, kristna, muslimer, kassörer, ingenjörer etc etc. Måste alla interagera med varandra – oavsett om vi vill eller inte.

      Det offentliga rummet är arenan där denna interagering finns – därför måste alla kunna vara representerade där – till och med beslöjade kvinnor.

      Jag är själv en muslimsk kvinna, men bär inte slöja. Jag är välutbildad, svenska är mitt modersmål och har inte fått ett endaste bidrag i mitt liv (inte ens A-kassa eller soc.) – har alltid jobbat.

      Jag är så less på att muslimer alltid stigmatiseras på negativa sätt. Jag anar nämligen en negativ ton i ditt inlägg där – den skulle kunna ändras genom att du faktiskt möter och interagerar med muslimer. Då kommer du nämligen se att muslimer är individer, precis som alla andra.

      Det som är bra med att PK-maffian, Elaine och Vimmelmamman lyfter denna fråga är att den kan appliceras på många olika grupper i samhället. Jag hoppas att de som läser blogginläggen kan vidga sin horisont och ifråga sätta vem, hur och när människor visas.

  • Randa skriver:

   Jag tycker också det! Härligt att de kan få yrken där de för sköta kundbemötande och synas för offentligheten! 🙂

 4. E skriver:

  Det här är en viktig sak att ta upp! Vad många vita/etniska svenskar inte fattar är just hur viktigt det är att våra kroppar syns och vad det betyder för oss. Jag känner precis som du, att det är hoppingivande när jag ser en som ser ut som jag. ”kan hen så kan jag”.

 5. argochlycklig skriver:

  Bskrivet.
  För övrigt tycker jag klottret är konstigt.
  Om man är förbannad för att reklamen är sexistisk vore det väl mer logiskt att typ rita en kappa som täcker kroppen, istället för att måla över baddräkten och ansiktet.

 6. Charity Odum skriver:

  Yes! Till min uppsats analyserade jag hur etniska modeller representerades i svenska modemagasin. Det resultatet jag fick, gav mig idén att skapa min webbtidning http://www.versatilitybeautyandfashion.net eftersom jag ansåg att modetidningar ska lyfta fram alla skönheter som finns här på vår jord. Ingen skönhet ska inkluderas. Versatility Beauty&Fashion is an Onlinemagazine with Every Beauty in Mind!!!;-)

 7. Bli inte arg på feministerna som gör vad de tror på, gör vad du tror på och bli arg på att det inte finns tillräckligt med färgade kvinnor i det offentliga rummet istället. Ingen har klottrat över Beyoncé för att hon är svart utan för att HM har förminskat världens mest framgångsrika kvinna till en kropp. Jag tycker det är jätteviktigt att aldrig kritisera människor som försöker göra skillnad för att de inte gör det på ”mitt sätt”. Det är så himla vanligt att människors ambitioner att förändra värden kritiseras med ”varför gör du inte såhär istället, det är också viktigt” (ofta av folk som inte gör något alls). Ju fler perspektiv vi kan få på saker som behöver förändras i världen desto bättre, så låt oss göra skillnad tillsammans istället för att bli arga på de som prioriterar annorlunda. Som du själv säger, alla kan inte brinna för allt, men släck inte deras eld med din!

  • Sara skriver:

   förminskar vi inte Beyonce nu när vi tolkar det som att HM har förminskat henne? Vad vet vi om vad Beyonce vill och inte. Där lägger vi in våra egna värderingar. Vi pratar om en affärskvinna som styr sitt imperium utan någon maneger (hört henne berätta i någon dokumentär att hon enbart anställer kvinnor). Kan faktiskt bli förbannad när hon får kritik. Hur många kvinnliga anställda har feministerna som sprejar över bilden? En del av att vara feminist för mig är att STÖTTA andra kvinnors val, precis som män gör. Vi har ett samhälle där vi uppmuntrar ideal som exempelvis Linda Rosing och Kissie.. Sen när vi får unga tjejer som följer idealet, då hånar vi dom och ser dem som offer. Det kallas dubbel bestraffning. Jag är stolt över Beyonce och känner mig som kurvig lite mer bekväm när jag ser henne över HMs reklamaffischer

   • Anna" mammaledig sjuksköterska med löparambitioner" skriver:

    Klok tanke! Jag vill också se mer stöttande av varandra och mindre okonsruktiv kritik(kontruktiv kritik gillar jag).

   • Erika skriver:

    Linnea: Du skriver alltid så himla kloka kommentarer!

    Problemet är väl att H&M tydligen inte tycker att Beyonce duger (http://www.metro.se/nyheter/beyonce-rasande-over-hm-retuschering/EVHmeE!RQXfOorn2tbPM/). Jag tror inte att det är Beyonce som feministerna (sjuk generalisering förresten) vill protestera mot utan H&M som företag, för om inte ens Beyonce duger, vem duger då?

    Elaine se gärna dokumentären Miss Representation, jag tycker att den inkluderar en del hudfärgs/etnicitetsproblematik. Visar verkligen hur viktigt det är med mångfald i media. För att citera Marian Wright Edelman: ” You can’t be what you can’t see”!

  • Jolin skriver:

   Jättebra skrivet!

 8. Jag tror det är väldigt svårt att riktigt förstå hur stort det är om man inte själv har upplevt det, men just därför är det ännu viktigare att lyfta fram så att alla kan förstå. Jag kom att tänka på två killar som också syns en del, Putte någonting som var med i Så ska det låta och killen med dreadsen (eller muner rakad kanske?) som kommenterar sport. Minns dessvärre inte vad han heter. Även utrikeskorren som rapporterar från mellanöstern får väl räknas dit. Milde tid, jag och namn alltså! Christer S:t Hill och Karl Dyall också. Visst finns det några, men det är verkligen inte många i sammanhanget och de syns inte överdrivet mycket.

 9. marika skriver:

  Ibland kan jag känna att ”Va fan varför ska det alltid dras på en offerkofta både som mörkhyad och även som kvinna (oavsett färg på hyn).”

  Jag tänker inte färg på människor. När frågan ställs hur många personer som finns i media och på arbetsplaster, tänker jag Massor. Men vissa människor väljer bara att se några och lägger fokus på allt annat. Nä dumt att separera färg, kön osv. dela inte in oss i olika fack då blir det ju bara större.

  Man kan dela in den där reklamen i flera dimensioner. Feministerna ser kvinnan, Eleine ser hudfärgen, vissa tänker synd för den gula bikninin, gult är inte fult, Dimension gul bikini. Och jag ser hur vi får betala för skadegörelse. Dimension skattepengar som eldas upp.

 10. Therese skriver:

  Vem går egentligen runt och tänker att ”där går en svart människa”, ”där går en vit människa”… o.s.v…
  Nej, jag är så trött på allt sånt.
  ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA OAVSETT HUDFÄRG!
  Sen tror jag att den som klottrade över Beyonce bara är avundsjuk.
  Hon är ju snyggast i världen!

  • Anna" mammaledig sjuksköterska med löparambitioner" skriver:

   Therese din tanke är god! Jag önskar verkligen att alla tänkte som du!

  • Hope skriver:

   Jag håller med Anna, din tanke är god!
   Men du säger att ”du är så trött på allt sånt”
   Synd att du inte kan byta skinn med en svart människa då skulle du verkligen förstå hur ”trötta” vi är på rasism, inte ”sånt”
   Som sagt, din tanke var god!

  • Jolin skriver:

   Jag och du tycker att alla människor är lika oavsett hudfärg. Problemet ligger ju i att alla inte har den åsikten och att vissa faktiskt tänker att där går en svart människa och grundar sin åsikt om den personen delvis just på hudfärgen. Jag tycker att det är ganska självklart att det är ett stort problem.

   Jag vet ju inte varför någon klottrade över Beyonce, men jag tror att det har en lite djupare förklaring än att hon är för snygg. Man kan gilla Beyonce och samtidigt ogilla hur kvinnor porträtteras och objektifieras i reklam och media.

 11. H skriver:

  Viktig fråga det här, Sverige har många gånger fått kritik från FN för just diskriminering av gruppen invandrare, mediesverige är ju lika pursvenskt som midsommar och sill, och sådär äckligt homogen.

  Det är ju på gränsen till absurt hur sällan man ser folk av utomeuropeisk härkomst i våra tv-rutor och nästan aldrig i positiva sammanhang.

  Apropå det att man sällan ser svarta modeller, så kommer jag ihåg att det blev ”folkstorm” när den blonda norska Gina Tricot modellen Pernille Holmboe blev utbytt mot brasilianskan Emanuela de Paula. Många medelsvenssons menade då att dom skulle ha det svårt att relatera till en mörk modell. Det är ju så dumt att man bara vill skratta. Hursomhelst så slutade det med att Emanuela fick dela uppdraget med en ny blond modell istället för att ensam vara företagets nya ansikte utåt såsom det var tänkt från början.

 12. Afrobellas skriver:

  Så sant, så bra skrivet!!! 😀

 13. Mirjana skriver:

  Hmm, jag tänkte aldrig på Beyonce som mörkhyad, hon är liksom Beyonce, typ en av bästa sångerskor någonsin, en av vackraste och mest inspirerande kvinnor, det slog mig aldrig på att hon är mörkhyad.

  Sen att mörkyade är som du säger sällsynta som modeller och programledare skiter jag i eftersom det inte är yrke som jag ser upp till men de dominerar fullständigt inom musik och friidrott tex. Vad är större än det?

 14. […] God damit vilket snajdigt inlägg den här überbruden fick till. Det glöder om tangenterna. Kan inte annat än hålla med henne. Det saknas svarta förebilder i det offentliga rummet. För handen på hjärtat, hur många mörkyade människor finns det i starka positioner? När jag jobbade som modell var det nästan helt omöjligt att hamna på ett tidningsomslag. Man hade inte svarta modeller på framsidan helt enkelt och OM det någon gång hände så var det den där ljusa, chokladfärgade huden hon bar. Tidningarna säljer helt enkelt inte är det svaret jag fått av en framstående redaktör. Det har inte hänt ett smack i den världen. Försök att hitta modetidningar med en svart tjej på omslaget. Grattis om du lyckas! […]

 15. […] Nu senast fick hon till ett inlägg som förmedlar en del av vad jag tänkt på i livet</strong> GillaGilla Laddar… […]

 16. Aisha skriver:

  Hej Elaine! När blir det bloggträff??
  Jag beundrar dig jättemycket och du är en av många som har lärt mig att förstå att trots att jag är ”biracial” eller vad det nu heter är det inget fel på mig.
  Din berättelse har lärt mig att förstå att ingenting är omöjligt beroende på vilken etnisk bakgrund man har.
  Tack Elaine!!!

 17. Sofia S skriver:

  Hej. Så himla bra skrivet. Det var jag som sprang in i dig häromkvällen med min dotter. Hennes pappa är från Ghana och trots att hon bara är 3 år har hon redan börjat lägga märke till att många tycker att hon är annorlunda. Många kommenterar hennes hår och hon har själv noterat att inga prinsessor ser ut som henne. Så fort hon ser en annan person som också är mixed säger hon: titta precis som jag. Det är otroligt viktigt att alla människor är representerade i media, på maktpositioner, inom vården o.s.v. Tack för allt du gör och för att du är en så bra förebild för unga. Min dotter tyckte du var jättesnäll och undrade om du ville leka med henne i parken 😉 Hahahah

 18. Charity Odum skriver:

  Såg att jag skrev fel på min kommentar….eller snarare att min smartphone ville vara allt för smart:-P Det stå ”Ingen skönhet ska Exkluderas!”

 19. […] Elaine Eksvard tar även upp problematiken med att bara se saker från ett perspektiv; feminister har startat en rörelse att klottra över sexistisk reklam. Men när de klottrar över Beyoncé så tänker de inte på hur sällan det är som mörkhyade faktiskt syns i media. Det är viktigt att alla har personer i omgivningen som de kan identifiera sig med, och trots att reklamen skulle kunna ses som sexistisk så får man inte glömma bort att det kanske är den enda mörkhyade person i reklam som unga får se på länge. Att då klottra över bilden känns lite väl drastiskt. This entry was posted in Uncategorized by plusett. Bookmark the permalink. […]

 20. D skriver:

  Håller med dig! Det är ovanligt med mörkhyade kvinnor på omslag osv. Dock, är det fortfarande lite så att mörkhyade typ endast accepteras om de har ”vita drag”. Du, Wendy, Katarina, Beyonce har ju små näsor, inte så stora läppar osv. Vi mulatter med bredare näsor anses inte riktigt vara lika vackra (/lika accepterade?). Det är synd att alla inte kan ses som vackra men tyvärr är det såhär idag..

 21. Emma skriver:

  Det är ju sällan de mörka svarta som får synas. Beyonce är ju bara en fjärdedel svart. Det är väldigt, väldigt få mörka som får synas, oftast bara de ljusbruna får vara med och symbolisera någon slags mångfald.

 22. Katarina skriver:

  Jag förstår din poäng…men jag blir så ledsen i själen att du sällar dig till skaran som använder ”feminist” som ett skällsord. Tråkigt.

 23. Sofia skriver:

  För mig är feminism så mycket viktigare än kampen för att svarta ska synas i Sverige. Alltså sympatiserar jag med de som kampanjar mot HM, även om det drabbar Beyonce (dock märkligt att måla över hennes ansikte kan jag tycka). Jag vet att det är känsligt att diskutera det för det låter automatiskt som man har något EMOT att svarta kvinnor syns i media eller i framträdande positioner. Det har jag inte. Men jag kan inte låta bli att tänka att hur man än vrider och vänder på det så är det ju en väldigt liten del av Sveriges befolkning som är svarta. Alltså känns det kanske inte som världens viktigaste fråga att det skulle finnas fler svarta tv-personligheter?

  • vixen skriver:

   Det är faktiskt en rätt stor andel av Sveriges befolkning som är svarta, och ännu fler blir det om man räknar alla med utländsk bakgrund. Din kommentar gör mig väldigt ledsen. Alla vi med utländska föräldrar som har vuxit upp i Sverige, gått i skolan i Sverige, arbetar i Sverige, kommer föda våra barn här – när ska VI få bli inkluderade i detta ”Sverige”? För att vi inte är lika många som ”etniskt” svenska så är det alltså inte viktigt att vi också ska få bli representerade, och sedda, i samhället?
   Nä, det där är ett sjukt orättvist, och framförallt priviligerat, perspektiv.

 24. Sarah skriver:

  Emma; är Beyonce en fjärdedel svart?!?! Har du sett hennes föräldrar samt mor/farföräldrar? Hennes mamma är kreol (svart, indian, fransk och spansk) och hennes far helsvart…

 25. […] tolkningsföreträde i just den här frågan. Några som har tolkningsföreträde är däremot: Elaine Eksvärd som påpekar bristen på svarta representanter i media och vår omedelbara närhet. Lotta Gray // Vimmelmamman skriver att det bara är ok att […]

Lämna en kommentar