Idag vaknade någon av att deras bil brann i Husby


20130522-091430.jpg

Det leder ingen vart att bränna upp bilar och kasta stenar. Det som händer är att förorten och de som bor där får dåligt rykte. Jag minns själv när jag bodde i Bredäng och det var de trasiga som stökade runt. De var få, men de skrek högst och verkade därför vara majoritet. De fick representera oss andra. Det kändes inte rättvist på långa vägar. Och nu får dessa få som vandaliserar representera sina orter. Det gör mig ledsen. Samtidigt som jag blir glad att läsa det här:

– Vi är här för att det blev olidligt att sitta hemma och bara lyssna på nyheterna om det som händer, säger Hayes Jemide, förbundskapten för svenska kickboxlandslaget.

– Det har helt spårat ur, med våld kan man aldrig göra sig hörd på något konstruktivt sätt, fortsätter han.

Under kvällen ska han och hans vänner gå runt i Husby och snacka med ungdomar. Vid behov ska de på eget initiativ försöka medla mellan boeende och polis.

– Många känner igen oss, vi har kredd här ute och kan snacka ungdomarnas språk. Vi vet vad de går igenom, en del av oss har själva erfarenhet av att befinna oss på fel sida lagen. Men vi vet att det inte leder någon vart.

Bloggvännerna har ordet

31 svar till “Idag vaknade någon av att deras bil brann i Husby”


 1. Ema skriver:

  Vad glad jag blev över att kampsportsprofilerna var där ute.

  Jag själv som invandrare blev provocerad utav Fredrik Reinfeldt uttalande om Husby: ”I sverige har vi demokrati” där han betonade ”I Sverige” på ett sätt som var exkluderande och inte inkluderande. Om han inte ens lyckas få mig som är en 23 årig invandrare, färdigutbildad civilingenjör och egenföretagare att känna mig inkluderad så lär han aldrig kunna ta tag i den här problematiken på ett sätt som får ungdomarna i Husby att känna sig hörda och inkluderade i det svenska samhället.

  Jag tror starkt på att det krävs mer invandrare inom politiken, som vågar ställa krav på invandrare men även på det svenska samhället om att ta sitt ansvar. Just nu vågar ingen ta tag i problematiken av rädsla för att förknippas med SD och extremism.

  • Anny skriver:

   Precis! Problemet just nu är ju att ingen vågar ens diskutera problemet! För problemet är ju inte de som flyttar hit till Sverige utan hur vi tar hand om dem, men nu vågar politikerna inte ens på allvar ta tag i de fel som görs vid integrationen känns det som… Bara för att det rör invandringen. Men det är faktiskt skillnad att diskutera de fel Sverige gör när vi tar emot och integrerar de som flyttar hit och att ”diskutera” frågan såsom att det är de som flyttar hit som är problemet – såsom ja ofta känner att SD och andra rasister gör.

   • Emmy - renoveringstokig arbetsnarkoman skriver:

    De som flyttar hit till Sverige är inte de som är problemet utan problemet är de människorna som flyttar hit till Sverige och vägrar att komma in det svenska samhället. Det folk glömmer bort är att den egna individen har ett ansvar att se till att lära sig språket, skaffa sig en utbildning och sedan ett jobb. Vill man inte så kan ingen annan hjälpa dig!
    Att SD sen skulle vara rasister är ren okunskap. Jag röstar på SD och har många utländska vänner som även de röstar på SD för att de har fått nog av den invandringspolitik som vi har i Sverige idag.

    • colatjejen skriver:

     Emmy, frågan rörde inte vilket politiskt parti man röstar på. Så fort invandring kommer på tal så ska alltid någon SD-are dra samma visa som du. Det handlar om hur man ska ta hand om de som kommer hit.

     • Emmy - renoveringstokig arbetsnarkoman skriver:

      Vi tar hand om dem som kommer hit. Ge mig exempel på att vi inte tar hand om de som kommer hit! Det jag menar är att de har ett eget ansvar sedan. Det är upp till varje enskild individ som kommer hit att lära sig svenska, skaffa sig en utbildning och sedan ett arbete.

     • jakob skriver:

      Cola tjejen- SAMMA sak från er PK:are ni drar ALLTID fram rasistkortet eller kastar skit på SD så fort invandringen kommer på tal…..vänsterextremister är dem som alltid stör och förstör vid fredliga demonstrationer, har du tittat på videos hur hemska dessa människor ? gör det!är som låtsas vara gulliga och älska alla invandrare, hen, femisiter- fy för ”-lukta- illa- folk” med dreads- blä!

     • ab skriver:

      Emmy, jag kan hålla med om att Sverige är bra på att ge flyktingar ekonomiskt stöd.

      Det är dock inte så enkelt ”att lära sig svenska, skaffa sig en utbildning och sedan ett arbete” som du verkar tro. Det räcker ju inte att lära sig svenska så att man blir förstådd utan man ska helst ha perfekt grammatik och noll brytning. När man söker jobb så missgynnas man om man har ”fel” efternamn.

    • jakob skriver:

     ÄNTLIGEN en vettig kommentar!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     • jakob skriver:

      till emma ÄNTLIGEN en vettig kommentar!!!

     • colatjejen skriver:

      Herregud, du måste skoja. För det första har jag ingen aning om vad en PK-are är… Jag har inte dragit fram något rasistkort eller öht skrivit ordet. Läs hela diskussionen innan du kommenterar. Ett tips; lugna ner dig.

     • colatjejen skriver:

      För övrigt finns inte ens en Emma i diskussionen, Jakob.

  • Ema skriver:

   Emmy, jag tvivlar starkt på att du vet så pass mycket om invandrare och hur dem har det som du försöker antyda. Du får rösta på precis vilket parti du vill, dock finns det oändligt många sätt vi inte tar hand om dem som kommer.

   När mina föräldrar kom hit i början av nittiotalet, blev vi placerade i en liten ort i Norrland. Kommunen hade ordnat en svensk familj för oss att umgås med och min pappa fick en praktikplats på en bondgård inom någon månad. Han fick nästan ingen lön men något att göra under dagarna. Jag, liksom mina föräldrar är integrerad i det svenska samhället. MEN, vi fick också förutsättningar för att bli det!

   De invandrare som hamnar i ett invandrar-tätt område möter aldrig en svensk person, dem har ingen chans att få se hur man lever i Sverige som svensk och dem har inte några förebilder att se upp till. Att säga åt dessa personer att de har ett fritt val att bli integrerade är att kränka dem, dem har inga förutsättningar för att lyckas med det.

   Skillnaden i politiken som SD för och som jag vill belysa är oändligt stor. Jag tror på att invandringen inte ska begränsas, den behöver dock regleras. Personligen tycker jag man ska införa såväl språktester som obligatorisk närvaro vid praktik eller skola men det hör inte hit. Grundtesen är att man måste ställa högre krav på individen men ge dem rätt förutsättningar för att lyckas, det har inte Sverige lyckats med idag.

   • Caroline skriver:

    Håller helt och hållet med! Att säga till invandrare att integreras är som att säga till en mobbad att sluta vara mobbad. Arbetet med integration måste komma från båda hållen.

   • Eller kan man göra som i USA som vissa hela tiden pekar på är så bra på invandring. Skippa bidrag och allt sånt, sink or swim. Hitta ett jobb, skapa en firma eller svält.

    Jag vet inte, tycker de får så mycket serverat som jag inte fick när jag kom hit som student. Fick fixa allt själv, jobb och lägenhet.

    Och faktiskt får dom skylla sig lite själva när dom väljer att bo med bara sina landsmän. Det är ett aktivt val. Även fast det är försåtligt, att bo i en medelstor svensk stad är billigare än en förort.

    • ab skriver:

     Fast USA har väl mest arbetskraftsinvandrare och inte flyktingar? Och jag tror att USA har (på gott och ont) en helt annan möjlighet att välja vem de vill ta emot (välkomna toppforskare och blivande OS-medaljörer typ).

 2. colatjejen skriver:

  Det var inte bara i Husby som det brann i natt. Man börjar onekligen känna sig otrygg. Rinkeby, Kista, Skarpnäck, Jakobsberg, Fittja, Skärholmen mfl…

 3. jakob skriver:

  detta är bra områden utan sociala problem 😉

 4. Melina skriver:

  Emy,

  Jag vet inte hur jag ska besvara där med få ord. Jag är häpen att du skriver såna
  korkade kommentarer om en grupp människor. Och framförallt att du sprider osanningar och förlegade analyser. Vi börjar med ditt första citat. ”det folk glömmer bort är att den egna individen har ett ansvar att se till att lära sig språket, skaffa sig en utbildning och sedan ett jobb. Vill man inte så kan ingen annan hjälpa dig!” – Om du verkligen menar det här så måste du ha levt i en bubbla ute i rymden. Vet du hur många utbildade människor som inte får jobb, eller bildade eller t o m obildade människor för den delen. Och även när du får ett jobb så räcker pengarna knappt till dina basala behov, hyra, SL-kort osv.. För du kanske inte tänkt på det, men alla bra jobb med bra betalt kan tyvärr inte alla få. Så fungerar neoliberalismen, och kapitalismen. De här människorna som du pekar finger på, jobbar varje dag för att deras barn och barnbarn ska få en bättre framtid. Att du förvanskar den här sanningen för att du ska sprida hat är sorgligt. Det enda du gör att separera oss från varandra.

  Och sen vill jag understryka att de senaste dagarnas händelser är en reaktion på ett strukturellt förtryck. Jag är förvånad över att människor blir så upprörda över att stenkastning och bilbränder. Det är inte konstigt att man bemöter våld med våld. Genom våldsanvändningen kom även median till Husby och andra förorter. Samma orter som har vädjat efter hjälp och en politisk förändring. Men ingen uppmärksamhet har getts, tills nu. Om vi nu ska värdera vad som är värre, en brinnande bil eller en människa som har skadas sen barnsben, så väljer jag det sistnämnda.
  Ha det bäst

  • Erika skriver:

   För det första, så kanske en bör se över sina utgifter om den lön en får inte räcker till det mest basala (och de flesta som jobbar har mer pengar än vad många studenter som lever på CSN har, om vi nu ska snacka om att leva på marginalen). Sedan är språket nyckeln och så länge det finns invandrare som inte tar det på allvar kan jag inte tycka synd om dessa! Jag vet att det finns massvis av människor i förorten som sköter sig och som kämpar, men eftersom jag själv har bott, gått i skolan och arbetat i en socialt sett utsatt förort vågar jag påstå att jag har en ganska bra bild av hur det ser ut. När jag jobbade i butik kom det dit människor som jag visste hade bott i Sverige i flera år (eftersom de hade handlat i butiken länge) men som trots det var tvungna att skicka fram sina barn för att fråga saker eftersom de själva inte kunde språket. Då anser jag inte att man kämpar för att få ett jobb, det finns sfi!
   Hur förväntar DU dig att folk ska reagera när det kastas sten mot brandkåren? Det kan omöjligt skyllas på att människor har blivit orättvist behandlade av polisen, utan det är ren och skär idioti! Nästa gång är det deras eget hus som brinner och då tror jag nog att de vill att brandkåren kommer dit!
   Jag vet precis hur det är att växa upp i ett område där framtiden verkar hopplös – men det är aldrig ett skäl att attackera våra basala samhällsfunktioner ( i det här fallet polis & brandkår, där jag växte upp var det sjukhuset). Gör man det visar man att man saknar respekt för vårt demokratiska samhälle! Jag vet många människor som har tagit sig långt i livet trots en uppväxt som liknar dessa ligisters – men det kommer inte gratis. Jag har många vänner som kunde blivit som dessa ungdomar, men som valt en annan väg och jag är så sjukt stolt över dem för det:)

 5. Marie-Louise skriver:

  Så Melina, du tycker att det är okej att förstöra oskyldiga människors tillhörigheter, vilket dessa bilar är? För att inte tala om alla dessa människor som bor i området som nu känner sig otrygga och inte vill bo kvar. Är det verkligen okej att bära sig åt så på sina medmänniskors bekostnad?!!!

 6. Melina skriver:

  Så Marie-Louise, du tycker det är okej att förstöra oskyldiga barns framtid? Om vi nu ska jämföra? Bara för att medierna inte publicerar människornas dagliga kamp, betyder det inte att det inte existerar. Jag bor själv i Husby, född och uppvuxen. Även om det har ”gått bra” för mig, betyder det inte att jag är blind för min omgivning. Jag ser hur förortstjejer och killar blir ständigt diskriminerade. Jag ser mina egna föräldrars erfarenheter och alla andra föräldrar som jobbade hårt för en bättre framtid. Den här frustrationen finns inneboende hos många, inte bara de som slänger sten. Jag har dock inte slängt en sten,men jag förkastar inte hen som gör det. Men jag har sett hur social misär påverkar många av dem. Jag har sett hur polisen på måfå kontrollerar invandrarkillar, jag ser hur de nekas att gå ut för att festa, jag har sett hur de inte få jobb, även om de är utbildade, jag har sett det här. Jag har sett de sunkiga skolorna med mögel. Du frågar mig om det är okej att göra såhär mot sina medmänniskors bekostnad? Tycker det är okej att människor arbetar 16 h om dagen för att ha råd med hyran och räkningarna? Tycker det är okej att barn ska växa upp i Sverige utan rättigheter men bara skyldigheter?
  Ingen vill ha vandalisering inte ens de som vandaliserar. Men det är ett uttryck och en reaktion på de orättvisor som de upplever. Varför skulle inte de ta en sten, när de får en batong slagen i huvudet då o då? Vem är den våldsamma av dem? För polisen brukar inte vara så sjysta mot dem, (ifall du trodde det) . Det är synd att ting som bilar värderas mer än människor. Kanske därför sjuksköterskor tjänar mindre än de som säljer Iphone. Bilar och telefoner går att ersätta, med människor fungerar inte likadant. Låt oss värdera om den här situationen och sluta peka finger och diskutera varför folk är ilskna. Människor är inte ilskna hur som helst. Vi pratar om människor precis som du och jag, med samma drömma och förhoppningar. Men upplever en fuckad verklighet.

  Nu blev det ganska långrandigt. Men jag är upprörd. och förresten, jag var där både på söndag och på måndagen. Och de läskiga människor var de med uniformerna.

 7. Marie-Louise skriver:

  Jag jämför absolut inte och jag säger heller inte emot dig att du har fel, att folk i dessa områden har det dåligt. Jag förstår om du är upprörd över det du har sett och varit med om.

  ”Tycker det är okej att människor arbetar 16 h om dagen för att ha råd med hyran och räkningarna? Tycker det är okej att barn ska växa upp i Sverige utan rättigheter men bara skyldigheter?” Det har jag aldrig ens tangerat vid så det kan vi lämna därhän.

  Jag har heller inte värdesatt en bil högre än en människa.

  Men vad jag däremot inte tycker är rätt eller okej är att förstöra för varandra om man nu vill ha en bättre situation. Jag värderar den mänskliga faktorn och det jag försökte få fram, som du verkar ha missat, var den känslomässiga aspekten för de som blir drabbade av vandaliseringen och kaoset, för hur tror du att de känner sig. Du som bor där kanske vet att de inte alls bryr sig, ”for the greater good”. Men media säger något annat. ”Bilar och telefoner går att ersätta” säger du men hur rättfärdigar man handlingar som gör människor otrygga(re).

  Det är bara min åsikt.

 8. ab skriver:

  Ett bra initiativ från kampsportsprofilerna.

  Dessa kravaller gynnar bara de främlingsfientliga och kommer att ytterligare öka misären i Husby när folk som har möjlighet att flytta lämnar området.

 9. Melina skriver:

  Marie-Louise-. Jag uppskattar dialogen. Jag förstår att man kan tycka att det är kontraproduktivt att vandalisera när det redan är dåligt. Om du frågar mig så känner inte jag mig otryggare idag än förra veckan. Men det är jag. och jag må se annorlunda på saken. Jag anser att otryggheten har funnits för jämnan, mest för det skitet som sker mot de maktlösa.Och jag tror att många känner att ingen lyssnar om inte man tar till sig drastiska metoder och åtgärder. Och när man känner så, så tror inte jag att man tänker på andra och deras potentiella otrygghet. ingen har ju brytt sig ändå om dem.. Vill man verkligen skapa en trygg värld,så måste vi slopa klasskillnaderna, skapa en bättre framtid för kommande generationer. Och framförallt kommunicera För just nu är vi på väg nedåt.. om vi fortsätter såhär..
  .
  Uppskattar dalogen.
  Melina

  • Marie-Louise skriver:

   Det är en viktig dialog att ha för att föra fram denna fråga, men ja, JAG tycker att det är kontraproduktivt.

   ”Och när man känner så, så tror inte jag att man tänker på andra och deras potentiella otrygghet. ingen har ju brytt sig ändå om dem.” Det gör det hela inte mer rätt!! Det är väl framförallt då man ska bry sig om varandra eftersom man vet hur det känns. Jag kanske har fel, media har kanske målat upp fel bild av hur människorna som bor där känner, de kanske känner som du, att det inte är otryggare än det varit.

   Men att till exempel elda ner en restaurang som kanske ser ut som ett tomt skal med försäkring, men bakom detta skal finns en männsika vars levebröd precis blivit förstört. En människa som kanske arbetat hela sitt liv med att få denna rörelse att gå ihop. Spenderat tid, pengar och kärlek som är borta för att några vill göra ett statement. Vart är hens rättigheter? Hur ska man få sina medmänniskor att förstå när de i samma veva inte respekteras? Sitter de i samma båt med samma förutsättningar?
   Jag tror inte man gör varandra en tjänst här. Det känns inte som att det gör att folk vill vara på din sida och omvärlden förstår dig inte heller så hur ska man kunna mötas?

   Jag hoppas innerligt på en lösning för alla förtjänar ett drägligt liv.

 10. Melina skriver:

  Erika –
  Lägg av nu. Vad vet du om deras liv? Att du ska bedöma om de borde kunna bättre svenska eller ej.? De kanske skäms för att de inte uttalar åäö perfekt nog för dina känsliga öron. Sluta med din smygrasism. Pinsamt.

  • Erika skriver:

   Melina, snälla berätta vad i min kommentar som var rasistiskt? Jag skrev om min upplevelse av människor i liknande situationer – sorry men den kan du inte ta ifrån mig. Läste du ens vad jag skrev? ”Jag vet att det finns massvis av människor i förorten som sköter sig och som kämpar..” jag generaliserar alltså INTE utan hävdar att det finns individer som förstör för majoriteten. Jag håller absolut inte med i vad Emmy skrev i övrigt om det nu verkade så – om det var så du uppfattade mig så ber jag om ursäkt! Jag ville bara framhäva hur viktigt språket är för att integrationen ska fungera. Jag berättade om varifrån min åsikt kommer för att inte framstå som en av de som står utanför och ser på – jag har levt mitt i detta. Rasist är det sista jag är, men jag kan förstå om min ton uppfattades som hård. Du besvarar ju inte ens andra halvan av min kommentar. Jag har absolut förståelse för att folk kan ha dåliga upplevelser av polisen – de vet jag många som har – men inte för att man attackerar brandkåren! Läs gärna den sista meningen i min förra kommentar igen, och för att förtydliga: det är jättesvårt att ta det steget utan något som helst stöd från samhället, det är jag medveten om och jag önskar att det inte vore så!

 11. […] hör många säga saker som “Det hjälper ju inte”, “Det ger bara förorterna ännu mer dåligt rykte” och väldigt många insinuerar att det bara handlar om bortskämda, infantila ligister som vill ha […]

 12. Melina skriver:

  Marie-Louies, jag känner att du ställer samma frågor igen. Jag försöker förklara och beskriva att det är en frustration som kanaliserar genom våld. När man befinner sig en position där ens ord avvisas, ens kamp reduceras och ingen tar de sociala ojämlikheterna då brister det. Det finns en massa historiska exempel på det här, ex upplopen i La och förorterna i paris och marseille. Att du sen känner att det främsta problemet att de förstör så är du och jag av olika mening, för jag vill belysa att människor har blivit förstörda sen tidigare.

  Erika- så länge man sköter sig så är man välkommen? Hur länge ska jag och resten vara tacksamma? Tacksamma för att vi är med och bygger den svenska ”välfärden” men får inte samma vård eller skola. ? Att du väljer belysa invandrare som har svårt att behärska och lära sig svenska som ett exempel, på hur invandrare ska skylla sig själva och ta ansvar anser jag definitivt som grova fördomar och generaliserande. Först att du har noll empati för vad som kan orsaka att människor har svårt att ”anpassa” sig. Så vi ska sparka ned på dem som upplever inlärningssvårigheter eller upplever det svårt att inkluderas i samhället? Jag tycker att det fett trist att du har en sån snäv syn på människor, oavsett ursprung. Det här inte bara ett invandrarproblem, men framförallt ett klassproblematik. Det kan hända oss alla, och jag skulle vilja se hur du skulle hantera generationer av förtryck och brända drömmar? .Men det är klart, du jämför ju studenter med heltisarbete och tycker att man ska inte klaga att man har råd för ett Sl-kort efter 50 h jobb. Jag upplever inte dig som hård, utan ignorant. Och jag tycker det är trist att du inte vidgar dina vyer och förstår att det här en effekt, en produkt av ett strukturellt problem.
  Rikta ilskan mot dina makthavare istället för de som redan lever i skiten.

  • Erika skriver:

   Var skrev jag något om tacksamhet? Var skrev jag att någon ska skylla sig själv? Jag skrev ju att det var vissa INDIVIDER, hur kan det vara generaliserande? Med tanke på att du inte vet någonting om mig, bortsett från det jag har skrivit här, hur vet du att jag INTE har hanterat generationer av förtryck och brända drömmar? Jag är mycket väl medveten om att det är en klassproblematik och jag har ingen snäv syn på människor. Ja, jag jämför studenter(på högskolenivå) med heltidsarbete, eftersom utbildningen baseras på att man ska studera 40 timmar i veckan, dvs. heltid. Naturligtvis förstår jag att det är surt att inte ha råd med busskort etc. när man jobbar heltid (eller mer) och det finns många yrkesgrupper som har alldeles för dåligt betalt, det håller jag med om. Självklart är det ett strukturellt problem, att påstå nåt annat är bara dumt. Men du svarar fortfarande inte på min fråga om hur du förväntar dig att folk ska reagera när det är brandkåren som attackeras? Tillskriv inte mig ett beteende och en massa åsikter som jag inte har är du snäll!

Lämna en kommentar